Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( δ' εθνικη :: 17/2/2006 21:28:43) 

Δ' ΕΘΝΙΚΗ

SΚΟDΑ ΞΑΝΘΗ

β. Το γαλλικό κόμμα

Αγωνιστική μέσω… απεργίας

Με απουσίες στο Αιγάλεω

Ο Ιωάννης Κωλέττης, αρχηγός του γαλλικού κόμματος, προσεταιρίστηκε στην αρχή αρματολούς και κλέφτες της Στερεάς.

Με προβλήματα αναμένεται να διεξαχθεί η αυριανή (15.00) αγωνιστική της Δ' εθνικής.

Την επιστροφή στις νίκες θα επιδιώξει η SKODA Ξάνθη και αυτό τον στόχο θα έχει στο παιχνίδι με το Αιγάλεω. Κοινά χαρακτηριστικά των στελεχών του κόμματος υπήρξαν η πολεμική διάθεση, η έλλειψη κατανόησης για τα διπλωματικά παιγνίδια και η υπερεκτίμηση των δικών τους δυνάμεων.

Αιτία η συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών. Πάντως, η προετοιμασία της ακριτικής ομάδας άρχισε με πολλά προβλήματα, καθώς ο Νίκος Καραγεωργίου είδε πολλούς παίκτες να μη μετέχουν στη χθεσινή προπόνηση.

Απαιτούσαν δικαιοσύνη για τους αγωνιστές της ελευθερίας, την οποία εννοούσαν ως την υλική αποκατάσταση τους μετά το πέρας του πολέμου.

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, και θεωρείται πολύ πιθανόν να μην διεξαχθούν τα παιχνίδια: Θεαγένη Θάσου - Προσοτσάνη (1ος όμιλος), Κρόνος Αργυράδων - Πυρσός Ελευθερίου (5ος όμιλος), Ζάκυνθος - Μιλτιάδης, Αστέρας Μαχαιράδου - ΠΑΟ Βάρδας (6ος όμιλος), Ερμής Κορυδαλλού - ΑΕ Νάξου, Πανναξιακός - Κορωπί, Νίκαια - Σαρωνικός Αιγίνης (9ος όμιλος). Συγκεκριμένα, οι Λίπα και Ραμπαριβονί δεν γυμνάστηκαν με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους, ο Σφακιανάκης ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, ενώ ο Λαμπριάκος ετοιμάζεται για την επέμβαση που θα κάνει στους κοιλιακούς.

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, το γαλλικό κόμμα κέρδισε οπαδούς στα νησιά και σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Στον 2ο όμιλο το ενδιαφέρον στρέφεται στις αναμετρήσεις της… ουράς, από τις οποίες ξεχωρίζει ο αγώνας στα Κουφάλια μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Αριστοτέλη Νέας Γωνιάς. Τέλος απών ήταν και ο Παπαδημητρίου, ο οποίος βρίσκεται με την Εθνική Ενόπλων για τον φιλικό αγώνα που θα δώσει στην Κύπρο.

Τα μεσαία στελέχη ήταν συνταγματικοί οι οποίοι δεν υιοθετούσαν τις θέσεις του αγγλικού κόμματος σε θέματα εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής.

Το πρόγραμμα στο βορρά:

Οι οπαδοί του κόμματος ήταν ακτήμονες ή μικροϊδιοκτήτες γης και απλοί αγωνιστές.

1ος ΟΜΙΛΟΣ (23η αγωνιστική): Πανδραμαικός - Ηράκλεια, Εθνικός Σιδηροκάστρου - Βισσαλτιακός, Καλαμπάκι - Διομήδεια, Ορεστιάδα -Οδυσσέας Αναγέννησης, Δόξα Ξάνθης - Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Θεαγένης Θάσου -Προσοτσάνη, Σπάρτακος Αγίων Θεοδώρων - Νέστος Χρυσούπολης, Δόξα Γρατινής - Απόλλων Παραλιμνίου.

Σε αντίθεση με το αγγλικό, στο γαλλικό κόμμα ήταν ευρέως διαδεδομένη η άποψη για απελευθέρωση του αλύτρωτου ελληνισμού με πολεμικές ενέργειες, το συντομότερο δυνατόν.

Ρεπό έχει η Ανακάλυψη.

Το 1844 ο Κωλέττης διατύπωσε με σαφήνεια στην Εθνοσυνέλευση τη «Μεγάλη Ιδέα»:

2ος ΟΜΙΛΟΣ (23η αγωνιστική): ΠΑΟ Κουφαλίων - Αριστοτέλης Ν. Γωνιάς, Παύλος Μελάς - Αλμωπός Αριδαίας, Ορφέας Σουρωτής - Αναγέννηση Επανομής, Εθνικός Αξιούπολης - Νίκη Πολυγύρου, Αναγ. Γιαννιτσών - Απόλλων Κρ. Βρύσης, Μακεδονικός - Τριγλία, Ομόνοια Σίνδου - ΑΕ Κρήνης, Καλικράτεια - Αετός Σκύδρας.

Το βασίλειο αποτελούσε μόνο ένα μικρό φτωχό μέρος της Ελλάδας.

Ρεπό έχει ο ΠΑΟΝΕ.

Το σημαντικότερο βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή και θα έπρεπε όλες οι δυνάμεις του έθνους να διατεθούν για την απελευθέρωση αυτού του τμήματος.

3ος ΟΜΙΛΟΣ (20η αγωνιστική): Πύδνα Κίτρου - Τιτάν Σερβίων, Μ. Αλεξ. Περάσματος - Ένωση Απ. Παύλου, Εθνικός Κατερίνης - Καμβουνιακός, Γαλατινή - Κοζάνη, Αχιλλέας Νεοκάστρου - Αλεξάνδρεια, Νάουσα - Βατανιακός, Μακεδονικός Φούφα - Υψηλάντης.

Ομάδα άτακτων στρατιωτών. Η αποκατάσταση των άτακτων υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε το νεότευκτο κράτος στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του. (Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη)

Ρεπό έχει η Αστραπή Μεσοποταμίας.

Το πρόγραμμα του γαλλικού κόμματος, ως προς την εσωτερική πολιτική, ήταν ασαφές.

4ος ΟΜΙΛΟΣ (23η αγωνιστική): Ολυμπιακός Βόλου - Ανδρούτσος Γραβιάς, Ηρακλής Χάλκης - Αλμυρός, Φιλοκτήτης Μελιβοίας - Φαρκαδόνα, Κίσσαβος - Απόλλων Λάρισας, ΑΟ Καρδίτσας - Αστέρας Καρδίτσας, Ταυρωπός - Δήμητρα, Μετέωρα - Ρήγας Φεραίος, Μυρίκη - Αχιλλέας Φαρσάλων, Αστέρας Ιτέας - Θησέας Αγριάς.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων των απομάχων του πολέμου ήταν η μόνη σαφής διεκδίκηση. Βασική πολιτική επιδίωξη του κόμματος ήταν η κατοχύρωση των δικαιωμάτων του λαού απέναντι στη μοναρχική εξουσία, με την παραχώρηση συντάγματος, και η καθιέρωση μιας ισχυρής εκτελεστικής εξουσίας. Κατά την περίοδο της βαυαροκρατίας το γαλλικό κόμμα αγωνίστηκε εναντίον της ξενοκρατίας στο στράτευμα και τη διοίκηση και απαιτούσε την επάνδρωση τους με ελληνικά στελέχη.

Το γαλλικό κόμμα υποστήριζε την πολιτική διεύρυνσης των εδαφικών ορίων του κράτους, εκφράζοντας κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα των άτακτων, οι οποίοι μπορούσαν να κερδίσουν τη ζωή τους μόνο από τον πόλεμο. Ασφαλώς, μέλημα των προσφύγων από αλύτρωτες περιοχές ήταν η απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής ονομάστηκε και «εθνικό κόμμα». Τα μέλη του έβλεπαν τη Γαλλία ως το φυσικό σύμμαχο, προπάντων επειδή πίστευαν ότι μόνο η Γαλλία, η οποία ήταν αναμεμειγμένη λιγότερο από όλες τις ξένες δυνάμεις στις υποθέσεις της ανατολικής Μεσογείου, θα βοηθούσε την Ελλάδα, χωρίς να θέλει να επηρεάζει τις επιλογές της. Πολλοί οπαδοί του κόμματος είχαν μια ιδεατή εικόνα για τη Γαλλία, την οποία θεωρούσαν ως πρότυπο τους.