Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άνοδο που αγγίζει κατά μέσο όρο τo 5,5% στα νεόδμητα διαμερίσματα και το 4% στα μεταχειρισμένα κατέγραψαν οι τιμές των διαμερισμένων στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο εξάμηνο του 2005 αλλά και στις αρχές του 2006 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2005.

12 σε δίκη για 5 θανάτους στο "Sailor"

Στατικός ηλεκτρισμός

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων Re/Max Ελλάς, που αποτελεί θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας κτηματομεσιτικών συναλλαγών Re/Max.

Δώδεκα άτομα παραπέμπονται με χθεσινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά (αριθμός Βουλεύματος 298/2003) να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την έκρηξη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2001 στο δεξαμενόπλοιο "Sailor", στο Πέραμα, κατά τη διάρκεια επισκευών, που είχε σαν αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο πέντε εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

2.1. Τι είναι ο ηλεκτρισμός;

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές των νεόδμητων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5%, ενώ στα μεταχειρισμένα κατά 4,5%.

Συγκεκριμένα είχαν σκοτωθεί οι Νικόλαος Μάκρογλου, Πολύκαρπος Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Πολίτης, Χαράλαμπος Μπάκας και Αντώνιος Μπάκας, οι οποίοι κολλούσαν λαμαρίνες σε δεξαμενή του πλοίου κάνοντας χρήση φλόγας. Η φύση του ηλεκτρισμού κατανοήθηκε με πληρότητα στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας.

Μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Αθήνα, καθώς οι τιμές των καινούργιων διαμερισμάτων εκτοξεύτηκαν κατά 7,5% ενώ των μεταχειρισμένων κατά 5%.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στη δεξαμενή υπήρχαν υπολείμματα εύφλεκτων αερίων τα οποία και προκάλεσαν την έκρηξη. Μια πολύ καλή αρχή, όμως, είχε γίνει από τον Αμερικανό Benjamin Franklin (1706-1790).

Η αύξηση των τιμών προκλήθηκε κυρίως εξαιτίας του πανικού που δημιούργησε η επικείμενη φοροεπιδρομή (επιβολή ΦΠΑ) από 1/1/2006.

Ειδικότερα, τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ψευδή βεβαίωση και εμπρησμό αντιμετωπίζουν οι: Χαρίλαος Βλατάκης, ναυπηγός - τεχνικός ασφαλείας, Ευάγγελος Βουλούδης, εργολάβος, Χρήστος Σαρρής, σωληνουργός, Π. Μαυρομματίδης, αρχιμηχανικός, Παναγιώτης Μητρουλιάς μηχανολόγος, Μ. Πρωτογεράκης, πλοίαρχος, Κ. Τσιαμασιώτης, ναυπηγός, Ιωάννης Δεληγιάννης, εργάτης, Σωτήρης Παπασωτηρίου, ηλεκτροσυγκολλητής, Ευάγγελος Λαϊβέρας, λιμενικός, Γ. Παπασπήλιου εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και ο Ευ. Παπαδόπουλος, χημικός ναυτιλίας που εξέδωσε το πιστοποιητικό καθαρισμού αερίων στις δεξαμενές του πλοίου (gas free).

Η θεωρία του Φραγκλίνου για τον ηλεκτρισμό ήταν πολύ απλή.

Οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές των ακινήτων, θεωρώντας ότι ούτως ή άλλως οι ενδιαφερόμενοι θα έσπευδαν να αγοράσουν κάποιο διαμέρισμα.

Σύμφωνα με αυτήν: Οι πιο τσουχτερές τιμές καταγράφονται στη λεωφόρο Νίκης, καθώς για τα νεόδμητα διαμερίσματα η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 10.000 έως 12.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τα μεταχειρισμένα από 5.500 έως 8.000 ευρώ.

Κάθε αντικείμενο περιέχει ηλεκτρισμό. Δεύτερες στη λίστα με τις υψηλότερες τιμές έρχονται οι οδοί Τσιμισκή, Μητροπόλεως και οι κάθετοι αυτών, καθώς η τιμή του τ.μ. για ένα νεόδμητο διαμέρισμα ξεκινά από 3.500 και φτάνει τα 8.000, ενώ για ένα μεταχειρισμένο από 2.000 έως 6.000 ευρώ. Εάν ο ηλεκτρισμός που περιέχει είναι περισσότερος από το κανονικό μερίδιο του, τον ονομάζει "συν", εάν είναι λιγότερος από το κανονικό μερίδιό του, τον ονομάζει "μείον". Ιδιαίτερα δελεαστική για τους επενδυτές αποδεικνύεται η Περαία, καθώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν νεόδμητο διαμέρισμα από 1.400 έως 1.800 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για ένα μεταχειρισμένο θα χρειαστεί να καταβάλουν από 630 έως 1.250 ευρώ.

Άρχισε τη ζωή του ως μαθητευόμενος σε τυπογραφείο και στη συνέχεια έγινε επιτυχημένος τυπογράφος.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Σε ηλικία 40 ετών παρακολούθησε κάποια πειράματα ηλεκτρισμού και γοητεύτηκε τόσο πολύ, ώστε πούλησε το τυπογραφείο του και αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του σε πειραματική έρευνα.

Η τιμή του τ.μ. στη Βέροια για ένα νεόδμητο διαμέρισμα κυμαίνεται από 1.100 έως 1.800 ευρώ, ενώ σαφώς χαμηλότερο είναι το αντίτιμο για ένα μεταχειρισμένο, καθώς ξεκινά από 750 έως 1.100 ευρώ.

Ήταν ο πρώτος που κατανόησε ότι η αστραπή είναι μια τεράστια ηλεκτρική εκκένωση.

Από 1.050 έως 1.900 ευρώ ανά τ.μ. θα κληθεί να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος για ένα νεόδμητο διαμέρισμα στην Καβάλα.

Για να συγκεντρώσει φορτίο από τα σύννεφα "πέταξε" ένα χαρταετό με μεγάλο κίνδυνο της ζωής του.

Στην Κατερίνη η τιμή του τ.μ. για ένα καινούργιο διαμέρισμα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ, ενώ για ένα μεταχειρισμένο από 600 έως 1.000 ευρώ.

Έμαθε αρκετά, ώστε να παραγάγει την πρώτη τεχνητή αστραπή για την οποία έγινε ξακουστός. Αργότερα, όταν οι αμερικανικές αποικίες ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Βρετανία και απετέλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η φήμη του ως ριζοσπάστη πολιτικού μεγάλωσε περισσότερο.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι, πράγματι, υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρικού φορτίου, τα οποία ακόμα τα ονομάζουμε "συν" και "μείον" ή θετικό φορτίο και αρνητικό φορτίο.

Η ονομασία "συν" και "μείον" δεν έχει καμία σχέση με τα αντίστοιχα σύμβολα των μαθηματικών. Δεν πρέπει να φανταστείτε ότι το ηλεκτρόνιο έχει κάτι αρνητικό μέσα του ή ότι το πρωτόνιο έχει κάτι θετικό. Το ηλεκτρόνιο και το πρωτόνιο είναι δυο στοιχειώδη σωματίδια, που φέρουν ηλεκτρικά φορτία, τα οποία είναι από ποιοτική άποψη διαφορετικά και έχουν αντίθετες ιδιότητες. Δυο βολικά σύμβολα αντίθεσης είναι το + και το -. Έτσι υιοθετήθηκαν αυτά τα σύμβολα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: 1. Τι είναι το ηλεκτρικό φορτίο 2. Πού βρίσκεται 3. Πώς αλληλεπιδρούν τα φορτία μεταξύ τους και με την ύλη γενικά.

Απάντηση στο πρώτο ερώτημα δεν υπάρχει. Κανείς δε γνωρίζει τι είναι το ηλεκτρικό φορτίο. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι το ηλεκτρικό φορτίο παρουσιάζεται ως μία ιδιότητα των σωματιδίων που είναι γνωστά ως ηλεκτρόνιο και πρωτόνιο (και όχι μόνον αυτών).

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα βρίσκεται στην προηγούμενη πρόταση: το ηλεκτρικό φορτίο είναι μια μυστηριώδης ιδιότητα, την οποία εμφανίζουν κάποια σωματίδια που ονομάζονται στοιχειώδη σωματίδια.

Προσοχή: δεν έχουν όλα τα στοιχειώδη σωματίδια ηλεκτρικό φορτίο. Εμάς θα μας απασχολήσουν το πρωτόνιο και το ηλεκτρόνιο.

Εικ. 6

Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα δίνεται από το πείραμα.