Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( το παρελθον και το μελλον του γιωργου ορφανου στη θεση του υφυπουργου αθλητισμου :: 17/2/2006 21:37:07) 

Το πρώτο δείγμα γραφής ήταν θετικό. Ο Γιώργος Ορφανός όμως έχει πολλά ακόμη να κάνει σε υποδομές, στην αξιοπιστία των πρωταθλημάτων και στην πάταξη της βίας.

ΑΡΗΣ: ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑ

4. Τα κόμματα ως εκφραστές του πνεύματος της εποχής

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Με Μπασίρ στην Αθήνα

Οι ιδέες του Διαφωτισμού δεν είχαν ιδιαίτερη διάδοση στην απελευθερωμένη Ελλάδα.

Πρωταθλητής… πρώτου γύρου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτό επηρέασε και την πολιτική σκέψη της εποχής.

Απολογισμός. Δύο χρόνια θητείας στο υφυπουργείο Αθλητισμού κλείνει ο Γιώργος Ορφανός. Χρόνος αρκετός για να αξιολογήσει κανείς το έργο και την προσφορά του μοναδικού Θεσσαλονικιού στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Με τον Μπασίρ στη σύνθεση του αναχώρησε χθες το μεσημέρι η αποστολή του Άρη για την Αθήνα, όπου σήμερα θα αντιμετωπίσει τον Εθνικό Αστέρα για τον επαναληπτικό αγώνα της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη διαμάχη συμφερόντων και την αναγκαιότητα ιδεολογικών συγκρούσεων, οι οποίες αξιολογούνταν αρνητικά, ως συμπτώματα ηθικής κατάπτωσης και ως δείγμα ασύστολης ιδιοτέλειας.

Των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΥΧΑΛΑ

Το 3-1 του πρώτου αγώνα δίνει προβάδισμα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για πρόκριση στους ημιτελικούς της διοργάνωσης, όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τελειώσει πρώτα και το σημερινό παιχνίδι με τον Αστέρα.

Μέσα σ' αυτό το γενικότερο ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο δημιουργήθηκαν τα τρία πολιτικά κόμματα, το Αγγλικό, το Γαλλικό και το Ρωσικό.

Όταν το Μάρτιο του 2004 αναλάμβανε το υφυπουργείο ο Γιώργος Ορφανός γνώριζε, ότι η αναβάθμιση του αθλητισμού δεν ήταν διαδικασία ρουτίνας.

Αυτό τόνιζαν χθες το μεσημέρι οι παίκτες του Άρη λίγο πριν να αναχωρήσει η αποστολή των «κιτρίνων» από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Πέρα από τις διαφορές τους, οι απόψεις τους σε ορισμένα ζητήματα δεν είχαν σημαντικές αποκλίσεις.

Και φυσικά, οι τομές που έπρεπε να ξεκινήσουν, για να διαπιστώσει ο φίλαθλος ότι επιτέλους κάτι αλλάζει στον ελληνικό αθλητισμό.

«Εγώ είμαι έτοιμος να αγωνιστώ και θέλω να τιμήσω το συμβόλαιό μου με την ομάδα», είπε χθες ο Σαλαχεντίν Μπασίρ, ο οποίος δηλώνει ότι έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του και ότι δεν αντιμετωπίζει πλέον κάποιο πρόβλημα.

Στην οικονομική πολιτική οι απόψεις των κομμάτων δεν διέφεραν σχεδόν καθόλου.

Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης περισσότερα θετικά και λιγότερα αρνητικά κατέγραψε η πορεία του.

Ο Γιώργος Φοιρός, με δεδομένη την απουσία του Νίρεν Ντεμπά, είναι πολύ πιθανό να αναθέσει στον Μαροκινό επιθετικό τον ρόλο του σκοραρίσματος στο σημερινό ματς, αφού και στο παιχνίδι εναντίον του ΟΦΗ φάνηκε ότι λείπει από την ομάδα ο παίκτης που θα στείλει την μπάλα στα δίκτυα των αντιπάλων.

Οι υλικές καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος ήταν τεράστιες και χρειαζόταν κρατική παρέμβαση με έργα υποδομής.

Και δεν είναι τυχαίο, πως μετά τον ανασχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανανέωσε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Ο προπονητής του Άρη δεν θα έχει στη διάθεσή του τους τιμωρημένους Νίρεν και Μπράγκα, καθώς και τον τραυματία Δέλιο.

Όλα τα κόμματα συμφωνούσαν να στηριχθεί η οικονομία της χώρας στην αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή, στο εμπόριο και τη ναυτιλία.

Ο ίδιος καλείται να αποδείξει πως είναι αντάξιος της εμπιστοσύνης. Ο Σελάντερ, που αντιμετώπιζε ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού λίγο πάνω από τον μηρό, συμμετέχει τελικά στην αποστολή των «κιτρίνων».

Αυτό που τα απασχολούσε στον τομέα της οικονομικής πολιτικής αφορούσε τη νομοθεσία που σχετιζόταν με δασμούς και φόρους, την προώθηση του συγκοινωνιακού δικτύου, την προστασία του από ληστές και πειρατές και την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ιδρύθηκε το 1841.

Και έχει τόσα πολλά ακόμη να κάνει σε υποδομές, αθλητικούς χώρους, στην αξιοπιστία των πρωταθλημάτων, στην πάταξη της βίας. «Έχουμε το προβάδισμα για την πρόκριση, όμως αυτό θα πρέπει να το αποδείξουμε και μέσα στο γήπεδο», δήλωσε χθες ο Παναγιώτης Κατσιαρός.

8. Οι αντιλήψεις για τα κόμματα Κατά την τρίτη και τέταρτη κιόλας δεκαετία του προηγούμενου αιώνα οι ελληνικές εφημερίδες διέδιδαν την άποψη ότι τα κόμματα έβλαπταν το δημόσιο καλό και υπηρετούσαν μόνο τη θεσιθηρία. Η πολιτική διαμάχη, η αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ πολιτικών ομάδων φαινόταν εδώ ως ένας απορριπτέος νεωτερισμός, η κομματική ιδιότητα ήταν η ετικέτα στην οποία αναγνώριζαν, λέει, τους εθνικώς αφερέγγυους. …Αυτή η έλλειψη κατανόησης για το ιστορικά νέο φαινόμενο του πολιτικού κόμματος δε χρειάζεται ασφαλώς να μας προκαλέσει έκπληξη, καθώς τα κόμματα περιφρονούνταν και σε άλλες χώρες στο κατώφλι της σύγχρονης εποχής. Διότι ήταν αδιανόητο για την παρωχημένη αντίληψη περί δημοσίου καλού το ότι μία πολιτική αλήθεια μπορεί να είναι μόνο μερική. Gunnar Bering: Die politischen Parteien in Griechenland 1821-1836. Μόναχο 1992, σ. 12.

Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ διοργάνωση της Ολυμπιάδας λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο στοίχημα.

Πάντως, τα κόμματα δεν είχαν ακόμη σαφή οργανωτική δομή και προγράμματα δράσης.

Και το κέρδισε χάρη στη βοήθεια όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ομοσπονδιών, αθλητικών φορέων και του άρτια καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.

Ούτως ή άλλως στην Καποδιστριακή και Οθωνική περίοδο (έως την ψήφιση του συντάγματος του 1844) δεν υπήρχε σύνταγμα ούτε διαδικασίες συλλογικές, π.χ. εκλογές, οι οποίες προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων.

Τα μετά Ολυμπιάδας αθλητικά έργα που ξεκίνησαν για την περιφέρεια και όσα πρόκειται να γίνουν(;) συγκαταλέγονται στα θετικά του κυβερνητικού του έργου.

Σε ακραίες περιπτώσεις τα κόμματα κατέφευγαν στη χρήση επαναστατικής βίας, για να καταστήσουν σαφή την αντίθεση τους σε επιλογές της κυβέρνησης.

Στο θέμα της οικονομικής εξυγίανσης, ήδη αρκετές ομάδες απολαμβάνουν τα προνόμια των ρυθμίσεων του κ. Ορφανού, αλλά όπως έχει ξεκαθαρίσει δεν υπάρχει περίπτωση ποσοστού από το στοίχημα.

9. Στις απαρχές του 1838 η φιλελεύθερη «Αθηνά», του Εμμ. Αντωνιάδη αφιέρωσε ένα κύριο άρθρο στο πρόβλημα των κομμάτων: «Αι συστηματικοί φατρίαι ή κόμματα υπάρχουν και στηρίζονται δια των πολιτικών αρχών, και αύται μόνον ημπορούν να ονομασθούν φατρίαι: ο δε διαγωνισμός των πολιτικών θέσεων, ούτε φατρία είναι ούτε κόμμα. Μόνος λοιπόν ο διαγωνισμός ούτος υπάρχει σήμερον μεταξύ των Ελλήνων και θέλει υπάρχει αιωνίως, ως εκ της φύσεως των πραγμάτων αυτών: αλλ' όστις ονομάζει τον διαγωνισμόν τούτον κόμμα, ας μας συγχωρήσει να τον είπωμεν ότι δεν γνωρίζει ούτε το πραγματικόν σημαινόμενον των λέξεων καμμιάς γλώσσης…». Ιωάννης Πετρόπουλος - Αικατερίνη Κουμαρίανού: ΙΕΕ, ΙΓ, σ. 25.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ανάσες από τον κρατικό κορβανά δόθηκαν αρκετές σε ομάδες και σωματεία με πρωτοβουλίες του υφυπουργού.

Σκηνή από καφενείο της Αθήνας. Οι Έλληνες ήδη από την ίδρυση του κράτους έδειχναν έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και τα καφενεία της πρωτεύουσας ήταν ο χώρος διεξαγωγής έντονων πολιτικών συζητήσεων. (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Το γήπεδο του Ηρακλή με την παραχώρηση της έκτασης που ανήκε στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα, όπως και οι προσπάθειες που γίνονται στην πάταξη των κρουσμάτων βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Ακόμη, οι επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες εξαιρουμένης της ΕΠΟ, με την οποία οι σχέσεις του υφυπουργού δεν εξομαλύνθηκαν, καταβάλλονται κανονικά στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.