Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

SAMSUNG Σκιά από το παρελθόν

3.3 Πίνακες

Η αξία της πέρασε τα 100 δισ. δολ.

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες αναγεννώνται από τις στάχτες τους

Με τον όρο στατική δομή δεδομένων εννοείται ότι το ακριβές μέγεθος της απαιτούμενης κύριας μνήμης καθορίζεται κατά τη στιγμή του προγραμματισμού τους, και κατά συνέπεια κατά τη στιγμή της μετάφρασής τους και όχι κατά τη στιγμή της εκτέλεσης τους προγράμματος.

Ιστορική ήταν η χθεσινή ημέρα για τη Samsung Electronics, τον κολοσσό των ηλεκτρονικών ειδών από τη Νότια Κορέα, που έγινε η τέταρτη μόλις ασιατική εταιρεία στην ιστορία που καταφέρνει να σπάσει το φράγμα των 100 δισ. δολ. σε χρηματιστηριακή αξία.

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Μία άλλη σημαντική διαφορά σε σχέση με τις δυναμικές δομές είναι ότι τα στοιχεία των στατικών δομών αποθηκεύονται σε συνεχόμενες θέσεις μνήμης.

Η Samsung, που κατόρθωσε μέσα σε τέσσερις δεκαετίες να γίνει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεοράσεων και ημιαγωγών μνήμης στον κόσμο, υπολείπεται πλέον μόνο της Vodafone στη λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου πλην αυτών των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω της κολοσσούς, όπως η φιλανδική Nokia και η ιαπωνική Sony.

Μια βαριά σκιά από το παρελθόν πέφτει πάνω από την Ιταλία. Η αιματηρή συμπλοκή σε τρένο την περασμένη Κυριακή έχει πάνω της τη σφραγίδα των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που μοιάζουν να αναγεννώνται από τις στάχτες τους.

Στην πράξη, οι στατικές δομές υλοποιούνται με πίνακες που μας είναι γνωστοί από άλλα μαθήματα και υποστηρίζονται από κάθε γλώσσα προγραμματισμού. Η κεφαλαιοποίηση της Samsung έφτασε χθες τα 103 δισ. δολ.

Κι άλλο θύμα. Το τρίτο θύμα των Ερυθρών Ταξιαρχών μέσα σε τέσσερα χρόνια θρηνεί η Ιταλία

Μπορούμε να ορίσουμε τον πίνακα ως μια δομή που περιέχει στοιχεία του ίδιου τύπου (δηλαδή ακέραιους, πραγματικούς κ.λπ). Η διοίκηση στοχεύει μάλιστα ακόμη ψηλότερα, θέλοντας να διπλασιάσει τις πωλήσεις της εταιρείας και να καταστήσει τη Samsung μεγαλύτερη κατασκευάστρια του πλανήτη σε 20 κατηγορίες προϊόντων έως το 2010.

Μάσιμο Ντ'Αντόνα, 1999.

Η δήλωση των στοιχείων ενός πίνακα και η μέθοδος αναφοράς τους εξαρτάται από τη συγκεκριμένη γλώσσα υψηλού επιπέδου που χρησιμοποιείται.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Μάρκο Μπιάτζι, 2002.

Όμως, γενικά η αναφορά στα στοιχεία ενός πίνακα γίνεται με τη χρήση του συμβολικού ονόματος του πίνακα ακολουθούμενου από την τιμή ενός ή περισσότερων δεικτών (indexes) σε παρένθεση ή αγκύλη.

Η συμφωνία έβαλε φρένο στο ράλι

Οι δολοφονίες των δύο καθηγητών είχαν αφήσει τις ιταλικές διωκτικές αρχές στο σκοτάδι.

Ένας πίνακας μπορεί να είναι μονοδιάστατος, αλλά στη γενικότερη περίπτωση μπορεί να είναι δισδιάστατος, τρισδιάστος και γενικά ν-διάστατος πίνακας.

Πτώση κατά ένα δολάριο, στα 62,40 και 60,50 δολ. το βαρέλι σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο αντίστοιχα, πραγματοποίησε χθες η τιμή του πετρελαίου, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία για το φυσικό αέριο, δίνοντας τέλος σε μία κρίση που απειλούσε την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

Έλεγαν:

Όσον αφορά στους δισδιάστους πίνακες σημειώνεται ότι αν το μέγεθος των δύο διαστάσεων είναι ίσο, τότε ο πίνακας λέγεται τετραγωνικός (square) και γενικά συμβολίζεται ως πίνακας n x n.

Το πετρέλαιο είχε πραγματοποιήσει ένα ξέφρενο ράλι την Τρίτη, με την τιμή του μαύρου χρυσού να εκτοξεύεται κατά δύο δολάρια, καθώς οι επενδυτές επιστρέφοντας στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης από το εορταστικό τριήμερο ανακάλυψαν ότι η ρωσική Gazprom είχε διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, μετά την άρνηση του Κιέβου να αποδεχθεί τον τετραπλασιασμό της τιμής που ζητούσε η Μόσχα.

"Μόνο άλλη μια ενέργεια, άλλη μια επίθεση, άλλο ένα θύμα θα μας δώσουν να καταλάβουμε ποιος είναι ο εχθρός που έχουμε απέναντί μας και πού πρέπει να τον αναζητήσουμε".

Μάλιστα μπορούμε να θεωρήσουμε το δισδιάστο πίνακα ότι είναι ένας μονοδιάστατος πίνακας, όπου κάθε θέση του περιέχει ένα νέο μονοδιάστατο πίνακα.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο νέων ράλι στο άμεσο μέλλον, επικαλούμενοι την αστάθεια σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Νιγηρία και το Ιράκ, τα πυρηνικά σχέδια του Ιράν και την ισχυρή διεθνή ζήτηση.

Οι ιταλικές αρχές επιβεβαιώθηκαν τραγικά.

Στη συνέχεια δίνουμε δύο απλά παραδείγματα χρήσης πινάκων, τα οποία στηρίζονται σε αλγορίθμους του προηγουμένου κεφαλαίου.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές εμπορευμάτων θα παραμείνουν και το 2006 ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, εντείνοντας τις ανοδικές πιέσεις που ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου.

Ο αστυνομικός Εμανουέλε Πέτρι, 48 ετών, εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο τρένο Ρώμη - Φλωρεντία την Κυριακή.

Σχ. 3.1 Παραδείγματα πινάκων (μονοδιάστατος, δισδιάστατος, τριδιάστατος)

Η γυναίκα που συνελήφθη παραδέχθηκε ότι είναι μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Παράδειγμα 1.

Με τη θυσία του Πέτρι αποκαλύπτεται η επιστροφή των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Εύρεση του μικρότερου στοιχείου ενός μονοδιάστατου πίνακα

Που δεν είναι "νέες".

Δίνεται ένας μονοδιάστατος πίνακα table 100 στοιχείων.

Είναι οι παλιές Ερυθρές Ταξιαρχίες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα".

Να σχεδιασθεί αλγόριθμος που να βρίσκει το μικρότερο στοιχείο του

Είναι το παρελθόν που έρχεται να αιφνιδιάσει το παρόν.

Αλγόριθμος Ελάχ_Πίνακα

Η ομολογία

Δεδομένα // table //

"Θεωρώ ότι είμαι πολιτική κρατούμενη, μαχητικό στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, και δεν πρόκειται να πω λέξη", δήλωσε η ηλικίας 43 ετών Ντεσντεμόνα Λιότσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της στη Φλωρεντία, όπου μεταφέρθηκε μετά τη συμπλοκή που ακολούθησε έναν έλεγχο ρουτίνας από τις αστυνομικές αρχές σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη - Φλωρεντία.

Mintable[1]Για i από 2 μέχρι 100 Αν table[i] < Min τότε Mintable[i]

Το άλλο μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ο Μάριο Γκαλέσι, 37 ετών, απεβίωσε χθες σε νοσοκομείο του Αρέτσο, όπου είχε μεταφερθεί με βαριά τραύματα.

Τέλος_επανάληψης

Σύμφωνα με την αστυνομία, τράβηξε πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί τη στιγμή κατά την οποία οι αστυνομικοί ζήτησαν να ελέγξουν τις ταυτότητες των δύο υπόπτων.

Αποτελέσματα //Min//

Κατασχέσεις

Τέλος Ελάχ_Πίνακα

Αστυνομικοί δήλωσαν χθες ότι κατέσχεσαν χάρτες, κωδικοποιημένα μηνύματα και δισκέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και από τα στοιχεία αυτά εικάζεται ότι η Ντεσντεμόνα Λιότσε και ο Μάριο Γκαλέσι που την συνόδευε στο τρένο ενδέχεται να σχεδίαζαν επίθεση εναντίον ενός υφυπουργού της κυβέρνησης.

Στον αλγόριθμο αυτό αρχικά το πρώτο στοιχείο του πίνακα εκχωρείται στη μεταβλητή Min.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών χαιρέτισε τις συλλήψεις ως μεγάλη νίκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας.

Στη συνέχεια κάθε επόμενο στοιχείο του πίνακα εξετάζεται, αν είναι μικρότερο της Min και αν ναι, τότε αντικαθιστά το προηγούμενο.

Ο Μάριο Γκαλέσι και η Ντεσντεμόνα Λιότσε καταζητούνταν από την αστυνομία ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία των καθηγητών Μάρκο Μπιάτζι, το Μάρτιο του 2002, και Μάσιμο Ντ'Αντόνα, το 1999, οι οποίοι και οι δύο ήταν σύμβουλοι στο υπουργείο Εργασίας.

Έτσι στο τέλος θα υπάρχει στη μεταβλητή Min το μικρότερο στοιχείο όλου του πίνακα table.

Τόσο ο Γκαλέσι όσο και η Λιότσι θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή στις Ερυθρές Ταξιαρχίες για ένα Μαχόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα, που φαίνεται να αποτελούν τη συνέχεια της ακροαριστερής οργάνωσης η οποία επιδόθηκε σε ένοπλη δράση στην Ιταλία κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Παράδειγμα 2.

Στρατιωτικά πρόσωπα

Εύρεση αθροίσματος στοιχείων δισδιάστατου πίνακα

Ο Έντσο Μπιάνκο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για της μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ενδέχεται να έχουν βάλει στόχο τους στρατιωτικά πρόσωπα εν όψει του σχεδιαζόμενου πολέμου κατά του Ιράκ.

Δίδεται ο δισδιάστατος πίνακας table με m γραμμές n στήλες.

Οι συνήθεις στόχοι των Ερυθρών Ταξιαρχιών κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980 ήταν πολιτικοί, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί.

Να βρεθεί το άθροισμα κατά γραμμή, κατά στήλη και συνολικά.

Οι πιο θεαματικές τους ενέργειες ήταν η απαγωγή και δολοφονία του Χριστιανοδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο, το 1978, και η απαγωγή του Αμερικανού ταξιάρχου Τζέιμς Κροζίερ, που απελευθερώθηκε με έφοδο της αστυνομίας.

Στη συνέχεια ακολουθεί ο αλγόριθμος που επιλύει το πρόβλημα. Για καλύτερη κατανόηση σημειώνεται, ότι οι δύο πρώτοι βρόχοι μηδενίζουν τις αντίστοιχες μεταβλητές που θα υποδεχθούν τα αθροίσματα. Αυτό είναι μία τακτική που πρέπει να εφαρμόζεται οποτεδήποτε στα προβλήματά μας έχουμε να υπολογίσουμε αθροίσματα.

Αλγόριθμος Αθρ_Πίνακα

Δεδομένα // m, n, table // sum Για i από 1 μέχρι m row[i] Τέλος_επανάληψης Για j από 1 μέχρι n col[j] Τέλος_επανάληψης Για i από 1 μέχρι m Για j από 1 μέχρι n sum col[j] Τέλος_επανάληψης Τέλος_επανάληψης Αποτελέσματα // row, col, sum // Τέλος Αθρ_Πίνακα

Ο διπλός εμφωλευμένος βρόχος που ακολουθεί τους δύο πρώτους απλούς βρόχους, είναι η καρδιά του αλγορίθμου, όπου γίνονται οι υπολογισμοί που ζητά η εκφώνηση του παραδείγματος. Γενικά σε εμφωλευμένους βρόχους, μία τιμή μεταβλητής του εξωτερικού βρόχου παραμένει σταθερή, όσο μεταβάλλεται η τιμή της μεταβλητής του εσωτερικού βρόχου. Πιο συγκεκριμένα, στον αλγόριθμό μας αρχικά το i λαμβάνει την τιμή 1 και το j διαδοχικά τις τιμές 1,2,…,n. Κατόπιν, το i λαμβάνει την τιμή 2, ενώ το j και πάλι λαμβάνει διαδοχικά τις τιμές 1,2,…,n. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι το i να λάβει την τιμή m. Ο επόμενος πίνακας είναι ένας δισδιάστατος πίνακας 5x5. Αν ο προηγούμενος αλγόριθμος εφαρμοσθεί στον πίνακα αυτό, τότε οι τιμές των στοιχείων του πίνακα row παρουσιάζονται στην τελευταία κατακόρυφη στήλη, ενώ οι τιμές των στοιχείων του πίνακα col παρουσιάζονται στην τελευταία γραμμή του πίνακα. Τέλος το συνολικό άθροισμα sum παρουσιάζεται στην κάτω-δεξιά γωνία.

Πίνακας table Πίνακας row 4165 21 7 53 28938 13 51139 17 6722 40 30176 20 4010 3 13 86 21 3448 29 26158 Πίνακας col 90 166 123 106 127 612 Sum

Οι πίνακες χρησιμεύουν για την αποθήκευση και διαχείριση δύο σπουδαίων δομών, της στοίβας (stack) και της ουράς (queue), που θα εξετασθούν λεπτομερέστερα στη συνέχεια, επειδή χρησιμοποιούνται σε πληθώρα πρακτικών εφαρμογών.