Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Οικονομική είδηση

( ευρωπαϊκό "οκ" για την οικονομία :: 17/2/2006 17:38:40) 

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις και αυτό φάνηκε από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στη διαρροή της έκθεσης ο Γ. Αλογοσκούφης.

Βόμβα σε τηλεκατευθυνόμενο

Ο κύκλος των Φαναριωτών

Μετά τις τιτλοποιήσεις, σε καλό δρόμο και τα ελλείμματα

Διπλός πράκτορας πρόδωσε τα μέλη της Χαμάς στους Ισραηλινούς

4. Στο Φανάρι, συνοικία της Κωνσταντινούπολης, εγκαταστάθηκε στα 1603 το Πατριαρχείο.

Ευρωπαϊκό "ΟΚ" για την οικονομία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εκεί συγκεντρώθηκαν οι κληρικοί που υπηρετούσαν στο πατριαρχείο και οι κοσμικοί, στους οποίους αυτό απένειμε τίτλους και αξιώματα.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Μια έκρηξη που είχε προκαλέσει στη Γάζα τον θάνατο έξι μελών της Χαμάς, φαίνεται πως ήταν το αποτέλεσμα μιας μυστικής επιχείρησης της ισραηλινής ασφάλειας, της Σιν Μπετ.

Οι «Φαναριώτες», όπως ονομάστηκαν, γνώριζαν τις σημαντικότερες γλώσσες της εποχής και το οθωμανικό κράτος τους είχε διορίσει επίσημους διερμηνείς («δραγουμάνους»), πράγμα που ενίσχυε το κύρος τους.

Τα καλά νέα από τις Βρυξέλλες ήταν μέχρι πρότινος είδος προς… εξαφάνιση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, εσχάτως όμως η Κομισιόν φαίνεται πως θέλει να ξεπληρώσει στον Γιώργο Αλογοσκούφη τα αλλεπάλληλα σκοτσέζικα ντους, στα οποία τον υπέβαλε στο πρόσφατο παρελθόν

Η σύλληψη. Παλαιστίνιος καμεραμάν του Πρακτορείου Ρώυτερ συλλαμβάνεται από Ισραηλινούς στη Γάζα

Στην εποχή τους θεωρούνταν ισότιμοι με υπουργούς.

Προτού περάσει λοιπόν μήνας από τότε που η Eurostat αίφνης αποφάνθηκε ότι οι περίφημες τιτλοποιήσεις μπορούν να καταγραφούν ως έσοδα του προϋπολογισμού (η κυβέρνηση ευχαρίστησε, αλλά… δεν θα πάρει), ήρθε την περασμένη εβδομάδα η αποκάλυψη ότι ο "έλεγχος" που θα επιδώσει την ερχόμενη Τετάρτη η Κομισιόν στην Αθήνα για τη δημοσιονομική της πρόοδο είναι γεμάτος δεκάρια.

Οι έξι Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν από βόμβα κρυμμένη σε ένα τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο αεροπλάνου, η οποία πυροδοτήθηκε από ελικόπτερο ή από μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροπλάνο.

Οι Φαναριώτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πνευματική αλλά και στην πολιτική ζωή.

Διαψεύδοντας τους φόβους ότι θα ζητούσε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για την τόνωση των εσόδων, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά απλώς από την κυβέρνηση να εφαρμόσει με αυστηρότητα τον προϋπολογισμό της.

Σύμφωνα με τους "Σάντεϊ Τάιμς" ένας νεαρός μαχητής πρότεινε στους ηγέτες της Χαμάς να χρησιμοποιούν, εκτός από τους καμικάζι βομβιστές, και τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα αεροσκαφών γεμάτα με ισχυρά εκρηκτικά.

Γενάρχης της μεγαλύτερης φαναριώτικης οικογένειας ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος από τη Χίο.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι αν γίνει αυτό, τότε η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει την πολυθρύλητη "ήπια δημοσιονομική προσαρμογή", το ιερό δισκοπότηρο της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ από τότε που ανέλαβε τις τύχες της χώρας, το Μάρτιο του 2004.

Οι μικρές αυτές ιπτάμενες συσκευές, εξήγησε, θα μπορούσαν να περνούν από τα ισραηλινά φυλάκια ελέγχου και να οδηγούνται σε αίθουσες διασκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματικών σε στρατιωτικές βάσεις.

Ο γιος του Νικόλαος Μαυροκορδάτος (1670-1730) ήταν ο συγγραφέας που αποπειράθηκε να γράψει για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα ένα «μυθιστόρημα».

ΧΑΡΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

Τέτοια αεροπλάνα πωλούνται σε καταστήματα στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις και, για να τα προμηθευτεί, η Χαμάς στράφηκε σε έναν Παλαιστίνιο που έχει ειδική ισραηλινή άδεια για να μπαινοβγαίνει στη Γάζα και τη χρησιμοποιούσε επί μήνες για να διακινεί όπλα.

Ο τίτλος του ήταν:

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις και αυτό φάνηκε από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στη διαρροή της έκθεσης ο Γ. Αλογοσκούφης.

Ήταν όμως διπλός πράκτορας και πράκτορες της Σιν Μπετ έκρυψαν μια βόμβα στο μοντέλο.

Φιλόθεου πάρεργα (γράφτηκε το 1718 αλλά τυπώθηκε το 1800).

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών "κάτι ήξερε", δεδομένου ότι διαβεβαίωνε εδώ και καιρό πως η έκθεση της Επιτροπής θα είναι θετική.

Όταν τα μέλη της Χαμάς μαζεύτηκαν για να το εξετάσουν, η βόμβα πυροδοτήθηκε με σήμα που έστειλε ένα ισραηλινό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από την περιοχή.

Στο έργο αυτό που ήταν γραμμένο σε αρχαιοελληνική γλώσσα καθρεφτίζεται πιστά το προοδευτικό ευρωπαϊκό πνεύμα της εποχής, το πνεύμα του Διαφωτισμού.

Από πρακτικής σκοπιάς, για τον Έλληνα πολίτη η στάση των Βρυξελλών σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πάψει να βρίσκεται στην "πρέσα" και ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να κακοκαρδίσει τους ψηφοφόρους με μέτρα όπως μια νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα

Η υπόθεση του μυθιστορήματος Φιλόθεου πάρεργα: Ο αφηγητής-Φιλόθεος κάνει περίπατο με φίλους του στην πλατεία του Ιπποδρόμου στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί συναντούν αγνώστους ντυμένους Πέρσες, οι οποίοι μιλούν ιταλικά. Ένας από αυτούς, ο Κορνήλιος, τους προσκαλεί στο σπίτι του. Ακολουθεί μια περιγραφή (έκφρασις) του μαγευτικού κήπου. Τούρκοι χωροφύλακες όμως εισβάλλουν στον κήπο και συλλαμβάνουν τον Κορνήλιο. Ο αφηγητής και οι φίλοι του πηγαίνουν στο Γαλατά, στο σπίτι ενός Ιταλού, όπου ένας βαρκάρης τους διηγείται τη ζωή του. Η μικρή αυτή ιστορία που περιέχεται στη μεγάλη («εγκιβωτισμένη ιστορία») συνεχίζεται με άλλες παρόμοιου τύπου.

Ο κ. Αλογοσκούφης θα μπορεί επίσης βάσιμα να υποστηρίζει ότι τήρησε την υπόσχεσή του προς τους πολίτες -"κανένα νέο μέτρο το 2006"-, ενώ αν όλα πάνε καλά και όντως υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% φέτος, η Ελλάδα θα βγει από τη δημοσιονομική επιτήρηση της Ε.Ε.

Εννέα Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν χθες, ενώ το Εργατικό Κόμμα αποσύρθηκε από τις συνομιλίες που διεξάγει ο Αριέλ Σαρόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να φανεί πιο γενναιόδωρη απέναντι στους φορολογουμένους το (προεκλογικό, αν όχι εκλογικό) 2007, μειώνοντας χωρίς τύψεις τους φορολογικούς συντελεστές και ικανοποιώντας τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού που έχουν βαρεθεί να τραβάνε μόνες τους το κουπί της λιτότητας.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τις συνομιλίες, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση το ακροδεξιό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα (NRP), το οποίο υποστηρίζει τη συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού των κατεχόμενων αραβικών εδαφών.

Η Επιτροπή πάντως κρατά και μια "πισινή", σημειώνοντας στην εισήγησή της προς το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., που θα έχει και τον τελευταίο λόγο πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης, ότι σε αυτή τη δημοσιονομική προσπάθεια έχουν συμπεριληφθεί κάποια μέτρα προσωρινού χαρακτήρα (της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ), των οποίων η αξιολόγηση από τη Eurostat εκκρεμεί ακόμη.

Με την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από τις συνομιλίες, εξανεμίστηκαν οι ελπίδες του Σαρόν να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει επίσης τις προτροπές της προς την κυβέρνηση να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ενώ για τα ρυθμό ανάπτυξη του 2006 είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξη από τον κ. Αλογοσκούφη, κάνοντας λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% έναντι κυβερνητικών προβλέψεων για 3,8%.

Οι Εργατικοί, που υποστηρίζουν την άμεση επανάληψη των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους και την εγκατάλειψη ορισμένων οικισμών, θεώρησαν ότι η παρουσία του NRP στην κυβέρνηση καθιστά μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Ο Σαρόν "επέλεξε μια σαφώς δεξιά, εξτρεμιστική κυβέρνηση, η οποία δεν πρόκειται να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Αβραάμ Σότσατ. Βάσει της συμφωνίας, το NRP θα πάρει δύο υπουργεία - Στέγασης και Κατασκευών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τις έξι έδρες του NRP, τις 40 του Λικούντ και τις 15 του κόμματος Σινούι, ο Σαρόν θα έχει πλειοψηφία μιας ψήφου στην 120μελή Κνεσέτ.

Στη Γάζα

Στο μεταξύ, εννέα Παλαιστίνιοι και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν χθες στη Γάζα. Στη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν "ύποπτο" Παλαιστίνιο που, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αγνόησε τις εντολές τους να σταματήσει. Με αυτούς τους θανάτους έφτασαν τους 42 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές στη Γάζα.