Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Παρουσίαση θεατρικής παράστασης

( αρχαία τραγωδία μέσα από πρίσμα σύγχρονο :: 5/1/2006 20:00:20) 

«Ενα έργο που διαδραματίζεται σε χρονικό κενό δεν μπορεί παρά να είναι μια εκκρεμότητα, μια αιώρηση. Να δημιουργεί ένα χάσμα. Να καθιστά τη σκηνή χώρο ενός πειράματος. Να εγκαθιστά στη σκηνή έναν ολόκληρο κόσμο, αυτοτελή, παλλόμενο, έτοιμο να πεθάνει και να αναγεννηθεί, όπως η παράσταση», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Η… Οδύσσεια της λακκούβας

Το σχολείο

«Ιππόλυτος καλυπτόμενος» του Θεσσαλονικιού Βασίλη Παπαγεωργίου από την «Ακτίς Αελίου»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Το βυζαντινό εκπαιδευτικό σύστημα, συνεχίζοντας την ελληνιστική παράδοση, ακολουθούσε δύο κύκλους σπουδών, του γραμματιστή και του γραμματικού.

Αρχαία τραγωδία μέσα από πρίσμα σύγχρονο

Παρακαλώ περιμένετε, η λακκούβα σας "προωθείτε"…. από το 1521, τη γραμμή καταγγελιών που "άνοιξε" το ΥΠΕΧΩΔΕ, στις Νομαρχίες και… οι πρώτες λακκούβες αναμένεται να επισκευαστούν στις αρχές Απριλίου!

Στον πρώτο κύκλο σπουδών φοιτούσαν παιδιά από την ηλικία των επτά περίπου ετών και στο δεύτερο από την ηλικία των δώδεκα.

Η «Ακτίς Αελίου», συνεχίζοντας με συνέπεια την προσφορά στη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης παραγωγών με πολύπλευρο ενδιαφέρον, ανεβάζει από τις 14 Ιανουαρίου το έργο του Θεσσαλονικιού Βασίλη Παπαγεωργίου «Ιππόλυτος καλυπτόμενος». Στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της, η υπηρεσία έχει δεχθεί 8.000 καταγγελίες για λακκούβες!

Τα παιδιά μάθαιναν σταδιακά ανάγνωση, γραφή, γραμματική, ρητορική και φιλοσοφία, αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική.

Υλικό στο οποίο στηρίχθηκε ο συγγραφέας, τα ελάχιστα αποσπάσματα που διασώζονται από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, αποσπάσματα του «Ιππόλυτου» του ίδιου τραγικού, καθώς και ένα απόσπασμα που, όπως αναφέρει ο Παπαγεωργίου, «θα μπορούσε ν' ανήκει και στη Φαίδρα του Σοφοκλή».

"ΤΑ ΝΕΑ" είχαν καταγγείλει την ύπαρξη λακκούβας στη διασταύρωση των οδών Μ. Μελά και Σκοπετέα, πίσω από την Πλατεία Μαβίλη, στις 17 Φεβρουαρίου, την ημέρα έναρξης λειτουργίας της γραμμής 1521.

Μεταξύ άλλων διδάσκονταν τον Όμηρο, κλασικούς και μεταγενέστερους συγγραφείς.

Με βάση αυτά πλάθει ένα κείμενο, στο οποίο, όπως ο ίδιος σημειώνει, «η σχέση μεταξύ της Φαίδρας και του Ιππόλυτου έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η λακκούβα παραμένει ως έχει, αλλά τουλάχιστον έχει… καταγραφεί.

Οι πόροι για τη λειτουργία των σχολείων προέρχονταν από τα δίδακτρα που κατέβαλλαν οι μαθητές, ενώ λειτουργούσαν και δωρεάν σχολεία για τα ορφανά.

Απομένει η αντιμετώπιση της πράξης απ' όλα τα πρόσωπα του έργου.

Το "οδοιπορικό", που έγινε δέκα ημέρες μετά την καταγγελία, στις υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς είναι χαρακτηριστικό.

Παράλληλα προς τα λεγόμενα κοσμικά σχολεία λειτουργούσαν και εκκλησιαστικά.

Η τραγική διάσταση της πράξης αυτής τονίζεται με κάθε τρόπο, συγχρόνως όμως θέλω να παρουσιάσω την τραγική και αναπότρεπτη αυτή πράξη, τα αισθήματα που την προκάλεσαν και τα αισθήματα και τις σκέψεις που την ακολούθησαν ως διαστάσεις μιας πρωταρχικής και γενικής κατάφασης».

Η αναζήτηση άρχισε από το 1521, όπου επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι έχει γίνει η καταγγελία και πως διαβιβάστηκε στη Νομαρχία Αθηνών στις 20 Φεβρουαρίου.

Μετά τις βασικές σπουδές όσοι είχαν την έφεση και τις οικονομικές δυνατότητες μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο.

Ο συγγραφέας

Αρμόδιες για το θέμα οι τεχνικές υπηρεσίας της Νομαρχίας.

Για να μάθεις πρέπει να ρωτάς Διάβαζε πολλά και θα μάθεις πολλά. Και αν δεν καταλαβαίνεις, μη χάνεις το θάρρος σου. Διαβάζοντας με προσοχή το βιβλίο σου, με τη βοήθεια του Θεού θα αποκτήσεις τις γνώσεις που περιέχει και θα τις κατανοήσεις. Μη διστάζεις να ρωτάς αυτούς που ξέρουν για όσα δε γνωρίζεις και να μη μεγαλοπιάνεσαι. Οι άνθρωποι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλ. με το να μη θέλουν να ρωτούν, μένουν με ελλιπείς γνώσεις. (Ελεύθερη προσαρμογή) Κεκαυμένου, Στρατηγικόν, 60 (εκδ. Wassilieysky-Jernstedt).

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τώρα ζει στη Σουηδία.

Η πρώτη υπάλληλος που απάντησε στο τηλεφώνημα είπε πως "έχουν έρθει πάρα πολλά πακέτα με καταγγελίες, αλλά δεν έχουν ανοιχθεί ακόμη", και παρέπεμψε σε μηχανικό, τον κ.

Διδάσκει σε εκεί πανεπιστήμιο Συγκριτική Λογοτεχνία, Δημιουργική Γραφή και Δραματουργία, γράφει θεατρικά έργα που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και τη Σουηδία.

Κακιά.

Ασχολείται επίσης με τη λογοτεχνία και τη μετάφραση.

Εκείνος με τη σειρά του, αφού έκανε λόγο για 2.500 αιτήσεις για επιδιόρθωση λακκουβών που έχουν φθάσει στη Νομαρχία, ανέφερε πως τα στοιχεία συγκεντρώνονται και το έργο θα δημοπρατηθεί προκειμένου να το αναλάβει εργολάβος.

Η ταυτότητα της παράστασης

Ο ίδιος, αφού τόνισε πως του είναι αδύνατον να διαχειριστεί τόσες λακκούβες, με ευγένεια πρότεινε να στείλει ειδικά για τη συγκεκριμένη περίπτωση συνεργείο να την κλείσει πρόχειρα με χώμα, αλλά κι αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα.

Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης

"Ανεξάρτητα από το 1521, καλύτερα να πάρετε απευθείας τη Διεύθυνση Οδοποιίας του Δήμου Αθηναίων", πρότεινε.

Σκηνικά-κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινά

Στον Δήμο Αθηναίων, και στο συγκεκριμένο τμήμα, οι καταγγελίες δεν είχαν φθάσει ακόμη.

Μουσική: Kaspar Kοnig

Εν τούτοις, το πρόβλημα καταγράφηκε από την αρχή, προκειμένου να μεταφερθεί - ανεξάρτητα από το 1521 - στα συνεργεία του Δήμου.

Επτά νέοι ηθοποιοί στους ρόλους

Επίσημα, πάντως, όπως είπε στα "ΝΕΑ" η βοηθός νομάρχη, υπεύθυνη για θέματα Πολεοδομίας κ. Ντίνα Μπέη, "την περασμένη εβδομάδα πήραμε μία δισκέτα από το 1521, όπου υπήρχαν συνολικά 2.401 καταγγελίες για λακκούβες.

Παραστάσεις: Από Πέμπτη έως Σάββατο στις 9 μ.μ. και την Κυριακή στις 8 μ.μ. στο θέατρο τέχνης «Ακτίς Αελίου», Χριστοπούλου 12.

Το έργο θα δημοπρατηθεί στις 12 Μαρτίου, ενώ η μελέτη για την επιδιόρθωσή τους είναι ήδη έτοιμη. Πιστεύω ότι στα τέλη Μαρτίου θα έχει αρχίσει η επισκευή".

Από την πλευρά του, πάντως, ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τις καταγγελίες. "Επίσημα δεν έχουμε πάρει τίποτα, ακόμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ ή τις Νομαρχίες και το 1521, ούτε τα σημεία που μας αφορούν ούτε χρήματα", σημειώνει ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Χρόνης Ακριτίδης.

Κι ενώ οι κλίσεις πολιτών για λακκούβες στο 1521 συνεχίζονται καθημερινά, όπως λένε από την υπηρεσία, οι μοναδικές που έχουν επιδιορθωθεί είναι περί τις 100, που ανήκουν σε δρόμους αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ.