Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Οικονομική είδηση

( σε "μόνιμη" άνοδο το χ.α. :: 10/1/2006 19:14:22) 

ΕΝΤΟΝΟ το ενδιαφέρον για την υψηλή κεφαλαιοποίηση

Πόλεμος γεύσεων στο γιαούρτι

Α. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ

Σε "μόνιμη" άνοδο το Χ.Α.

85.000 τόνους καταναλώνουμε κάθε χρόνο

Το δικαίωμα στη διαφορά

"Αποθερμάνθηκε" ένα σημαντικό τμήμα της μικρής κεφαλαιοποίησης, με τις κερδισμένες μετοχές να μοιράζονται με τις χαμένες

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ

Πας μη όμοιος μου, βάρβαρος.

Σε νέο υψηλό 62 μηνών έκλεισε χθες η Σοφοκλέους, εν μέσω ιδιαίτερα υψηλών συναλλαγών, με την εκδήλωση έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ "αποθερμάνθηκε" ένα σημαντικό τμήμα της μικρής κεφαλαιοποίησης, με τις κερδισμένες μετοχές να μοιράζονται με τις χαμένες.

Περισσότερους από 85.000 τόνους γιαουρτιού με γεύσεις φρούτων, με κομμάτια σοκολάτας, με μέλι, με δημητριακά, με φρυγανιές, με πολλά ή λίγα λιπαρά, με βιταμίνες και φυσικά "ζωντανά" γιαούρτια καταναλώνουν κάθε χρόνο οι Έλληνες.

Αν είσαι άνδρας, βάρβαρες οι γυναίκες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές της Eurobank (+3,84%) και της Alpha Bank (+1,90%), έπειτα από θετικές εκθέσεις ξένων οίκων.

Τα τελευταία χρόνια και οι τρεις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ έχουν εξαπολύσει "επίθεση" στην αγορά, δημιουργώντας συνεχώς νέα προϊόντα γιαούρτης, τα οποία όπως λένε οι επιχειρηματίες βρίσκουν αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό, που έχει στραφεί στην υγιεινή διατροφή και δείχνει να ζητά από τη βιομηχανία τροφίμων νέες γευστικές προτάσεις.

Αν είσαι γυναίκα, βάρβαροι οι άνδρες.

Σε "αγορά" αναβάθμισε την EFG Eurobank η Merrill Lynch με τιμή στόχο τα 35 ευρώ, η Citigroup αύξησε την τιμή-στόχο στα 33 ευρώ από 31 πριν, ενώ η Citigroup ανέβασε τον πήχη στα 31 ευρώ από 28 ευρώ προηγουμένως για τη μετοχή της Alpha Bank.

Εξευρωπαϊσμένα…

Αν είσαι ετεροφυλόφιλος, βάρβαροι οι ομοφυλόφιλοι.

Με σημαντικά κέρδη 3,69% έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του οργανισμού ότι υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς η τροποποίηση του κανονισμού του παιχνιδιού "Πάμε Στοίχημα", με την οποία επιτρέπεται η χρησιμοποίηση αγώνων των ελληνικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εγχώρια κατανάλωση θα κινηθεί το 2003 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 1-3% σε ποσότητα ανάλογα με τις επιμέρους κατηγόριες, ενώ περίπου στο 2% θα είναι ο μέσος όρος αύξησης της κατανάλωσης σε αξία.

Ομοφυλόφιλος, βάρβαροι οι ετεροφυλόφιλοι.

Επίσης, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές της Motor Oil (+2,90%), των ΚΑΕ (+2,50%), της Ιντρακόμ (+1,72%) και της Cosmote (+1,37%), ενώ με σημαντικές απώλειες 2,99% και 1,44% αντιστοίχως έκλεισαν οι μετοχές της Hyatt και της Τιτάν.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κατέχει το γιαούρτι ευρωπαϊκού τύπου, η κατανάλωση του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τους 80.000 τόνους το 2003.

Έλληνας, βάρβαροι οι Αλβανοί, οι Σκοπιανοί και ενίοτε οι Ευρωπαίοι.

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.844,79 μονάδες έναντι 3.799,02 μονάδων της προηγουμένης μέρας, σημειώνοντας άνοδο 45,77 μονάδων ή σε ποσοστό 1,20%.

Θετικές, επίσης, εκτιμάται ότι είναι οι προοπτικές εξέλιξης και για το παιδικό και το στραγγιστό γιαούρτι, ενώ πιο συγκρατημένη θεωρείται ότι θα είναι η κατανάλωση γιαουρτιού με προσθήκη φρούτων, δημητριακών.

Αλβανός, βάρβαροι οι Έλληνες.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.121,92 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,30%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 διαμορφώθηκε στις 3.576,85 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,87%.

Σε αντίθεση με τα επιδόρπια γάλακτος τα οποία, αν και αποτελούν σχετικά τη νεώτερη κατηγορία, κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Διανοούμενος, βάρβαροι οι χειρώνακτες, χειρώναξ, βάρβαροι οι διανοούμενοι.

Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 659,20 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,41%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 διαμορφώθηκε στις 4.542,78 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,23%.

Τάση για επιδόρπια

Ατελείωτος ο κατάλογος των αρνήσεων του Άλλου, του Διαφορετικού.

Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 5.257,06 μονάδες, με άνοδο 1,24%.

Η αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, όπως τα ειδικά επιδόρπια γάλακτος και το σύνθετο γιαούρτι (με φρούτα, δημητριακά κ.τ.λ.) αποτελεί την κύρια τάση που παρουσιάζει η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια.

Έμφυτη, εξηγούν οι ψυχολόγοι, είναι η τάση του ανθρώπου να αντιμετωπίζει με δέος τη διαφορά, να τραυματίζεται από τα παιδικά του χρόνια διαπιστώνοντας ότι είναι μόνο αγόρι ή μόνο κορίτσι, ότι είναι κάτι το άλλο, το διαφορετικό, το αποκομμένο από τους γονείς του, από το σύμπαν, ένα μετέωρο άτομο που πρέπει να αυτοδιαχειριστεί τον εαυτό του.

Από τις 328 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 141 κινήθηκαν ανοδικά, 140 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 47 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Έτσι, οι βιομηχανίες η μία μετά την άλλη παρουσιάζουν συνεχώς νέα προϊόντα σε μια προσπάθεια να καλύψουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος των διατροφικών αναγκών των πελατών τους.

Μα αν σ' ένα παιδί είναι εξηγήσιμη μια συμπεριφορά που απορρίπτει μετά βδελυγμίας καθετί το διαφορετικό «πουφ, είναι κορίτσι» ή «πουφ, είναι ΑΕΚτζής», «πουφ, είναι χοντρός» ή «πουφ, είναι Τούρκος ή Έλληνας», σε μια κοινωνία ενηλίκων επιβάλλεται μια αντιμετώπιση κατανόησης κι ανοχής της διαφορετικότητας της δικής μας και των άλλων.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 500,507 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 136,797 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τα προβιοτικά γιαούρτια, όπως το Actimel της ΔΕΛΤΑ, με τη φυσική γαλακτική μαγιά L. Casei που περιέχει βοηθάει στην ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Βέβαια, όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 129,14 δισ. ευρώ.

To Αγελαδίτσα Plus με σίδηρο και βιταμίνη C της ΦΑΓΕ, τα οποία προσφέρουν επαρκή ποσότητα για να καλύψουν το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής στον ανθρώπινο οργανισμό σε σίδηρο και το 20% σε βιταμίνη C, αλλά και τα Beautiful Colazione της ΜΕΒΓΑΛ με 2 επιλεγμένες ποικιλίες δημητριακών και κομμάτια ροδάκινου ή φράουλας, 1,5% λιπαρά και επιπρόσθετα μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην αναπαραγωγή των κυττάρων και βιταμίνη Β2 που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού, είναι μόνο μια μικρή γεύση από τις σειρές των προϊόντων που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι καταναλωτές.

Μια έλλειψη, ένα μειονέκτημα, μια ανάγκη φανταστικής υπεροχής.

Υγιεινή διατροφή

Μόνο που, αν το ξέρουμε και το αναγνωρίσουμε αυτό, μπορούμε να είμαστε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο λιγότερο κλειστοί και περισσότερο ανοικτοί, λιγότερο δογματικοί κι απόλυτοι και περισσότερο ανεκτικοί ανάμεσά μας.

Η στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα προϊόντα υγιεινής διατροφής που έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά και η εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων και οι μεγάλες επενδύσεις, τις οποίες πραγματοποίησαν οι εταιρείες στον τομέα της έρευνας, βοήθησαν στο να παραχθούν νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως γιαούρτια για βρέφη, για παιδία, για αθλητές, για εκείνους που κάνουν δίαιτα, για όλους.

Αν ο κάθε πολιτισμός ξαφνιάζεται με τη διαφορετικότητα του άλλου, αυτό δεν συνηγορεί σε μια αξιολόγηση του «καλύτερου» και του «χειρότερου» από τους δύο.

Όσο για την εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται η δυναμική των προϊόντων γιαούρτης, καθώς αντιπροσωπεύουν το 66% της αξίας των συνολικών εξαγωγών της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Αν πάρουμε π.χ. το παράδειγμα των διαφορετικών συνθηκών διατροφής, έχουμε μια μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων και απαγορεύσεων, που δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο αξιολογικό σύστημα. Ποια σύγκριση μπορεί να υπάρχει και ποια αξιολόγηση να γίνει π.χ. ανάμεσα στη χριστιανική νηστεία, στις νηστείες των ορφικών θρησκειών, στην απαγόρευση του οίνου και του χοιρινού στο Ισλάμ ή στη διαδεδομένη χορτοφαγία σε ορισμένες ανατολικές θρησκείες;

Πάντα τρόμαζε τους λαούς η διαφορετικότητα των άλλων λαών. Στη διατροφή, στη γλώσσα, στην ενδυμασία, στο χρώμα, στην κατατομή! Και πάντα αποδίδονται στους άλλους κάποια δαιμονικά χαρακτηριστικά που ήταν λίγο ή πολύ επικίνδυνα για μας. Στο σημερινό οικουμενικό κόσμο δεν υπάρχει άλλος τρόπος ειρηνικής συμβίωσης πέρα από το σεβασμό της διαφοράς, πέρα από την ανοχή. Είναι δύσκολο να ζήσουμε χωρίς δαίμονες, χωρίς βαρβάρους, αλλά ίσως δεν έχουμε κι άλλη επιλογή!

Ο Σ. Δημητρίου είναι σύγχρονος έλληνας πεζογράφος.