Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( ανάσα από το εκοφιν :: 4/1/2006 21:34:21) 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης φαίνεται πως έχει πείσει τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα καλύτερο για φέτος, δεδομένου ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας το 2004 άγγιξε τελικά το 6,6% του ΑΕΠ αντί του 5,4% που εκτιμάτο αρχικά, όταν δινόταν στην Ελλάδα η διετής προθεσμία προσαρμογής.

Ιστοσελίδα Τζωρτζάτου

2. Η Άλωση της Πόλης

Σε παράταση έως το 2007 για να ρίξει τα ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ελπίζει η κυβέρνηση

Και ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ο κατηγορούμενος ως μέλος της 17Ν Βασίλης Τζωρτζάτος.

α. Πολιορκία και άλωση της Πόλης

Ανάσα από το ΕΚΟΦΙΝ

Κι αυτό γιατί, όπως λέει ο ίδιος, στο εισαγωγικό σημείωμα, όπου αποδέχεται τη συμμετοχή του στην οργάνωση, ένιωσε την ανάγκη να δείξει ένα κομμάτι της ψυχής του.

Μετά τη μάχη της Άγκυρας η Οθωμανική Αυτοκρατορία βυθίστηκε στην αναρχία.

Στα χαρτιά η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από το στόχο της να ρίξει το δημόσιο έλλειμμα φέτος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ως έχει υποχρέωση απέναντι στην Ε.Ε. Στην ουσία το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε προ ημερών "καλοδεχούμενη" την παράταση της προθεσμίας έως το 2007 δείχνει ότι ο στόχος αυτός είναι μάλλον ανέφικτος.

Το θέμα έφερε χθες στη δημοσιότητα το Mega.

Ο σουλτάνος Μουράτ Β' (1421-51) επανέφερε την τάξη σ' αυτή και ανανέωσε την επιθετικότητά της: κατέλαβε τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη (1430) και κατανίκησε ένα σταυροφορικό στρατό στη Βάρνα (1444).

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Στο βιογραφικό του, που ονομάζει "συνοπτικά στοιχεία πολιτικής ταυτότητας", περιλαμβάνεται περιγραφή της συμμετοχής του στους "αγώνες του λαϊκού κινήματος", ενώ στο υστερόγραφο αναφέρεται σε "ψυχολογική και σωματική βία σε συνδυασμός με ψυχοτρόπες ειδικές ουσίες" που, όπως λέει, τον έκαναν να λυγίσει και να υπογράψει τις "ψευδολογίες τους". Έτσι προετοίμασε την πολιορκία της Πόλης, την οποία διεξήγαγε με επιτυχία ο διάδοχος του Μωάμεθ Β' Πορθητής (1451-81).

Μπορεί η αντιπολίτευση να ερμηνεύει την εξέλιξη αυτή ως "ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής" και να μιλά για "ανεφάρμοστο προϋπολογισμό" και για "ακόμη ένα έτος κοινοτικής επιτήρησης", το γεγονός όμως παραμένει ότι, αν ο Γιώργος Αλογοσκούφης πάρει από το προσεχές ΕΚΟΦΙΝ (στις 14 Μαρτίου) παράταση έως το 2007, για να ρίξει τα ελλείμματα, θα δώσει μία εξαιρετικά πολύτιμη ανάσα στην κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Τζωρτζάτος παραθέτει "μέρος των κατασχεμένων κειμένων" του για τη διαφθορά, τη δικαιοσύνη και την αστική δημοκρατία, τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και την τρομοκρατία.

Προτού αρχίσει την πολιορκία, ο Πορθητής έχτισε στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου το φρούριο της Ρούμελης, για να εμποδίσει τον επισιτισμό της Πόλης από τον Εύξεινο.

Κι αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να λάβει σκληρά, πρόσθετα φορολογικά μέτρα, για να συμμαζέψει τα δημόσια ταμεία από φέτος.

Αναρωτώμενος "ποιος είναι τρομοκράτης", κάνει ευθεία επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και των "απατεώνων της μεγαλοαστικής τάξης" στην Ελλάδα και δηλώνει ότι διατηρεί τις ιδέες του για το χτίσιμο ενός "νέου επαναστατικού κινήματος μαζικού".

Η πολιορκία κράτησε 54 μέρες (6 Απριλίου -29 Μαΐου 1453).

Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, δεδομένου ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει ούτως ή άλλως να συμβιβαστούν φέτος όχι μόνο με τις υποτυπώδεις αυξήσεις που κυοφορεί το υπουργείο Οικονομικών αλλά και με αντιδημοφιλείς ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα καύσιμα (θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 5% την άνοιξη), ίσως και στα τσιγάρα (αύξηση του ειδικού φόρου κατά 1%).

Ο γενναίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ' διέθετε ελάχιστες δυνάμεις.

Όσον αφορά τα εισοδήματα, οι αυξήσεις των μισθωτών δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 2,7%, ενώ ελαφρώς πάνω από τον πληθωρισμό (3,5%-4%) θα είναι οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους.

Η υπεροχή των Τούρκων σε στρατιώτες και οπλισμό ήταν συντριπτική.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την παροχή αυξήσεων διπλάσιων του προϋπολογισμού για το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ.

Οι αντίπαλοι και η στάση των Σέρβων Την 4η Απριλίου της ίδιας χρονιάς ήλθε ο σουλτάνος και παρουσιάστηκε μπροστά την Πόλη· και άρχισε να πολιορκεί την Πόλη μ' όλους τους τρόπους και μ' όλα τα μέσα και από τη στεριά και από τη θάλασσα, αφού περικύκλωσε και τα 18 μίλια [του Θεοδοσιανού Τείχους]. Οι πολιορκητές παρέταξαν 400, μικρά και μεγάλα πλοία στη θάλασσα και 200 χιλιάδες άντρες στη στεριά. Η Πόλη, αν και τόσο μεγάλη σε έκταση, είχε να αντιπαρατάξει 4773 άντρες χωρίς τους ξένους, μόλις 200 άντρες πάνω-κάτω [….]. Οι Σέρβοι, ενώ μπορούσαν να στείλουν […] χρήματα και ανθρώπους, έστειλαν μήπως έναν οβολό; Ναι, αλήθεια, έστειλαν πολλά χρήματα και ανθρώπους, αλλά στο σουλτάνο που πολιορκούσε την Πόλη, και τους επαίνεσαν οι Τούρκοι […] λέγοντας: "Να, ακόμη και οι Σέρβοι είναι εναντίον σας". Γ. Φραντζής Χρονικόν, έκδ. R. Maisano (= CFHB, 29), Ρώμη 1990, 132,140.

ΤΙ ΕΛΠΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΘΟ

Οι Βυζαντινοί, αβοήθητοι από τα χριστιανικά κράτη, αγωνίστηκαν ηρωικά, αλλά ο αγώνας ήταν άνισος.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως ευελπιστεί ότι με τη συγκράτηση των δαπανών, τις αποκρατικοποιήσεις, την πάταξη της φοροδιαφυγής, το νομοσχέδιο για τις Συμπράξεις Ιδιωτικού-Δημόσιου Τομέα, το νέο καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, το έλλειμμα θα κλείσει φέτος στη χειρότερη περίπτωση λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για μείωσή του στο 2,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Η τελική έφοδος έγινε τη νύχτα της 29ης Μαΐου.

Ο κ. Αλογοσκούφης φαίνεται πως έχει πείσει τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα καλύτερο για φέτος, δεδομένου ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας το 2004 άγγιξε τελικά το 6,6% του ΑΕΠ αντί του 5,4% που εκτιμάτο αρχικά, όταν δινόταν στην Ελλάδα η διετής προθεσμία προσαρμογής.

Κατόπιν σφοδρού βομβαρδισμού και συνεχών επιθέσεων οι γενίτσαροι πέρασαν από τα ρήγματα των τειχών και έγιναν κύριοι της Πόλης.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να πει επίσης στους συναδέλφους του το Μάρτιο ότι και η Πορτογαλία εξασφάλισε πρόσφατα τρίτο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων της.

Ο αυτοκράτορας έπεσε στο πεδίο της μάχης, κυκλωμένος από τους εισβολείς.

Η Κομισιόν, που δεν θέλει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται πως έχει ήδη συναινέσει στην επιμήκυνση της προθεσμίας συμμόρφωσης της Ελλάδας με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όπως προέβλεπε ο θρησκευτικός νόμος, η Πόλη παραδόθηκε στους μαχητές.

Εκτιμάται ότι στην έκθεσή της προς το ΕΚΟΦΙΝ θα χαρακτηρίζει υπεραισιόδοξο το στόχο του 2,6%, από την άλλη όμως θα χαιρετίζει τις προσπάθειες της Αθήνας και θα εισηγείται να δοθεί από τους υπουργούς Οικονομικών η πολυπόθητη παράταση.

Οι σφαγές και η λεηλασία διήρκεσαν τρεις ολόκληρες μέρες.

Αν όλα πάνε καλά για την κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης θα μπορέσει να βγάλει το 2006, χωρίς να καταφύγει σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, και να γίνει περισσότερο "ανοιχτοχέρης" το (προεκλογικό) έτος 2007.

Από την πρώτη κιόλας μέρα ο Μωάμεθ μπήκε με πομπή στην κατακτημένη πόλη, προσευχήθηκε στην Αγία Σοφία και ανήγγειλε ότι εφεξής πρωτεύουσά του θα είναι η Πόλη.

Όροι-κλειδιά της ενότητας Πολιορκία και άλωση Πόλης, Μωάμεθ Β' Πορθητής, θρησκευτικός νόμος, Τρίτη Ρώμη, βυζαντινή πνευματική κληρονομιά, ανθρωπιστικές σπουδές, ρωμαϊκή νομική παράδοση, θρησκευτική μουσική.