Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο αρης πεταξε και παλι βαθμους στο σπιτι του :: 8/1/2006 20:59:02) 

ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Σε θέση φορ ο Κώστας Νεμπεγλέρας θα σουτάρει με το αριστερό, αλλά ο Κουκουτσέλας θα διώξει σε κόρνερ.

Ένταση με Γιωτόπουλο

3. Τα γεγονότα κατά την περίοδο 1841-1866. Το κίνημα του Μαυρογένη

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Συνήθης εικόνα με τους παίκτες του Άρη (εν προκειμένω ο Γκουγκουλιάς) να τα βάζουν με την τύχη τους.

Όταν τον αναγνώρισε μάρτυρας για τις δολοφονίες Μομφερράτου - Ρουσσέτη

Η επαναφορά της Κρήτης στη σουλτανική εξουσία (Ιανουάριος 1841), δεν μετέβαλε τις βασικές αρχές της εσωτερικής διοίκησης του νησιού.

Ο ΑΡΗΣ ΠΕΤΑΞΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Ένταση προκλήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά την πολύωρη κατάθεση του δημοσιογράφου Κώστα Μπακατσέλου, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Νίκου Μομφερράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη.

Κάποιος επαναστατικός αναβρασμός σημειώθηκε το 1848, με αφορμή τα φιλελεύθερα κινήματα στην Ευρώπη το έτος εκείνο, αλλά οι συνθήκες δεν επέτρεπαν τώρα την έκρηξη νέας επανάστασης.

Καρέ της γκέλας

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Αναγνωρίστηκε από τον μάρτυρα για συμμετοχή στις δύο δολοφονίες

Για λόγους στρατιωτικούς πάντως, ο σουλτάνος μετέφερε την πρωτεύουσα της Κρήτης από το Ηράκλειο στα Χανιά (1850), ώστε να βρίσκεται κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Σούδας και στους στόλους των Μ. Δυνάμεων.

Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η ουσία. Για τέταρτη φορά σε επτά αγώνες ο Άρης πέταξε δυο βαθμούς στο γήπεδό του. Η εντός έδρας αδυναμία να επιβληθεί είναι το μεγαλύτερο και αποδεικνύεται δυσεπίλυτο πρόβλημα

Ο μάρτυρας περιέγραψε λεπτομερώς τη σκηνή του διπλού εγκλήματος, αναφέροντας ότι το κρίσιμο χρονικό διάστημα είδε συνολικά πέντε άτομα να βρίσκονται, άλλοι με προτεταμένα τα όπλα και άλλοι άοπλοι, γύρω από το αυτοκίνητο τού Ν. Μομφερράτου, εναντίον του οποίου έριξαν έντεκα πυροβολισμούς.

Σημαντικός σταθμός στις ιστορικές εξελίξεις υπήρξε ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Όταν έφτασε η ώρα να ταυτοποιήσει τους δράστες που είχε δει εκείνο το βράδυ με τους κατηγορουμένους, αναγνώρισε χωρίς καμία αμφιβολία δύο από αυτούς: τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Με τη Συνθήκη των Παρισίων (1856) ο σουλτάνος υποχρεώθηκε να εκδώσει το περίφημο Χάττι Χουμαγιούν (Αυτοκρατορική Γραφή), με το οποίο παραχωρούσε για πρώτη φορά σημαντικά προνόμια στους χριστιανούς υπηκόους του (ανεξιθρησκία, προσωπική ελευθερία, εξασφάλιση της ιδιοκτησίας και της τιμής).

ΓΗΠΕΔΟ "ΚΛ. ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ"

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μάρτυρα λόγω της περιγραφής των χαρακτηριστικών του, που, κατά τον ίδιο, δεν είχαν καμιά σχέση με εκείνα που ανέφερε στο δικαστήριο ο Κ. Μπακατσέλος.

Η άρνηση των τουρκικών αρχών της Κρήτης να εφαρμόσουν και στο νησί τις διατάξεις του Χάττι Χουμαγιούν οδήγησε σε νέα επαναστατική ενέργεια, που είναι γνωστή ως «Κίνημα του Μαυρογένη», από το όνομα του Χανιώτη οπλαρχηγού Εμμανουήλ Μαυρογένη (14 Μαΐου 1858).

Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

Στη διακοπή που ακολούθησε μάλιστα, απάντησε για πρώτη φορά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ισχυριζόμενος πως ο μάρτυρας έχει αλλάξει την αρχική κατάθεσή του - όπου αναφερόταν σε δύο μόνο πρόσωπα - προκειμένου να υπάρξει και κάποιος που τον αναγνωρίζει, καθώς «κανείς δεν με έχει δει πουθενά», τόνισε.

Ο φόβος για μια νέα επανάσταση, σε περίοδο που η Τουρκία ήταν διεθνώς ταπεινωμένη, ανάγκασε τον σουλτάνο να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των Κρητών.

Οι "κίτρινοι" παραχώρησαν 0-0 σε μια ομάδα με την οποία πέρσι είχαν δυο κατηγορίες διαφορά.

Ευθέως αμφισβήτησε το περιεχόμενο της κατάθεσης του Κώστα Μπακατσέλου ο κ. Γ. Αγιοστρατίτης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις μεταξύ εκείνων που είχε πεί τότε, αμέσως μετά το έγκλημα, στην Ασφάλεια και όσων κατέθεσε χθες στο δικαστήριο.

Στις 7 Ιουλίου 1858 εκδόθηκε σουλτανικό φιρμάνι με το οποίο παραχωρούνταν στους χριστιανούς της Κρήτης προνόμια θρησκευτικά, διοικητικά, φορολογικά και δικαστικά, καθώς επίσης και το δικαίωμα της οπλοφορίας.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι φταίει το… πούλμαν της αποστολής του Χαϊδαρίου που πάρκαρε μπροστά από την εστία της ομάδας.

Παράλληλα, ο κ. Αγιοστρατίτης επισήμανε στον μάρτυρα ότι ο ισχυρισμός του περί ενός προσώπου (του Χριστόδουλου Ξηρού) που πυροβολούσε το αυτοκίνητο από πίσω και δεξιά, δεν ευσταθεί, αφού αντικρούεται από τις πραγματογνωμοσύνες που βεβαιώνουν ότι όλοι οι πυροβολισμοί έπεσαν από την αριστερή πλευρά.

Ακόμη, παραχωρήθηκε το προνόμιο της οργάνωσης των χριστιανικών Δημογεροντιών, θεσμού μεγάλης σημασίας για την εσωτερική οργάνωση και τη ζωή των χριστιανικών κοινοτήτων.

Το στραβοπάτημα θα μπορούσε απλά να είναι συνέπεια της διακοπής του πρωταθλήματος που αποσυντόνισε την ομάδα.

Οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο όταν άρχισε να υποβάλλει ερωτήσεις στον μάρτυρα ο συνήγος του Αλ. Γιωτόπουλου, Ιω. Ραχιώτης.

Οι Δημογεροντίες ανέλαβαν το σημαντικό έργο της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας, με την ίδρυση νοσοκομείων και σχολείων.

Όμως, δεν έγινε για πρώτη φορά.

Η αδυναμία του Κ. Μπακατσέλου να θυμηθεί τι φορούσε την ώρα του περιστατικού το άτομο που βγήκε - όπως είπε - από ένα φορτηγάκι για να καλέσει τους δράστες της επίθεσης να ανέβουν στο όχημα για να φύγουν, προκάλεσε την… έκρηξη.

Κατά την επόμενη δεκαετία, ως την έκρηξη της μεγάλης επανάστασης του 1866, η αγγλική προπαγάνδα προσπάθησε να καλλιεργήσει στην Κρήτη την ιδέα της δημιουργίας ενός «νησιωτικού ελληνικού κράτους», υπό αγγλική προστασία.

Ισοπαλίες στο Χαριλάου με την Προοδευτική, τον Θρασύβουλο, την Παναχαϊκή και χθες με το Χαϊδάρι δεν είναι τίποτε άλλο από… απόπειρες αυτοκτονίας.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, το άτομο αυτό ήταν ο Αλ. Γιωτόπουλος.

Είναι η κίνηση των λεγόμενων «αντεπαναστατών», τους οποίους υποστήριζε και υποκινούσε ο Άγγλος Πρόξενος στα Χανιά Henry Ongley.

Και σε συγκεκριμένες θέσεις, όπως κατ' ελάχιστον στην κορυφή της επίθεσης, το πράγμα φωνάζει από μόνο του για μεταγραφές.

Όταν λοιπόν χαρακτήρισε «λεπτομέρειες» τα ρούχα που τον καλούσε ο συνήγορος να περιγράψει, ο κ. Ραχιώτης εξεμάνη:

Η ιδέα δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, καθώς προσέκρουσε στην καθολική αποδοκιμασία των Κρητών και οι ελάχιστοι υποστηρικτές της απομονώθηκαν ως προδότες της εθνικής ιδέας και διακωμωδήθηκαν με λαϊκές σάτιρες.

ΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ δευτερόλεπτα το Χαϊδάρι έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά ο Μπούτσεκ νίκησε τον Κιούρκο.

«Δεν είναι λεπτομέρεια η περιγραφή του δράστη.

Από τότε και έως το 90' άρχισε ο μονόλογος του Άρη.

Μιλάμε για ισόβια, για ανθρώπινες ζωές…».

Οι φιλοξενούμενοι με εννέα παίκτες πίσω από τη μπάλα και μπροστά από την εστία τους, έκλεισαν τους διαδρόμους και όταν μπορούσαν σημάδευαν τον Κιούρκο που περίμενε στο κέντρο για κάποια αντεπίθεση.

Ο Κ. Μπακατσέλος, ωστόσο, επέμεινε, τονίζοντας πως εκείνο που του έχει μείνει στη μνήμη είναι το ωραίο πρόσωπο που είδε απέναντί του, το οποίο ξαναείδε όταν συνελήφθη ο Αλ. Γιωτόπουλος.

Ο Άρης με κινητήριους μοχλούς τους κεντρικούς μέσους, κυρίως τον Σανχούρχο αλλά και τον Νεμπεγλέρα προσπαθούσε να κυκλοφορήσει τη μπάλα και να φτάσει σε κλασική ευκαιρία, αλλά μόνο εύκολο δεν του ήταν κάτι τέτοιο.

«Τον αναγνωρίζει.

Στο 22' χάθηκε διπλή ευκαιρία.

Τι να κάνουμε τώρα;» επενέβη ο πρόεδρος, στην προσπάθειά του να δώσει τέλος στην ένταση.

Ο Κοτταράς έδιωξε κόρνερ σουτ του Μωυσιάδη και από την εκτέλεση η κεφαλιά του Παπαδόπουλου έφυγε άουτ.

Παρ' όλα αυτά, η αντιπαράθεση συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα να ζητήσει ο κ. Ραχιώτης να διωχθεί ο μάρτυρας για ψευδορκία.

Στο 29' πλασέ του Μωυσιάδη είχε την ίδια τύχη, όπως επίσης το απευθείας φάουλ του Σανχούρχο (32') και το σουτ του Αμπελά (36').

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, που αναφέρθηκαν σε προσπάθειες εκφοβισμού των μαρτύρων.

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ το σκηνικό δεν άλλαξε.

Η κατάθεση του Κ. Μπακατσέλου ολοκληρώνεται σήμερα.

Πάντα εννιά, ενίοτε και δέκα παίκτες του Χαϊδαρίου σε θέσεις άμυνας και οι παίκτες του Άρη να αναζητούν το κενό από το οποίο η μπάλα θα έφτανε στους επιθετικούς τους.

«Ήσασταν τότε όπως και σήμερα»

Σε διάθεση οι παίκτες του Αναστόπουλου ήταν ανεβασμένοι, αλλά οι ευκαιρίες ήταν λιγότερες.

Αρνείται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ότι ήταν παρών στη δολοφονία του Ν. Μομφερράτου και του Π. Ρουσσέτη και αντέδρασε όταν ο κ. Κ. Μπακατσέλος, αυτόποτης μάρτυρας της διπλής δολοφονίας, τον αναγνώρισε.

Στο 56' ο Νεμπεγλέρας βρέθηκε σε θέση σέντερ φορ, σούταρε με το αριστερό, αλλά με προβολή ο Κουκουτσέλας έδιωξε σε κόρνερ διακινδυνεύοντας και αυτογκόλ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνωρίζετε τον Αλ. Γιωτόπουλο; Στο 58' ο Σανχούρχο με σλάλομ έφυγε από την πίεση τριών παικτών, έφτασε στην περιοχή, σούταρε δυνατά αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είναι ο κύριος στο βάθος. ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ των φιλοξενούμενων, είχαν ως στόχο μόνο να φρεσκάρουν τις δυνάμεις τους στη μεσαία γραμμή για να συνεχίσουν να κυνηγούν τη μπάλα, αλλά και να συνεχίσουν με φάουλ στα μισά του γηπέδου να ανακόπτουν… υποψίες ευκαιριών. Ήσασταν τότε όπως και σήμερα, με λίγο πιο ψαρά τα μαλλιά και λίγο πιο αδύνατος. Άλλαξε και ο επιθετικός μήπως και έβγαινε η κόντρα επίθεση που θα "έκλεβε" το ματς.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήμουν έτσι.

Ο Αναστόπουλος (που δεν πήρε βοήθειες από τα άκρα) στο 70' έβαλε το Βελώνη αντί του Ντεκάμπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήσασταν έτσι, κ. Γιωτόπουλε;

Στο 84' ο Κάσερες βρέθηκε σε θέση βολής αλλά αστόχησε, ενώ στο 90' ο Πετρόπουλος έφυγε στην κόντρα αλλά ο Μπούτσεκ έπεσε στα πόδια του και έδιωξε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήμουν έτσι.

Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ του Γκαρσία για περαιτέρω βοήθεια στην κυκλοφορία της μπάλας, έστω και εκ του αποτελέσματος, κρίνεται ως κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στο "ξεκλείδωμα" της διπλής ζώνης άμυνας, αλλά δεν έγινε.

Ήμουν πιο παχύς και είχα σκούρα μαλλιά και μόνο οι κρόταφοι ήταν γκρίζοι. Ήμουν 41 χρόνων τότε.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν αλλάζει ο άνθρωπος από τα 41 μέχρι τα 56 του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά βέβαια είναι ανθρωπολογικές παρατηρήσεις, προσωπικές του μάρτυρα, οι οποίες δεν μας ενδιαφέρουν.