Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( η εθνικη αντιμετωπιζει σημερα τη λευκορωσια :: 27/2/2006 22:13:52) 

Λαγός, Σαμαράς, Ζαγοράκης στη χθεσινή προπόνηση της Εθνικής στην Κύπρο.

Και τα υπόγεια γράφουν την ιστορία…

α. Ίδρυση Κωνσταντινούπολης

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Αποτυπώματα του χθες και του σήμερα πάνω σε σκαλοπάτια και τοίχους στα υπόγεια της Αθήνας, περιγράφουν την εξέλιξη της πόλης, αλλά και των κατοίκων της. Οι άνθρωποι των υπογείων, κάποτε, ήταν Έλληνες από την επαρχία. Σήμερα είναι ξένοι μετανάστες. Ίσως και κάποιοι ηλικιωμένοι…

Όταν ο Κωνσταντίνος νίκησε το Λικίνιο, αύγουστο του ανατολικού τμήματος του κράτους και έμεινε μονοκράτορας (324), αποφάσισε να ιδρύσει ένα νέο διοικητικό κέντρο στη θέση του αρχαίου Βυζαντίου, πόλης που είχε μοναδική γεωπολιτική θέση, αφού βρισκόταν στο σταυροδρόμι της Ασίας και της Ευρώπης, του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου, και μεγάλη εμπορική σημασία.

Δοκιμές στην Κύπρο

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από τους ακόλουθους κυρίως λόγους:

Εμπειρίες θα επιδιώξει να μαζέψει η Εθνική στο τουρνουά της Κύπρου, που ξεκινάει σήμερα στο Τσίρειο της Λεμεσού με αντίπαλο τη Λευκορωσία (19:00 ΝΕΤ).

Τα υπόγεια της Αθήνας αποκαλύπτουν αυτό που η λέκτορας Άννα Λυδάκη αποκαλεί "υπαίθρια οθόνη": "Από τα χαμηλά παράθυρα μπορεί κανείς να δει παρέες να κάθονται κατάχαμα, να ακούσει αλλόγλωσσους να μιλάνε…"

• Η Ανατολή διέθετε, σε αντίθεση με τη Δύση, ακμαίο πληθυσμό και οικονομία.

''Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους παίκτες που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά στενοχωριέμαι που θα μας λείψει και πάλι ο Δέλλας'', τόνισε ο Ότο Ρεχάγκελ που περιμένει να δει τη συνεργασία των Σαμαρά, Χαριστέα, Αμανατίδη. Οδός Αμυνάνδρου, στο Κουκάκι.

• Οι Χριστιανοί, στους οποίους ο Κωνσταντίνος Α' στηρίχτηκε πολιτικά, ήταν πολυπληθέστεροι στην Ανατολή.

Αναλόγως του σημερινού αποτελέσματος η Εθνική θα αντιμετωπίσει αύριο με μια εκ των Φινλανδία-Καζαχστάν. Αρχές της δεκαετίας του '60.

• Οι μεγάλες πόλεις της Ανατολής υπέφεραν από θρησκευτικές συγκρούσεις.

Η αποστολή: Κυργιάκος, Χαριστέας, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος, Φύσσας, Καραγκούνης, Σεϊταρίδης, Αμανατίδης, Σαμαράς, Χαλκιάς, Κοτσόλης, Νικοπολίδης, Βύντρα, Ανατολάκης, Γκούμας, Καψής, Λαγός, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος, Γκέκας, Μάντζιος. Το σπίτι υπόγειο, το θυρωρείο σκοτεινό.

• Από το Βυζάντιο μπορούσε να αποκρούσει ευκολότερα τους Γότθους (στο Δούναβη) και τους Πέρσες (στον Ευφράτη).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Την πρώτη επίσημη κουβέντα με τον Ριβάλντο περίμεναν στον Ολυμπιακό, αλλά ο Βραζιλιάνος δεν πέρασε από τα γραφεία της ΠΑΕ (είχε να τακτοποιήσει κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες).

Είναι η πιο εύκολη λύση για στέγη και δουλειά, για μιαν καινούργια αρχή. Ο αυτοκράτορας ανοικοδόμησε το Βυζάντιο σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο της Ρώμης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χωρίς τους οκτώ διεθνείς του θα ξεκινήσει από σήμερα η προετοιμασία για το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Η οικογένεια έρχεται από ένα ορεινό χωριό των Ιωαννίνων, αφήνοντας πίσω σπίτι, κτήματα αρκετών δεκάδων στρεμμάτων, ανθρώπους στη δούλεψή τους, συγγενείς. Προίκισε την πόλη με νέα τείχη, επιβλητικές λεωφόρους και το φόρουμ (πλατεία) του Κωνσταντίνου.

Γκούμας, Παπαδόπουλος, Γκέκας, Μάντζιος και Βύντρα είναι στην Κύπρο για τις υποχρεώσεις την Εθνικής ανδρών, ενώ οι Τζιόλης και Λεοντίου έχουν κληθεί στην Εθνική ελπίδων και ο Χαραλαμπίδης στην εθνική Κύπρου.

Ξεκινά από το μηδέν - από χαμηλά, "από το υπόγειο". Τη στόλισε με λαμπρά έργα τέχνης, το Ιερόν Παλάτιον, το κτίριο της Συγκλήτου και άλλα δημόσια κτίρια: εκκλησίες, λουτρά και δεξαμενές.

AEK: Εκτός από τον τραυματία Δέλλα και τον τιμωρημένο Ίβιτς, ο Φερνάντο Σάντος θα περιμένει να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Ζούλιο Σέζαρ.

Με την ελπίδα πως "τα πράγματα θ' αλλάξουν, τα παιδιά θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες, θα συνηθίσουμε κι εμείς τη ζωή στην πόλη".

Η οικοδόμηση της Κωνσταντινούπολης Ο Κωνσταντίνος έχτισε ένα μεγάλο ανάκτορο και έναν θαυμάσιο Ιππόδρομο και έστησε δυο στοές, δηλαδή σκεπαστούς δρόμους, για το εμπόριο. Ονόμασε την πόλη Νέα Ρώμη. Έπειτα πάλι έφτιαξε τις ένδοξες εκκλησίες: τη Μεγάλη Σοφία, τους Αγίους Αποστόλους και την Αγία Ειρήνη, τον Άγιο Μώκιο και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Έστησε και μια θαυμαστή πορφυρή κολόνα. Τρία χρόνια έκαναν τα πλοία να τη φέρουν από τη Ρώμη στη Βασιλεύουσα, γιατί ήταν πολύ μεγάλη και βαριά, και έναν ολόκληρο χρόνο έκαναν να την πάνε από την θάλασσα ως την πλατεία […]. Στην κορφή της έστησε ένα άγαλμα που το έφεραν από την Ηλιούπολη της Φρυγίας και είχε γύρω στο κεφάλι εφτά ακτίνες. Επίσης έφερε κι άλλα υπέροχα πράγματα από πολλές χώρες και πόλεις. Το ρωσικό χρονικό του Νέστορα Ισκεντέρη, απόδ. Μ. Αλεξανδρόπουλος, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1978, 33-34. Η Κωνσταντινούπολη προσωποποιημένη δείχνει τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου ως «Ανίκητου Ήλιου». «Πεουτιγγέρειος Πίναξ» (Βιέννη, Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη).

Απών από τις προπονήσεις θα είναι μέχρι και την Πέμπτη ο Κατσουράνης, που ενσωματώθηκε στην αποστολή της εθνικής ομάδας για το τουρνουά της Κύπρου.

Έτσι κι έγινε.

Στις 11 Μαΐου 330 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών και τελέστηκαν τα εγκαίνια της πόλης, η οποία έλαβε το όνομα του ιδρυτή της (Κωνσταντινούπολη).

ΞΑΝΘΗ: Αγώνα δρόμου κάνουν στην Ξάνθη οι τραυματίες Άντζας, Παπαδημητρίου και Φλύσκας για να προλάβουν την αναμέτρηση του Σαββάτου με το Αιγάλεω.

Η κυρία Κατερίνα (ήταν Κατίνα, όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα, αλλά άλλαξε κι αυτό) σήμερα ζει στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας, αρκετά τετράγωνα πιο μακριά.

Έκτοτε και για αιώνες την ημέρα αυτή γιορτάζονταν τα γενέθλια της.

ΛΑΡΙΣΑ: Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου γηπέδου της Λάρισας.

Τα χρόνια στο υπόγειο τα ξέχασε.

Η Κωνσταντινούπολη ή Νέα Ρώμη βαθμιαία απέκτησε χαρακτηριστικά χριστιανικής πόλης, αφού οικοδομήθηκαν εκεί πολλές εκκλησίες.

Μέσα στην εβδομάδα το ΥΠΕΧΩΔΕ θα στείλει στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, επιστολή με την αποδοχή σχετικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Δεν μιλάει ποτέ γι' αυτά σε "ξένους", δεν τα φέρνει στον νου της παρά μόνο εκείνες τις στιγμές που είναι μόνη, που "τα βάσανα μιας ζωής" ξυπνούν όλα μαζί και τα μάτια βουρκώνουν.

Παράλληλα η πόλη αναπτύχθηκε ραγδαία: στις αρχές του 5ου αι. ο πληθυσμός της είχε αυξηθεί σε 150.000 ψυχές περίπου, ενώ στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α' (527-565) αριθμούσε 300.000 κατοίκους, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς.

KAΛΛΙΘΕΑ: Τον… Ίλιε Ντουμιτρέσκου και τη… διοίκηση του ΠΑΟΚ θεωρεί υπεύθυνους για την εντός έδρας ήττας από τον Πανιώνιο, ο πρόεδρος της Καλλιθέας Νίκος Σαλευρής.

"Μερικές φορές, κι όταν μιλάω με τα παιδιά μου.

Η συνοικία της Κωνσταντινούπολης Συκεαί (Πέραν ή Γαλατάς). Βιβλίο της Εκστρατείας του Σουλεϊμάν. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Σαν ακρίδες πέφταν οι λαοί,/ Μέλισσες εκεί λαοί πετούσαν,/ και ήτανε, πανώρια, δυο γιαλών αφροκάμωτη νεράιδα,/ κι ήσουν Εσύ, Πόλη, ω Πόλη! Και ήτανε της γης το περιβόλι. Κ. Παλαμάς, Ο δωδεκάλογος του Γύφτου.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία αποτελεί ο Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Γιατί δεν θέλω να ξεχνούν τι θυσίες κάναμε γι' αυτά, εγώ και ο πατέρας τους.

Έτσι η Νέα Ρώμη, μέσα σε δύο αιώνες ξεπέρασε το πρότυπο της, δηλαδή την Παλαιά Ρώμη.

Ζούσαμε σαν άρχοντες στο χωριό. Είχαμε χρήματα, αναγνώριση. Τ' αφήσαμε όλα πίσω για νά 'χουν τα παιδιά μια καλύτερη ζωή, να σπουδάσουν, να μεγαλώσουν ελεύθερα".

Σήμερα, στο υπόγειο της οδού Αμυνάνδρου, όπως και σε όλα σχεδόν τα γειτονικά υπόγεια στις παλιές πολυκατοικίες στο Κουκάκι, ζουν μετανάστες. Η Βιολέτα από την Αλβανία, με τον άντρα της και τα δύο της παιδιά. Ο Χασάν από την Τουρκία - μόνος ακόμη. Ο Σελέντα από την Ινδία… Φοβισμένοι και ντροπαλοί, κρατούν τις πόρτες των υπογείων κλειδωμένες και τα παντζούρια σχεδόν πάντα κλειστά. "Ξέρεις, το σπίτι δεν είναι για επισκέπτες. Έπιπλα μόνο τα απαραίτητα. Τι να τα κάνεις; Από το πρωί έως το βράδυ δουλεύουμε. Για ύπνο μόνο και για ένα πιάτο φαΐ πάμε στο σπίτι". Ξένοι, κι όχι Έλληνες μετανάστες είναι σήμερα οι άνθρωποι των υπογείων της Αθήνας. Περιμένουν κι εκείνοι ένα καλύτερο αύριο, αλλά το σήμερα είναι ακόμη πολύ σκληρό.

"Με τα χρόνια, οι περισσότεροι εσωτερικοί μετανάστες εγκατέλειψαν τα υπόγεια, όπως εγκατέλειψαν και τις βαριές δουλειές που ήταν αναγκασμένοι να κάνουν, όταν ήρθαν για να ζήσουν στην πόλη", λέει η Άννα Λυδάκη, λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία περιδιάβασε για αρκετούς μήνες τις γειτονιές της Αθήνας, κρατώντας εικόνες και στιγμές από τη ζωή στα υπόγεια της πόλης, ακούγοντας ιστορίες από το χθες και το τώρα. "Στη θέση τους ήρθαν άλλοι, το ίδιο αποφασισμένοι μ' εκείνους να ζήσουν στερημένα το παρόν, να το υποθηκεύσουν σ' ένα σκοτεινό υπόγειο, ως εγγύηση για ένα πιο φωτεινό μέλλον". Οι ένοικοι των υπογείων είναι τώρα Αλβανοί, Πολωνοί, Ρουμάνοι, Πακιστανοί. "Μετανάστες, που φροντίζουν να βρουν τον πατριώτη τους και να μείνουν κοντά του, σχηματίζοντας τις δικές τους γειτονιές από ομοεθνείς. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ανέλαβαν και τις βαριές δουλειές, τις οποίες οι Έλληνες δεν κάνουν πια. Οι ξένοι εργάτες αποτελούν σήμερα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που, κατ' αντιστοιχίαν, κατοικούν όσο πιο χαμηλά γίνεται - κάτω από την επιφάνεια της γης".

"Μια ζωή τόσο χαμηλά"

Τα παντζούρια τον χειμώνα είναι σχεδόν μόνιμα κλειστά. Για να κρατούν μακριά το κρύο, αλλά και για να μην αποκαλύπτουν το φτωχό σκηνικό - τα μεταχειρισμένα έπιπλα (πολλές φορές έχουν μαζευτεί από τα σκουπίδια), τα στρώματα στο πάτωμα, τα ρούχα της δουλειάς απλωμένα στο στενόχωρο μπάνιο

"Τα καλοκαίρια, όταν νυχτώνει, οι μετανάστες βγαίνουν έξω από τα υπόγεια και ο τόνος ανασυσταίνεται στις μικρές συνοικιακές πλατείες και τα πάρκα όπου μαζεύονται". Σ' ένα τέτοιο πάρκο, στην περιοχή της Γούβας, η Άννα Λυδάκη συνάντησε μία από τις γειτονιές των υπογείων. Οι άντρες στο καφενείο, οι γιαγιάδες και οι μανάδες στα παγκάκια και τα παιδιά να παίζουν τριγύρω. Μια Αλβανίδα τρέχει ξαφνικά να απομακρύνει το παιδί της… "Θέλει σκύλο. Τι να το κάμω; Πού να το βάλω το σκύλο; Δεν έχουμε τόπο. Ένα δωμάτιο. Όλο κλαίει, κλαίει… Τι να το κάμω; Αλβανία είχαμε σκύλο. Να! Μεγάλο! Εξοχή… Τρέχανε… Τώρα πού; Κλάους όλο αγκαλιάζει το ξένο σκύλο… όλο λέει "τε ντάχιου ρόι, τε ντάχιου ρόι" (σ' αγαπώ πολύ, σ'αγαπώ πολύ)… Δεν καταλαβαίνει"…

Δεν μπορεί να καταλάβει ο Κλάους πώς από τα χωράφια, την εξοχή, το φως, βρέθηκε στο υπόγειο. "Το υπόγειο της Γούβας είναι και θα παραμείνει άσχημο και σκοτεινό γι' αυτόν", λέει η Άννα Λυδάκη. "Όπως ήταν και για τους Έλληνες που πέρασαν κάποια χρόνια της ζωής τους τόσο χαμηλά. Οπωσδήποτε, οι συνθήκες για εκείνους ήταν καλύτερες. Και, οπωσδήποτε, τώρα έχουν τη δυνατότητα να απωθούν ή να προσποιούνται πως ξέχασαν"…