Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "στοπ" στο ακριβό roaming :: 9/2/2006 18:44:54) 

"Στοπ" στο ακριβό roaming

γ. Η παράδοση της πρώτης κοινότητας ζητούμενο και σήμερα στην Εκκλησία

Νομοθεσία που θα σταματήσει τις υψηλές χρεώσεις σχεδιάζει η Κομισιόν

Η έμπρακτη αγάπη και η κοινοχρησία της πρώτης χριστιανικής κοινότητας έκαναν τεράστια εντύπωση στους ανθρώπους της εποχής εκείνης, που έσπευδαν να βαπτίζονται και να εντάσσονται στα μέλη της.

Νέα νομοθεσία, που θα σταματήσει τις υψηλές χρεώσεις των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για τη διεθνή διασύνδεση (roaming), σχεδιάζει να ψηφίσει η Ε.Ε., σύμφωνα με την επίτροπο για τις τηλεπικοινωνίες Βίβιαν Ρέντιγκ.

Το παράδειγμα των πρώτων χριστιανών, παρότι αποτελεί πρότυπο για την Εκκλησία, παραμένει πάντα ζητούμενο, όπως μας υπενθυμίζει συνέχεια ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος (βλ. κείμενο).

Οι εταιρίες, σύμφωνα με την επίτροπο, δεν υπάκουσαν στις προειδοποιήσεις για τη μείωση του υψηλότατου κόστους και έτσι τον Απρίλιο η Κομισιόν θα δώσει σε διαβούλευση ένα νέο νόμο περιμένοντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τον αποδεχτεί το συντομότερο δυνατό.

Πάντως, το έργο της φιλανθρωπίας και της αγάπης είναι σήμερα από τα σημαντικότερα στη ζωή των ενοριών.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου ενημέρωση των καταναλωτών για τις υψηλές υπερχρεώσεις, παρότι οι εθνικές επιτροπές τηλεπικοινωνιών σε όλες τις χώρες υποχρεώνουν τις εταιρίεες να παρέχουν στοιχεία.

Καθεμιά απ' αυτές έχει να επιδείξει φιλανθρωπικό έργο.

Ο νέος νόμος, σύμφωνα με την κ. Ρέντιγκ, δεν θα θεσπίσει μια συγκεκριμένη σωστή τιμή για τη διεθνή διασύνδεση, αλλά θα απαιτεί να μην είναι υψηλότερες οι χρεώσεις από τις χρεώσεις των εθνικών συνδέσεων.

Με τους εράνους ανακουφίζονται η φτώχεια, η αρρώστια και η μοναξιά πολλών ανθρώπων. Η Εκκλησία βοηθά ανθρώπους που έχουν έντονο οικονομικό πρόβλημα, συντηρεί νοσοκομεία και γηροκομεία, φροντίζει αλλοεθνείς ή αλλόθρησκους σε περιοχές της γης που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (π.χ. Μέση Ανατολή, Αφρική κ.α.). Ειδικότερα, το ιδανικό της κοινοχρησίας, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί σήμερα, διατηρείται στα κοινόβια μοναστήρια. Εκεί οι μοναχοί δεν έχουν τη δική τους ατομική ιδιοκτησία (ακτημοσύνη), αλλά όλα ανήκουν στη μονή και από αυτά συντηρούνται και οι ίδιοι οι μοναχοί και επιτελείται το έργο του μοναστηριού (κοινοκτημοσύνη). Πολλά περισσότερα όμως χρειάζεται να γίνουν, όπως υπενθυμίζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Το παράδειγμα της πρώτης χριστιανικής κοινότητας βοήθησε να αυξηθούν τα μέλη της Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε και τις πρώτες διώξεις εναντίον των χριστιανών.

Ιερά Μονή της Πάτμου. Ο άγιος Ιωάννης υπαγορεύει την Αποκάλυψη στο διάκονο Πρόχορο.

Γιατί λοιπόν μέχρι τώρα δεν έχουν πιστέψει όλοι; … Τα πράγματα χειροτέρευσαν και φταίμε εμείς γι' αυτό … Αν γινόταν και τώρα αυτό [δηλαδή η πρακτική της κοινοχρησίας και της ενότητας των πρώτων χριστιανών], ολόκληρη η οικουμένη θα είχε πιστέψει και χωρίς να γίνουν θαύματα. (Ι. Χρυσοστόμου, Ομιλία ΣΤ' στην Α' προς Κορινθίους Επιστολή, PG 61, 52-53)