Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν, η Ελλάδα πηγαίνει ως συνήθως.. κόντρα στο ρεύμα, με τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών να γίνονται κάθε μήνα και πιο τσουχτερές.

Η υπεραισιοδοξία του Τζορτζ Μπους

β. Οι Χίοι πρόσφυγες

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε το Δεκέμβριο τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μετά το Λουξεμβούργο και την Ισπανία, με τον τιμάριθμο να σκαρφαλώνει στο 3,5% από 3,4% το Νοέμβριο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Μετά την καταστροφή της Χίου και τη μαζική μεταφορά των κατοίκων της στα Ψαρά, ανέκυψε πρόβλημα από το πλήθος των προσφύγων που κατέκλυσε το νησί.

Αντίθετα στις δώδεκα χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός υποχώρησε τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους στο 2,2% από 2,3% που ήταν το Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος Μπους θεωρεί ότι ο πόλεμος, τον οποίο θα κηρύξει μάλλον αύριο, νομιμοποιείται από τη σωρεία ψηφισμάτων που έχει εκδώσει το Σ.Α. τα τελευταία 12 χρόνια και κυρίως το 1441, το οποίο, όπως υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ο Αμερικανός πρόεδρος, υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Οι Ψαριανοί έδειξαν και πάλι φροντίδα, παραχωρώντας στους Χίους πρόχειρα καταλύματα.

Η μάχη των επιτοκίων

Απαντώντας στους επικριτές του, εντός και εκτός Αμερικής, ο κ. Μπους επισημαίνει ότι (μετά την πίεση Μπλερ και Πάουελ) απέρριψε τις αρχικές σκέψεις για μονομερή προσέγγιση του θέματος και ακολούθησε τον δρόμο των Ην. Εθνών με την ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της Γεν. Συνέλευσης στις 12 Σεπτεμβρίου και τη δίμηνη διπλωματική μάχη που ακολούθησε και κατέληξε στην υιοθέτηση του 1441 τον Νοέμβριο.

Το αδιαχώρητο που δημιουργήθηκε αντιμετωπίστηκε, όπως και παλαιότερα, με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Χίων στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο ευρωπληθωρισμός πλησιάζει το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%), άρα θεωρητικά απομακρύνεται ο κίνδυνος μιας νέας αύξησης των επιτοκίων.

Το επιχείρημά του είναι ότι, μετά την πάροδο 12 ετών από τη συνθήκη κατάπαυσης του πυρός, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν 17 ψηφίσματα του Σ.Α., αλλά και 4 1/2 μηνών από την έκδοση του 1441, το οποίο προειδοποιούσε τον Σαντάμ Χουσεΐν για «σοβαρές συνέπειες», εάν δεν συμμορφωνόταν στα ψηφίσματα που του ζητούσαν να αφοπλισθεί «άμεσα και πλήρως» από όπλα μαζικής καταστροφής, το Σ.Α. ήταν απρόθυμο να επιβάλει τις αποφάσεις του.

Γενικά, η διάθεση των Κυκλαδιτών απέναντι τους ήταν φιλική και οι Χίοι προσαρμόστηκαν εύκολα.

Δυστυχώς για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ έσπευσε να επαναλάβει το τελευταίο διήμερο ότι η ΕΚΤ παραμένει "σε επιφυλακή" όσον αφορά τους πληθωριστικούς κινδύνους, επικαλούμενος τη διατήρηση των πετρελαϊκών τιμών στα ύψη και την ισχνή προοπτική υποχώρησής τους στο άμεσο μέλλον.

Και γι' αυτό επιρρίπτει την ευθύνη κυρίως στη Γαλλία, η οποία απειλούσε να κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο που διαθέτει, πλήττοντας - κατά τον Αμερικανό πρόεδρο - το κύρος των Ην. Εθνών.

Όσοι μεταφέρθηκαν στην Πελοπόννησο, βρέθηκαν στην πυρπολημένη Κόρινθο πεινασμένοι και χωρίς καμία περίθαλψη.

Η τοποθέτηση αυτή του Ίσινγκ ερμηνεύεται ως προάγγελος νέας αύξησης των επιτοκίων της Ευρωζώνης, ίσως τον προσεχή Μάρτιο.

Αποτελεί πεποίθηση του κ. Μπους ότι η επιτυχής έκβαση της επιχείρησης (την οποία η Ουάσιγκτον ορίζει ως σύντομη και με ελάχιστο αριθμό θυμάτων) θα τον δικαιώσει διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό, ενισχύοντας και την προοπτική επανεκλογής του.

Μερικοί αποβιβάστηκαν στον Πειραιά και από εκεί πήγαν στην Αθήνα.

Θέλοντας να προλάβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του ΕΚΟΦΙΝ Καρλ Χάιντς Γκράσερ προέτρεψε χθες την ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι επίκειται νέα σύγκρουση πολιτικών και κεντρικών τραπεζιτών για την ενδεδειγμένη νομισματική πολιτική.

Πρόκειται για μια ίσως υπεραισιόδοξη εκτίμηση της πραγματικότητας, που δεν λαμβάνει υπόψη πολλούς αστάθμητους παράγοντες, τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς στο Ιράκ, τη διαφαινόμενη σύγκρουση Τούρκων και Κούρδων και τις αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο η κατοχή του Ιράκ από αμερικανικές δυνάμεις, ακόμη και αν αυτές δράσουν ως «απελευθερωτές», όπως υποστηρίζει ο κ. Μπους.

Η κυβέρνηση έδειξε φροντίδα για όλους αυτούς: παραχώρησε χώρους στέγασης και καταλύματα και ανέλαβε τη δαπάνη της συντήρησης των απόρων, των χηρών και των ορφανών.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν", ο Γκράσερ είπε ότι μία νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωζώνης θα ήταν "μη αναγκαία και αντιπαραγωγική", καθώς ο χαμηλός δομικός πληθωρισμός δίνει περιθώρια στην ΕΚΤ να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Στη συνέχεια διαμοίρασε τους πρόσφυγες σε γύρω χωριά και κωμοπόλεις και ζήτησε από τους προκρίτους να τους φροντίζουν.

Γ.Χ.

Τα μέτρα περίθαλψης όμως ατόνησαν μέσα σ' ένα μήνα, γιατί έπρεπε η κυβέρνηση να εξοικονομήσει πόρους για την προετοιμασία της άμυνας, ενόψει της επικείμενης εκστρατείας του Δράμαλη. Η νοσταλγία για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και οι κακουχίες στην προσφυγιά τόνωσαν την επιθυμία των Χίων να επιστρέψουν στο νησί τους, έστω κι αν αυτό βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή. Από τον Οκτώβριο του 1822, αρκετοί άρχισαν να επιστρέφουν. Όσοι παρέμειναν, αντίθετα με άλλους πρόσφυγες, εργάστηκαν σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης, όχι για αποκατάσταση στους τόπους που είχαν προσφύγει, αλλά για ανακατάληψη του νησιού τους. Η αποτυχημένη επιχείρηση του Φαβιέρου (1827-1828), που προετοιμάστηκε από Χίους πρόσφυγες για το σκοπό αυτό, έθεσε άδοξο τέλος σε αυτές τις προσπάθειες και γέννησε νέο κύμα Χίων προσφύγων προς τη Σάμο και τις Κυκλάδες.