Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( παοκ 5,8 :: 26/3/2006 19:15:21) 

ΠΑΟΚ 5,8 ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

Ε. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ (1923-1936)

ΑΜΥΝΑ 5,4

Το μπουρνούζι του παππού

1. Οι συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής

4 ΦΕΡΝΑΝΤΕΖ Πολύ καλός τερματοφύλακας, αλλά δεν πρόλαβε να βελτιώσει όλες τις αδυναμίες του.

ΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με τη Μικρασιατική καταστροφή (1922) χάθηκαν οι ανεπτυγμένες οικονομικά και πολιτιστικά περιοχές της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η κακή συνεννόηση με τον Χασιώτη στο γκολ της Καλλιθέας, μπορεί να στοίχιζε τρεις βαθμούς. Εκεί που τείναμε όλοι να πιστέψουμε, αυτουργοί τε και αναγνωστικό κοινό, ότι τα μίντια ορέγονται νεανικές φάτσες, ει δυνατόν γυναικείες, η τηλεόραση με ένα απότομο τετ α κε ανανέωσε άρδην το κάστινγκ. Αυτό αποτέλεσε και την τελευταία πράξη της Μεγάλης Ιδέας. 7 ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Μπορεί να παίξει και ως δεξιός μπακ. Και ιδού Χορός (ασέμνων) γερόντων εισβάλλει στα καινούργια ριάλιτι κραδαίνοντας του μαραμένου φαλλού του το δίκιο. Κανένα κόμμα δεν προέβαλλε πλέον την επιλογή της εδαφικής επέκτασης και του πολέμου. Αμυντικά δεν είχε προβλήματα, ενώ μετά την αλλαγή του Φουτσίνι έπαιξε "φουλ μπακ" με επιτυχία. Να 'ξερες μπάρμπα τι μου θυμίζεις… Αυτή η μεγάλη αλλαγή προκάλεσε κρίση ταυτότητας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η Μεγάλη Ιδέα αποτέλεσε για έναν σχεδόν αιώνα το θεμέλιο, στο οποίο πολλοί άνθρωποι βάσιζαν το λόγο ύπαρξης του κράτους. 4 ΧΑΣΙΩΤΗΣ Για κεντρικό αμυντικό 31 χρονών, δεν δικαιολογούνται τέτοια λάθη, όπως στο γκολ. Τον Χορό γερόντων από τη Λυσιστράτη του 1976, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Η πλειονότητα των προσφύγων τάχθηκε στο πλευρό των Φιλελευθέρων, πιστεύοντας ότι οι Αντιβενιζελικοί ήταν υπεύθυνοι για την καταστροφή. Όταν νιώθεις τον κίνδυνο, στέλνεις τη μπάλα στην… κερκίδα. Όπου μια δράκα από ξαναμμένα γερόντια προσπαθούσε, με τα χαρακτηριστικά του φύλου της στη διαπασών, να βάλει κάτω τις απείθαρχες και να τους εξηγήσει πόσα απίδια παίρνει ο σάκος. Η διαρκής υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ευρέων τμημάτων του πληθυσμού επηρέασε την εξέλιξη των κομμάτων κατά την περίοδο αυτή. 6 ΟΥΝΤΕΖΕ Καλό παιχνίδι, με ελάχιστα μικρολάθη. Ναι, αλλά οι δαιμόνιοι εσχατόγεροι του αριστοφανικού σύμπαντος τα είχαν καλά με το μέτρο και ποτέ κανείς σκηνοθέτης δεν διανοήθηκε να τους δείξει σαν παλίμπαιδες. Όταν σταμάτησε να βρίσκεται η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ήλθαν εντονότερα στο προσκήνιο οι συγκρούσεις συμφερόντων οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Όποτε χρειάστηκε και βρήκε χώρο, προσπάθησε να προωθήσει το παιχνίδι.

Παρακολουθώντας τους σιτεμένους με το μπουρνούζι, να χαριεντίζονται στο νέο τηλεπαιχνίδι του Μικρούτσικου, έτσι μου 'ρχεται να τηλεφωνήσω στο πρόγραμμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σε πολλούς ανθρώπους (ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης) επήλθε κόπωση από τη μόνιμη πολιτική αστάθεια και από τη διαρκή όξυνση που καλλιεργούσαν τα κομματικά επιτελεία και τα πραξικοπήματα αξιωματικών. 6 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ως μπακ δεν είχε προβλήματα, είχε χώρους στα αριστερά για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και αρκετές φορές το έκανε.

Μα, τι στο καλό συμβαίνει στην τρίτη ηλικία και ξεπορτίζει χωρίς να αφήσει πίσω έστω ένα σημείωμα;

Σ' αυτήν προστέθηκε η δυσαρέσκεια για τις διαμάχες

ΚΕΝΤΡΟ 6

Κι όσο πιο πολύ φρίττω τόσο πιο κοντά έρχομαι στα μικρούτσικα κίνητρα αυτής της ειδεχθούς αποπλάνησης.

συμφερόντων πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής υφής, καθώς και για την πληθώρα των διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών.

7 ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ Πολύ καλή εμφάνιση, "σκούπιζε" στη μεσαία γραμμή, προσπάθησε να οργανώσει την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ.

Είναι τω όντι ανατριχιαστικό να βλέπεις τον παππού με τον βραδυψυχισμό της ηλικίας του να πασχίζει να αντιδράσει στον σαδισμό των συμπαικτών του χαχανίζοντας.

Έτσι, ο Μεταξάς δεν χρειάστηκε να ασκήσει βία για να επιβάλει, το 1936, τη δικτατορία του.

Όποτε δεν παίζει, φαίνεται η αξία του…

Το ίδιο και χειρότερο είναι να τον βλέπεις να αντρειεύεται, να πηλαλάει σε λαβύρινθους, να βγάζει μπουρμπουλήθρες μέσα στο ζακούζι και να κολλάει το θολωμένο από τον καταρράκτη μάτι του στους κοιλιακούς της εξ απεναντίας μοσχαναθρεμμένης.

Οι έκρυθμες καταστάσεις προκάλεσαν κρίση νομιμότητας του κοινοβουλευτικού συστήματος.

5 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Περισσότερο σ' ένα ρόλο τρίτου επιθετικού, κορυφή στο ρόμβο, μάλλον μπερδεύτηκε.

Ποιος ήταν εκείνος που έλεγε ότι φέτος είναι η χρονιά του εισαγγελέα;

Οι ρίζες της βρίσκονταν στο διχασμό της δεκαετίας 1910-20, κορυφώθηκε όμως η κρίση αυτή την επόμενη περίοδο, οπότε υπονομεύθηκε η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος, η οποία αποτελεί θεμέλιο της νομιμότητας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Μετριότητα…

Δύο στοιχεία καθόρισαν τη φυσιογνωμία της πολιτικής ζωής αυτής της περιόδου: η διαρκής παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική και η χρήση βίας στην άσκηση πολιτικής.

6 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Καλή παρουσία στην αριστερή πλευρά, είχε δυο φορές την ευκαιρία να τελειώσει φάσεις και να σκοράρει, αλλά δεν είναι… σκόρερ.

23. Στρατιωτικά κινήματα κατά την περίοδο 1922-1936: 1. Σεπτέμβριος 1922, από τον βενιζελικό Ν. Πλαστήρα. Αιτήματα: Παραίτηση του Κωνσταντίνου, άμεση διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, σχηματισμός υπερκομματικής κυβέρνησης που να την εμπιστεύεται η Αντάντ και ενίσχυση του θρακικού μετώπου. Στα πλαίσια του κινήματος έγινε η δίκη των έξι. 2. Οκτώβριος 1923, από μείγμα αντιβενιζελικών, βενιζελικών που ήταν σε δυσμένεια, βασιλοφρόνων που φοβούνταν την επιβολή της αβασίλευτης δημοκρατίας, υπό την ηγεσία των στρατηγών Γαργαλίδη και Λεοναρδόπουλου. Αιτήματα: διάλυση του προηγούμενου κινήματος, διορισμός νέας κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών. Κατεστάλη σχεδόν αμέσως. Οι κινηματίες του '22 προχώρησαν σε εκκαθάριση του στρατεύματος από 1284 αντιβενιζελικούς αξιωματικούς, τους οποίους κατηγόρησαν για συμμετοχή στο κίνημα του 1923. Πίεσαν και τελικά πέτυχαν να φύγει ο βασιλιάς Γεώργιος Β' από την Ελλάδα και συζητούσαν το θέμα της αβασίλευτης δημοκρατίας. 3. Ιούνιος 1925, από τον Θ. Πάγκαλο. Δικαιολογία: να σώσει τη χώρα από τη κακοδιοίκηση. Παρέμεινε στην εξουσία έως τον Αύγουστο του 1926, στην αρχή ως πρωθυπουργός και μετά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 4. Αύγουστος 1926, από τον Γ. Κονδύλη. Ανέτρεψε τον Πάγκαλο, υποσχέθηκε προκήρυξη εκλογών εντός 45 ημερών, στις οποίες δεν θα λάμβανε ο ίδιος μέρος. Το κίνημα ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926, παραδίδοντας την εξουσία στους πολιτικούς. 5. Μάρτιος 1933, από τον Πλαστήρα, με σκοπό να εμποδίσει το Λαϊκό Κόμμα να αναλάβει την εξουσία μετά την εκλογική νίκη. Δεν πρόλαβε να εγκαθιδρύσει δική του κυβέρνηση, αλλά κατεστάλη. 6. Μάρτιος 1935, από βενιζελικούς αξιωματικούς. Στόχος: πρόληψη δικτατορίας από τον Κονδύλη, εγκαθίδρυση κυβέρνησης με πρόγραμμα: εκκαθάριση των ενόπλων δυνάμεων από τους αντιβενιζελικούς, μεταρρύθμιση του πολιτεύματος. Κατέρρευσε μετά από λίγες μέρες. 7. Οκτώβριος 1935, από τον Κονδύλη. Στόχος: κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Διήρκεσε έως τον Νοέμβριο του 1935 και διαλύθηκε με την έλευση του βασιλιά Γεωργίου Β'.

6 ΦΟΥΤΣΙΝΙ: Συνήθως έπρεπε να μάχεται με δύο αντιπάλους, δεν είχε χώρους, να κάνει το παιχνίδι του. Οι αξιωματικοί διεκδικούσαν τον πρώτο λόγο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, καθώς θεωρούσαν το στρατό ως υπερκομματικό φορέα εξουσίας. Δεν ήταν κακός… Ένιωθαν δυσαρέσκεια για τις διαφοροποιήσεις στο κοινωνικό επίπεδο, απεχθάνονταν τον πολιτικό τρόπο αντιμετώπισης και διευθέτησης των κοινωνικών συγκρούσεων, τις διαπραγματεύσεις και τους συμβιβασμούς, που θεωρούσαν συνώνυμα της διαφθοράς και της έλλειψης αρχών.

ΕΠΙΘΕΣΗ 6

Αμέσως μετά την ήττα στη μικρασιατική εκστρατεία, επενέβησαν στην πολιτική ζωή αξιωματικοί που ηγούνταν στρατιωτικών σωμάτων τα οποία επέστρεφαν από το μέτωπο (Ν. Πλαστήρας, Στ. Γονατάς, κ.λπ.).

7 ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ Υποδειγματικές εκτελέσεις πέναλτι, με περίσσευμα αυτοπεποίθησης.

Αυτό που όξυνε την πολιτική κατάσταση ήταν η δίκη και καταδίκη σε θάνατο πέντε κορυφαίων πολιτικών της αντιβενιζελικής παράταξης και του αρχηγού του στρατού της Μ. Ασίας, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Όσοι νομίζουν ότι είναι εύκολο, ειδικά όταν η μπάλα γίνεται πιο βαριά λόγω της πίεσης, ας το δοκιμάσουν…

Η κατηγορία ήταν αβάσιμη, αλλά οι κατηγορούμενοι εκτελέστηκαν, προκειμένου να κατευναστούν οι πρόσφυγες και ο στρατός.

5 ΜΙΕΤΣΕΛ Έτρεξε πολύ στο μισό γήπεδο, αλλά δεν τροφοδοτήθηκε σωστά και πάλευε μακριά από την περιοχή, όπου είναι ακίνδυνος.

Το τηλεγράφημα του Βενιζέλου, το οποίο έμμεσα συνιστούσε τη ματαίωση των εκτελέσεων, έφθασε πολύ αργά, αν και δεν είναι βέβαιο ότι μια έγκαιρη παρέμβαση του Βενιζέλου θα είχε αποτέλεσμα.

8 ΑΛΛΑΓΕΣ Σικαμπάλα, Βαγγελής και Γιασεμάκης, άλλαξαν τη μορφή του παιχνιδιού.

Η ηγεσία τον στρατιωτικού κινήματος τον 1922

Ο πρώτος ανακάτωσε την Καλλιθέα από τα αριστερά και κέρδισε το δεύτερο πέναλτι, ο δεύτερος ηρέμησε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ κι ήταν ο κινητήριος μοχλός στο τελευταίο ημίωρο, ενώ ο Κύπριος έδειξε πολύ απλά πως ένας φορ μπορεί να βοηθήσει μια ομάδα, έστω και χωρίς να ακουμπήσει μπάλα.

Σκηνή από τη δίκη των Εξ (Από τη φωτογραφία απουσιάζει ο στρατηγός Χατζηανέστης)

5 ΚΑΛΛΙΘΕΑ Στημένη στο μισό γήπεδο, προσπάθησε να περιορίσει τους χώρους του ΠΑΟΚ και απλώς να μην χάσει.

Η επιθυμία για επαγγελματική εξασφάλιση βενιζελικών και αντιβενιζελικών αξιωματικών δημιούργησε μια δυναμική διαρκούς παρέμβασης του στρατού στην πολιτική.

Στην πίεση του ΠΑΟΚ, μετά το 0-1, πελάγωσε.

Παράλληλα προς τα κόμματα, συγκροτήθηκαν «ομάδες» απότακτων ή εν ενεργεία αξιωματικών, οι οποίοι όλο και περισσότερο προσπαθούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις και εν τέλει να επιβάλουν αντικοινοβουλευτικά συστήματα διακυβέρνησης.

Ο Μπαρτζώκας ήταν σε καλή μέρα και νικήθηκε μόνο από τα 11 μέτρα.

Τα κόμματα με δυσκολία κατόρθωναν να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό και πολύ συχνά χρησιμοποιούσαν ομάδες αξιωματικών, για να επιτύχουν τα δικά τους βραχυπρόθεσμα σχέδια. Εξάλλου, τα κόμματα ευνοούσαν τις εντάσεις, θεωρώντας ότι η πόλωση θα ενίσχυε την ενότητα τους. Όμως, υιοθετώντας αυτή τη στάση, περιόριζαν τις δυνατότητες ελιγμών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχεδιάζουν νέες πολιτικές, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Τα κόμματα είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν το πολιτικό παιγνίδι, διότι η κοινωνία και τα προβλήματα της είχαν γίνει τόσο σύνθετα, ώστε δεν μπορούσαν να τα διαχειριστούν στρατιωτικοί. Εκείνοι μπορούσαν εύκολα να κάνουν πραξικόπημα, αλλά δεν ήταν ικανοί να ασκήσουν την εξουσία. Οι ηγεσίες των κομμάτων παρουσίαζαν τώρα μεγάλη διάθεση για καταστρατήγηση του συντάγματος και ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, για τους εξής λόγους: 1. Επιδίωκαν να εξουδετερώσουν τον πολιτικό αντίπαλο, με κάθε μέσο. 2. Υποχρεώνονταν να έρθουν σε συνεννόηση με «ομάδες» αξιωματικών της επιλογής τους και να αποδεχτούν τα αιτήματα τους. 3. Πίστευαν ότι τα σύνθετα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα θα τα έλυνε καλύτερα μία ισχυρή εκτελεστική εξουσία και 4. Αναζητούσαν μεθόδους αστυνόμευσης για να αποσοβήσουν κοινωνικές συγκρούσεις. Γι' αυτούς τους λόγους οι κυβερνήσεις συνήθιζαν να κηρύσσουν τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση και να παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις. Επίσης, τα κυβερνητικά κόμματα είχαν την τάση να προσαρμόζουν τον εκλογικό νόμο στις ανάγκες τους, ώστε να βγαίνουν ενισχυμένα από τις εκλογές και να αποδυναμώνουν εκλογικά τους αντιπάλους. Άλλαζαν το μέγεθος εκλογικών περιφερειών και χρησιμοποιούσαν πλειοψηφικό ή αναλογικό εκλογικό σύστημα, κατά τις ανάγκες τους.

24. Η καταδίκη των εξ. «Για την απόφαση του Στρατοδικείου, ωστόσο, δεν υπήρχαν πολλές αμφιβολίες ούτε πριν από την έναρξη της δίκης ούτε κατά τη διάρκεια της. Παρά τις αναμφισβήτητες ευθύνες των κατηγορουμένων για τη Μικρασιατική καταστροφή, η παραπομπή τους με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο και η καταδίκη τους, με βάση το κατηγορητήριο αυτό, υπήρξαν πράξεις σκοπιμότητας: «εθνικής σκοπιμότητας» όπως, πολύ εύστοχα, παραδέχτηκε αργότερα ο Πάγκαλος όσο και οι περισσότεροι πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές ή μελετητές των γεγονότων της εποχής εκείνης. Το κατηγορητήριο… παρέμεινε και ουσιαστικά αστήρικτο μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, εφόσον από κανένα στοιχείο της διαδικασίας αυτής δεν προέκυψε η έννοια του δόλου των κατηγορουμένων. Χωρίς όμως το δικαιωτικό μύθο της «εσχάτης προδοσίας» των διαχειριστών της εξουσίας κατά τη διετία 1920-22 και την αποκλειστική τους ευθύνη για την καταστροφή δεν ήταν δυνατόν να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «τις πταίει», στο οποίο κατέληγε το πόρισμα της ανακριτικής επιτροπής […]» Ιωάννης Γιαννουλόπουλος: 1ΕΕ, ΙΕ', σ. 257-258.

25. Εκτός από τους Φιλελευθέρους έδρασαν αυτή την περίοδο τα εξής κόμματα: Δημοκρατική Ένωσις, υπό τον Αλ. Παπαναστασίου. Υποστήριζε την αβασίλευτη δημοκρατία, τη θέσπιση δεύτερης Βουλής στην οποία θα εκπροσωπούνταν οι κοινωνικές ομάδες, αναλογικό εκλογικό σύστημα, ισότητα ευκαιριών για τα δύο φύλα, αποκέντρωση, τοπική αυτοδιοίκηση και διοικητική δικαιοσύνη. Αντλούσε τους εκλογείς του από τα μεσαία και ανώτερα στρώματα. Εθνικόν Αημοκρατικόν Κόμμα, υπό τον Γ. Κονδύλη. Τηρούσε εχθρική στάση απέναντι στις παλιές ελίτ, υποστήριζε τα κατώτερα στρώματα, τους πρόσφυγες και τους εργάτες, στοιχεία που ένωνε με εθνικιστικά και αντικομμουνιστικά συνθήματα. Λαϊκό Κόμμα. Σ' αυτό εντάχθηκαν οι οπαδοί των αντιβενιζελικών κομμάτων μετά την εκτέλεση των αρχηγών τους. Πρέσβευε την άποψη ότι η βασιλεία ταίριαζε περισσότερο στις συνθήκες της Ελλάδας και στη νοοτροπία των Ελλήνων. Βασικά αιτήματα: η ανάκληση στην ενεργό υπηρεσία αξιωματικών που διώχθηκαν λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων και η απαγόρευση ανάμειξης των αξιωματικών στην πολιτική. Στην εσωτερική πολιτική όχι μόνο ήταν αντίθετο στην πολιτική των Φιλελευθέρων, αλλά απαιτούσε τη λήψη μέτρων τα οποία θα απάλυναν τα αρνητικά επακόλουθα της οικονομικής ανάπτυξης για ορισμένες κοινωνικές ομάδες και θα εξασφάλιζαν την κοινωνική τάξη. Υποστήριξε τη διανομή γης σε πρόσφυγες και αγρότες. Ήταν κατά της θέσπισης γερουσίας. Κόμμα των Ελευθεροφρόνων. Ο αρχηγός του Ιωάννης Μεταξάς ήταν εχθρός του κοινοβουλευτισμού, όμως για λόγους τακτικής αναγνώριζε το δημοκρατικό πολίτευμα και προέβαλλε συνθήματα υπέρ της συμφιλίωσης των παρατάξεων. Απέρριπτε τη Γερουσία, ως αντιλαϊκό θεσμό. Παρουσιαζόταν ως κόμμα των αγροτών και των μικροαστών. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Ήταν σε διαρκή αντιπαράθεση με το κράτος. Απέρριπτε τη βασιλεία καθώς και το δίλημμα βασιλεία-αβασίλευτη δημοκρατία. Ευαγγελιζόταν τη δικτατορία του προλεταριάτου. Στόχευε στους εργάτες, τους αγρότες και τους πρόσφυγες.