Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( αδριατικη λιγκα: εχασε απο τη σλοβενικη ελιος :: 12/3/2006 20:24:54) 

ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ: ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΚΗ ΕΛΙΟΣ Αυτοί σκοτώθηκαν νωρίς

γ. Οικονομικές συνέπειες των πολέμων

Ήττα σοκ της Χέμοφαρμ

50 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Στάλιν προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στη Ρωσία

Οι κατακτήσεις του βυζαντινού στρατού και η επέκταση των βυζαντινών συνόρων ευνόησαν την άνθηση της οικονομίας.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για τον ημιτελικό με τον Άρη, μάλλον εκεί είχαν το μυαλό τους οι παίκτες της Χέμοφαρμ, που γνώρισαν οδυνηρή ήττα στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Αδριατικής λίγκας, από την Έλιος με σκορ 79-69.

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Νέα εδάφη, παραγωγικό δυναμικό και έσοδα προστέθηκαν στο κράτος, ενώ η διακοπή των αραβικών επιδρομών επέτρεψε την ειρηνική καλλιέργεια της γης.

Η ομάδα του Λούκα Παβίσεβιτς είχε σε πολύ άσχημη μέρα το δίδυμο Γιοκσίμοβιτς - Ράιτ και υπέκυψε στην Έλιος που είναι 12η στη βαθμολογία!

Πέθανε σαν σήμερα πριν από μισό αιώνα. Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατο του Στάλιν, πολλοί συμπολίτες του, το 53% σύμφωνα με δημοσκόπηση, παραμένουν αδιάφοροι για τα εγκλήματά του. Άλλωστε, έκτοτε δεν έλειψαν από τον κόσμο ούτε οι δικτάτορες ούτε τα εγκλήματα που μπορεί να διαπράξει ένας ηγέτης, όταν νομίζει ότι κατέχει τη μοναδική αλήθεια.

Έτσι πολλαπλασιάστηκαν η παραγωγή και τα νομισματικά αποθέματα του Βυζαντινού Κράτους.

Τους πόντους της ομάδας του Βρσατς πέτυχαν: Μάρκοβιτς 3 (1), Γιοκσίμοβιτς 4, Μπόλιτς 14 (4), Τζιγκάνοβιτς 9, Ραντίνοβιτς 5, Τόπιτς 10 (1), Ράιτ 8, Βουκοσάβλιεβιτς 16.

Ο σταλινισμός ζει;

Ο πλούτος έφερε ευμάρεια και χλιδή, ενίσχυσε τις δυνατότητες και το διεθνές κύρος της αυτοκρατορίας και γέννησε αισθήματα αυτοπεποίθησης και περηφάνειας στους υπηκόους της.

Σε άλλα παιχνίδια που έγιναν για την 22η αγωνιστική στην Αδριατική λίγκα τα αποτελέσματα ήταν: Πιβοβάρνα Λάσκο - Μπόσνα 81-88, Παρτιζάν - Ζελέζνικ 88-77, Σλόβαν - Ολίμπια Λουμπλιάνας 81-86, Βοϊβοντίνα - Τσιμπόνα 73-80. Σχεδόν όλοι οι Ρώσοι που βρίσκονται σε συντάξιμη ηλικία θυμούνται ακόμη πως το ραδιόφωνο είχε αναγγείλει εκείνη την 5η Μαρτίου 1953 ότι ο "ατσαλένιος" άνθρωπος της Σοβιετικής Ένωσης είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Βυζαντινή εποποιΐα και οικονομία Ο Ιωάννης Τζιμισκής δεν μπόρεσε να κατακτήσει τα Εκβάτανα (Σημ.: εδώ τη Βαγδάτη), αλλά έλαβε δώρα από τους Μουσουλμάνους αξίας τριών εκατομμυρίων χρυσών και αργυρών νομισμάτων· όταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, τέλεσε μεγάλο θρίαμβο, στη διάρκεια του οποίου χρυσάφι, ασήμι, μπαχαρικά και μεταξωτά ενδύματα παρέλασαν μπροστά στα έκθαμβα μάτια των κατοίκων σε μια θριαμβική πομπή (προέλευσις) προς την αγορά (forum) (Βλ. Λέων Διάκονος, Ιστορίαι, έκδ. C. Β. Hase, Βόννη 1828,162-163). Ο Βασίλειος Β', πεθαίνοντας, άφησε τα ταμεία τόσο γεμάτα, ώστε να εντυπωσιαστεί όχι μόνο ο Ψελλός αλλά και οι Μουσουλμάνοι. Αραβική πηγή του ύστερου 11ου αι. μας πληροφορεί ότι ο Βασίλειος […] άφησε 10.000 καντάρια χρυσών νομισμάτων (=72.000 χρυσά νομίσματα) και μαργαριτάρια αξίας 54 εκατομ. δηναρίων. Ο Ψελλός αναφέρει 200.000 τάλαντα ή λίτρες χρυσού σε μετρητά, δηλαδή 14.4 εκατομμύρια χρυσά νομίσματα. Α. Ε. Laiou, The Economic History of Byzantium [=Dumbarton Oaks Studies 39], Washington D. C. 2002, 715.

ΓΑΛΛΙΑ: Νέα ήττα υπέστη η Βιλερμπάν στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς έχασε μέσα στην έδρα τής Ροάν με σκορ 75-65 και έτσι η Ορτέζ που κέρδισε την Μπρεστ με σκορ 83-62 την άφησε πίσω δυο βαθμούς.

Ο θάνατός του σημάδεψε 30 χρόνια χαλύβδινης αρχής, που σημαδεύτηκαν από μαζικές εκκαθαρίσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εκτελέσεις και εκτοπίσεις.

Το Βυζαντινό Κράτος επί Βασίλειου Β'

Όμως, ακόμη και σήμερα, πολλοί Ρώσοι της προηγούμενης γενιάς, περιθωριοποιημένοι στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία και με ρόδινες αναμνήσεις από μια σταθερή, αν και μουντή, παιδική ηλικία, αντιδρούν με ανάμεικτα συναισθήματα στην αναφορά του ονόματος του Στάλιν.

Ερωτήσεις

Υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του στην καθοδήγηση των σοβιετικών δυνάμεων στη νίκη επί του ναζισμού και στη μετατροπή της Ρωσίας σε μια παγκόσμια βιομηχανική δύναμη βαρύνει περισσότερο από την τρομοκρατία που εξαπέλυσε κατά του σοβιετικού πληθυσμού.

1. Πώς έβλεπε τον πόλεμο κατά των Σαρακηνών ο Νικηφόρος Φωκάς;

Αυτό ακριβώς υποστήριξε προχθές και ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζουγκάνοφ.

Ποια ήταν τα σχέδια και οι φιλοδοξίες του, σύμφωνα με την παρατιθέμενη επιστολή;

Όμως, όπως δείχνει το δράμα της Τσετσενίας και οι χρονίζουσες κρίσεις σε άλλα τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Ιστορία δεν έχει γραφεί ακόμη.

2. Ποια ήταν τα κυριότερα εσωτερικά προβλήματα του Βυζαντινού Κράτους και πώς τα έλυσε ο Βασίλειος Β' σύμφωνα με το τρίτο παράθεμα;

Μαζική υστερία

Σε τι διέφερε ο Βασίλειος από άλλους στρατιωτικούς ηγέτες;

Οι Σοβιετικοί είχαν νιώσει αυθεντικά αισθήματα απόγνωσης για τον χαμό του ανθρώπου που τους είχε πείσει ότι ήταν ο "πατερούλης" τους.

3. Ποιες ήταν οι άμεσες οικονομικές συνέπειες της βυζαντινής εποποιίας, σύμφωνα με το σχετικό παράθεμα και ποιες κατά τη γνώμη σου, οι έμμεσες ψυχολογικές συνέπειες;

Στο δημόσιο προσκύνημα, στο κέντρο της Μόσχας, είχαν εκτυλιχθεί σκηνές μαζικής υστερίας, όπου ποδοπατήθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Εκατοντάδες μνημεία και προτομές του δικτάτορα καταστράφηκαν από τον Νικήτα Χρουστσώφ, που ανέλαβε την αποσταλινοποίηση της χώρας, αφού προηγουμένως, μέσα στον κομματικό μηχανισμό, είχε συντελέσει και αυτός σιωπηρά στη σταλινοποίησή της. Όπως όλα τα ανώτατα στελέχη, άλλωστε, όσα από αυτά δεν κατέληξαν στο απόσπασμα ή την εξορία: εξέθρεψαν τον σταλινισμό και εξετράφησαν από αυτόν. Όμως, τα σημάδια του Στάλιν παραμένουν ακόμη στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα γιγάντια κτίρια δεσπόζουν στον ουρανό της Μόσχας. Οι φαρδείς αυτοκινητόδρομοι που διασχίζουν την πρωτεύουσα κατασκευάστηκαν όταν ακόμη οι Σοβιετικοί πολίτες δεν είχαν δικά τους αυτοκίνητα. Ο γιγαντισμός ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό της σταλινικής αισθητικής. Στους σταθμούς του μετρό της Μόσχας βρίσκει κανείς ακόμη τα χνάρια του Στάλιν σε επιγραφές για τα κομμουνιστικά επιτεύγματα.

Αυθεντία στα σταλινικά εγκλήματα θεωρείται ο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, που υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου και είναι ο ιδεολογικός πατέρας του Γκορμπατσώφ. Για όσους ζητούν σήμερα τιμές για τον Στάλιν δεν νιώθει παρά μόνο περιφρόνηση. "Όταν λένε πως πρέπει να ανεγερθούν μνημεία για τον Στάλιν, συμφωνώ μαζί τους, αρκεί να καλυφθούν με αίμα", λέει στους "Τάιμς του Λονδίνου" ο Γιάκοβλεφ, ο οποίος υπολογίζει σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια τα θύματα του Στάλιν και του Λένιν και ετοιμάζει και σχετικό βιβλίο. Άλλος ένας που μιλάει κατά του σταλινισμού, κατόπιν εορτής, αφού κατάφερε να επιβιώσει στους κόλπους του για να γίνει σήμερα 79 ετών. Από εκείνους που είχαν τολμήσει να μιλήσουν νωρίτερα (Τρότσκι, Ζινόβιεφ, Κάμενεφ και άλλοι), δεν υπάρχει πια κανείς. Αυτοί σκοτώθηκαν νωρίς.