Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( χωρίς χριστούγεννα οι έμποροι :: 7/1/2006 13:07:06) 

Χωρίς Χριστούγεννα οι έμποροι

ΔΙΚΤΥΟ

Α. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (1821-1830)

Την κατάσταση επιδείνωσε η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, και δη του Mediterranean Cosmos, τα οποία πολλοί επέλεξαν, για να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους

Χορός στο Μαϊάμι, ακροάσεις στην Αθήνα

1. Η πρώτη περίοδος (1821-1824)

Ούτε τις ημέρες των γιορτών δεν χαμογέλασαν οι έμποροι της Βόρειας Ελλάδας.

Μ.Μ.

α. Η κατάσταση στην Κρήτη κατά την προεπαναστατική περίοδο

Τελικά το 2005 έκλεισε προσφέροντας στην επόμενη χρονιά άσχημους οιωνούς. Δεν θα υπάρχει σίγουρα άνθρωπος που παρακολουθεί την «ντανς« σκηνή και δεν ονειρεύεται αυτές τις ημέρες να ήταν στο Μαϊάμι.

Η μεγάλη Εθνική Επανάσταση του 1821 εξαπλώθηκε γρήγορα και στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς για την οργάνωση επαναστατικού κινήματος.

Τα καταστήματα σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είδαν τον τζίρο τους στη διάρκεια του έτους να κατρακυλά έως 30% σε σχέση με το 2004. Γιατί εκεί, στο περίφημο πια Miami Winter Dance Music Festival παίζεται το παιχνίδι της χορευτικής μουσικής, εκεί θα ακουστούν πρώτα οι μουσικές που θα ξεχωρίσουν στα κλαμπ του καλοκαιριού, εκεί θα φανούν οι νέες τάσεις της ντανς κουλτούρας.

Η μεγάλη απόσταση από το γεωγραφικό κορμό της Ελλάδας και η παρεμβαλλόμενη θάλασσα καθιστούσαν δύσκολη την επικοινωνία με τα άλλα ελληνικά κέντρα, την αποστολή εφοδίων και όπλων και το συντονισμό των πολεμικών ενεργειών.

Ο εμπορικός κόσμος βίωσε τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δέκα ετών, ενώ εκτιμά πως η κατρακύλα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με αμείωτους ρυθμούς. Τριάντα χιλιάδες επισκέπτες (ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες, που θα κρατήσουν ενημερωμένους τους κλάμπερ τους επόμενους μήνες) μοιράζουν τις ώρες τους σε συζητήσεις, συνεδριάσεις, ραντεβού και ξενύχτια στα κλαμπ (και η αφρόκρεμα των ντιτζέι είναι εκεί), πεισματικά κόντρα στο γκρίζο σκηνικό του πολέμου του Μπους.

Αλλά και μέσα στο νησί οι συνθήκες ζωής παρουσίαζαν ιδιαιτερότητες, που δεν υπήρχαν στην άλλη Ελλάδα. Επιπλέον χτύπημα η περίοδος των γιορτών, που διέψευσε τις ελπίδες των καταστημάτων (ειδικά των μικρομεσαίων) για ανάκαμψη, αφού η αγορά ήταν γεμάτη… περιπατητές και όχι αγοραστές.

Και θα γυρίσουν (και στην Αθήνα, οι δικοί μας) μαυρισμένοι από τον ήλιο της Φλόριντα και φορτωμένοι δίσκους.

Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν η μεγάλη αναλογία του μουσουλμανικού πληθυσμού, που παρέμενε σταθερά στο 30% του συνόλου. Τελικά, όπως εκτιμούν οι έμποροι, ο δέκατος τρίτος μισθός δεν διοχετεύτηκε στην αγορά, αφού ήταν ήδη υποθηκευμένος σε παλαιότερες υποχρεώσεις των καταναλωτών.

Οι πρώτες ακροάσεις, στα σπίτια και τα πικάπ των μικρών κλαμπ.

Το μουσουλμανικό αυτό πληθυσμό αποτελούσαν Τούρκοι και Τουρκοκρητικοί, δηλαδή Κρήτες που είχαν ασπασθεί τον ισλαμισμό από τα πρώτα χρόνια της τουρκικής κατάκτησης του νησιού.

Ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος.

Στο μεταξύ, θα έχει ανέβει και η θερμοκρασία.

Αυτοί ήταν περισσότερο φανατικοί και από τους ίδιους τους Τούρκους και άσπονδοι διώκτες και καταπιεστές των χριστιανών.

Την κατάσταση επιδείνωσε η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, και δη του Mediterranean Cosmos, τα οποία πολλοί επέλεξαν, για να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Δύο ισχυρά γενιτσαρικά τάγματα, των αυτοκρατορικών γενιτσάρων και των ντόπιων γενιτσάρων, που είχαν οργανωθεί στην Κρήτη ήδη από τους πρώτους χρόνους της τουρκικής κατοχής, είχαν επιβάλει ένα καθεστώς ασφυκτικής καταπίεσης στο νησί.

Ειδικά η αγορά της Καλαμαριάς δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, κυρίως εξαιτίας της γειτνίασής της με το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο.

Δεν υπάκουαν ούτε στις σουλτανικές διαταγές.

Έτσι, αφού δεν γιόρτασαν τα Χριστούγεννα, οι έμποροι αναμένουν να γιορτάσουν τις… εκπτώσεις, που τυπικά μπορεί να αρχίζουν στις 23 Ιανουαρίου, ουσιαστικά όμως έχουν ήδη ξεκινήσει με τιμές μειωμένες έως 50%.

Είναι γνωστό ότι από όλες τις ελληνικές περιοχές, μόνο η Μακεδονία γνώρισε ανάλογης αγριότητας γενίτσαρους.

Τα καταστήματα προσπαθούν με διάφορους τρόπους να προσελκύσουν πελάτες.

Η παιδεία, μέσω της οποίας κυρίως προπαρασκευάστηκε ιδεολογικά η επανάσταση στην άλλη Ελλάδα, ήταν στην Κρήτη σχεδόν ανύπαρκτη.

"Με τις αγορές σας… δωροεπιταγές", "Νέες τιμές", "Εκποίηση" κτλ.

Το νησί, που άλλοτε βρισκόταν στην πρωτοπορία της πνευματικής αναγέννησης του έθνους, ζούσε επί δύο σχεδόν αιώνες σε απομόνωση και σε βαθύ πνευματικό σκοτάδι.

Επιγραφές που φιγουράρουν στις βιτρίνες καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με την οδό Αγίας Σοφίας να πρωτοστατεί.

Ελάχιστοι Κρήτες είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία και ήταν προετοιμασμένοι για τον επικείμενο αγώνα της ελευθερίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη η καμπάνια του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία, αν και αύξησε την επισκεψιμότητα των καταναλωτών, δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς στους τζίρους των καταστημάτων.

Το σύνολο σχεδόν του κρητικού πληθυσμού ήταν εντελώς απροετοίμαστο ψυχολογικά για μεγάλης κλίμακας απελευθερωτική επανάσταση.

Παρόλο που τα μηνύματα είναι δυσοίωνα για φέτος, ας ελπίσουμε ότι το 2006 η αγορά δεν θα είναι τόσο… παγωμένη.