Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βρετανία

ΔΙΚΤΥΟ

9. Οι Ισραηλίτες ελευθερώνονται: η Έξοδος

Παραίτηση Κένεντι λόγω αλκοολισμού

Ε, δεν είναι τυχαίο!

α) Οι Ισραηλίτες φεύγουν από την Αίγυπτο

Την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του τρίτου μεγαλύτερου της Βρετανίας, ανακοίνωσε ο Τσαρλς Κένεντι, μόλις δύο ημέρες μετά την παραδοχή ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού.

Γ.Δ.Κ.Σ.

Ο Μωυσής και ο Ααρών παρουσιάστηκαν στο φαραώ ζητώντας του, στο όνομα του Θεού, να επιτρέψει στους Ισραηλίτες να αναχωρήσουν από την Αίγυπτο. Τουλάχιστον οι μισοί από τους βουλευτές του κόμματος ασκούσαν τις τελευταίες ημέρες ισχυρές πιέσεις στον Κένεντι, δείχνοντάς του έτσι την πόρτα της εξόδου, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες στελέχη του κόμματος αμφισβητούσαν ανοιχτά την ικανότητά του να παραμείνει επικεφαλής.

Λουκάς Καρυτινός

Εκείνος εξαγριωμένος όχι μόνο δεν τους το επέτρεψε αλλά αύξησε τις καταναγκαστικές τους εργασίες. Ο Βρετανός πολιτικός δηλώνει τώρα πως δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι…

Τότε συνέβη μια σειρά από καταστροφές που έπληξαν άγρια τη χώρα, οι γνωστές «10 πληγές του φαραώ». Ο 46χρονος Σκωτσέζος ηγούνταν των Φιλελεύθερων Δημοκρατών από το 1999.

Ποτέ να μην το βάλουν το ελατήριο στην πόρτα της τουαλέτας στο ισόγειο του «Ολύμπια», που έγραφα προχθές ότι μένει ανοιχτή!

Παρ' όλα αυτά η καρδιά του φαραώ παρέμενε σκληρή σαν πέτρα…

Ιράν

Κι ας ωθούν το κοινό τους στην επιδειξιομανία και στην ηδονοβλεψία! Όταν οι καταστροφές έγιναν δυσβάσταχτες, ο φαραώ αποφάσισε επιτέλους να αφήσει τους Ισραηλίτες να φύγουν.

Νέα πυρηνική απειλή

Μετά τον «Μάκβεθ» που είδα στη Λυρική όλα τους τα… συγχωρώ. Αφού πήραν ό,τι μπορούσαν μαζί τους, καθώς και τα ζώα τους, ξεκίνησαν … από τη Ραμεσσή…

Στο Ιράν βρίσκονται από χθες οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι σήμερα αναμένεται να αφαιρέσουν τις σφραγίδες από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, προκειμένου η Τεχεράνη να προχωρήσει εκ νέου στον απεμπλουτισμό ουρανίου για ενεργειακούς σκοπούς.

Εξαιρετική θεατρική δουλειά, εξαιρετική μουσική δουλειά, εξαιρετικές ερμηνείες, εξαιρετικές φωνές! Μπροστά πήγαινε ο Μωυσής με τον Ααρών και πίσω ακολουθούσε ο λαός.

Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν χθες ότι το 90% των θεμάτων που σχετίζονται με την επανάληψη των πυρηνικών ερευνών έχει λυθεί.

Αυτό που ανέκαθεν πιστεύω για την όπερα, ότι πρόκειται για drama in musica και όχι για μουσική με «άλλοθι» το θέατρο, υλοποιείται στη στενόχωρη αυτή σκηνούλα. Όμως πιο μπροστά κι από το Μωυσή προχωρούσε ο ίδιος ο Θεός τη μέρα μέσα σε μια στήλη νεφέλης για να τους δείχνει το δρόμο (και να τους προστατεύει από τον ήλιο) και τη νύχτα μέσα σε στήλη φωτιάς, για να τους φωτίζει, ώστε να πορεύονται μέρα και νύχτα.

Αναλόγως του επιπέδου εμπλουτισμού, το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας ή για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Μην τυχόν και χάσετε την παράσταση αυτή! Οι Ισραηλίτες κατευθύνθηκαν προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Το Ιράν αρνείται επανειλημμένως ότι θέλει να κατασκευάσει όπλα και υποστηρίζει πως στόχος του είναι μόνον η αυτάρκεια σε ενεργειακό επίπεδο.

Αστεία, αστεία, αλλά ο Λουκάς Καρυτινός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, συνειδητοποιώ ότι σιγά σιγά όλο και ανεβάζει τον πήχυ…

Λ.Δ. Κογκό

Η περσινή «Τραβιάτα» του Νίκου Πετρόπουλου που θα την ξαναδούμε εντός ολίγου και ο «Ξέρξης» του Χέντελ πέρσι, «Η πολιορκία της Κορίνθου» το καλοκαίρι, ο πολύ ενδιαφέρων «Ορλάντο Φουριόζο» του Βιβάλντι από τη Μαρία Γυπαράκη και τον Βασίλη Χριστόπουλο, η «αποκάλυψη» του άπαιχτου επί ενάμιση σχεδόν αιώνα «Μαραθών - Σαλαμίς» του Καρρέρ, αυτός ο καταπληκτικός «Μάκβεθ» φέτος…

Ανθρωπιστική κρίση

Και ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι - σκηνοθέτες, αρχιμουσικοί, σκηνογράφοι, πρωταγωνιστές… - να προβάλλουν…

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξελίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Ξαφνικά αντιλαμβάνομαι ότι πάω στη Λυρική όχι μόνο γιατί αγαπώ την όπερα και για ενημέρωση απλώς.

Από το 1998, 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην σπαρασσόμενη από συρράξεις χώρα της Αφρικής, σε σύγκριση με τους 250.000 νεκρούς στον πόλεμο της Βοσνίας και τους τουλάχιστον 170.000 στο Νταρφούρ του Σουδάν.

Αλλά γιατί όλο και συχνότερα το ευχαριστιέμαι.

Στο Κογκό καταγράφεται θνησιμότητα κατά 40% υψηλότερη από κάθε άλλη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, που ήδη έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας λόγω του AIDS.

Κι όλα αυτά τα καλά να λαμβάνουν χώρα στη χειρότερη δυνατή σκηνή που θα μπορούσε να διαθέτει η ελληνική πολιτεία για το μόνο λυρικό της Θέατρο…

Κάθε μήνα στη ΛΔΚ χάνουν τη ζωή τους 38.000 άνθρωποι, οι θάνατοι των οποίων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ε, δεν είναι τυχαίο.

Περίπου το 50% των θανάτων οφείλεται σε ακάθαρτο πόσιμο νερό, έλλειψη ανοσοποίησης και έλλειψη κατάλληλων θεραπειών για τον πυρετό, την ελονοσία, τις εντερικές μολύνσεις και τις ασθένειες του αναπνευστικού.