Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( πληρη αγνοια στον παοκ για το θεμα καπετανου :: 3/1/2006 21:04:20) 

Σύμφωνα με την πλευρά του Γιώργου Σπανουδάκη (δεξιά), ο Γιάννης Γούμενος του εξέφρασε ενδιαφέρον για τον Καπετάνοκάτι, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του ΠΑΟΚ.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

5.3 Τρόποι κοινωνικοποίησης

ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ

Θετική στην ανανέωση αλλά και σε… αποστρατεία των βαρόνων

Οι φορείς κοινωνικοποίησης χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους για να μεταβιβάσουν τους κανόνες, τις αξίες, τα πρότυπα συμπεριφοράς στα νέα μέλη της κοινωνίας.

Αστεία πράγματα

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Οι τρόποι αυτοί μπορεί να είναι:

Ο Γιώργος Σπανουδάκης έβγαλε τον Παντελή Καπετάνο στο σφυρί και βάζει στο χορό της μεταγραφολογίας γύρω από τον 23χρονο επιθετικό και τον ΠΑΟΚ. Πρόκειται για τη συνήθη τακτική, προκειμένου να ανέβει ένα κασέ ή για πραγματικό ενδιαφέρον;

Επιμένει στο θέμα των βαρόνων η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, επαναλαμβάνοντας και χθες, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ότι το ζήτημα της ανανέωσης έχει ανοίξει και στα δύο μεγάλα κόμματα και δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα.

α) Εντολές και συστάσεις.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΙΔΗ

Μία ημέρα μετά την συνέντευξή της στην ΝΕΤ, στην οποία είχε πει ότι το θέμα αυτό "πρέπει να συζητηθεί εις βάθος", η κυρία Μπακογιάννη στέλνει ένα νέο σαφές μήνυμα στους βαρόνους ότι θα πρέπει σιγά-σιγά να προετοιμάζονται για… αποστρατεία.

Το «μάλωμα» ή το «μπράβο» που λέει μια μητέρα στο παιδί της, η εντολή του διευθυντή ενός σχολείου για τον τρόπο ενδυμασίας των μαθητών, το νεύμα επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας ενός φίλου μας, η συμπεριφορά του οικογενειακού μας περιβάλλοντος απέναντι σε ανθρώπους από άλλες φυλές ή χώρες, είναι ελάχιστα παραδείγματα εντολών και συστάσεων που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι φορείς της κοινωνικοποίησης.

Η είδηση περί της ανάμιξης του ΠΑΟΚ στην υπόθεση Καπετάνου αφέθηκε να διαρρεύσει από την πλευρά του μεγαλομετόχου του Ηρακλή, λίγο μετά την κατάθεση της πρότασης από την ΑΕΚ για την απόκτηση του 23χρονου επιθετικού.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η δήμαρχος Αθηναίων δεν δείχνει να εξαιρεί ούτε τον πατέρα της Κ. Μητσοτάκη.

β) Ταύτιση με συγκεκριμένα πρότυπα που προβάλλει η κοινωνία για να γίνουν οι συμπεριφορές όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες.

Σύμφωνα με την πλευρά Σπανουδάκη, ο Γιάννης Γούμενος του τηλεφώνησε και εξέφρασε ενδιαφέρον για τον Καπετάνο, κάτι, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του Δικεφάλου.

Στην παρατήρηση, ότι η "αποστρατεία των βαρόνων" θα έθιγε και τον πατέρα της, περιορίστηκε να απαντήσει "ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει ο ίδιος τις αποφάσεις του"…

Ο άνθρωπος ταυτίζεται με άτομα, ομάδες, ρόλους.

Στην Τούμπα δεν έκρυβαν χθες το πρωί την έκπληξή τους όταν πληροφορήθηκαν τα σενάρια, που τους θέλουν να έχουν καταθέσει πρόταση στον Ηρακλή, ενώ ούτε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη Ν.Δ. για το μέλλον των…βαρόνων, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε το θέμα της ανανέωσης δομικό ζήτημα και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Αυτό του παρέχει αφενός τη δυνατότητα να μάθει και να εκφραστεί, αφετέρου να αναπτύξει την αίσθηση του «εμείς».

ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ, μάλιστα, έκαναν λόγο για παιχνίδια των μάνατζερ και ενδεχομένως και του Ηρακλή, προκειμένου να ανεβάσουν την τιμή πώλησης του Καπετάνου και να αναγκάσουν την ΑΕΚ να ανεβάσει την προσφορά της για να τον αποκτήσει.

Προέβλεψε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να κλείσει, αφού, όπως είπε, έχει ξεκινήσει η ζύμωση, που θα καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Τα πρότυπα που προβάλλει η σύγχρονη κοινωνία είναι πολλά και συχνά αντιφατικά μεταξύ τους (π.χ. καταναλωτικό πρότυπο από τα ΜΜΕ, αντικαταναλωτικό από τα σχολικά βιβλία).

Με τον μάνατζερ του Καπετάνου, ο ΠΑΟΚ έχει ούτως ή άλλως συνεργασία, αφού μέσω αυτού, προσπαθεί να κλείσει τον παίκτη, που έχει εντοπίσει στην Τσεχία, ενώ είναι αυτός, που εκπροσωπεί και τον Κουτσόπουλο, με τον οποίο έλυσε χθες ο Δικέφαλος τη συνεργασία τους, χωρίς να χρειαστεί να τον αποζημιώσει για το υπόλοιπο του συμβολαίου του.

"Αυτά τα θέματα δεν ανακοινώνονται σε συνέντευξη Τύπου", είπε η δήμαρχος Αθηναίων.

Η επιλογή προτύπου ταύτισης, που θα κάνει το άτομο, αποτελεί έκφραση της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητάς του.

Τον Καπετάνο, ο Γιώργος Κωστίκος τον είχε ποδοσφαιριστή στην Κοζάνη, στα πρώτα του βήματα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει κάνει εισήγηση στη διοίκηση για την απόκτησή του.

Η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η ίδια έχει μιλήσει και στο παρελθόν για την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος, ενώ επανέλαβε ότι η Βουλή μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ένα "κλειστό κλαμπ" για τους ολίγους.

γ) Κοινωνική κριτική.

ΑΚΟΜΗ κι αν είναι αληθινή η εκδοχή που προβάλουν οι άνθρωποι του Δικεφάλου, περί παιχνιδιών που έχουν στόχο την άνοδο της τιμής του παίκτη, εκτεθειμένος βγαίνει πάλι ο ΠΑΟΚ και η διοίκησή του.

Διευκρίνισε πάντως, πως η ανανέωση δεν είναι μόνο ζήτημα προσώπων, ούτε κατ' ανάγκην ζήτημα ηλικιών, αλλά προϋποθέτει και συγκεκριμένη πολιτική πρόταση.

Αποτελείται είτε από την άτυπη έκφραση (θετική ή αρνητική) της κοινής γνώμης προς το πρόσωπο μας (με σχόλια, κουτσομπολιό κ.τ.λ.), είτε από την τυπική επέμβαση των κοινωνικών θεσμών (με έπαινο ή ποινή).

Αφενός γιατί επιτρέπουν στον καθένα να τους χρησιμοποιεί για να πετύχει τον σκοπό του κι αφετέρου γιατί στο τέλος θα κατηγορηθούν ότι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν έναν παίκτη, που -όπως λένε- δεν ήθελαν…

Με την ευκαιρία αυτή σχολίασε τα σενάρια για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως είναι εσφαλμένη η άποψη ότι για να ανανεωθεί ένα κόμμα αρκεί να αλλάξει ο αρχηγός του.

Στόχος της να μας παροτρύνει ή να μας αποθαρρύνει σε μια πράξη.

Προέβλεψε πάντως, ότι ο κ. Σημίτης δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας.

Ο βαθμός στον οποίο η κοινωνική κριτική επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, εξαρτάται από το πόσο δημόσια είναι και πόσο σημαντική για τη ζωή μας.

Συγκρίνοντας τα δύο κόμματα πάντως, η κ. Μπακογιάννη είπε πως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ανανέωσης η Ν.Δ. βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ΠΑΣΟΚ.

* Παραπληροφόρηση: διοχέτευση πληροφοριών που αποκρύπτουν ή διαστρεβλώνουν, την αλήθεια για την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Παραδέχτηκε όμως πως η Ν.Δ. καθυστερεί με την προβολή μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης και έθιξε το ζήτημα της μη δημοσίευσης του προγράμματος της Ν.Δ., λέγοντας ότι θα πρέπει να δημοσιευτεί το ταχύτερο δυνατόν.

φωτ. 5.8 Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι πολυφωνικές. Αυτό σημαίνει ότι συνυπάρχουν ομάδες με διαφορετικές ιδεολογίες, αξίες και πρότυπα. Για το λόγο αυτό είναι συχνό το φαινόμενο οι φορείς κοινωνικοποίησης να προβάλλουν πρότυπα αντιφατικά για τους νέους. Η ελευθερία επιλογής είναι μια δημοκρατική αξία μέσα από την οποία τελικά διαμορφώνεται η προσωπικότητα του ατόμου. - Να συζητήσετε στην τάξη την αξία αυτής της ελευθερίας. Υπάρχουν κίνδυνοι στην ομαλή κοινωνικοποίηση των νέων όταν τα πρότυπα που προβάλλονται από τους διάφορους φορείς κοινωνικοποίησης (οικογένεια, παρέες, ΜΜΕ) συγκρούονται μεταξύ τους; Ποια τελικά είναι τα πρότυπα που υπερισχύουν; Να συζητήσετε στην τάξη.