Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( φερναντο ενρικε καρντοζο ) 

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΕΝΡΙΚΕ ΚΑΡΝΤΟΖΟ Παράταση 15 ημερών στην ειρήνη

Γιορτές

Πρώην καθηγητής κοινωνιολογίας και μαχητής κατά της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας, ο Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που επανεκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες.

Αναδίπλωση των ΗΠΑ υπό την πίεση του ΟΗΕ και των μαζικών διαδηλώσεων

Ανάγλυφο της Αθηνάς (Αθήνα, Μουσείο Ακρόπολης): η θεά σκεπτική με το βλέμμα προσηλωμένο σε μια μαρμάρινη πλάκα.

Αυτό το πέτυχε, βεβαίως, κατά ένα μέρος πείθοντας το κοινοβούλιο να αναθεωρήσει το σύνταγμα ώστε να του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία.

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Οι γιορτές, παναθηναϊκές και κρατικές ή ιδιωτικές και λιτές, ήταν συνυφασμένες με την καθημερινή ζωή της Αθήνας.

Κυριότερο εφόδιό του όμως για να πείσει τους ψηφοφόρους να τον επανεκλέξουν ήταν οι μεγάλες επιτυχίες του στον τομέα της μείωσης του πληθωρισμού, ο οποίος, από τα αστρονομικά ύψη στα οποία βρισκόταν επί δεκαετίες (είχε φθάσει και το 5.000%), έχει περιορισθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.

Υπό την πίεση των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, της αντίθεσης των περισσότερων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον πόλεμο, και των μαζικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τον κόσμο προχθές, οι ΗΠΑ έδωσαν αναβολή στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Η λαμπρότερη, η εορτή της ίδιας της πόλης, ήταν τα Παναθήναια, που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της Αθηνάς. Στην Ουάσιγκτον, τον χαρακτηρίζουν ως τον πρώτο πρόεδρο της Βραζιλίας "με εξαγώγιμη ποιότητα".

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αποφάσισε, για λίγο ακόμα, να συνεχίσει να ακολουθεί την οδό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια τους ξεδιπλωνόταν όλο το μεγαλείο και η δύναμη της πόλης. Ανέβηκε την κλίμακα της πολιτικής με αργά και σταθερά βήματα.

Σύμφωνα με τους "New York Times", η αμερικανική κυβέρνηση θα επιδιώξει, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, να βρει καλύτερες αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλίζεται, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες δοκιμές της προθυμίας του να αφοπλιστεί.

Τα Μεγάλα ή «εν άστει» Διονύσια ήταν μια πολυήμερη γιορτή προς τιμήν του Διονύσου. Στη δεκαετία του '70 πήρε μέρος σε διαμαρτυρίες εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος.

Την ίδια ώρα όμως, η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι παρ' όλη την ολοένα αυξανόμενη αντίθεση του ΟΗΕ να εγκρίνει τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προτείνουν, ίσως και αύριο, ένα σχέδιο ψηφίσματος για υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα Ανθεστήρια ήταν μία άλλη γιορτή αφιερωμένη στον ίδιο θεό, κατά την οποία οι Αθηναίοι δοκίμαζαν το νέο κρασί μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής χαράς. Το 1983 εξελέγη γερουσιαστής.

Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος θα σημειώνει ότι το Ιράκ δεν συμμορφώθηκε με τους όρους που έθετε το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αφοπλισμό του, και θα εγκρίνει "σοβαρές συνέπειες" εάν το Ιράκ συνεχίσει να μη συμμορφώνεται.

Τέλος, τα Ελευσίνια, γιορτή αφιερωμένη στη Δήμητρα και στην κόρη της Περσεφόνη, εορτάζονταν στις αρχές Οκτωβρίου.

Το 1988, ίδρυσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Βραζιλίας.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ελπίζουν ότι οι "σκεπτικές" χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, και άλλες - θα εγκρίνουν αυτό το ψήφισμα ύστερα από δύο εβδομάδες, εάν το Ιράκ έχει αποτύχει στις νέες "δοκιμές" που οι ΗΠΑ τού έχουν θέσει.

Πομπή με προσκυνητές ξεκινούσε από την Αθήνα και κατέληγε στο ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα.

Το 1992, υπουργοποιήθηκε για πρώτη φορά αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου, η διαφαινόμενη απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν, για λίγο ακόμα, να κινούνται στα πλαίσια του ΟΗΕ, εκφράστηκε και από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ το Σάββατο, ενώ κορυφαίος Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο Reuters ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν "άλλες δύο εβδομάδες" στη διπλωματία, προσπαθώντας να πείσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνουν τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Εκεί τελούνταν τα Ελευσίνια μυστήρια.

Έκλεψε τις καρδιές των συμπατριωτών του, όπως απεδείχθη, όταν ως υπουργός Οικονομικών, το 1994, έθεσε σε εφαρμογή το "σχέδιο του ρεάλ" για την προστασία του εθνικού νομίσματος και τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο βρετανικός Τύπος, πάντως, σημειώνει ότι ο Μπλέρ διακινδυνεύει την πολιτική του καριέρα στην κρίση με το Ιράκ.

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του σχεδίου έκαναν εύκολη την αναρρίχησή του στην προεδρία στις εκλογές που έγιναν τον ίδιο χρόνο.

Σε λίγο πιο… επιθετικό μήκος κύματος φάνηκε να κινείται η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, που δήλωσε:

1. Ποιες γιορτές σήμερα σχετίζονται με τις αντίστοιχες αθηναϊκές;

Παλιοί συνεργάτες του τον κατηγορούν ότι απαρνήθηκε τις αριστερές του ιδέες για χάρη της εξουσίας.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γράφει, δυστυχώς, ιστορία με την ανικανότητά του να αντιδράσει".

(Λάβετε υπόψη τα δεδομένα του τόπου σας).

Ο ίδιος απολαμβάνει τους καρπούς της δημοτικότητάς του.

"Γέφυρες"

2. Υπάρχει κοντά στην περιοχή σας κάποιο μουσείο;

Η αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας των πόλεων σε πρωτοφανή επίπεδα, τον τελευταίο καιρό, δεν εμπόδισαν την επανεκλογή του, ίσως επειδή έδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται με πυγμή τις οικονομικές κρίσεις, όπως αυτή που διέρχεται τώρα η Βραζιλία.

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ επιδιώκει να… ρίξει γέφυρες στις ΗΠΑ, δηλώνοντας στο "ΤΙΜΕ" πως εάν επιτευχθεί ο στόχος του αφοπλισμού του Ιράκ, χωρίς να γίνει πόλεμος, "αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία του αμερικανικού στόλου στην περιοχή".

Ποια η χρησιμότητα του από πολιτιστική και οικονομική άποψη; Στις ελεύθερες ώρες του, ο Καρντόζο ασχολείται με τη συγγραφή δοκιμίων περί της σύγχρονης πολιτικής σκέψης και ανταλλάσσει επιστολές με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, τον οποίο έχει ως πρότυπο.

Τάχθηκε, όμως, κατά "ενός νέου ψηφίσματος" του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πλειονότητα των Γερμανών, πάντως, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του "Der Spiegel", πιστεύει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη απ' ό,τι το Ιράκ ή τη Βόρεια Κορέα.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι ακύρωσε την χθεσινή του συνάντηση με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Ταρίκ Αζίζ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την προχθεσινή άρνηση του Αζίζ να απαντήσει, κατά τη διάρκεια συνένευξης Τύπου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, επειδή εκπροσωπούσε ισραηλινή εφημερίδα.

Ξεσπάει εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρώπης

"Το δικό σας καμαμπέρ είναι μια χαρά, η πολιτική του δικού σας προέδρου είναι που βρωμάει". Αυτή η φράση περιέχεται στο e-mail που έστειλε ένας Αμερικανός καταναλωτής στον Μαρκ Ρεφαμπέρ, πωλητή γαλλικών τυριών, στην ηλεκτρονική σελίδα www. fromages. com.

Πρόκειται για ένα e-mail οργισμένο. Ένα e-mail που έλεγε: καμία συγνώμη δεν δεχόμαστε από τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, καμία αγορά καμαμπέρ. Και θα ήταν καλά, εάν αυτή η περίπτωση ήταν μεμονωμένη. Δυστυχώς, όμως. Για πολλούς, η ώρα των αναπότρεπτων αποφάσεων έφθασε: ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ βρίσκεται προ των πυλών.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον σκέπτεται να πάρει περιοριστικά μέτρα για τα μεταλλικά νερά που προέρχονται από το Παρίσι.

Και στην Ευρώπη, όμως, το κλίμα δεν είναι πολύ διαφορετικό. Σύμφωνα με την "Corriere Della Sera", πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν προχθές στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις είναι διατεθειμένοι να μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα. Ήδη, εξάλλου, οι πωλήσεις των McDonald's και της Coca Cola σημειώνουν σε πτώση.