Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Οικονομική είδηση

( ξεκινά η έκτη προβλήτα στον ολθ :: 5/2/2006 19:13:51) 

Ξεκινά η έκτη προβλήτα στον ΟΛΘ Με ανοιχτά χαρτιά και τηλε-προτάσεις

Το πολίτευμα και οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πλούσιο σε εξελίξεις είναι το επόμενο διάστημα για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Ανοίγει τα χαρτιά της η Νόνικα Γαληνέα! Ο Αύγουστος συγκέντρωσε βαθμιαία όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο του εγκαθιδρύοντας μια μορφή μοναρχικού πολιτεύματος. Στις αρχές Μαρτίου αναμένονται νεότερα για το τι μέλλει γενέσθαι με το εμπορευματικό κέντρο του ΟΛΘ, το οποίο η διοίκηση της εταιρείας έχει αποφασίσει να υλοποιήσει αυτόνομα. Και με σχέδια για την επόμενη σεζόν. Αυτή η μορφή του πολιτεύματος ονομάστηκε Ηγεμονία (Principatus) από τον τίτλο του πρώτου πολίτη (princeps). Εντός του μήνα που διανύουμε αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος για την κατασκευή της έκτης προβλήτας, που αποτελεί έργο πνοής για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σχέδια πολλά και διάφορα που φθάνουν έως και στο θεατρικό Λονδίνο. Στήριγμα του νέου μονάρχη αποδείχτηκε ο ίδιος ο στρατός, ο οποίος σε παλαιότερες εποχές είχε εμπλακεί σε εμφύλιες συγκρούσεις. Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Αθηνά-Έδραση Ψαλίδας-Κωνσταντινίδης ΑΤΕ και αναμένεται να υλοποιηθεί σε δυόμισι έως τρία χρόνια. Ετοιμάζει, λέει, έργο που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Αύγουστος είχε συναίσθηση του ρόλου του, ως φύλακα των συνόρων, ωστόσο προέβλεπε ότι ο πρώτος πολίτης και ο αυτοκρατορικός θεσμός είχαν την ανάγκη της στρατιωτικής προστασίας. Η κατασκευή του έργου, όπως επισήμανε, στο περιθώριο της κοπής της πίτας της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Τσάρας, θα γίνει από τραπεζικό δανεισμό και από τα αποθεματικά της ΟΛΘ. Όμως ο κύκλος των παραστάσεων δεν θα περιοριστεί μόνο στην ημεδαπή αλλά "περικλείει" και το εξωτερικό, καθώς η διακεκριμένη ηθοποιός θα παρουσιάσει το έργο σε θεατρική σκηνή της βρετανικής πρωτεύουσας, μαζί με την κόρη της Αμαλία Μουτούση. Για το λόγο αυτό φρόντισε ώστε το μεγαλύτερο μέρος του στρατού να εγκατασταθεί στα πιο επικίνδυνα σύνορα, όπως στον Ευφράτη, το Δούναβη, το Ρήνο, σε μόνιμες στρατιωτικές βάσεις.

Τα σχέδια της ΟΛΘ δεν σταματούν εδώ, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις για τη διεύρυνση της συνεργασίας της με την κινεζική εταιρεία διαμετακομιστικού εμπορίου Cosco.

Εκτός όμως από αυτών επιφυλάσσει και μια πρόταση έκπληξη για δημοφιλή ηθοποιό - ζεν πρεμιέ του θεάτρου και του κινηματογράφου της δεκαετίας του '60, την οποία κρατά ως μυστικό ως την Κυριακή, που θα την ανακοινώσει "επισήμως" μέσω της μικρής οθόνης, έχοντας πλάι της τον Τέρενς Κουίκ (στο Star). Στη Ρώμη, όπου ήταν η έδρα της εξουσίας, διατήρησε εννέα στρατιωτικές μονάδες, που αριθμούσαν χίλιους στρατιώτες η καθεμιά.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί πύλη εισόδου για μεγάλο μέρος των κινεζικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της έκτης προβλήτας να δεχτεί μεγαλύτερα φορτία. Η Νόνικα Γαληνέα όμως εκτός από σχέδια σκοπεύει φαίνεται να κάνει και εκμυστηρεύσεις.

Αυτές αποτελούσαν την προσωπική φρουρά του πραιτωρίου, όπου ήταν παλαιότερα η έδρα του στρατηγού.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο τζίρος της εταιρείας το 2005 αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2004, ενώ για το 2006 εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 4% έως 6% σε σχέση με το 2005.

Για την σχέση της, που διήρκεσε 20 χρόνια με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, αλλά για τον λόγο για τον οποίο δεν εμφανίζεται εσχάτως μαζί με τον σύζυγό της Πίτερ Μίλερ…

Οι πραιτωριανοί ήταν πιστοί στον αυτοκράτορα, σταδιακά όμως απέκτησαν μεγάλη δύναμη και έγιναν επικίνδυνοι για το κράτος, αφού είχαν τη δυνατότητα να ανεβάζουν και να κατεβάζουν αυτοκράτορες σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. O στρατός την εποχή του Αυγούστου παρέμεινε πιστός στα καθήκοντα του. Η αριθμητική του δύναμη, ωστόσο, μόλις που επαρκούσε για τη φύλαξη των συνόρων, μήκους περίπου τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων. Το νέο πολιτειακό καθεστώς που διαμόρφωσε ο Αύγουστος έδινε το δικαίωμα στον πρώτο πολίτη (princeps) να δρα ως βασιλιάς. Εντούτοις, εμπλέκονταν και άλλες δυνάμεις στην άσκηση της εξουσίας, όπως η σύγκλητος ή ο στρατός. Πολλές φορές παρενέβαιναν δραστικά στη διοίκηση της αυτοκρατορίας, όταν ο αυτοκράτορας δε διακρινόταν για τις ικανότητες του. Το πολίτευμα του Principatus ήταν ουσιαστικά μια δυαρχία εξουσιών με παράγοντες λειτουργίας τον πρώτο πολίτη και τη σύγκλητο. Οι αρμοδιότητες όμως των δύο αυτών πολιτειακών παραγόντων δεν ήταν με σαφήνεια καθορισμένες, γεγονός που δημιουργούσε προστριβές. Το θέμα εξάλλου της διαδοχής δεν ήταν θεσμοθετημένο. Η κληρονομική διαδοχή ήταν αντίθετη με τη δημοκρατική παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι εξουσίες αποκτούνταν με την ψήφο του λαού. Στην αρχή από σεβασμό στο πρόσωπο του αυτοκράτορα ο διάδοχος οριζόταν από τον ίδιο, ενόσω ζούσε, ή ήταν κάποιος από τους συγγενείς του, όταν πέθαινε. Ο ρόλος της συγκλήτου ήταν και εδώ καθοριστικός. Η επικύρωση της εκλογής του αυτοκράτορα από τη σύγκλητο ήταν απαραίτητη. Γίνεται φανερό ότι ο αυτοκρατορικός θεσμός στο ρωμαϊκό κράτος διέφερε από τον αντίστοιχο θεσμό των ελληνιστικών μοναρχιών και πολύ περισσότερο από εκείνο των Ανατολικών λαών.