Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( όχι στον μπολκενστάιν :: 17/2/2006 17:20:10) 

Όχι στον Μπολκενστάιν Ενιαίος φορέας πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων

Μίλτος Σαχτούρης

του Δημήτρη Παπαδημούλη ευρωβουλευτή του ΣΥΝ ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ

Το 1945 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του Μίλτου Σαχτούρη (1919-2005) με τίτλο Η λησμονημένη.

Η κακόφημη πρόταση Μπολκενστάιν, παρά την τροποποίησή της, με τη συμβολή της ευρωαριστεράς και υπό την πίεση των μεγάλων αντιδράσεων, διατηρεί το αρνητικό κοινωνικό της φορτίο. Ένα σωστό "νοικοκύρεμα" στον χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, που παρέχεται από τα ΤΕΕ, τα ΙΕΚ, τα ΚΕΚ και λοιπούς οργανισμούς και φορείς, επιχειρούν να κάνουν τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, με το νομοσχέδιο που ετοίμασαν από κοινού για το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ).

Η ποίηση του Σαχτούρη αντλεί το υλικό της από πράγματα οικεία (το φεγγάρι, τα πουλιά, το μαχαίρι, ο σκύλος, το αίμα κλπ.), όμως τα γνωρίσματα της είναι εφιαλτικά και ο κόσμος που δημιουργεί τρομακτικός, παράλογος, γεμάτος άγχος.

Οι ασάφειες του δεξιόστροφου συμβιβασμού ευρωδεξιάς-σοσιαλιστών θα ερμηνευθούν πιο νεοφιλελεύθερα από τη νέα πρόταση της Κομισιόν και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είναι κοινό μυστικό ότι σήμερα στη χώρα μας παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση στις ίδιες ειδικότητες διάφοροι οργανισμοί και φορείς, όπως τα Τεχνικά-Επαγγελματικά Λύκεια (ΤΕΕ), τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), οι Σχολές του ΟΑΕΔ κ.λπ. χωρίς να υπάρχει κανένας συντονισμός.

Η κριτικός Νόρα Αναγνωστάκη, ωστόσο, έχει επισημάνει ότι «όλο το παράλογο στην ποίηση του Σαχτούρη στηρίζεται στο υλικό της αλήθειας».

Όσοι επιχειρούν να εμφανίσουν τον "μεταμφιεσμένο Μπολκενστάιν" ως μια περίπου αριστερή πρόταση απλώς παραπλανούν τους πολίτες.

Με το νομοσχέδιο όμως που παρουσίασαν σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου και Εργασίας κ. Δ. Ρέππας, σε όλα αυτά θα μπει - είπαν - ένα τέλος.

Αυτό σημαίνει ότι παράλογος και εφιαλτικός είναι ο κόσμος που ζούμε, ο κόσμος που έζησε ο ποιητής, μέσα στον οποίο αισθανόταν ασφυκτικά χωρίς να βρίσκει διέξοδο.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρση της πρότασης οδηγίας Μπολκενστάιν και όχι απλώς επιδιορθώσεις.

Με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο:

Στην ποίηση του καταφεύγει στην αλληγορία και εκφράζει την επιθυμία να απογειωθεί:

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να επιδιώκουμε:

1. Θα αποτυπωθούν οι ανάγκες της αγοράς, ώστε να ξέρουμε ποιες ειδικότητες λείπουν και ποιες περισσεύουν.

«Πάντα θα 'χουμε ανάγκη από ουρανό», γράφει.

- Να καταργηθεί η αρχή της "χώρας προέλευσης" (άρθρο 16) που διατηρείται μεταμφιεσμένη σε αρχή "ελευθερία παροχής υπηρεσιών".

2. Καθορίζεται πως την εποπτεία για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, από οποιονδήποτε φορέα και αν αυτή παρέχεται, θα έχει το υπουργείο Παιδείας.

Ο Σαχτούρης, του οποίου η ποίηση επρόκειτο να επηρεάσει πλήθος νεότερων ποιητών, υποστήριζε ότι τα ποιήματα του δεν είναι απαισιόδοξα, αλλά γράφονται «για να ξορκίσουν το κακό».

Με τις σκόπιμες ασάφειες της νέας διατύπωσης ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νεοφιλελεύθερες ερμηνείες από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την ασυδοσία της αγοράς, καθώς σε μεγάλο τμήμα της αγοράς υπηρεσιών απουσιάζουν οι συλλογικές συμβάσεις και βασιλεύει το δίκαιο του ισχυρότερου. 3. Προσδιορίζεται πως οτιδήποτε αφορά την αρχική επαγγελματική κατάρτιση θα περνά από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).

Επηρεασμένα από τη δημοτική ποίηση κινούνται στον ίδιο χώρο από συλλογή σε συλλογή

- Να εξαιρεθούν ρητά από το πεδίο εφαρμογή οι υπηρεσίες "γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος" (άρθρο 2). 4. Ορίζεται ως επιτελικός φορέας για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ).

(Με το πρόσωπο στον τοίχο, 1952, Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο, 1958, Όταν σας μιλώ, 1956 κλπ).

- Να διασφαλιστεί ρητά και κατηγορηματικά η ισχύς του εργατικού δικαίου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης. 5. Δημιουργείται ενιαίο σύστημα πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων, με κοινές αρχές και κοινούς κανόνες για όλα τα συστήματα, ανεξαρτήτως του πώς και πού απέκτησε τα προσόντα ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει τον επαγγελματικό τίτλο (άλλος μπορεί να έχει τελειώσει ΤΕΕ, άλλος ΙΕΚ ή άλλος μπορεί να έχει συσσωρεύσει εμπειρία.

Το 2003 ο Μίλτος Σαχτούρης τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του.

Επιδιώκουμε να διαμορφωθούν ενιαίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις υπηρεσίες, για την αποτροπή του κοινωνικού ντάμπιγκ και του αθέμιτου ανταγωνισμού, με μοχλό χώρες με ελαστικότερη κοινωνική και περιβαλλοντική νομοθεσία.

Θα έχουν διαφορετικά επίπεδα πιστοποίησης, αλλά την πιστοποίηση θα δίνει ένας και μόνο φορέας).

Στην ίδια ομάδα ποιητών που κινήθηκαν μέσα στο κλίμα του υπερρεαλισμού («νεοϋπερρεαλιστές») ανήκουν εκτός από τον Μίλτο Σαχτούρη, ο Δ.Π. Παπαδίτσας, η Ελένη Βακαλό και ο Ε. Χ. Γονατάς.

Ο εύθραυστος συμβιβασμός ευρωδεξιάς-σοσιαλιστών, υπό την πίεση των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων των συνδικάτων, μετριάζει, αλλά δεν αναιρεί τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και το μεγάλο αρνητικό κοινωνικό φορτίο της πρότασης.

6. Δημιουργείται ένα σύστημα συμβουλευτικής υποστήριξης και επαγγελματικού προσανατολισμού υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ) με σκοπό την καλύτερη δυνατή σύνδεση εκπαιδευομένων, καταρτιζομένων, αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απορρίπτει τον "μεταμφιεσμένο Μπολκενστάιν" και θα επιδιώξει μέχρι να επανέλθει το φθινόπωρο στο ευρωκοινοβούλιο, τόσο με τροπολογίες, όσο και με κινητοποιήσεις, να περιορίσει τις αρνητικές του συνέπειες.