Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ώρα που η αφρόκρεμα του διεθνούς επιχειρηματικού και πολιτικού στερεώματος ετοιμάζει σιγά σιγά τις βαλίτσες της για το Νταβός, η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για το εάν (και από ποιον) θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στο πανέμορφο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας, που φιλοξενεί και φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

SΟS για θανατηφόρο σούπερ γρίπη

Η ενότητα με μια ματιά

Η Ελλάδα απείχε από το Φόρουμ και πέρυσι, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το αν επρόκειτο περί αμέλειας ή εσκεμμένης υποβάθμισης του θεσμού από την Αθήνα.

Επιδημία γρίπης. Οι επιστήμονες ανησυχούν

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να θυμηθείς τα βασικά στοιχεία της ενότητας. Το φετινό Φόρουμ αρχίζει αύριο και η "Μ" δεν είχε καταφέρει μέχρι χθες το βράδυ να εξακριβώσει τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς τα της ελληνικής εκπροσώπησης.

Παγκόσμια προειδοποίηση από επίσημους φορείς υγείας έχει εκδοθεί για θανατηφόρο γρίπη και παράλληλη εμφάνιση πνευμονίας που έχει εξαπλωθεί μέσω των νοσοκομείων σε δύο ασιατικές χώρες.

Προσπάθησε να απαντήσεις με δικά σου λόγια και, αν χρειαστεί, συμβουλεύσου το βιβλίο σου. Στο μπρίφιγκ των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα στείλει φέτος κάποιον στο Νταβός, ενώ άγνοια δήλωσαν στη "Μ" και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Ένας άνδρας πέθανε, δεκάδες εργαζόμενοι σε νοσοκομεία έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, ενώ κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

• Τι σημαίνει απόφαση;

Όπως και να έχει, η ενδεχόμενη ελληνική απουσία από το Νταβός μάλλον δεν θα αποτρέψει τον Μπιλ Γκέιτς, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας ή τους δεκάδες άλλους επιχειρηματίες, μάνατζερ, πολιτικούς και διπλωμάτες που θα συρρεύσουν και φέτος στο Φόρουμ από το να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία, να κλείσουν χρυσοφόρες συμφωνίες, να μιλήσουν σε σεμινάρια και να εμβαθύνουν τις προσωπικές σχέσεις τους.

Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη η ακριβής προέλευση της επιδημίας, όμως το κλειδί της υπόθεσης φαίνεται να βρίσκεται στον θάνατο ενός Αμερικανού επιχειρηματία, χθες, σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ.

Γιατί οι αποφάσεις θεωρούνται σημαντικό στοιχείο για τη ζωή μας;

Ινδία και Κίνα

Κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, ο Αμερικανός επιχειρηματίας έφθασε στο Χανόι του Βιετνάμ από τη Σαγκάη, όπου ήδη υπέφερε από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις επαγγελματικές μας αποφάσεις;

Στόχος των διοργανωτών είναι το φετινό φόρουμ να επικεντρωθεί στα οικονομικά ζητήματα.

Όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε, μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ για να του παρασχεθεί ιδιαίτερη φροντίδα.

Γιατί οι επαγγελματικές αποφάσεις είναι σημαντικές;

Μεγάλοι πρωταγωνιστές θα είναι οι δύο ανερχόμενες οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη, η Κίνα και η Ινδία, όπως φαίνεται εξάλλου και από το μέγεθος της λίστας των συμμετεχόντων από τις δύο χώρες.

Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχούν ότι ενδέχεται ο άνδρας να μετέδωσε τη νόσο και σε άλλους, και αμέσως έθεσαν σε συναγερμό τις ομάδες παρακολούθησης της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο ώστε να επαγρυπνούν στο ενδεχόμενο έξαρσης της επιδημίας.

Ποια είναι η σημασία της πληροφόρησης, προκειμένου να πάρει κάποιος μια καλή απόφαση;

Η Κίνα θα εκπροσωπηθεί από συνολικά 12 αξιωματούχους -αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι- ενώ η Ινδία θα δώσει τα "ρέστα" της, καθώς μόνο από τον επιχειρηματικό κόσμο θα παραβρεθούν στη σύνοδο πάνω από 40 αφεντικά ινδικών επιχειρήσεων!

«Η γρίπη προφανώς προήλθε από έναν ασθενή και πιθανώς να μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσα από επαφές όπως το φτάρνισμα», λέει ο καθηγητής Τζον Ταμ, ένας από τους γιατρούς που παρακολούθησε τους ασθενείς τού Χονγκ Κονγκ.

• Ποια είναι η «σωστή διαδικασία» για τη λήψη μιας απόφασης;

Ένα άλλο "καυτό" ζήτημα που θα απασχολήσει τους συνέδρους είναι οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και γενικότερα τα ζητήματα ενέργειας, που ήρθαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τα απανωτά ρεκόρ του μαύρου χρυσού και την επικίνδυνη κόντρα της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο.

Και συνέχισε:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

«Ο ιός προσέβαλε άμεσα πολλούς ανθρώπους και η κατάστασή τους μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα».

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν αρχικά την εμφάνιση γρίπης με ταχεία εκδήλωση υψηλού πυρετού ακολουθούμενου από μυϊκούς πόνους και πονόλαιμο.

Ιωάννης Γκιάστας

Σε ορισμένες, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, επακολουθεί και πνευμονία, με κάποιους από τους ασθενείς να χρειάζονται την υποστήριξη του αναπνευστήρα..

Ευστάθιος Δημητρόπουλος Ειρήνη Ρέππα Νικόλαος Τσέργας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Επιχειρησιακό πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ 75% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ 25% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχεδιάζοντας το Επαγγελματικό μου Μέλλον… ISBN 960-06-1948-4 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ