Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κέρδη 20% ανά μετοχή προβλέπει η διοίκηση της Alpha Bank ότι θα επιτυγχάνει στο διάστημα 2006-2008, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο επενδυτικής ημερίδας παρουσιάζοντας το business plan, αλλά και τους ευρύτερους στρατηγικούς στόχους έως το τέλος του 2010.

Η ευρωπαϊκή πορεία…

α) Άνθρωποι που κλήθηκαν από το Θεό

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ. Μαντζούνης αναφέρθηκε στους οικονομικούς στόχους, τονίζοντας ότι το 2010 τα προ φόρων κέρδη θα ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ το 2005, ενώ το δίκτυο καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό θα αριθμεί περί τα 1.200.

Η δαιμονοποίηση της παγκοσμιοποίησης δεν ωφελεί…

Στα χρόνια της κρίσης που ακολούθησαν τη διάσπαση του βασιλείου ο Θεός δεν εγκατέλειψε το λαό του και το σχέδιο της σωτηρίας του κόσμου.

Τα έσοδα αναμένεται να αυξάνονται με ρυθμό 14%, ενώ τα έξοδα κατά 7%.

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Γι' αυτό καλούσε κάποιους ανθρώπους, τους χάριζε τη βαθιά γνώση του θελήματός του και τους όριζε μια μεγάλη αποστολή: να κάνουν γνωστό το θέλημά του στους ανθρώπους.

Έμφαση θα δοθεί στις δραστηριότητες στα Βαλκάνια με στόχο το 2010 τα κέρδη από τις χώρες αυτές να αποτελούν το 25% των συνολικών κερδών του ομίλου, έναντι 11% που είναι την τρέχουσα περίοδο. Είναι διάχυτος ο φόβος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ότι η παγκοσμιοποίηση απειλεί τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και αποβλέπει στην επιβολή μιας ενιαίας μορφής πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτοί ήταν οι προφήτες.

Η διοίκηση αναφέρθηκε και στο θέμα της Emporiki, τονίζοντας ότι σε αυτή τη φάση «το εξετάζουμε, ωστόσο όσο δεν είναι σαφής η εικόνα της νύφης, δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο ελκυστική είναι» και πρόσθεσε ότι «το δίκτυο καταστημάτων της Emporiki δεν αποτελεί δέλεαρ για την Alpha, καθώς υπάρχει μεγάλη επικάλυψη».

Στην πραγματικότητα όμως δεν απειλεί παρά μόνο τις πολιτισμικές ταυτότητες που έχουν ήδη ατονήσει και εξασθενήσει από μόνες τους.

Γράφει ο προφήτης Ιεζεκιήλ για την κλήση του:

Οι στόχοι στα Βαλκάνια

Η παγκοσμιοποίηση ενοχλείται μόνον από ό,τι δεν θεωρεί τη γνώση ως χρηστικό εργαλείο προώθησης της ατομικής ευημερίας μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.

Όταν είδα τη λάμψη, έπεσα με το πρόσωπο στη γη.

Υψηλούς στόχους θέτει η διοίκηση της Alpha Bank από τις δραστηριότητες της στα Βαλκάνια, αλλά και από την παρουσία της στην Ελλάδα.

Στο νέο περιβάλλον ένας λαός που αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη διασκέδαση παρά στην εργασία και δεν προάγει την οικονομία, πρέπει να αλλάξει νοοτροπία.

Και τότε άκουσα τη φωνή κάποιου που μιλούσε…:

Στόχος είναι το μερίδιο αγοράς το 2008 να ανέρχεται στην Ελλάδα στο 16%, ενώ στα Βαλκάνια από 5,5% να ανέλθει στο 7,5% το 2008 και στο 10% το 2010.

Το γεγονός αυτό οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα: αν ένα κράτος δεν έχει δομημένη την παιδεία με τρόπο που να εξυπηρετεί την παραγωγή, πρέπει να προβεί στις ανάλογες, συμβατές με τις νέες αξίες, μεταρρυθμίσεις.

«Άνθρωπε, σε στέλνω στους Ισραηλίτες, στο έθνος … που έχει επαναστατήσει εναντίον μου … για να τους μεταβιβάσεις τα όσα εγώ ο Κύριος, ο Θεός, έχω να τους πω.

Στο διάστημα 2006-2008 η ετήσια αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια θα είναι 29%, στα στεγαστικά 24% και στα επιχειρηματικά 11%.

Η νοοτροπία της ρωμαϊκής εποχής (= ό,τι δεν παράγει αποτέλεσμα χρήσιμο, αγνοείται ως ουσιαστικά ανύπαρκτο) αφού ανέτρεψε την αρχαιοελληνική θεώρηση (= η γνώση ως μέσον οδηγεί στο «καλόν» και «αγαθόν») αναβίωσε στην εποχή μας και οδηγεί τις νέες διαδικασίες… στο πλανητικό περιβάλλον.

Είτε σ' ακούσουν είτε όχι … θα μάθουν ότι υπάρχει ένας προφήτης ανάμεσά τους.

Οι χρηματοδοτήσεις το 2010 αναμένεται να ανέλθουν στα 62 δισ. ευρώ έναντι 28 δισ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο εκ των οποίων τα 51 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την Ελλάδα και 11% από τα Βαλκάνια.

Οι κοινωνίες στις νέες συνθήκες πρέπει να δημιουργήσουν φίλτρα προστασίας των αξιών τους και προπαντός να έχουν τις κατάλληλες στάσεις ζωής για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Εσύ όμως άνθρωπε, μην τους φοβηθείς ούτε αυτούς ούτε τα λόγια τους…

Το προσωπικό από 11.500 θα ανέλθει στους 14.500 εργαζομένους με μικρή μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα.

Η δαιμονοποίηση της παγκοσμιοποίησης δεν ωφελεί… καμιά παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να εξαφανίσει πολιτισμικές ταυτότητες, εκτός αν οι λαοί παύσουν να δημιουργούν.

Εσύ θα τους πεις τα λόγια μου, είτε τ' ακούσουν είτε όχι…».

Μάλιστα η μείωση αυτή θα συντελεσθεί κυρίως λόγω μέσω της μη ανανέωσης των εργαζομένων που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.

Από την όσμωση των πολιτισμών καμιά πολιτισμική ταυτότητα που έχει περιεχόμενό της την αλήθεια δεν κινδυνεύει.

Οι προφήτες, λοιπόν, αποστέλλονταν να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον αληθινό Θεό και τους ανθρώπους.

Στόχος πάντως είναι ο λόγος εργαζόμενοι ανά κατάστημα να μειωθεί από το 18 στο 13 το 2008 συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Οι κοινωνίες του μέλλοντος για να επιβιώσουν πρέπει να είναι «εκπαιδευμένες» και να δομήσουν το όραμα για την παιδεία τους με βάση την ανάλυση της νέας πραγματικότητας και τις δυνατότητες προσέγγισής του.

Όμως ένα τέτοιο έργο δεν ήταν εύκολο!

Μάλιστα στόχος είναι η σχέση εξόδων προς έσοδα να διαμορφωθεί το 2008 στο 42% από 48% στο τέλος του 2005.

Η γνώση είναι δύναμη που μπορεί να διαχέεται παντού, αλλά δεν ισοκατανέμεται με αποτέλεσμα: τις χώρες που σπεύδουν και την κατακτούν να τις εκτινάσσει στην κορυφή της ανάπτυξης και άρα και της δύναμης, ενώ άλλες να τις καθηλώνει στην υπανάπτυξη με τον διαρκή κίνδυνο να οδηγηθούν τελικά στην υποτέλεια.

Γι' αυτό και κάποιοι στην αρχή δίσταζαν.

Επέκταση στο εξωτερικό

Η ιστορική μνήμη, η μετατροπή της πληροφορίας σε γνώση και της γνώσης σε σοφία, η γνώση της κοινωνίας, η μεταρρύθμιση της σκέψης που θα τονώνει τη συνολική όραση των πραγμάτων, η αίσθηση ότι είμαστε μέλη μιας κοινότητας, η ικανότητα να κρίνουμε, να αντιστεκόμαστε και να κατανοούμε την πολυπλοκότητα θα οδηγήσουν στο μήνυμα του Ζακ Ντελόρ:

Τελικά, ωστόσο, όλοι εμπιστεύονταν απόλυτα το Θεό, ξεπερνούσαν τους φόβους τους και βροντοφώναζαν με τόλμη το θέλημά του.

Στόχος της τράπεζας είναι στο εγγύς μέλλον να διαθέτει 476 καταστήματα στο εξωτερικό και να διαθέτει μερίδια αγοράς στις μεγάλες αγορές Ρουμανίας και Βουλγαρίας περί το 10%.

«Να μάθουμε να γνωρίζουμε, να μάθουμε να πράττουμε, να μάθουμε να συνυπάρχουμε… να μάθουμε να υπάρχουμε».

Πάντοτε άρχιζαν το κήρυγμά τους με τα λόγια: «Τάδε λέγει Κύριος…» ή «Λόγος Κυρίου…».

Ουσιαστικά για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει η τράπεζα να ανοίγει 40 καταστήματα το χρόνο σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (και φυσικά και η πατρίδα μας) πρέπει να χαράξει την πορεία της λαμβάνοντας υπόψη το διαμορφούμενο περιβάλλον, τους ανταγωνιστές της και την Ιστορία της.

Ιερουσαλήμ Ιερουσαλήμ, που σκοτώνεις τους προφήτες και λιθοβολείς όσους στέλνει ο Θεός σ' εσένα… Μτ 23, 37

Κατά τον κ. Μαντζούνη η ανάπτυξη στις όμορες χώρες βρίσκεται σε προτεραιότητα, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται η Ουκρανία που είναι μια μεγάλη αγορά και η Τουρκία, στην οποία αν θα υπάρξει κίνηση, θα πραγματοποιηθεί μέσω συνεργασίας.

Οι δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν μεγάλη παράδοση στην Ευρώπη και οι απαιτούμενες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον είναι δρομολογημένες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, τη χρονική αυτή περίοδο, στην πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση και κυρίως στην παραγωγή νέας γνώσης. Η υστέρηση της Ευρώπης έναντι των ανταγωνιστών της ΗΠΑ και Ιαπωνίας, σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας οφείλεται: α) στην αποτυχία των Πανεπιστημίων της να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν εύκολα να κινηθούν στα μέτωπα της έρευνας, στην επιστήμη και την τεχνολογία, β) στους ελλειμματικούς πόρους, γ) στη χαλαρή συνεργασία ερευνητικών και επιχειρηματικών εταίρων, δ) στην έλλειψη ευκαιριών για τους νέους, ε) στην περιορισμένη χρηματοδότηση της βασικής έρευνας… Η υποβάθμιση των ανθρωπιστικών επιστημών έχει επιφέρει την απώλεια μιας σφαιρικής αντίληψης των πραγμάτων που με τη σειρά της οδήγησε στην απώλεια μιας αντίστοιχης δέσμης αξιών…

Το σύγχρονο Πανεπιστήμιο, ως δημόσιο αγαθό, πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να εντάξει τη νέα πραγματικότητα στους προβληματισμούς του χωρίς δογματισμούς και δαιμονοποιήσεις…

Η συνεχής αξιολόγηση των δομών, λειτουργιών και δράσεών του θα το οπλίσουν με το ανάλογο κύρος για πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση του πολιτισμού του μέλλοντος και στην τόνωση των πολιτισμικών ταυτοτήτων των κοινωνιών στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.