Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οπαδικό χιούμορ Αλλάζουν όλα στα αυθαίρετα

2. Αρμοδιότητες εκλογικού σώματος

Με εύσχημο τρόπο και με αρκετή δόση χιούμορ, ο SUPER 3 σχολίασε στην σελίδα που έχει στο διαδίκτυο, www.super3.gr (φωτογραφία δεξιά) την απουσία του Γιάννη Ιωαννίδη, από το γήπεδο στο προχθεσινό παιχνίδι του Άρη με τη Βέντσπιλς για το ULEB Cup.

Αποφασίστηκε δέσμη μέτρων και για "έμμεσες" νομιμοποιήσεις

Το σημερινό Σύνταγμα αναγνωρίζει στο εκλογικό σώμα τις παρακάτω αρμοδιότητες: Εξ ου και το "ποιος λείπει, ποιος λείπει.

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

α. Ψηφίζει τους αντιπροσώπους του για τη Βουλή (Βουλευτές) στις γενικές βουλευτικές εκλογές που διενεργούνται κάθε τέσσερα χρόνια.

Κρατάει μούτρα, επειδή άλλαξε η ομάδα προπονητή;

Τριάντα επτά αλλαγές στην αυθαίρετη δόμηση, στην έκδοση οικοδομικών αδειών και γενικά στον τρόπο πολεοδόμησης μεγάλων εκτάσεων προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ.

β. Ψηφίζει τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημάρχους, Νομάρχες) στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, που διενεργούνται κάθε τέσσερα χρόνια.

…Ξύδι".

Όπως έγινε γνωστό μετά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, στη δέσμη μέτρων που προωθούνται περιλαμβάνονται "έμμεσες νομιμοποιήσεις" για τα υπάρχοντα αυθαίρετα αλλά και αυστηρότερο πλαίσιο για να μη… ξεφυτρώσουν καινούργια.

γ. Ψηφίζει τους αντιπροσώπους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ευρωβουλευτές), στις Ευρωεκλογές που διενεργούνται κάθε πέντε χρόνια.

Υπάρχει μάλιστα φωτογραφία της πρώτης σειράς των επισήμων του Αλεξάνδρειου, όπου κάθονται τα μέλη της διοίκησης.

Επίσης προβλέπονται συνοπτικές διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών, με στόχο αυτές να εκδίδονται σε τρεις μήνες και όχι να φθάνουν μέχρι και τα δύο χρόνια, όπως ισχύει σήμερα.

δ. Συμμετέχει σε δημοψήφισμα που προκηρύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για σημαντικά ζητήματα.

Εκτός πάντως από τον "Ξανθό" λείπει και ο Αλέξης Αντωνιάδης.

Εντυπωσιακό νέο μέτρο είναι και η εισαγωγή στην Ελλάδα των περίφημων "ιδιωτικών οικιστικών συγκροτημάτων", τα οποία θα μπορεί ακόμα και μια επιχείρηση να κατασκευάσει με ευνοϊκούς όρους και να πουλήσει στους εργαζομένους.

φωτ.9.1. Ελένη Σκούρα: Η πρώτη ελληνίδα βουλευτής. Τη σταδιακή, μεταβολή των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών που οδηγούν στην ισότητα των φυλών καταγράφει ο παρακάτω πίνακας: 1887: Η 18χρονη Ελένη Παντελίδου αυτοκτονεί στην Αθήνα επειδή δε γίνεται δεκτή στην Ιατρική Σχολή. 1892: Η Νέα Ζηλανδία δίνει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, στις βουλευτικές εκλογές. 1894: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δέχεται την εγγραφή φοιτητριών. 1895: Η Αυστραλία δίνει το δικαίωμα ψήφου. Ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες. 1917: Δίνεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ το δικαίωμα ψήφου. 1918: Αγγλία και Αυστρία δίνουν το δικαίωμα ψήφου. 1927: Η Ελλάδα δίνει δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές. 1944: Η Γαλλία δίνει το δικαίωμα ψήφου. 1952: Η Ελλάδα δίνει το δικαίωμα ψήφου. 1953: Εκλέγεται η πρώτη ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα. 1956: Διορίζεται η πρώτη ελληνίδα υπουργός, η Λίνα Τσαλδάρη. 1971: Η Ελβετία δίνει το δικαίωμα ψήφου.

ΔΙάσταση… γνώσεων

Αυθαιρεσία 4 ταχυτήτων με διαφορετικές ποινές

Κάτι παραπάνω φαίνεται θα ήξερε ο Μαρκόπουλος, που μετά το φιλικό με το ICBS δήλωνε συγκρατημένος για το αν θα έρθει ο Μόντριτς (φωτογραφία αριστερά) στον ΠΑΟΚ.

Λύση στο πρόβλημα των αυθαιρέτων; Ναι, αλλά μόνο με την επιτάχυνση των εντάξεων στα σχέδια πόλεως διά της ολοκληρώσεως των Πολεοδομικών Μελετών που "ζυμώνονται" επί 14 χρόνια, λέει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων εκτιμούν πως η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια

Αντίθετα ο Πανελούδης λίγη ώρα αργότερα δήλωνε πως "ο παίκτης 99% είναι δικός μας".

1. Όλα τα αυθαίρετα δεν θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Πάντως εκτός από τους δυο επίσημους λόγους που "χάλασε" η δουλειά, υπάρχει και ένας τρίτος.

Στο υπό κατάρτιση Προεδρικό Διάταγμα, που προωθείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα αυθαίρετα θα χωριστούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας, ενώ προωθούνται κι άλλες σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα στον τομέα των προστίμων.

Μερικοί λέγανε χθες πως κάποιος έβαλε το χεράκι του…

Τα αυθαίρετα χωρίζονται σε:

Θ.Χ.

α) Κτιριοδομικά.

* Ο Στέλιος Συμεωνίδης θα φορέσει σήμερα και πάλι τη στολή του διαιτητή και θα σφυρίξει στο τουρνουά των βετεράνων που διεξάγεται στο κλειστό της SIEMENS και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Γιαννακούλα.

Η κατηγορία αφορά μόνο σε μικροπαραβάσεις του κτιριοδομικού κανονισμού, όπως για παράδειγμα μια μικρή επέκταση δωματίου ή μια πέργκολα ή άλλες παραβάσεις που εμπίπτουν στους κανονισμούς ασφαλείας του κτιρίου.

Παράλληλα, θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδέσμου των Βετεράνων.

β) Πολεοδομικά.

*Τον Λέβιγκστον και τα παιχνίδια της μοίρας θυμήθηκε ο Τάκης Πανελούδης, με αφορμή το ότι ο Σίμονς έχασε την πτήση του για την Ελλάδα.

Πρόκειται για όσα έχουν παραβάσεις των όρων δόμησης, όπως π.χ. κάποιος να έχει χτίσει παραπάνω απ' ό,τι προβλέπει ο συντελεστής δόμησης.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τον Μπέρι το 1992 με συνέπεια ο Ίβκοβιτς να εκνευριστεί και να "κλείσει" τον Λέβιγκστον.

γ) Αυθαίρετα χωρίς καμία άδεια.

"Αν δεν είχε γίνει αυτό, τρία πρωταθλήματα στη σειρά θα είχαμε πάρει" έλεγε τις προάλλες ο πρόεδρος της ΚΑΕ.

Αυτά χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους:

*Τις ευλογίες και τις ευχές του πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου πήραν χθες το πρωί, ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ, Χρήστος Σταυρόπουλος και μάνατζερ της ομάδας, Σταύρος Ελληνιάδης, μαζί με τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν την αποστολή του Ολυμπιακού στο Ισραήλ.

- αυθαίρετα πρώτης και δεύτερης κατοικίας

Πρόθεση των "ερυθρόλευκων" ήταν να επισκεφτεί τον μακαριότατο όλη η ομάδα, ωστόσο, την ίδια ώρα η ομάδα είχε προπόνηση και αυτό δεν ήταν δυνατό.

- αυθαίρετα ανάλογα με το μέγεθος και τη χρήση ώστε να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι αυθαιρεσίες.

*Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης έχει βάλει στο μάτι τον Αμερικανό πλέι μέικερ ομάδας που προπονεί ο Λευτέρης Κακιούσης.

δ) Αυθαίρετα στις περιοχές προστασίας.

Πέρυσι, ο παίκτης που απέκτησε από τον Ηρακλή ήταν ο Τζάστιν Χάμιλτον, ενώ φέτος κατέθεσε πρόταση για τον Λάιονελ Τσάλμερς.

Ως περιοχές προστασίας ορίζονται δάση, ρέματα, αρχαιολογικοί χώρους, περιοχές Natura κ.λπ.

*Αν ανοίξει το στόμα του ο Νίκος Δουβής θα βγάλει πολλά άπλυτα στη φόρα.

2. Η ανέγερση στις προστατευόμενες περιοχές προτείνεται, εκτός από πολεοδομικό, να χαρακτηριστεί και περιβαλλοντικό αδίκημα ώστε να αντιμετωπίζεται και με τη νομοθεσία που αφορά τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Αγαπάει όμως τον Ηρακλή και δεν πρόκειται να μιλήσει ούτε αυτή τη φορά.

3. Στα αυθαίρετα των κατηγοριών 1, 2 και 3 επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

*Τελείως διαφορετική είναι η προπόνηση του Ηρακλή, μετά τον ερχομό του Γιούρι Ζντοβτς.

4. Γίνεται σύνδεση προστίμων με την αντικειμενική αξία και κοινωνικά κριτήρια.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Σλοβένος έχει καταφέρει να κερδίσει τους παίκτες με τον τρόπο που τους προσεγγίζει.

Το πρόστιμο διατήρησης βεβαιώνεται εφάπαξ στο Δημόσιο Ταμείο και θα διακόπτεται μόνο μετά την κατεδάφιση ή τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου με την ένταξή του στο σχέδιο πόλεως.

5. Η οποιαδήποτε νομικής φύσεως παρέμβαση (προσφυγή, ασφαλιστικά μέτρα, ένσταση κ.λπ.) δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα στις αποφάσεις κατεδάφισης ή επιβολής προστίμων ή βεβαιώσεων προστίμων.

6. Οι Δήμοι που διαθέτουν Πολεοδομικά Γραφεία ή Δημοτική Αστυνομία υποχρεούνται στον έγκαιρο εντοπισμό των αυθαιρέτων, τη διακοπή των εργασιών και την κατεδάφισή τους. Για κάθε νέα αυθαίρετη κατασκευή, ο δήμος καταβάλλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ ποσό ίσο προς το 30% του προστίμου ανέγερσης.

Μεγάλες ποινές

7. Προβλέπονται αυξημένες ποινές, πρόστιμα και αφαιρέσεις αδειών λειτουργίας σε όλους τους εμπλεκομένους (ιδιοκτήτες, μηχανικοί, τεχνικοί, συμβολαιογράφοι, νομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.) στην περίπτωση ανέγερσης νέων αυθαιρέτων.

8. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μπορεί να διακόψει τις οικοδομικές εργασίες μιας περιοχής, ώστε να ελεγχθεί το σύνολο των αυθαιρεσιών και να ληφθούν άμεσα μέτρα καταλογισμού ευθυνών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων το ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει ότι σήμερα αποτελεί κυρίως λύση για τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα αφού είναι φθηνότερο, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς ενοχλητικούς περιορισμούς. "Πρέπει, επομένως, να αντικατασταθεί από ένα εξίσου ελκυστικό "νόμιμο προϊόν"".

Τέτοιο προϊόν, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, μπορεί να είναι η παροχή πολεοδομημένης γης με γρήγορες διαδικασίες πολεοδόμησης (π.χ. ΠΕΡΠΟ) και η φθηνή χρηματοδότηση (μέσω προγραμμάτων τραπεζών, π.χ. leasing).

Όχι νομιμοποίηση

9. Για τα υφιστάμενα αυθαίρετα θα υπάρξει σταδιακή ένταξη στα σχέδια (ΟΧΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ), δηλαδή ένταξη στο σχέδιο ευρύτερων περιοχών προς πολεοδόμηση ώστε να διασφαλίζεται το αναγκαίο πράσινο και ο απαιτούμενος κοινωνικός εξοπλισμός.

10. Ρεύμα μπορεί να δοθεί μόνο σε αυθαίρετα περιοχών στα οποία εκπονείται πολεοδομική μελέτη που έχει ολοκληρώσει τη φάση προσδιορισμού των κοινόχρηστων χώρων (δρόμοι, πλατείες κ.λπ.).

11. Θα υπάρξει διαφοροποίηση της αντιμετώπισης των αυθαιρέτων ανάλογα με την έκταση της αυθαιρεσίας και άμεση κατεδάφιση των "προκλητικών" (π.χ. βίλα σε παραλία ή μέσα στο δάσος).

12. Σε περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης αυθαιρέτων, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ θα ορίζονται "περιοχές προς εξυγίανση" στις οποίες η αρμοδιότητα αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και αποκατάστασης θα ανατίθεται σε ειδική υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ή της Περιφέρειας. Σήμερα, τέτοια περίπτωση είναι για παράδειγμα ο Κηφισός, όπου έχει αρχίσει ήδη η κατεδάφιση.

Τέρμα στα "παράθυρα" για εκτός σχεδίου δόμηση

Προωθείται νέο Προεδρικό Διάταγμα για την εκτός σχεδίου δόμηση που προβλέπει: 1. Την κατάργηση παρεκκλίσεων.

2. Την επιβολή ελαχίστου ορίου κατάτμησης τουλάχιστον σε μία περιαστική ζώνη, το εύρος της οποίας θα πρέπει να καθορισθεί, πέραν των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως και των ορίων οικισμών καθώς και κατά μήκος των ακτών.

3. Μελετάται η απαγόρευση διάσπασης κτιρίων στην περίπτωση χρήσης κατοικίας, η οποία συνήθως δημιουργεί υπερβάσεις στην κάλυψη.

4. Καθορίζεται το "ελάχιστο πρόσωπο" (δηλαδή τα μέτρα του οικοπέδου που είναι μπροστά σε δρόμο), αλλά μόνο για υφιστάμενο δρόμο (όχι ιδιωτικό) ως προϋπόθεση για την οικοδομησιμότητα του γηπέδου. ("Παραθυράκι" για να μειωθούν οι κραδασμοί από την κατάργηση των παρεκκλίσεων).

5. Επιβάλλονται μορφολογικοί περιορισμοί σύμφωνα με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των περιοχών (υλικά, ανοίγματα, χρώματα, εξώστες, κλίσεις στέγης, φύτευση κ.λπ.).

6. Επεκτείνεται η απαγόρευση της δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου με κλίση μεγαλύτερη του 35% στις περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύει. Εναλλακτικά διερευνάται η σκοπιμότητα, στις περιπτώσεις μεγάλων κλίσεων, να καθορίζεται ανώτατη επιφάνεια δόμησης για το σύνολο των ορόφων, περιλαμβανομένου και του υπογείου.