Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( απορριφθηκε προταση του αιγαλεω για την παραχωρηση του :: 30/1/2006 21:45:00) 

Ο Γιώργος Χατζάρας ήθελε τον Σανχούρχο και στο Αιγάλεω, όμως ο Άρης δεν ενέδωσε στην πρόταση του Αιγάλεω.

Έπεσαν οι πρώτοι πύραυλοι

2. Η επανάσταση του 1878 και η Σύμβαση της Χαλέπας

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ

175.000 στρατιώτες περιμένουν εντολές για να εισβάλουν στο Ιράκ

Η νέα κρίση του Ανατολικού Ζητήματος, με την έκρηξη του ρωσοτουρκικού πολέμου την άνοιξη του 1877, ήταν μια καλή ευκαιρία για την οργάνωση νέου επαναστατικού κινήματος στην Κρήτη.

Οχι για Σανχούρχο

ΡΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Οργανώθηκαν αμέσως επαναστατικά κομιτάτα, εκλέχθηκε 24μελής Επιτροπή για τη διαχείριση του Κρητικού Ζητήματος και ιδρύθηκε στην Αθήνα το «Κρητικόν Κέντρον», για τη συγκέντρωση εφοδίων και όπλων.

Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

Με μία επίθεση που ξεκίνησε στις 04.31 ώρα Ελλάδος (05.31 ώρα Βαγδάτης) άρχισε ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ. Όπως μετέδωσε ο Γιάννης Διακογιάννης από τη Βαγδάτη, αρχικά ήχησαν σειρήνες και ακολούθησαν εκκωφαντικοί θόρυβοι από τα αντιαεροπορικά πυρά.

Ενώ άρχισαν να κατεβαίνουν στην Κρήτη οι εξόριστοι οπλαρχηγοί, η διαφαινόμενη ήττα της Τουρκίας ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη να δηλώσει απερίφραστα ότι θα υποστήριζε μια νέα επανάσταση στην Κρήτη (27 Δεκεμβρίου 1877).

Ο Άρης προβληματίστηκε αναφορικά με την παραχώρηση του Φερνάντο Σανχούρχο στο Αιγάλεω και τελικά απέρριψε την πρόταση.

Στις φλόγες. Με το πρώτο φως της ημέρας αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν την ιρακινή πρωτεύουσα

Η επανάσταση εξερράγη τον Ιανουάριο του 1878 και πήρε αμέσως παγκρήτιες διαστάσεις.

Ο Αργεντινός θα συνεχίσει με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Η επίθεση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Τόμαχοκ και αεροσκάφη Στελθ, κράτησε 10 λεπτά και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε στόχο τον ίδιο τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Η κατάρρευση της Τουρκίας στο ρωσοτουρκικό πόλεμο είχε άμεσες επιπτώσεις στην εξέλιξη του Κρητικού Ζητήματος.

Το ενδιαφέρον της ομάδας του Γιώργου Χατζάρα (που φεύγοντας από τον Άρη δήλωνε ότι ο Σανχούρχο "καταστρέφει προπονητές" με το παιχνίδι του, αλλά εσχάτως επιθυμούσε διακαώς να μάθει αν ο παίκτης είναι σε καλή κλινική και φυσική κατάσταση) δεν είναι κάτι που προέκυψε χθες. «Τα πρώτα στάδια του αφοπλισμού του ιρακινού καθεστώτος έχουν αρχίσει», ανακοίνωνε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ.

Το άρθρο 15 της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου (Φεβρουάριος 1878) υποχρέωνε την Τουρκία σε πλήρη εφαρμογή του Οργανικού Νόμου του 1868.

Εδώ και περίπου ένα μήνα είχε μεταφερθεί στην ΠΑΕ Άρης η πρόθεση να γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο παραχώρησής του.

Ολόκληρος ο κόσμος κρατούσε την αναπνοή του, μεταδίδει ο Γιάννης Διακογιάννης.

Τον Ιούλιο 1878 οι Πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κρήτη επέβαλαν ανακωχή, με τη διαβεβαίωση ότι το Κρητικό Ζήτημα επρόκειτο να απασχολήσει το Συνέδριο του Βερολίνου, το οποίο θα αναθεωρούσε τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επίσημη πρόταση που προέβλεπε ανταλλάγματα σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο. Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ρώυτερ μετέδιδε ότι οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια και ανατολικά προάστια.

Η Γενική Συνέλευση των Κρητών εξέλεξε δύο αντιπροσώπους για το Συνέδριο του Βερολίνου αλλά η ελληνική Κυβέρνηση, επειδή φοβόταν μήπως οι Κρήτες αντιπρόσωποι πιεσθούν και αποδεχθούν τη λύση της ηγεμονίας, εγκατέλειψε το πάγιο αίτημα της ένωσης και απαγόρευσε τη μετάβαση τους στο Βερολίνο.

Διακόσιες με διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ και με ελεύθερη μεταγραφή έναν ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος έκανε λόγο για πολλές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης.

Η απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων στο Συνέδριο του Βερολίνου δεν διέφερε ουσιαστικά από εκείνη του Αγίου Στεφάνου.

Το Αιγάλεω πρότεινε τον (μεσοαμυντικό) Στεφανίδη. Στην Ουάσιγκτον, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον «ευκαιριακού στόχου» κοντά στη Βαγδάτη και πρόσθεσε ότι λίγο νωρίτερα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει ύποπτες κινήσεις Ιρακινών ηγετών στην περιοχή.

Η απειλή όμως της συνέχισης της επανάστασης ανάγκασε την Τουρκία να δεχθεί πρόταση της Αγγλίας για νέες παραχωρήσεις στον κρητικό λαό.

Χθες, η ομάδα του "σίτι" επανήλθε και ζήτησε τελική απάντηση. Ο ίδιος αρνήθηκε να ονομάσει τους «ηγέτες» που αποτέλεσαν τον στόχο της επίθεσης καθώς και το αν η επιχείρηση είχε «επιτυχία».

Αποτέλεσμα των νέων διαβουλεύσεων υπήρξε ο λεγόμενος «Χάρτης της Χαλέπας», μια νέα Σύμβαση, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο 1878 στο ομώνυμο προάστιο των Χανίων και επικυρώθηκε αμέσως με σουλτανικό διάταγμα.

Στο μεσοδιάστημα, ο Άρης αναζητούσε πιθανό αντικαταστάτη του Σανχούρχο σε περίπτωση παραχώρησής του. Στις πέντε και τέταρτο τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ.

Επρόκειτο για ένα νέο Οργανικό Νόμο, που ίσχυσε και αυτός για μια περίπου δεκαετία, ως την επανάσταση του 1889.

Αυτός δεν θα ήταν ο Ντα Κόστα (δεν σχετίζεται η έλευσή του με το θέμα του Αργεντινού) αλλά ένας άλλος ποδοσφαιριστής, για τον οποίο ακούγεται έντονα ότι είναι μεγάλο όνομα και αδιαμφισβήτητης αξίας, που θα έπειθε άμεσα ότι η όλη κίνηση θα απέβαινε προς όφελος της ομάδας. Αίσθηση προκάλεσαν οι γκριμάτσες του Τζορτζ Μπους λίγο πριν αρχίσει την τετράλεπτη ομιλία του προς τον αμερικανικό λαό.

Οι κυριότερες διατάξεις του Χάρτη της Χαλέπας ήταν οι εξής:

Η ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, πάντως ήταν δύσκολη.

«Ίσως ο πόλεμος κρατήσει περισσότερο και αποδειχτεί πιο δύσκολος απ' ό,τι ορισμένοι προβλέπουν» προειδοποίησε και πρόσθεσε πως θα χρησιμοποιηθεί αποφασιστική δύναμη.

1. 0 Γενικός Διοικητής της Κρήτης θα μπορούσε να είναι και χριστιανός.

Με όλες τις ιδιομορφίες της περίπτωσης του Σανχούρχο (και σε ό,τι αφορά τον… ατίθασο του χαρακτήρα του) πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επιστρέψουν μόλις τελειώσει ο πόλεμος και επανέλαβε τα περί απειλής του ιρακινού καθεστώτος προς την παγκόσμια ασφάλεια.

Η θητεία του ήταν πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης.

Και όλα αυτά σε ένα χρονικό σημείο που η ανάγκη για αποτελέσματα είναι καταλυτική και κάθε κίνηση που θα ανέτρεπε τις ισορροπίες στην ομάδα, δεν υπήρχαν εγγυήσεις πως θα επιτύχει, ακόμη και στην περίπτωση απόκτησης ποδοσφαιριστή με καλύτερο βιογραφικό από αυτό του Αργεντινού.

Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι το ιρακινό καθεστώς ίσως προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει απλούς ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι επαναστάσεις του 1878 στη Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Κρήτη - Επαναστατικές εστίες - Έδρες προσωρινών, επαναστατικών κυβερνήσεων - Κέντρα συγκεντρώσεως πολεμικού υλικού και εθελοντών - Σημεία των κυριοτέρων αποβάσεων πολεμοφοδίων και εθελοντών - Σημαντικότερες μάχες (το χρώμα δηλώνει το νικητή) - Φρούρια της Κρήτης που παρέμειναν στους Τούρκους σε όλη τη διάρκεια της επαναστάσεως - Περιοχές που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων

Ο Σανχούρχο κλήθηκε στην ΠΑΕ, για περίπου δυόμισι ώρες συζήτησε το ενδεχόμενο μετακίνησης και τελικά, αποφασίστηκε το απόγευμα πως θα συνεχίσει κανονικά τη συνεργασία του με τον Άρη, με τον οποίο δεσμεύεται με συμβόλαιο.

«Σεβόμαστε τον λαό του Ιράκ, την ιστορία του πολιτισμού του» τόνισε και κατέληξε:

2. Ο Γενικός Διοικητής θα είχε ένα σύμβουλο από το άλλο θρήσκευμα (μουσουλμάνο, αν ήταν χριστιανός, και χριστιανό, αν ήταν μουσουλμάνος).

«Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, θα φέρουμε την ελευθερία σε άλλους και θα υπερισχύσουμε».

3. Η Γενική Συνέλευση (= Βουλή), στην οποία θα πλειοψηφούσαν για πρώτη φορά οι χριστιανοί, θα είχε 80 μέλη (49 χριστιανούς και 31 μουσουλμάνους). 4. Ιδρύθηκε Κρητική Χωροφυλακή. 5. Αναγνωρίστηκε η ελληνική ως επίσημη γλώσσα των δικαστηρίων και της Γενικής Συνέλευσης. Μόνο τα επίσημα πρακτικά, οι αποφάσεις των δικαστηρίων και η επίσημη αλληλογραφία θα συντάσσονταν και στις δύο γλώσσες. 6. Χορηγήθηκε γενική αμνηστία. 7. Θεσμοθετήθηκαν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις. 8. Παραχωρήθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της ίδρυσης Φιλολογικών Συλλόγων και της έκδοσης εφημερίδων. Η Σύμβαση της Χαλέπας ήταν ένα νέο βήμα προς τη λύση του Κρητικού Ζητήματος. Δημιουργούσε ένα καθεστώς ημιαυτόνομης επαρχίας, με ιδιαίτερα προνόμια. Οι ρυθμίσεις της Σύμβασης αυτής άλλαξαν για πρώτη φορά τη μορφή της ζωής στην Κρήτη και ανέτρεψαν υπέρ των Χριστιανών την έως τότε κατάσταση.