Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( ο ελεγχος 6,55 :: 5/2/2006 22:55:11) 

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ 6,55 Δρόμοι

Εργασίες-δραστηριότητες

ΑΜΥΝΑ 6,25

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

1. Από τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας να επιλέξετε και να σχολιάσετε ένα κείμενο που αφορά την αγάπη για την πατρίδα που κινδυνεύει (Τουρκοκρατία, πόλεμος).

6 ΚΟΒΑΤΣ Για μία ακόμη φορά είχε καλή συνεργασία με την άμυνα και δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για το γκολ που δέχτηκε.

"Για να ζει…

Σήμερα ζείτε σε μια διαφορετική εποχή.

6 ΦΥΤΑΝΙΔΗΣ Από τους καλύτερους του Απόλλωνα, σταθερός και σίγουρος στις τοποθετήσεις του.

… κανείς με ασφάλεια", εκτός από το ισχυρό νόμισμα χρειάζεται και ισχυρό στρατό, που θα πηγαίνει ευχαρίστως στον πόλεμο σε ώρα ανάγκης και που "όταν έρχεται η ώρα της ειρήνης, θα επιστρέφει το ίδιο ευχαρίστως στο σπίτι". Πώς πρέπει να εκδηλώνεται η αγάπη για την πατρίδα σε αυτές τις συνθήκες;

6 ΑΜΠΟΝΣΑ Έδωσε πολλές μάχες τις οποίες κέρδισε και έχασε, αλλά ενήργησε επιπόλαια στη φάση του 83' με το χέρι που έκανε.

Αυτά έγραφε ο Φλωρεντινός πολιτικός φιλόσοφος Νικολό Μακιαβέλι στην "Τέχνη του πολέμου" για τους ηγεμόνες της εποχής του. 2. Να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (www.sae.gr) και να αντλήσετε πληροφορίες για τους Έλληνες της διασποράς.

7 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Σταθερός στις αντιδράσεις του έδωσε λύσεις στο παιχνίδι της Ξάνθης, αλλά στο τέλος φάνηκε κουρασμένος.

"Μισθοφόροι ή μισθωτοί εκαλούντο ήδη εν τη αρχαιότητι ειδικώτερον στρατιώται χώρας τινός, μη ανήκοντες εις τον λαόν αυτής, ενίοτε ουδέ εις το αυτό έθνος, αλλά επί μισθώ προσλαμβανόμενοι έξωθεν. Αντίστοιχα μπορείτε να συγκεντρώσετε στοιχεία για τους απόδημους Έλληνες της περιοχής σας από το τοπικό ιστορικό αρχείο και το Δήμο.

ΚΕΝΤΡΟ 6,25

Ούτοι υπηρέτουν απλώς διά τον μισθόν υπ' ουδεμιάς φιλοπατρίας ελαυνόμενοι, διό και ουχί σπανίως ελιποτάκτουν προς τον πλειονοδοτούντα. 4. Να καταγράψετε καθημερινές σας δραστηριότητες που είναι πολιτικές (αφορούν την πολιτική κοινωνία) και να εξηγήσετε τον πολιτικό τους χαρακτήρα.

7 ΠΕΤΚΑΚΗΣ Επέστρεψε στην ενδεκάδα και απέδειξε πόσο σημαντικός είναι για την ομάδα με την μπαλιά που έκανε στο δεύτερο γκολ που πέτυχε ο Καραλιόπουλος.

Τοιούτους εμίσθουν κατ' αρχάς οι τύραννοι των ελληνικών πόλεων, επιβαλλόμενοι δι' αυτών εις τον ίδιον λαόν των" (Λεξικόν Ελευθερουδάκη). Στη συνέχεια να αναφέρετε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις σας ως ενεργών πολιτών.

6 ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Το ντεμπούτο του με τον Απόλλωνα ήταν αποτυχημένο, αλλά φαίνεται ότι του λείπουν τα παιχνίδια.

Οι στρατοί…

5. Να ενημερωθείτε από την τοπική σας κοινότητα για προγράμματα κοινωνικού εθελοντισμού.

6 ΠΑΡΜΑΞΙΔΗΣ Προσπάθησε να βοηθήσει στην οργάνωση του παιχνιδιού και το κατέφερε, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο κουράστηκε.

… σήμερα έχουν αλλάξει.

Να οργανώσετε και τη συμμετοχή της τάξης σας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

6 ΟΡΦΑΝΟΣ Καλός ανασταλτικά, δεν βοήθησε επιθετικά με το μοίρασμα του παιχνιδιού, αλλά στο τέλος έδωσε πολλές λύσεις.

Δεν είναι πια εθνικοί, αλλά μισθοφορικοί.

6. Να επιλέξετε ένα κοινωνικό πρόβλημα τοπικό, εθνικό ή διεθνές με το οποίο θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε και να αναζητήσετε Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σχετικά.

ΕΠΙΘΕΣΗ 7.35

Στις εστίες σύγκρουσης σε όλον τον κόσμο, την επιβολή των "ανθρωπιστικών αξιών" αναλαμβάνουν λεγεωνάριοι.

Να παρουσιάσετε την έρευνά σας στην τάξη.

8 ΚΑΡΑΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Επανήλθε στην ενδεκάδα και τα έκανε όλα στο παιχνίδι, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πέτυχε το δεύτερο γκολ και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Οι άνθρωποι βέβαια συγκινούνται κάθε φορά που βλέπουν στην τηλεόραση έναν τέτοιο στρατιώτη να πέφτει νεκρός στο "καθήκον".

7 ΚΛΕΪΤΟΝ Ήταν μία διαρκής πηγή κινδύνου στην αντίπαλη άμυνα την οποία "χόρεψε" πολλές φορές και με το γκολ του άνοιξε το δρόμο της νίκης.

Όμως πόση συγκίνηση δικαιούται ένας μισθοφόρος που γνώριζε προκαταβολικά πως ο θάνατός του ήταν και αυτός ένα επαγγελματικό ρίσκο, που το είχε αναλάβει με το αζημίωτο;

7 ΠΑΠΑΣ Μόνο το γκολ του έλειψε στο χθεσινό παιχνίδι.

Τα εθνόσημά του είναι κίβδηλα και μονάχα αν ψάξει κανείς στην τσέπη του θα βρει τα πραγματικά σύμβολά του: τα αργύρια της αμοιβής του.

Ταλαιπώρησε τους αμυντικούς της Ξάνθης και το πρώτο γκολ προήλθε από την περίτεχνη ενέργειά του.

Ο πόλεμος…

5 ΑΛΛΑΓΕΣ Καθυστέρησε να κάνει αλλαγές ο Μάκης Κατσαβάκης γιατί έβλεπε ότι η ομάδα του τα πήγαινε καλά.

… πάντα είναι μια επιστροφή στη βαρβαρότητα και ο πόλεμος κατά της "τρομοκρατίας" δεν αποτελεί εξαίρεση.

Έριξε στα τελευταία λεπτά του αγώνα τους Μουζαουί, Σαμουηλίδη και Σπυρόπουλο με προφανή σκοπό να ροκανίσει το χρόνο και το κατάφερε.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που το Πεντάγωνο επιστρέφει στην αρχαιότητα: στο Ιράκ και αλλού αναθέτει τη "βρώμικη δουλειά" σε μισθοφόρους, τους οποίους πουλάνε εργολαβικά επιχειρήσεις που οι μητρικές τους εταιρείες περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού "Φόρτσουν" με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

5 ΞΑΝΘΗ Δεν υπήρχε στο γήπεδο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά βελτιώθηκε στην επανάληψη και λίγο έλειψε να φτάσει στην ισοφάριση.

Μερικά ονόματα αυτών των εταιρειών που διαχειρίζονται ιδιωτικούς στρατούς είναι πολύ γνωστά, όπως η Kellogg Brown & Root, θυγατρική της Halliburton Company που διευθυντής της ήταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι.

Ωστόσο, μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στο πρωτάθλημα έχει χαθεί η ηρεμία από τους παίκτες.

Στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, ένας στους πενήντα Αμερικανούς στο πεδίο τής μάχης ήταν μισθοφόρος με συμβόλαιο.

Το ερώτημα…

… είναι βέβαια τι γυρεύουν οι Ευρωπαίοι στρατιώτες στο πλευρό αυτών των δολοφόνων που αναλαμβάνουν να σκοτώνουν ανθρώπους που ούτε γνώρισαν ούτε είδαν ποτέ στη ζωή τους, με συμβόλαιο σαν τους μαφιόζους; Όσους και αν δούμε στην τηλεόραση να επιστρέφουν μέσα σε πλαστικές σακούλες, άραγε πόση συμπόνοια δικαιούνται; Πόση συμπόνοια δικαιούται εκείνος ο στρατιώτης και ο αεροπόρος που έναντι αδράς αμοιβής θα ρίχνει βόμβες λευχαιμίας και βόμβες τυφοειδούς και βόμβες χολέρας στα παιδιά των μανάδων του Ιράκ, την ώρα που η μάνα του δικού του παιδιού θα το νανουρίζει σε μια καλοθρεμμένη δυτική πολιτεία;