Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ενιαίο τρόπο αναγραφής στις πινακίδες των τιμών και των ενδείξεων στα προϊόντα των καταστημάτων λιανικών πωλήσεων προβλέπει η αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

ΣΤΟ ΕΛ ΠΑΣΟ

Τι θα μάθεις;

Η εφαρμογή της σχετικής αγορανομικής διάταξης αρχίζει από τις 23 Ιανουαρίου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσαρμόσουν χωρίς επιπλέον κόστος τις πινακίδες τους, κάτι που ούτως ή άλλως θα έκαναν λόγω εκπτώσεων.

Ο Τάτσης έδωσε τις λύσεις και τη νίκη στην Καλλιθέα

Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό, θα μπορείς: Παράλληλα κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα αρχίσουν από τις 23 του μήνα, ημέρα έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων, εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης. Με δύο κεφαλιές του Γιάννη Τάτση η Καλλιθέα σήκωσε… κεφάλι! - Να περιγράφεις τα βασικά χαρακτηριστικά των μνημών

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο υφυπουργός Ανάπτυξης, με την εν λόγω αγορανομική διάταξη προστατεύονται οι καταναλωτές, αφού με τον ενιαίο τρόπο της απεικόνισης των τιμών και των ενδείξεων καθίστανται ευκολότερη η σύγκριση τιμών και προϊόντων και καλύτερη η ενημέρωσή τους.

Και πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς, αφού επικράτησε της Παναχαϊκής με 3-1! - Να απαριθμείς τους βασικούς στόχους των σχεδιαστών ενός συστήματος μνήμης

Στη νέα αγορανομική διάταξη μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

Αυτή τη φορά η Καλλιθέα κατάφερε να αξιοποιήσει τον παράγοντα έδρα, αν και χρειάστηκε να ιδρώσει πολύ προκειμένου να φτάσει στον στόχο της.

- Να περιγράφεις τη διαδικασία ανάγνωσης και εγγραφής της κύριας μνήμης

- Στις βιτρίνες των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η αναγραφή στις πινακίδες μόνο των τιμών.

Η Παναχαϊκή έπαιξε χωρίς άγχος, προηγήθηκε στο σκορ και έκανε δύσκολη τη ζωή των παικτών της Καλλιθέας.

- Να προσδιορίζεις το χώρο διευθύνσεων της μνήμης

Για λόγους ασφαλείας εξαιρείται στις βιτρίνες των καταστημάτων η αναγραφή των τιμών σε προϊόντα των οποίων η τιμή τους είναι πάνω από 2.000 ευρώ και ειδικά για τα είδη κοσμηματοπωλείου, όταν η τιμή τους είναι πάνω από 1.000 ευρώ.

Οι γηπεδούχοι δεν έχασαν, πάντως, την ψυχραιμία τους και με αντεπίθεση διαρκείας στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα πήραν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, που θα τους βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθειά τους για την παραμονή στην κατηγορία. Το υποσύστημα της μνήμης σε έναν υπολογιστή περιλαμβάνει όλες εκείνες τις μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν δυαδικές πληροφορίες και να επιτρέπουν την αξιόπιστη ανάκτησή τους οποτεδήποτε αυτό ζητηθεί από τον επεξεργαστή.

- Γίνεται ενιαίος ο τρόπος αναγραφής των τιμών στις πινακίδες των προϊόντων που πωλούνται είτε μέσα στα καταστήματα είτε από υπαίθριους πωλητές.

Το 13ο λεπτό ήταν άτυχο για την Καλλιθέα. Η αποθήκευση των πληροφοριών σε μία μονάδα μνήμης γίνεται με τη λειτουργία της εγγραφής (write) στη μνήμη και η ανάκτησή τους γίνεται με τη λειτουργία της ανάγνωσης (read) από τη μνήμη.

- Προβλέπεται με συγκεκριμένο και ενιαίο τρόπο η υποχρέωση να αναγράφεται η τιμή και ανά μονάδα μέτρησης του προϊόντος, όπως και οι εξαιρέσεις της παραπάνω ρύθμισης (περίπτερα, καταστήματα λιανικής με εμβαδόν κάτω των 50 τ.μ.).

Από φάουλ του Καραμιάν, ο Σκαρμούτσος πήρε την κεφαλιά, ο Στρακόσια απέκρουσε προσωρινά και ο Μορίνι από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (0-1). Και οι δύο λειτουργίες ενεργοποιούνται μέσω των αντίστοιχων εντολών του επεξεργαστή.

- Προβλέπεται η υποχρεωτική αναγραφή στις πινακίδες της ποιότητας προέλευσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών, εφόσον αυτά δεν αναγράφονται στο προϊόν, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή στην πινακίδα των παραπάνω ενδείξεων, όταν αυτά αναγράφονται με οποιονδήποτε τρόπο επί του προϊόντος.

Οι γηπεδούχοι έφτασαν στην ισοφάριση στο 23'. Οι λειτουργίες της εγγραφής και της ανάγνωσης σε κάθε μονάδα μνήμης, για να λειτουργεί η μονάδα ικανοποιητικά, πρέπει να εκτελούνται:

Ειδικά για τα χύμα προϊόντα ή τις ανοικτές συσκευασίες είναι υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος επί της πινακίδας.

Ο Μπαλτιμάς απέκρουσε το σουτ του Τσιμπλίδη και ο Κυργιάκος, που παρακολούθησε τη φάση, σκόραρε με σουτ (1-1).

(1) Αξιόπιστα, δηλαδή χωρίς σφάλματα.

- Παραμένουν σε ισχύ επιμέρους διατάξεις που αφορούν την αναγραφή των τιμών, την αναγραφή της ποιότητας προέλευσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών και αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα, όπως έπιπλα, κουφώματα, αυτοκίνητα κτλ.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο τερματοφύλακας της Παναχαϊκής Μπαλτιμάς πραγματοποίησε σημαντικές αποκρούσεις, αλλά στη δύση του αγώνα νικήθηκε δύο φορές από τον Τάτση. Όταν εκτελείται μια λειτουργία ανάγνωσης στη μνήμη, τα δεδομένα που θα διαβαστούν πρέπει να είναι ακριβώς αυτά που είχαν εγγραφεί την τελευταία φορά σε αυτή τη θέση.

Στο 80' ο Σαββίδης έκανε το κόρνερ και ο Τάτσης με κεφαλιά πέτυχε το 2-1. (2) Ταχύτατα, όσο βέβαια επιτρέπουν οι φυσικοί περιορισμοί της μονάδας μνήμης. Και στο 83' πάλι ο Σαββίδης έκανε, αυτή τη φορά, τη σέντρα-φάουλ και ο Τάτσης με νέα κεφαλιά έστειλε ξανά την μπάλα στα δίχτυα (3-1).

(3) Με το ελάχιστο δυνατό κόστος, ώστε να είναι εφικτή η αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων χωρίς υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση.

«ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ»

Οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε μια μονάδα μνήμης είναι συνήθως οργανωμένες σε ομάδες δυαδικών ψηφίων. Δεν παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου - λόγω ίωσης - ο Μπάμπης Τεννές. Κάθε ομάδα χαρακτηρίζεται από τα περιεχόμενά της και από τη διεύθυνσή της. Ο συνεργάτης του Γιάννης Χατζηράπτης δήλωσε: Κάθε προσπέλαση (ανάγνωση ή εγγραφή) στη μνήμη γίνεται για τη μεταφορά μιας ενιαίας ομάδας πληροφοριών, με βάση τη διεύθυνση της ομάδας. «Ηταν μία πολύ σημαντική νίκη για την ομάδα μας. Οι συνηθέστεροι τύποι ομάδων είναι η λέξη και η ενότητα. Για την Καλλιθέα αυτός ο αγώνας ήταν χωρίς αύριο.

Η λέξη (word) συνήθως αποτελείται από 1-8 bytes (δηλαδή, 8-64 bits) και χρησιμοποιείται για την προσπέλαση στη μονάδα της κύριας μνήμης του υπολογιστή.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ανάποδα, αφού η Παναχαϊκή προηγήθηκε στο σκορ και αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες μας που κατάφεραν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Κ - Kilo - 210 Μ - Mega - 220 G - Giga - 230 Τ - Tera - 240 m - milli - 10-3 μ - μικρό - 10-6 n - nano - 10-9

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στην Παναχαϊκή που πάλεψε και ελπίζω να δείξει τον ίδιο ζήλο και στα επόμενα παιχνίδια της».

Οι πολλαπλασιαστικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο χώρο των υπολογιστών

Ο τεχνικός της Παναχαϊκής Δημήτρης Γκένας τόνισε:

Η ενότητα (block ή frame), η οποία συνήθως περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό από λέξεις, χρησιμοποιείται συχνά ως βασική μονάδα ανταλλαγής πληροφορίας με τις περιφερειακές συσκευές.

«Ήρθαμε για να παίξουμε ένα παιχνίδι και να αποκτήσουν εμπειρίες τα νέα παιδιά.

Έτσι η ανάγνωση ή η εγγραφή στο σκληρό δίσκο δεν μπορεί να γίνει για μία μόνο λέξη, αλλά για ολόκληρη την ενότητα στην οποία αυτή περιλαμβάνεται.

Έπαιξαν τρεις 18άρηδες και δύο 20άρηδες.

Μερικά παραδείγματα μονάδων μνήμης, παλιών και νεότερων, και των χαρακτηριστικών τους.

Θα δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

Σε κάθε υπολογιστή υπάρχουν διάφορες μορφές μνήμης, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τα ποσοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως:

Ελπίζω κάποια στιγμή η ομάδα μου να βρει τον δρόμο της».

- Το κόστος τους, σε δρχ ανά bit αποθηκευμένης πληροφορίας

- Το χρόνο προσπέλασης (access time). Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την ανάγνωση ή εγγραφή στη μνήμη μίας μονάδας πληροφορίας. Ο χρόνος προσπέλασης σήμερα μετράται σε εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (ns).

- Τη χωρητικότητά της (storage capacity), δηλαδή τον συνολικό όγκο πληροφοριών που μπορούν να αποθηκευθούν στη μονάδα αυτή. Η χωρητικότητα μιας μονάδας μνήμης μετράται σε εκατομμύρια bytes ή MBytes*.

Οι σχεδιαστές ενός συστήματος μνήμης επιδιώκουν:

- Να μεγιστοποιήσουν την ταχύτητα μεταφοράς των πληροφοριών από και προς τη μονάδα αποθήκευσης. Έτσι ελαχιστοποιείται ο χρόνος προσπέλασης στη μνήμη.

- Να ελαχιστοποιήσουν το μέσο κόστος αποθήκευσης, ώστε μονάδες μνήμης με μεγάλη χωρητικότητα να έχουν προσιτή τιμή.

- Η διαδικασία της μεταφοράς πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων μονάδων μνήμης να είναι αυτοματοποιημένη. Έτσι, όταν οι προγραμματιστές γράφουν προγράμματα, τα οποία χρησιμοποιούν τις μονάδες μνήμης, δε χρειάζεται να καταβάλουν προσπάθεια στον τομέα αυτό.

Στο χώρο των υπολογιστών, το πρόθεμα Mega συμβολίζει έναν πολλαπλασιαστικό παράγοντα με τιμή 220=1.048.576, και όχι τον συνηθισμένο παράγοντα 106=1.000.000. Επειδή όμως οι δύο τιμές είναι παραπλήσιες, πολλές φορές λέμε «εκατομμύρια» και εννοούμε 1.048.576.

Να παρέχουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς που θα προστατεύουν τα αποθηκευμένα δεδομένα. Ο κίνδυνος για αυτά προέρχεται από σφάλματα ή ανεπίτρεπτες ενέργειες των προγραμμάτων, που είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην καταστροφή των δεδομένων ή σε αθέμιτη αντιγραφή τους.