Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( στο μικροσκοπιο ο ατρομητος :: 9/2/2006 21:31:25) 

Επιστρέφει στην ενδεκάδα ο Μάτσι Μουράφσκι.

Κείμενο 8 - Η πορεία προς το μέτωπο

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Ξημερώνοντας τ' Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες.

Κόντρα επίθεση

Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χείμαρρο ως Τεπελένι.

Στον Απόλλωνα Καλαμαριάς γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το παιχνίδι με τον φορμαρισμένο Ατρόμητο αποτελεί "σταθμό" εν όψει της συνέχειας του πρωταθλήματος, τόσο για το "κλείδωμα" της παραμονής όσο και για την υπέρβαση…

Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ' την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σκεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο. […]

Κατά συνέπεια για τον Μάκη Κατσαβάκη και τους "κοκκινόμαυρους" ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ο στόχος τους απέναντι σε μία ομάδα, που έχει μεγάλες προσδοκίες και φυσιολογικά δέχεται πίεση από τους φίλους της.

Κι ότι ήμασταν σιμά πολύ στα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες, μήτε αρρώστους και γερούς, μήτε φτωχούς και πλούσιους, το καταλαβαίναμε.

Αυτό είναι το στοιχείο που θέλει να εκμεταλλευτούν και γι' αυτόν το λόγο ο Σερραίος τεχνικός ζητάει υπομονή στο παιχνίδι τους.

Γιατί κι ο βρόντος πέρα, κάτι σαν καταιγίδα πίσω απ' τα βουνά, δυνάμωνε ολοένα, τόσο που καθαρά στο τέλος να διαβάζουμε το αργό και το βαρύ των κανονιών, το ξερό και το γρήγορο των πολυβόλων.

Ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος στην όσο δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της ομάδαςν ο Κατσαβάκης αφιέρωσε στη χθεσινή προπόνηση πολύ χρόνο δουλεύοντας στις ασκήσεις τακτικής, για το πώς θα βγαίνει η ομάδα του γρήγορα στην αντεπίθεση.

Ύστερα και γιατί, ολοένα πιο συχνά, τύχαινε τώρα ν' απαντούμε, απ' τ' άλλο μέρος να 'ρχονται, οι αργές οι συνοδείες με τους λαβωμένους.

ΠΡΟΘΕΣΗ του είναι να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους που θα δημιουργηθούν έχοντας ως αιχμή του δόρατος τον ταχύτατο Χάρη Παπά, ο οποίος μπορεί να διαλύσει κάθε αμυντικό σύστημα του αντιπάλου.

Όπου απιθώνανε χάμου τα φορεία οι νοσοκόμοι, με τον κόκκινο σταυρό στο περιβραχιόνιο, φτύνοντας μέσα στις παλάμες, και το μάτι τους άγριο για τσιγάρο.

Το μοναδικό πρόβλημα είναι η απουσία του τιμωρημένου Κλέιτον και αναζητείται ο αντικαταστάτης του.

Κι όπου κατόπι σαν ακούγανε για πού τραβούσαμε, κουνούσαν το κεφάλι, αρχινώντας ιστορίες για σημεία και τέρατα.

Στην περίπτωση που δεν προλάβει να εκδοθεί το δελτίο τού Αΐλτον (όπως και του Κόλτση), τότε υπάρχει ως σκέψη να παρατάξει την ομάδα με "σφιχτό" το κέντρο έχοντας τρία αμυντικά χαφ (Μουράφσκι, Ορφανό, Παρμαξίδη).

Όμως εμείς το μόνο που προσέχαμε ήταν εκείνες οι φωνές μέσα στα σκοτεινά, που ανέβαιναν, καυτές ακόμη από την πίσσα του βυθού ή το θειάφι.

Οι τελευταίες δοκιμές από τον Σερραίο τεχνικό θα γίνουν στη σημερινή προπόνηση και αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του έχοντας πληροφορηθεί από τη διοίκηση αν μπορεί να υπολογίζει όλους τους παίκτες, πέραν των τιμωρημένων Κλέιτον και Καραμανλή.

"Όι όι, μάνα μου", "όι όι, μάνα μου", και κάποτε, πιο σπάνια, ένα πνιχτό μουσούνισμα, ίδιο ροχαλητό, που 'λεγαν, όσοι ξέρανε, είναι αυτός ο ρόγχος του θανάτου. […]

Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον εστί, Ανάγνωσμα πρώτο, εκδ. Ίκαρος, 1999

Έλενα Χουζούρη (εισαγωγή, επιλογή κειμένων), "Στρατός περνούσε…" στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, εκδ. Μεταίχμιο, 2003>/LEZANTA> 6754Νεοελληνική Γλώσσα