Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( στο στόχαστρο ο πληθωρισμός ) 

Στο στόχαστρο ο πληθωρισμός Άσκοπες οι 20 στις 100 αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ

1.6β Θερμική διαστολή των υγρών

Και ενώ το διαβατήριο για την ΟΝΕ σφραγίστηκε για άλλη μια φορά, ο πληθωρισμός αντιστέκεται κινδυνεύοντας να αποδειχτεί η μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια της Ελλάδας να κερδίσει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Επί τάπητος τίθεται και πάλι όλη η λειτουργία του τομέα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Στα υγρά οι δυνάμεις συνοχής μεταξύ των μορίων είναι ασθενέστερες απ' ό,τι στα στερεά με αποτέλεσμα η κινητική ενέργεια της μοριακής κίνησης να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να εμποδίζει το «κλείδωμα» των μορίων σε σταθερές θέσεις που χρειάζεται για το σχηματισμό στερεού κρυστάλλου. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι "Financial Times", "το πρόβλημα του πληθωρισμού κατακρεουργεί τις ελπίδες της Ελλάδας για ένταξή της στη ζώνη του ευρώ από το 2001".

Από τη μια οι εργαζόμενοι στο Κέντρο, που ζητούν να δημιουργηθεί φορέας για τη διαχείριση των αεροδιακομιδών από το ΕΚΑΒ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έτσι εξηγείται γιατί τα υγρά είναι, γενικά, περισσότερο συμπιεστά από τα στερεά και συγχρόνως διαστέλλονται περισσότερο (Πίν. III).

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε την εβδομάδα που πέρασε να μειώσει τις τιμές σε 250 είδη διατροφής και οικιακής χρήσης μέχρι και 33%, ενώ παρόμοια πολιτική ακολουθήθηκε και στα καύσιμα.

Και απ' την άλλη, τα πολλά ερωτηματικά που δημιουργούν τα τρία συνεχή δυστυχήματα των ελικοπτέρων και οι «ψίθυροι» για τυχόν ευθύνες της Helitalia.

Θα ισχύει η εξίσωση (4α), που είναι ανάλογη προς την (3α).

Μάλιστα, εξετάζεται η προοπτική μείωσης της φορολογίας αυτοκινήτων, τσιγάρων, ποτών, ενώ -μόλις προχθές- το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, αποφάσισε μέχρι και τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων.

Ήδη από προχθές το υπουργείο Υγείας, με την ανακοίνωση του υπουργού ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί η σύμβαση και ότι αναστέλλονται οι νυχτερινές πτήσεις, εμμέσως επιρρίπτει ευθύνες στην εταιρεία. ΔV = V0 β Δθ

Στη "Γνώμη" της "Ημερησίας" εκφράζεται η άποψη ότι:

«Θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία εκτελούνται οι αεροδιακομιδές.

Από την εξίσωση (4α) λύνοντας ως προς β, έχουμε: [pic]

"Η μείωση αυτού του φόρου θα έχει άμεση επίδραση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αφού ο ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ καλύπτει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι γιατροί, πολλές φορές, αντιμετωπίζουν την ψυχολογική πίεση από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.

Από τη σχέση (4β) προκύπτει ο ακόλουθος ορισμός του συντελεστή κυβικής διαστολής.

Το γεγονός αυτό σημαίνει μείωση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων, άρα μείωση -ή τουλάχιστον καθήλωση- των τιμών".

Οι συγγενείς ζητούν εδώ και τώρα τη μεταφορά με ελικόπτερο του δικού τους ανθρώπου, ακόμα και αν αυτό δεν είναι απαραίτητο», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων στο ΕΚΑΒ.

Ονομάζουμε συντελεστή κυβικής διαστολής, β, τη σχετική μεταβολή του όγκου, ΔV/V0 ανά μονάδα μεταβολής της θερμοκρασίας.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για περιορισμένες αυξήσεις αποδοχών, διατήρηση υψηλών επιτοκίων και μετρημένα δάνεια.

Κατά τον ίδιο, «κατά μέσο όρο το 20% των αεροδιακομιδών κάθε χρόνο είναι άσκοπες!

Η σχέση (4α) μπορεί να γραφεί και: V = V0 (1 + β Δθ) (4γ) όπου: V0 ο αρχικός όγκος V ο τελικός όγκος Δθ μια μικρή μεταβολή της θερμοκρασίας β ο συντελεστής κυβικής διαστολής

Όλα δείχνουν ότι η οικονομία απειλείται από μια πληθωριστική τάση.

Τα περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία στα κατά τόπους περιφερειακά νοσοκομεία».

Εικ. 1.32 Γυάλινα υδραργυρικά θερμόμετρα

Συνεπώς, είναι ανάγκη να αναζητηθούν και να καταπολεμηθούν οι πραγματικές αιτίες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει την ανάγκη «οι πολίτες να αποκτήσουν ξανά εμπιστοσύνη στους γιατρούς της περιφέρειας.

Τα περισσότερα υγρά διαστέλλονται ομαλά και σταθερά με την αύξηση της θερμοκρασίας, περίπου όπως είδαμε και στον υδράργυρο (Εικ. 1.33).

Αυτή είναι και η άποψη του "Ισότιμου" της "Ισοτιμίας".

Το ΕΚΑΒ από την πλευρά του, θα πρέπει, εφόσον διαπιστώνει ότι πολλές άσκοπες αερομεταφορές γίνονται από ένα συγκεκριμένο νησί ή άλλη περιοχή, να ζητά την αξιολόγηση της επιστημονικής επάρκειας των γιατρών αυτής της περιοχής».

Το νερό όμως δείχνει μια ανώμαλη συμπεριφορά (Εικ. 1.34).

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι κύριες αιτίες που ενισχύουν τον πληθωρισμό είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων από την υψηλή φορολογία και τις επιβαρύνσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και η συνεχής τροφοδότηση της κατανάλωσης.

Στην περιοχή 0 °C έως 4,0 °C το νερό συστέλλεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Ο συντελεστής κυβικής διαστολής είναι αρνητικός. Στους 4,0 °C μια ορισμένη μάζα νερού έχει τον ελάχιστο όγκο της και τη μέγιστη πυκνότητα. (Ο συντελεστής κυβικής διαστολής είναι μηδέν).

Η υδρόβια ζωή στη γη είναι έντονα εξαρτημένη από την ανωμαλία αυτή στη συμπεριφορά του νερού. Το ότι το νερό έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα στους 4 °C έχει ως αποτέλεσμα στο βάθος, το χειμώνα, των λιμνών το νερό, να διατηρείται στους 4 °C και να παγώνει μόνο στην επιφάνεια.

Εικ. 1.33 Διαστολή του υδραργύρου σε μια περιοχή θερμοκρασιών.

Εικ. 1.34 (α) Η πυκνότητα του νερού ως συνάρτηση της θερμοκρασίας, (β) Ο όγκος του νερού ως συνάρτηση της θερμοκρασίας.

Η ερμηνεία γι' αυτή τη μάλλον παράξενη συμπεριφορά του νερού βρίσκεται στην αλλαγή της μοριακής δομής του (Εικ. 1.35α), όταν αυτό παγώνει. Όταν το νερό παγώνει, τα μόρια του σχηματίζουν ανοικτές εξαγωνικές δομές (Εικ. 1.35β), που καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο απ' αυτόν που καταλαμβάνουν, όταν βρίσκονται στην υγρή φάση. Αυτό φαίνεται και από την εξαγωνική μορφή των νιφάδων του χιονιού (Εικ. 1.35γ).

Εικ. 1.35 (α) Τα μόρια του νερού στην υγρή κατάσταση συνδεδεμένα με δεσμούς υδρογόνου, (β) μετατρέπονται σε κανονικό εξάγωνο, όταν το νερό παγώνει. (γ) Νιφάδες χιονιού.