Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( βολεϊ: ο ηρακλης υποδεχεται αποψε (20.30) στον ευοσμο την ορτεκ :: 17/1/2006 20:41:07) 

Την πρώτη θέση θα καταλάβει ο Ηρακλής σε περίπτωση που νικήσει την γαλλική Όρτεκ.

ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2Η

ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ (20.30) ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΤΗΝ ΟΡΤΕΚ

Τo Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη

Έχεις αναρωτηθεί ποιος είναι ο τρόπος, με τον οποίο λαμβάνεις αποφάσεις;

Αγώνας πρωτιάς

Ερωτηματικά και προτάσεις για το μέλλον του

Να επιλέξεις μέχρι 3 από τους παρακάτω τρόπους.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΥΧΑΛΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΤΙΜΗΣ

Έπειτα συζητήστε τις μεταξύ σας διαφορές.

Με νωπές τις δάφνες από τη βράβευσή του ως η κορυφαία ομάδα της πόλης για το 2005, από το δήμο Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής υποδέχεται σήμερα το βράδυ την Όρτεκ Νεσελάντε (20:30 ΕΤ3) στο τελευταίο του παιχνίδι για τον προκριματικό όμιλο του Τσάμπιονς λιγκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πρόσφατο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε με τίτλο «Ο ρόλος των Πανεπιστημίων στην Ευρώπη της Γνώσης» (Βρυξέλλες, 5.02.2003, COM 2003) θέτει για πρώτη φορά σε συζήτηση τις βασικές της προτάσεις για τον νέο ρόλο των Πανεπιστημίων που οραματίζεται στο μέλλον.

1) Αποφασίζω γρήγορα.

Θέμα πρόκρισης δεν τίθεται, αφού ο Ηρακλής είναι μέσα στην πρώτη τριάδα, αλλά από το αποτέλεσμα του σημερινού αγώνα θα ξεκαθαρίσει ποια θέση θα καταλάβει (χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως διευκρινισμένο αν η πρώτη θέση δίνει πλεονέκτημα).

Με το κείμενο αυτό καλεί τους βασικούς συντελεστές της εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια, Συνόδους Πρυτάνεων, φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης) να εκφράσουν γνώμη, ώστε να ολοκληρώσει τις προτάσεις της για μελλοντικές δράσεις στις Συνόδους Υπουργών Παιδείας και Έρευνας καθώς και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο (Σεπτέμβριος 2003) που αποτελεί συνέχεια της Μπολόνιας και της Πράγας.

2) Επιλέγω να κάνω πάντοτε αυτό που μου αρέσει.

Τα σενάρια είναι τρία και πολύ απλά…

Το κείμενο διαπιστώνει μια σειρά προβλημάτων: α) ο υψηλός βαθμός ετερογένειας ανάμεσα στα Ιδρύματα (ως προς την οργάνωση, διοίκηση, τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού κ.ά.), β) ο χαμηλός βαθμός κινητικότητας σπουδαστών (μόλις το 2,3% του συνόλου των φοιτητών φοιτούν σε άλλες χώρες) και των ερευνητών, γ) η χαμηλότερη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων σε σχέση με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, δ) οι ανισότητες στη διάρκεια σπουδών για την ίδια ειδικότητα ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και οι δυσκολίες ισότιμης αναγνώρισης τυπικών πτυχίων και δεξιοτήτων, ε) τα υψηλά ποσοστά «αποτυχίας» («λιμνάζοντες» φοιτητές), στ) η χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων σε σύγκριση με τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σε σχέση με την προσέλευση φοιτητών από τρίτες χώρες, κ.ά.

3) Αργώ ή αναβάλλω συχνά τη λήψη αποφάσεων.

ΑΝ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ κερδίσει, ανεξαρτήτου σκορ (γιατί υπενθυμίζουμε ότι από φέτος δεν μετρούν σε περίπτωση ισοβαθμία τα σετ, αλλά η διαφορά των πόντων) τότε θα είναι σίγουρα πρώτος.

Τα υπαρκτά αυτά προβλήματα, που έχουν αναλυθεί συστηματικά στο παρελθόν από πολλούς ερευνητές, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους.

4) Ζητώ τη γνώμη των άλλων και με βάση αυτή αποφασίζω.

Αν χάσει, τότε θα είναι σίγουρα δεύτερος (με πρώτη τη βελγική Νακ που αυτή την εβδομάδα έχει ρεπό), ενώ σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, ο Ηρακλής μπορεί να τερματίσει και τρίτος, εφόσον ηττηθεί με 3-0 και σε κανένα σετ δεν πάρει περισσότερους από 15 πόντους.

Παραδείγματος χάριν, η χαμηλή κινητικότητα των σπουδαστών μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόσθετα κίνητρα, όπως η ουσιαστική αύξηση της επιδότησης της μετακίνησης στα Προγράμματα Erasmus/Socrates.

5) Σκέπτομαι πάντα λογικά.

Το τελευταίο ενδεχόμενο, με βάση και τη δυναμικότητα των δύο ομάδων, φαντάζει περισσότερο ως… ανέκδοτο, πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο Αλέκος Λεώνης σήμερα θα έχει στη διάθεσή του και τον Τομ Χοφ.

Επίσης το πρόβλημα της χαμηλής χρηματοδότησης των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Ένωσης προϋποθέτει ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης (έχει τεθεί ήδη ο στόχος του 3% του ΑΕΠ για το 2010).

6) Αποφασίζω πάντοτε με βάση τους περιορισμούς που μου επιβάλλει η πραγματικότητα και όχι με βάση τις επιθυμίες μου.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12ΩΡΟ ταξίδι ο Παναθηναϊκός έφτασε χθες το απόγευμα (ξεκίνησε χαράματα από την Αθήνα) στο… χιονισμένο Όλστιν, όπου σήμερα το βράδυ (19:00 χωρίς τηλεοπτική μετάδοση) αντιμετωπίζει την τοπική ομάδα στον επαναληπτικό προημιτελικό του Τοπ Τιμς καπ.

Όμως το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει τους σημαντικά αυξημένους πόρους που απαιτούνται, ο δημόσιος προϋπολογισμός ή ο ιδιωτικός τομέας;

7) Έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Ο Ντάντε ακολούθησε κανονικά την αποστολή, αλλά μάλλον δεν θα είναι στη βασική εξάδα, ενώ για να προκριθεί ο Παναθηναϊκός θέλει διαφορά έως 14 πόντους σε περίπτωση ήττας ή φυσικά να κερδίσει.

Και εδώ έγκειται ακριβώς το ενδιαφέρον του κειμένου, διότι προκρίνει άκριτα το νεο-φιλελεύθερο μοντέλο οργάνωσης, διοίκησης και χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, το οποίο έχει υιοθετηθεί από ορισμένα Πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε. (π.χ. Αγγλία, Ολλανδία, κ.ά.) καθώς και χωρών της διεύρυνσης (π.χ. Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία κ.ά.).

8) Έχω αμφιβολίες για τις αποφάσεις μου και ανησυχώ συχνά.

Στη Ματσεράτα βρίσκεται από χθες και η Πάτρα, που χωρίς ελπίδες πρόκρισης θα αντιμετωπίσει τη Λούμπε του Ιβάν Μίλκοβιτς (ανανέωσε προχθές το συμβόλαιο του), αφού είχε χάσει με 3-0 στον πρώτο αγώνα στην έδρα της.

Ωστόσο, απαξιοί να συζητήσει και αναζητήσει εναλλακτικές μορφές για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, παρά το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της «Παλαιάς Ευρώπης» (π.χ. Γερμανία, Δανία, Γαλλία) οι αρχές του χουμπολτιανού Πανεπιστημίου εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρές και να συνυπάρχουν με τις νέες μεταρρυθμίσεις.

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ να συνέλθουν στον Ολυμπιακό από το σοκ της απώλειας για δύο μήνες του Κώστα Χριστοφιδέλη ήρθε και η χθεσινή διάγνωση του ιατρικού τιμ για τον Βασίλη Κουρνέτα, να μεγαλώσει την απόγνωση των "ερυθρόλευκων".

To κείμενο αναφέρει ρητά ότι «Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια θεωρούσαν τον εαυτό τους στην παράδοση και προέκταση του ιδεατού χουμπολτιανού μοντέλου, το οποίο έθετε την έρευνα στην καρδιά της πανεπιστημιακής δρασηριότητας και ως βάση για τη διδασκαλία.

Η μαγνητική τομογραφία στην οποία υπεβλήθη ο διεθνής άσος, έδειξε κάκωση του οπίσθιου χιαστού, με τους γιατρούς να συστήνουν συντηρητικό πρόγραμμα προπόνησης για δύο εβδομάδες. πλαισιο

Σήμερα τα Πανεπιστήμια οδηγούνται μακριά από αυτό το μοντέλο, προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης διαφοροποίησης (diversification)» (σελ. 5-6).

ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Ταυτόχρονα στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκρίνονται οι βασικές συνταγές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής για τη μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων της GATS - Γενική Συμφωνία Εμπορίου των Υπηρεσιών.

Κορυφαίος ο Λεώνης

Ως βασικοί στόχοι αναφέρονται ενδεικτικά:

Ακόμη και μεσούσης της σεζόν, ο Αλέκος Λεώνης (φωτογραφία) εξακολουθεί να μαζεύει διακρίσεις.

1. Η αύξηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων (θεωρώντας ότι δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η δημόσια χρηματοδότηση για την παιδεία που ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στις χώρες της Ε.Ε.) μέσω προσέλκυσης ιδιωτικών δωρεών (φορολογικές απαλλαγές και κίνητρα όπως και στις ΗΠΑ), μέσω νέων εσόδων από την πώληση υπηρεσιών και εμπορευματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, και μέσω διδάκτρων από τους φοιτητές.

Ο προπονητής του Ηρακλή ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος τεχνικός για το 2005, στην ψηφοφορία που διοργάνωσε η ομοσπονδία με τη συμμετοχή προπονητών, διαιτητών, αθλητών, αθλητριών και δημοσιογράφων.

2. Το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην ιδιωτική οικονομία με πολλαπλούς τρόπους (π.χ. ένταξη στη διοίκηση των Πανεπιστημίων εκπροσώπων από τον επιχειρηματικό χώρο, δημιουργία νέων επιχειρήσεων από τα Πανεπιστήμια «spin off», απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την «πνευματική ιδιοκτησία» ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται με δημόσια χρηματοδότηση να μπορούν εύκολα να γίνονται εμπορεύσιμα).

Ο Λεώνης συγκέντρωσε 55 ψήφους, ενώ δεύτερος ψηφίστηκε ο αείμνηστος Χρήστος Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός).

Πιστεύουμε ότι το κείμενο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και κριτικού προβληματισμού, γιατί μας αφορά όλους και προ παντός το μέλλον του Πανεπιστημίου στην Ευρώπη.

"Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα που με ψήφισαν ως κορυφαίο της σεζόν, καθώς η καταξίωση ήρθε από τους ειδικούς του αθλήματος. Είναι μεγάλη ικανοποίηση για όσα πέτυχα με τη βοήθεια της διοίκησης και των συνεργατών μου", δήλωσε ο κόουτς των "κυανόλευκων". Στην Α1 γυναικών κορυφαίος προπονητής ψηφίστηκε ο Δημήτρης Μπαχράμης του Παναθηναϊκού, ενώ καλύτερος διαιτητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Γεωργουλέας.