Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( να παγιωθούν τα δεδομένα :: 4/1/2006 20:10:48) 

Να παγιωθούν τα δεδομένα Μαύρη τρύπα 1 τρισ. δραχμών

9.3 Εκλογικά συστήματα

Του ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Στο "κόκκινο" το ταμείο 250 δήμων σε όλη τη χώρα

Όπως γνωρίσαμε στην προηγούμενη ενότητα, βασική αρμοδιότητα του εκλογικού σώματος είναι η ανάδειξη των αντιπροσώπων του.

Ποιο είναι το γεγονός, που απασχολεί αυτή τη στιγμή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά το μπάσκετ;

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Πώς πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας; Αν δεν κάνω λάθος η εικόνα που θα παρουσιάσουν μέσα στη νέα χρονιά οι τρεις μεγάλοι της πόλης, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής, μετά την ταυτόχρονη αλλαγή "αφεντικών" στην άκρη των πάγκων.

Το ταμείο είναι μείον σε πάνω από 250 δήμους της χώρας, που παρουσιάζουν χρέη κατά μέσο όρο 11,7 έως 14,7 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας (4-5 δισ. δραχμές-συνολικά 1 τρισ. δρχ.) ! Στο "κόκκινο" βρίσκονται, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αρκετοί δήμοι του Λεκανοπεδίου Αττικής, μεγάλοι δήμοι της περιφέρειας, καθώς και περίπου 50 καποδιστριακοί δήμοι.

Στις βουλευτικές εκλογές η χώρα, μοιράζεται σε εκλογικές περιφέρειες στις οποίες αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός βουλευτικών εδρών ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας. Ήδη πήραμε μια πρώτη γεύση από πλευράς Άρη και έπονται τα παιχνίδια, που θα δώσουν οι ομάδες μας το Σαββατοκύριακο, στα παιχνίδια της 10ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα.

Σε χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη Νίκαια οδήγησε το οικονομικό έλλειμμα του δήμου, αλλά και στην αποκάλυψη από το υπουργείο Εσωτερικών για χρέη ύψους 2,95 δισ. ευρώ σε 250 δήμους της χώρας

Οι έδρες μοιράζονται στους βουλευτές ανάλογα με τις ψήφους που έλαβαν στην εκλογική τους περιφέρεια με βάση το εκλογικό σύστημα. Είναι πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα τελεσίδικα για τις τρεις ομάδες.

Ανοίγματα προς προμηθευτές, δημοπράτηση έργων χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό, αλλά και λήψη δανείων που καλούνται τώρα να αποπληρώσουν αποτελούν τις βασικές αιτίες υπερχρέωσης των δήμων. Εκλογικό σύστημα είναι ο τρόπος με τον οποίο μοιράζονται οι έδρες στα κόμματα και τους υποψηφίους που παίρνουν μέρος στις εκλογές, με βάση τις ψήφους που συγκέντρωσαν κατά την εκλογική αναμέτρηση.

Όποιος βιασθεί και κρίνει τον Ματζόν, τον Μαρκόπουλο και τον Ζντοβτς ίσως κινδυνέψει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Η "έλλειψη σωστού προγραμματισμού" από τους αιρετούς - όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών - σε συνδυασμό με νέες δαπάνες που προστέθηκαν χάριν της προεκλογικής περιόδου οδήγησε σε έκρηξη του προβλήματος.

Τα εκλογικά συστήματα μπορούν να ενταχθούν σε τρεις ομάδες: τα πλειοψηφικά, τα αναλογικά και τα μικτά.

Υπάρχει πάντως, μια σχεδόν σίγουρη ιδιαιτερότητα.

Δήμοι όπως Χαλανδρίου, Βύρωνα, Κερατσινίου, Περάματος, Πάτρας, Πτολεμαΐδας, αλλά και άλλοι μικρότεροι όπως Σαλαμίνας, Αλιβερίου, Κασσάνδρας Χαλκιδικής και Σερβίων Κοζάνης είναι μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

α. Πλειοψηφικά Συστήματα:

Όταν μια ομάδα αλλάζει προπονητή, σε πρώτη δόση έχουμε μια βελτίωση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλος, τα χρέη που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα δήμων αναδεικνύονται σε μείζον πρόβλημα τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της δημοτικής θητείας και σε ορισμένες περιπτώσεις για όλη τη δημοτική περίοδο.

Πλειοψηφικό είναι το σύστημα κατά το οποίο σε κάθε περιφέρεια εκλέγεται το κόμμα ή ο υποψήφιος που παίρνει τις περισσότερες ψήφους.

Και οι αιτίες είναι γνωστές, κυρίως από ψυχολογικής πλευράς.

Διαμαρτυρία

Διακρίνεται στο σύστημα της απόλυτης και της σχετικής πλειοψηφίας.

Από εκεί και πέρα θα χρειαστούν σίγουρα δύο, τρία παιχνίδια για να φανούν τα αποτελέσματα της δουλειάς τού νέου προπονητή.

Στις διαστάσεις του προβλήματος αυτού αναφέρθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Β. Βαλασσόπουλος, με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Δήμου Νικαίας και τη συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Στ. Μπενετάτο, ο οποίος μιλάει για 35,2 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα.

Κατά το πρώτο σύστημα οι έδρες ή η έδρα της εκλογικής περιφέρειας παραχωρούνται στο κόμμα ή στον υποψήφιο που παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία (50%+ 1).

Το ζητούμενο είναι η διάρκεια και η συνεχής βελτίωση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλασσόπουλο, θα ξεκινήσει άμεσα πλήρης καταγραφή των χρεών στους δήμους στο πλαίσιο κοινής επιτροπής των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της ΚΕΔΚΕ.

Αντίθετα, σύμφωνα με το σύστημα της σχετικής πλειοψηφίας εκλέγεται σε μια εκλογική περιφέρεια το κόμμα ή ο υποψήφιος που παίρνει τη σχετική πλειοψηφία, δηλαδή τις περισσότερες ψήφους σε σύγκριση μ' όλους τους άλλους.

Το ευχάριστο για τον Άρη είναι ότι στο προχθεσινό παιχνίδι με τη Βέντσπιλς διαπιστώθηκε μια σημαντική βελτίωση στην άμυνα και παράλληλα παρατηρήθηκε μια συνολική διάθεση για προσφορά σε όλους τους τομείς.

Το υπουργείο αποκλείει πάντως να υπάρξει συνολική ρύθμιση των χρεών, κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν και πολλοί αιρετοί θεωρούν πως τελικώς επέτεινε το πρόβλημα.

Το πλειοψηφικό σύστημα δημιουργεί σταθερές, μονοκομματικές Κυβερνήσεις, αποκλείει όμως από την εκπροσώπηση στη Βουλή ένα μεγάλο μέρος των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος (κυρίως τα μικρά κόμματα).

Ποια ήταν δηλαδή η διαφορά του προχθεσινού Άρη του Ματζόν με τον Άρη του Ζούρου;

Αφήνει, ωστόσο, ανοικτό να υπάρξουν ευνοϊκά μέτρα σε ειδικές περιπτώσεις, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων προσανατολίζεται στην ταχύτερη καταβολή των δόσεων της κρατικής επιχορήγησης.

φωτ. 9.3. Άσκηση εκλογικού δικαιώματος. Για τις ανάγκες των εκλογών, η χώρα χωρίζεται σε 56 εκλογικές περιφέρειες. Οι εκλογικές περιφέρειες ταυτίζονται με τους αντίστοιχους νομούς εκτός από την Αττική που έχει τρεις εκλογικές περιφέρειες και τους νομούς Πειραιά και Θεσ/νίκης, που έχουν από δυο. Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιφέρεια, εξαρτάται από τον πληθυσμό της, σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Τους περισσότερους βουλευτές εκλέγει η Β' Αθηνών (42 βουλευτές). - Μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) και να αντλήσετε στοιχεία.

Απλώς ο Ματζόν άφησε τους παίκτες του να παίξουν πιο ελεύθερα και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Αυστηρές ρυθμίσεις

φωτ.9.4. Νεαρή ψηφοφόρος. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι το εκλογικό σύστημα καθορίζεται με τον εκλογικό νόμο, που ψηφίζεται από τη Βουλή. Η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο το Σύνταγμα εμποδίζει την επιθυμία της εκάστοτε Κυβέρνησης να εξασφαλίσει την παραμονή της στην εξουσία, αλλάζοντας την τελευταία στιγμή τον εκλογικό νόμο.

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό.

Από πλευράς υπουργείου ετοιμάζεται εν τω μεταξύ να ενταχθούν στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης αυστηρότερες ρυθμίσεις για την οικονομική διαχείριση στους δήμους. β. Αναλογικά Συστήματα:

Αν αντιληφθήκαμε καλά, ο Ιταλός προπονητής πρέπει να έχει δώσει βάρος στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου που λέγεται Δημήτρης Νικολαΐδης.

Μεταξύ αυτών συζητείται οι δήμοι από κάποιο πληθυσμό και πάνω να καταρτίζουν τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ σε έργα άνω των 293.500 ευρώ θα απαιτείται η υποβολή τεχνικών δελτίων. Αναλογικό είναι το σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειας κατανέμονται (μοιράζονται) στα κόμματα και στους υποψηφίους, που συμμετέχουν στις εκλογές, ανάλογα με τις ψήφους που πήραν.

Και παράλληλα έδωσε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στους Πέτροβιτς και Ασημακόπουλο.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στους δήμους με προώθηση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Το μοίρασμα των εδρών γίνεται με βάση το εκλογικό μέτρο*, το οποίο είναι ο ελάχιστος αριθμός ψήφων που απαιτείται για την απόκτηση μιας βουλευτικής έδρας.

Απλά πράγματα δηλαδή, αλλά ουσιαστικά.

Να σημειωθεί, τέλος, πως σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρώην δήμαρχος Νικαίας Β. Τράπαλης κάλεσε τη σημερινή δημοτική αρχή να πάψει να μηρυκάζει τα περί χρεών ως άλλοθι για την απραξία της.

Αυτό είναι το σύστημα της απλής αναλογικής.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας του Ματζόν φάνηκαν στο γήπεδο.

Αναφέροντας πως και ο ίδιος παρέλαβε τον δήμο με χρέος περίπου 11,7 εκατ. ευρώ, ο κ. Τράπαλης μίλησε για δημιουργία εντυπώσεων καθώς όταν ο κ. Μπενετάτος υποστήριζε πως δεν μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, γνώριζε ήδη για την εκταμίευση 1,76 εκατ. ευρώ. * Εκλογικό μέτρο:

Μακάρι να μην κάνουμε λάθος στη διαπίστωσή μας και να παγιωθούν τα παραπάνω δεδομένα και όχι μόνον προς όφελος του Άρη.

Το εκλογικό μέτρο στη χώρα μας είναι το πηλίκον της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων δια του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Ο χρόνος θα το δείξει…

Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων στα Κοινοβούλια, τα οποία με αυτό τον τρόπο αποτελούν μια «μικρή εικόνα του λαού». Δεν δημιουργούνται όμως πάντα σταθερές Κυβερνήσεις, εφόσον συνήθως προκύπτουν Κυβερνήσεις συνεργασίας μικρών κομμάτων. Για το λόγο αυτό σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες δημοκρατίες, εφαρμόζονται περισσότερο περίπλοκα αναλογικά συστήματα, με στόχο την ενίσχυση των μεγαλύτερων κομμάτων.

γ. Μικτά Συστήματα: Με τα μικτά συστήματα επιδιώκεται ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των δύο παραπάνω συστημάτων, όπως το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ισχύει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σήμερα για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στη Βουλή, απαιτείται να έχει συγκεντρώσει το 3% των ψήφων πανελλαδικά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΕΔΡΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μία εκλογική Περιφέρεια εκλέγει 10 βουλευτές. Στις βουλευτικές εκλογές υπήρξαν 100.000 έγκυρα ψηφοδέλτια. Τα τέσσερα κόμματα που συμμετείχαν έλαβαν: Α' Κόμμα: 40.000, Β' κόμμα: 30.000, Γ κόμμα 20.000 και Δ' κόμμα 10.000 ψήφους. 1α. Απόλυτα πλειοψηφικό σύστημα: Δεν εκλέγεται κανένας, εφόσον κανένα κόμμα δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του 50%+1. Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ του Α' και του Β' κόμματος και εκλέγεται το κόμμα που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. 1β. Σχετικά πλειοψηφικό σύστημα: Οι 10 βουλευτές εκλέγονται από το Α' κόμμα, το οποίο έλαβε τις περισσότερες ψήφους. 2. Σύστημα Απλής Αναλογικής: Το εκλογικό μέτρο είναι 100.000:10=10.000. Επομένως, το Α' κόμμα εκλέγει 4 βουλευτές (40.000: 10.000=4), το Β' κόμμα εκλέγει 3 βουλευτές (30.000:10.000=3), το Γ κόμμα εκλέγει 2 βουλευτές (20.000:10.000=2) και το Δ' κόμμα 1 βουλευτή (10.000:10.000=1).