Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Κριτική βιβλίου

( τίτλος: τοπογραφίες, οικολογικές θεώρηση του ελληνικού περιφερειακού χώρου ) 

Τίτλος: Τοπογραφίες, Οικολογικές Θεώρηση του Ελληνικού Περιφερειακού Χώρου Η πιο μεγάλη ώρα…

Η Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα

Συγγραφέας: Μιχάλης Μοδινός Εκδόσεις: Στοχαστής

Σήμερα οι επιθεωρητές θα παρουσιάσουν την νέα έκθεση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στον ελλαδικό χώρο οι μεταβολές της νεολιθικής περιόδου αρχίζουν να γίνονται ορατές γύρω στο 6500 π.Χ.

Τους όρους αναβίωσης της ελληνικής περιφέρειας προσπαθεί να διερευνήσει η εν λόγω εργασία.

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Νεολιθικοί οικισμοί έχουν εντοπιστεί σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, σε βραχώδεις τοποθεσίες των νησιών, σε παρυφές ορεινών όγκων, σε σπήλαια, σε παραλιακές και παραλίμνιες περιοχές.

Όχι εν ονόματι της περιφερειακής ανάπτυξης, έννοιας φθαρμένης και αναξιόπιστης -σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα-, αλλά εν ονόματι της οικολογικής ισορροπίας, η οποία προϋποθέτει τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ μιλούν για «έμπρακτη παραβίαση» και ζητούν προσφυγή στη βία. Η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία υποβαθμίζουν το γεγονός και επιμένουν στις επιθεωρήσεις. Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΗΕ ξεκινά σε λίγες ώρες, με τον «πόλεμο» για τους ιρακινούς πυραύλους να μαίνεται.

Ο πιο συνηθισμένος χώρος προϊστορικού οικισμού για τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας είναι ο τεχνητός λοφίσκος που ονομάζεται «τούμπα» και «μαγούλα».

Επιχειρείται η καταγραφή -και κατά το δυνατόν ερμηνεία- των τρόπων υποβάθμισης της περιφερειακής Ελλάδας πάντα με την υπόθεση ότι είχε υπάρξει ένα παρελθόν καλύτερο από το παρόν.

Οι προετοιμασίες. Βρετανοί κομάντος στοιχίζονται προκειμένου να δοκιμάσουν τα όπλα τους στην έρημο του Κουβέιτ

Παράλληλα αναπτύσσεται ο επίπεδος οικισμός ο οποίος στη νότια Ελλάδα καταλαμβάνει μεγάλη έκταση.

Ειδικότερα, η προσέγγιση είναι γεωγραφική, τοπογραφική και ταξιδιωτική. Το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης στους ιρακινούς πυραύλους Αλ-Σαμούντ 2, που έδειξε ότι το βεληνεκές τους υπερβαίνει έως και κατά 40 χιλιόμετρα το επιτρεπόμενο όριο των 150 χιλιομέτρων που ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, ότι μπορούν δηλαδή να πλήξουν πολλές περιοχές του Κουβέιτ αν και όχι το Ισραήλ, προσέφερε στον Τόνι Μπλερ και στον Τζορτζ Μπους την «απόδειξη» που ζητούσαν ότι το Ιράκ δεν συμμορφώνεται και, άρα, πρέπει να αφοπλιστεί διά της βίας.

Λιμναίος οικισμός έχει ανασκαφεί στη θέση Δισπηλιό στην Καστοριά.

Ο συγγραφέας ανακαλύπτει τους μύθους της νεοελληνικής ανάπτυξης, στους μυθικούς τόπους της ελληνικής περιφέρειας.

«Αν αυτές οι αναφορές είναι σωστές», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «είναι πολύ σοβαρές.

Ξύλινοι πάσσαλοι στήριζαν επίσης ξύλινες πλατφόρμες επάνω στις οποίες στηρίζονταν τα σπίτια.

Εννέα γεωγραφικές μονάδες επιχειρούν να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας στο χώρο και την κοινωνία.

Δεν αποδεικνύουν μόνο προσπάθεια συγκάλυψης πληροφοριών αλλά και παραβίαση της απόφασης 1441» - της απόφασης που υιοθέτησε τον Νοέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας απειλώντας το Ιράκ με σοβαρές συνέπειες αν δεν αφοπλιστεί.

Στη βόρεια Ελλάδα τα σπίτια των νεολιθικών οικισμών, κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένα από κλαριά και λάσπη και στηρίζονται σε έναν ξύλινο σκελετό.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, που καλύπτουν την τυπολογία των χωρικών μορφών στην Ελλάδα, φαίνεται ότι υπανάπτυξη και οικολογική υποβάθμιση βαδίζουν χέρι χέρι.

«Πρόκειται για σοβαρή και ανησυχητική εξέλιξη», δήλωσε η Κλερ Μπιούκαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Στη Θεσσαλία, στη νότια Ελλάδα αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, στην κατασκευή των σπιτιών χρησιμοποιούνται ευρύτατα ντόπιες πέτρες.

Ταξιδεύοντας, όμως, στην Ελλάδα, έχεις πάντα στο νου σου την Αθήνα. «Μελετάμε το θέμα και περιμένουμε με ανυπομονησία την ομιλία του Χανς Μπλιξ», τη νέα έκθεση που θα παρουσιάσουν σήμερα, στις 5.15 ώρα Ελλάδος, οι επικεφαλής επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η ενασχόληση με τη γεωκτηνοτροφία* είναι το κύριο χαρακτηριστικό της οικονομίας κατά τη Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα.

"Αυτή κυριαρχεί σε κάθε σου βήμα, διαχέοντας το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο στην περιφέρεια, κατασκευάζοντας κακέκτυπά της, τροφοδοτώντας με εικόνες 'πολιτισμού' απομακρυσμένες κοινότητες, καταστρέφοντας δίκτυα και υποδομές, αντλώντας ανθρώπους και όνειρα", διευκρινίζει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου.

Η παρουσίαση θα γίνει δημόσια.

Τα δημητριακά και τα όσπρια αποτελούν τη βάση των καλλιεργειών, ενώ τα αιγοπρόβατα, τα βοοειδή και οι χοίροι τη βάση της κτηνοτροφίας.

Με το ήμισυ της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας να διεξάγεται στο έδαφός της, με το σύνολο της πολιτικής ισχύος, της παραγωγής, της γνώσης και της ιδεολογικής ακτινοβολίας να εκπορεύεται από αυτήν, "η Αθήνα διατίθεται ως η μεγάλη 'πόρνη': ξεπουλάει καθημερινά τον εαυτό της στην ικανοποίηση των φαντασιώσεων της υπόλοιπης χώρας.

Θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση των 15 μελών του Συμβουλίου και κατόπιν συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Κατά την περίοδο αυτή κατασκευάζονται και χρηστικά αντικείμενα οικιακής χρήσης, κεραμικά, λίθινα ή οστέινα.

Τα ίχνη της είναι παντού, σε κάθε σου βήμα, σε κάθε σου έρευνα".

Πιθανώς δεν θα είναι η τελευταία προσπάθεια.

Πήλινο αγγείο με πολύχρωμο διάκοσμο από το Διμήνι Θεσσαλίας (3800-3300 π.Χ.) (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Μάλιστα, στο εν λόγω βιβλίο η επιστημονικότητα υποβάλλεται στο διαρκή έλεγχο της εμπειρίας, της ευαισθησίας και της προσωπικής ματιάς, αποκτώντας έτσι αμεσότητα. Μία ακόμη ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου έχει προβλεφθεί για τις 18 Φεβρουαρίου, και νέες διαβουλεύσεις γύρω από τις επιθεωρήσεις για τις 19 Φεβρουαρίου.

Πήλινο ειδώλιο Κουροτρόφου* από τη Θεσσαλία. Λείπει το κεφάλι. Η γυναίκα κάθεται σε σκαμνί και κρατάει στην αγκαλιά της βρέφος. Όλη η μορφή είναι διακοσμημένη με απλές γραμμές και σπείρες. (Μουσείο Βόλου)

Εξίσου πιθανό πως δεν θα πρόκειται για επιτυχημένη προσπάθεια. Δε γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι είχαν ατομική ιδιοκτησία της γης.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντόντοφ δήλωσε πως η υπέρβαση του βεληνεκούς των πυραύλων Αλ-Σαμούντ 2 «είχε δηλωθεί από το Ιράκ στην έκθεση που υπέβαλε στις 7 Δεκεμβρίου», και πως το ζήτημα αυτό «μάλλον πρέπει να θεωρηθεί απόδειξη της συνεργασίας του με τους επιθεωρητές και της αποτελεσματικότητας των επιθεωρήσεων».

Το πιο πιθανό είναι ότι η γη ανήκε συλλογικά στην κοινότητα.

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ δήλωσε πως, εάν υπήρξε υπέρβαση των ορίων από τους πυραύλους, αυτή ήταν τυχαία:

Τα νεολιθικά κοπάδια, από οικόσιτα ζώα, πρέπει να ήταν μικρά.

«Όταν ένας πύραυλος δεν διαθέτει σύστημα καθοδήγησης, μπορεί να εκτραπεί του στόχου του κατά 5, 10 ή 15 χιλιόμετρα.

Την ευθύνη για τη βοσκή τους μπορεί να την είχε ολόκληρη η κοινότητα.

Αυτό δεν πρέπει να διογκωθεί». Ο άνθρωπος της Νεολιθικής εποχής στην Ελλάδα δεν είναι μόνος. Και ο Βρετανός Ντάγκλας Ρίτσαρντσον, ειδικός σε θέματα όπλων, συντάκτης του περιοδικού «Jane's Missiles and Rockets», δήλωσε: Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης ομάδας, της κοινότητας. «Είναι σαν να οδηγείς μέσα σε κατοικημένη περιοχή με 60 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι 50. Τέλος, η μελέτη των τρόπων ταφής των νεκρών, γενικώς η φροντίδα γι' αυτούς, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο νεολιθικός άνθρωπος στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονο θρησκευτικό συναίσθημα. Μπορείς να περιμένεις ότι θα σε σταματήσει ο τροχονόμος. Σίγουρα, όμως, δεν περιμένεις να βρεθείς στο πλημμελειοδικείο μαζί με τους τσαντάκηδες…».

Το αντιπολεμικό στρατόπεδο δεν πείθεται. Ούτε με το επιχείρημα των πυραύλων, για τους οποίους θεωρεί απλώς ότι πρέπει να καταστραφούν ούτε με το επιχείρημα που προτάσσουν οι ΗΠΑ ότι το Ιράκ έθεσε απαράδεκτους όρους προτού αποδεχθεί τις αναγνωριστικές πτήσεις από αμερικανικά U-2, γαλλικά Mirage και ρωσικά Antonov. Η Γαλλία έχει ήδη διατυπώσει πρόταση για ενίσχυση των επιθεωρήσεων και επιμένει σε αυτή, παρά τις καταγγελίες του Κόλιν Πάουελ, ότι προσπαθεί «να γλιτώσει» τον Σαντάμ Χουσεΐν, και τη δήλωση του Τζακ Στρο ότι η θέση της είναι «μη ρεαλιστική». Μαζί της συντάσσονται επισήμως η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία και η Συρία. Εναντίον της τάσσονται επισήμως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ισπανία και η Βουλγαρία. Ανάμεσά τους και έξι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: το Πακιστάν, η Χιλή, η Γουινέα, το Καμερούν, η Αγκόλα και το Μεξικό.

Για την υιοθέτηση της οποιασδήποτε απόφασης χρειάζονται εννέα ψήφοι - και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη. Ένα σχέδιο απόφασης για συνέχιση των επιθεωρήσεων μπορεί, σύμφωνα με τη «Monde», να συγκεντρώσει έως και δέκα ψήφους αλλά είναι πολύ πιθανό να ασκηθεί εναντίον του βέτο από τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ. Η Ρωσία και η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έχουν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα ασκήσουν βέτο εναντίον ενός σχεδίου απόφασης για προσφυγή στη βία. Η πλέον πιθανή κατάληξη αυτής της κατάστασης, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι ένας μονομερής πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ. Πολλά θα κριθούν όμως, από το τι θα πουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΡΕΝΤΕΡ

«Μπορούμε χωρίς πόλεμο»

«Βασιζόμαστε στις οικουμενικές αρχές της ελευθερίας, της ειρήνης και του δικαίου. Μπορούμε να αφοπλίσουμε το Ιράκ χωρίς πόλεμο. Θεωρώ ότι έχω ευθύνη να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία». Όρθιοι χειροκρότησαν χθες οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού την ομιλία του Γκέρχαρντ Σρέντερ ενώπιον της Μπούντεσταγκ.

Αποκρούοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι απομονώνει την Γερμανία, διχάζει την Ευρώπη και καταστρέφει το ΝΑΤΟ, ο Σρέντερ υποστήριξε πως η Γερμανία έχει κερδίσει το δικαίωμα να επιμένει στην αντιπολεμική της στάση. «Δεν μπορεί να κάνω λάθος όταν λέω ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Την ίδια άποψη συμμερίζεται η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μια επίθεση εναντίον του Ιράκ θα αμβλύνει τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στις ισλαμικές χώρες και θα υποθάλψει την τρομοκρατία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος». Ο Σρέντερ υποβάθμισε την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Γερμανία και στις ΗΠΑ λέγοντας πως οι σχέσεις τους είναι βασισμένες «στον αμοιβαίο σεβασμό» και θα επιβιώσουν της ιρακινής διαμάχης. Και κατέληξε: «Το θέμα είναι εάν να παραμείνει πολύπλευρη η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το θέμα είναι ο ρόλος της Ευρώπης, ολόκληρης της Ευρώπης».