Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( περιοριστικοί όροι στον πρώην νομίατρο :: 9/1/2006 21:00:21) 

Περιοριστικοί όροι στον πρώην νομίατρο ΗΡΩΣ ετών 50, τόμων εκατό

3.5 Η ρωμαϊκή εξάπλωση

Ο πρώην διευθυντής Υγείας της νομαρχίας κατηγορείται ότι "βάφτιζε" επείγοντα περιστατικά για να τα παραπέμψει σε ιδιωτική κλινική

Ο "Μικρός Ήρως" μεγάλωσε. Γίνεται 50 ετών. Κι όμως ξανανιώνει, χάρη στο ενδιαφέρον του κόσμου που τον αγοράζει ακόμη και δημιούργησε Σύλλογο Φίλων του

Η κατάκτηση της Ιταλίας.

Σε ειδικό ανακριτή της Θεσσαλονίκης απολογήθηκε χθες ο πρώην διευθυντής της διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Χ. Α., σχετικά με την υπόθεσης της παράνομης διάθεσης, σε ασφαλισμένους του δημοσίου, παραπεμπτικών σημειωμάτων για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων σε γνωστή ιδιωτική κλινική.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Οι κατακτητικοί πόλεμοι που επέβαλαν τη ρωμαϊκή κυριαρχία στην Ιταλία και στη Δυτική Μεσόγειο διήρκεσαν περίπου τρεις αιώνες (5ος-3ος αι. π.Χ.).

Μετά την απολογία του κ. X.Α., για τις ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν ομόφωνα να του επιβάλουν περιοριστικούς όρους και την υποχρέωση καταβολής εγγύησης, ύψους 30.000 ευρώ, μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του.

Ακόμη και σήμερα, διατίθενται κάθε μήνα 2.000 - 3.000 αντίτυπα του "Μικρού Ήρωα". Εδώ, το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους ("Ελεύθερος Σκλάβος") της 24ης Φεβρουαρίου 1953

Οι πρώτοι πόλεμοι των Ρωμαίων έγιναν τον 5ο αι. π.Χ. εναντίον των γειτονικών λαών της κεντρικής Ιταλίας, των Λατίνων, των Σαβίνων, των Αικούων, των Ετρούσκων και άλλων.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί έπειτα από έρευνα που είχαν διενεργήσει ελεγκτές - επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας, η οποία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2001.

Πενήντα χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται τη Δευτέρα από την έκδοση του πρώτου τεύχους του "Μικρού Ήρωα" που έγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς.

Στις αρχές του 4ου αι. π.Χ., αντιμετώπισαν με καρτερία την πολιορκία της Ρώμης από τους Γαλάτες, που κατοικούσαν στη βόρειο Ιταλία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της συγκεκριμένης έρευνας, ο X.Α είχε κρίνει ως επείγοντα περιστατικά εκατοντάδες περιπτώσεις ασθενών (περισσότερες από 700), που όλοι τους ήταν ασφαλισμένοι του δημοσίου.

Ο Γιώργος Θαλάσσης είναι πλέον μεσήλικας.

Στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 4ου αι. π.Χ. κατόρθωσαν να επιβληθούν μετά από μακροχρόνιους πολέμους στους Σαμνίτες και να καταλάβουν την περιοχή της Καμπανιάς.

Με τον τρόπο αυτό στους ασθενείς χορηγούνταν παραπεμπτικά για την άμεση νοσηλεία τους ή τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων σε ιδιωτική κλινική και όχι στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν έχει, βέβαια, τη φυσική κατάσταση που είχε μικρός, δεν μπορεί να κάνει τα κατορθώματα που έκανε τότε.

Παράλληλα, ως τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., έκαμψαν οριστικά την αντίσταση των Ετρούσκων.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, το υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης είχε επιβάλει στον X.Α την ποινή της προσωρινής παύσης των καθηκόντων του.

Ωστόσο δεν έχει γεράσει.

Για την πλήρη κυριαρχία τους στην ιταλική χερσόνησο απέμενε η υποταγή των ελληνικών αποικιών.

Παράλληλα κινήθηκε εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην διευθυντή της διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας και έτσι χθες ο X.Α. κλήθηκε να απολογηθεί στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που διενεργείται.

"Το ενδιαφέρον του κόσμου για τον "Μικρό Ήρωα" παραμένει μεγάλο", λέει στα "ΝΕΑ" ο γιος του Στέλιου Ανεμοδουρά, Γιώργος.

Η μόνη προσπάθεια αντίστασης στα επεκτατικά σχέδια τους εκδηλώθηκε από την πόλη του Τάραντα, η οποία για την αντιμετώπιση του ρωμαϊκού κινδύνου ζήτησε τη συμβολή του Πύρρου, του βασιλιά της Ηπείρου.

Όπως έγινε γνωστό, εκτός από τον X.Α, για την ίδια υπόθεση απολογήθηκε χθες ακόμη ένας κατηγορούμενος, στον οποίο επίσης επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και η υποχρέωση καταβολής εγγύησης.

"Δεχόμαστε συνεχώς τηλέφωνα για παλιά τεύχη, τις περισσότερες φορές μάλιστα μας τα ζητούν στη μορφή των βασικών φυλλαδίων και όχι των συγκεντρωτικών τόμων".

Η παρέμβαση του Πύρρου αντιμετώπισε πρόσκαιρα το πρόβλημα της επέκτασης των Ρωμαίων.

Να λοιπόν που το παιδικό ανάγνωσμα, με το οποίο μεγάλωσαν οι γενιές των δεκαετιών του '50 και του '60, διαβάζεται ακόμη.

Όταν εκείνος αποχώρησε στην Ελλάδα, οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τον Τάραντα (272 π.Χ.) και μετά από λίγο κυριάρχησαν σ' όλες τις αποικίες της Κάτω Ιταλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και σήμερα διατίθενται, κάθε μήνα, δύο έως τρεις χιλιάδες αντίτυπα.

Η επικράτηση των Ρωμαίων.

Το 1985 που έγινε η επανέκδοση του έργου σε 100 τόμους, διετίθεντο περί τα 15.000 αντίτυπα την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει ήδη 18 χρόνια από το κλείσιμο του περιοδικού από τη χούντα.

Οι κατακτητικοί πόλεμοι δεν ήταν πάντοτε νικηφόροι.

Συνολικά, ο Στέλιος Ανεμοδουράς κυκλοφόρησε, από τις 24 Φεβρουαρίου του 1953 μέχρι τα τέλη του 1967, 798 περιπέτειες.

Οι Ρωμαίοι αρκετές φορές ηττήθηκαν και πολύ αίμα χύθηκε μέχρι την πλήρη υποταγή των λαών της Ιταλίας.

Ανά οκτώ τεύχη έβγαινε ένας συγκεντρωτικός τόμος.

Ποιοι όμως ήταν οι λόγοι που συνέβαλαν στην επικράτηση τους;

"Κι εμείς ακόμη δεν διαθέτουμε όλο το υλικό", λέει ο Γιώργος Ανεμοδουράς, συνεχιστής των παιδικών-εφηβικών εκδόσεων "Περιοδικός Τύπος" του πατέρα του.

- Η ακατάβλητη επιμονή, η πειθαρχία και οι προγονικές αρετές (η αφοσίωση στην ιδέα της πατρίδας, ο σεβασμός στους ανώτερους, η υπακοή στους νόμους) ήταν τα χαρακτηριστικά που κοσμούσαν τους Ρωμαίους.

Ίσως τώρα που δημιουργήθηκε και Σύλλογος Φίλων του Μικρού Ήρωα, να βρεθούν και ορισμένα χαμένα τεύχη.

Αν τελικά κατόρθωσαν να επιτύχουν το στόχο τους, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι στρατιώτες της Ρώμης διέθεταν τέτοιες αρετές.

Η ιδέα δημιουργίας του συλλόγου έπεσε όταν ανέβηκε η παράσταση του Δημήτρη Πιατά, "Ο Μικρός Ήρως", το 2001.

6. Η πειθαρχία ήταν μια από τις αρετές που κοσμούσαν τους Ρωμαίους Ο γιος του Τουρκουάτου μονομάχησε μ' έναν εχθρό παρά τις αυστηρές διαταγές του πατέρα του, ο οποίος ήταν ύπατος. Γεμάτος λοιπόν από χαρά για τη νίκη έτρεξε στον πατέρα του. «Για να αποδείξω ότι είμαι γνήσιος γιος σου, σου φέρνω τα λάφυρα ενός ιππέα, τον οποίο σκότωσα», είπε. Όταν άκουσε αυτά ο ύπατος γυρίζει το πρόσωπο από το γιο του και χωρίς να καθυστερήσει διατάζει τους σαλπιγκτές να σαλπίσουν συγκέντρωση του στρατού. «Τίτε Μάνλιε, επειδή χωρίς σεβασμό προς το υπατικό αξίωμα και την προγονική μεγαλειότητα μονομάχησες παρά τις διαταγές μου και, όσο εξαρτιόταν από σένα, κατέστρεψες τη στρατιωτική πειθαρχία, στην οποία μέχρι τώρα η Ρώμη οφείλει τη δύναμη της» είπε στη συνέλευση… «Εμπρός ραβδούχε, δέσε τον στον πάσσαλο και σκότωσε τον», είπε τελειώνοντας. Τίτος Λίβιος, VIII, 7.

Παίχτηκε στο Γκάζι, στον Λυκαβηττό, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στον Πειραιά.

- Το ρωμαϊκό στρατό συγκροτούσαν όσοι πολίτες είχαν περιουσία.

Στο Γκάζι ανοίχτηκε ένα βιβλίο και μαζεύτηκαν εκατό υπογραφές σε μια μέρα για τη δημιουργία του συλλόγου - υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γιάννης Δημαράς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Θόδωρος Κασσίμης, ο Σπύρος Ορνεράκης, για να θυμηθούμε μόνο μερικά ονόματα, και βέβαια ο Δημήτρης Πιατάς και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Έτσι υπερασπίζονταν με θάρρος την πατρίδα τους, προστατεύοντας παράλληλα την οικογένεια και την περιουσία τους.

"Τώρα ενεργοποιείται ο σύλλογος", λέει ο Γιώργος Ανεμοδουράς.

- Στην επικράτηση τους συνέβαλαν και τα μέτρα που πήραν για την οργάνωση των κατακτημένων λαών.

"Αφορμή είναι η επέτειος των πενήντα χρόνων, αιτία όμως το ενδιαφέρον του κόσμου - είναι πολύ εκείνοι που ζητούν να γίνουν μέλη και βέβαια ο κατάλογος θα είναι ανοιχτός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαρχής καθόριζαν τις σχέσεις τους με τους ηττημένους·

Οι σκοποί του συλλόγου δεν είναι, φυσικά, κερδοσκοπικοί, εν πολλοίς θα χαραχτούν στην πορεία, θα αφορούν οπωσδήποτε σε εκδόσεις και εκδηλώσεις για τον "Μικρό Ήρωα" και, σε κάθε περίπτωση, θα λάβουν υπόψη τους τις ιδέες όλων των φίλων του Γιώργου Θαλάσση", εξηγεί.

έτσι εμπόδισαν τη μεταξύ τους συνεννόηση.

Και παραγωγή DVD

Δημιουργούσαν σύνδεσμο κάθε πόλης χωριστά με τη Ρώμη.

Ανάμεσα στις πρώτες δραστηριότητες του συλλόγου, προγραμματίζονται εορταστικές εκδηλώσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Θεωρούσαν τους λαούς που υπέτασσαν ως συμμάχους.

Θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, έκθεση με αντικείμενα γύρω από τη συγγραφή και παραγωγή του, δημοσιεύματα, φωτογραφικό και έντυπο υλικό, προβολή σε video-wall μιας περιπέτειας του "Μικρού Ήρωα", παραγωγής του Γιάννη Δημαρά, αλλά και θεατρικά αποσπάσματα από την παραγωγή των Πιατά - Μανταφούνη.

Σε ορισμένες πόλεις παραχώρησαν περισσότερα προνόμια και σε άλλες λιγότερα.

Στους στόχους του συλλόγου ακόμη η δημιουργία ιστοσελίδας αλλά και η παραγωγή ενός DVD με ενημερωτικό υλικό.

Με τον τρόπο αυτό, προκαλούσαν αντιζηλίες που απέτρεπαν τη συνεργασία και την ανάληψη κοινής δράσης.

Να λοιπόν που τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Στέλιου Ανεμοδουρά, ο ήρωάς του αποκτά νέα ζωή.

- Οργανώθηκε οδικό δίκτυο στην ιταλική χερσόνησο που διευκόλυνε την επικοινωνία ανάμεσα στις πόλεις. Έτσι, επιτεύχθηκε η άμεση επέμβαση του ρωμαϊκού στρατού, όπου παρουσιαζόταν ανάγκη, και ευνοήθηκαν παράλληλα οι εμπορικές επαφές. - Το σπουδαιότερο μέτρο όμως που παγίωσε την κυριαρχία των Ρωμαίων στους νέους λαούς ήταν η ίδρυση αποικιών στις κατακτημένες περιοχές. Ρωμαίοι χωρικοί, που είχαν πολιτικά δικαιώματα και τη δυνατότητα να στρατεύονται, στέλνονταν ως άποικοι (coloni) σε διάφορα μέρη των νέων χωρών του ρωμαϊκού κράτους. Οι πρώτοι αυτοί άποικοι ουσιαστικά λειτούργησαν ως παράγοντας εκρωμαϊσμού των κατακτημένων.

Οι μεγάλες οδικές αρτηρίες στην Ιταλική χερσόνησο (περ. στα τέλη του 1ου αι. μ.Χ.)

Αναπαράσταση κατασκευής ρωμαϊκών οδών. Η οδοποιία ήταν ένα από τα επιτεύγματα των Ρωμαίων. Συνέβαλε στη μετακίνηση τον στρατού και την ανάπτυξη εμπορικών επαφών στο εσωτερικό της Ιταλικής χερσονήσου.

Καρχηδονιακοί πόλεμοι. Σε χρονικό διάστημα μικρότερο από μια δεκαετία μετά από την κυριαρχία τους στην Ιταλία, οι Ρωμαίοι έστρεψαν τις βλέψεις τους στη Μεσόγειο και, όπως ήταν φυσικό, ήρθαν σε σύγκρουση με τους Καρχηδόνιους. Οι πόλεμοι ήταν σκληροί και μακροχρόνιοι. Οι δύο απ' αυτούς έγιναν τον 3ο αι. π.Χ. και ο τρίτος στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. Τελείωσε με την καταστροφή της Καρχηδόνας. Τα αίτια των Καρχηδονιακών πολέμων εντοπίζονται στην επιθυμία των Ρωμαίων να κυριαρχήσουν στη θάλασσα μετά την κατάκτηση της Ιταλίας. Την αφορμή έδωσε η Σικελία, όπου οι Καρχηδόνιοι είχαν επεκτείνει το αποικιακό τους κράτος, ενώ οι Ρωμαίοι τη θεωρούσαν φυσική προέκταση της ιταλικής χερσονήσου. Α' Καρχηδονιακός (264-241 π.Χ.). Στον πόλεμο αυτό, που κράτησε πάνω από είκοσι χρόνια, οι ελληνικές πόλεις της Σικελίας βοήθησαν οικειοθελώς τους Ρωμαίους να περιορίσουν την επεκτατικότητα των Καρχηδονίων στο νησί. Οι Ρωμαίοι για πρώτη φορά ναυπήγησαν στόλο και κατόρθωσαν, παρά την ισχυρή αντίσταση των Καρχηδονίων, να τους αντιμετωπίσουν νικηφόρα. Ο πόλεμος τελείωσε με την υπογραφή ειρήνης (241 π.Χ.) που υποχρέωνε τους Καρχηδόνιους να εγκαταλείψουν τη Σικελία και τα γύρω μικρά νησιά και να πληρώσουν πολεμική αποζημίωση.

7. Μια κρίση για τον Α' Καρχηδονιακό πόλεμο Δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος πιο μακροχρόνιο πόλεμο απ' αυτόν, ούτε πιο ολοκληρωμένες προετοιμασίες, ούτε πιο συντονισμένες ενέργειες, ούτε περισσότερους αγώνες, ούτε μεγαλύτερες περιπέτειες απ' εκείνες που συνέβησαν και στους δύο αντιπάλους κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος πολέμου. Και τα δύο κράτη διατήρησαν άθικτους τους πολιτειακούς τους θεσμούς, περιορισμένα τα μέσα της τύχης και σχεδόν ισόρροπες πολεμικές δυνάμεις. Για το λόγο αυτό, όσοι θέλουν να εννοήσουν τις δυνάμεις των Ρωμαίων και των Καρχηδονίων, είναι σωστό να τις συγκρίνουν μεταξύ τους περισσότερο στη διάρκεια αυτού του πολέμου παρά στις πολεμικές συγκρούσεις που ακολούθησαν. Πολύβιος, Α, 13,11-13.

Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε μέχρι και την έναρξη του Β' Καρχηδονιακού πολέμου, οι Ρωμαίοι επέκτειναν την κυριαρχία τους στην Κορσική και τη Σαρδηνία. Υπέταξαν ακόμα την Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία, ξεκαθάρισαν την Αδριατική από τους Ιλλυριούς πειρατές και έκλεισαν συμμαχία με ελληνικές πόλεις της περιοχής, όπως με την Απολλωνία, την Επίδαμνο και την Κέρκυρα. Β’ Καρχηδονιακός (218-201 π.Χ.). Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η επέκταση των Καρχηδονίων στην Ισπανία. Ο Αννίβας, εξαίρετος στρατηλάτης, κατόρθωσε να επιβάλει την καρχηδονιακή κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος των παράλιων περιοχών της Ιβηρικής χερσονήσου που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Από την Ισπανία ξεκίνησε να θέσει σε εφαρμογή το παράτολμο σχέδιο του, να μεταφέρει τον πόλεμο στην Ιταλία. Ακολούθησε χερσαία πορεία διαμέσου των Πυρηναίων και των χιονισμένων Άλπεων για να εισβάλει στην ιταλική χερσόνησο. Οι συγκρούσεις του Αννίβα με το ρωμαϊκό στρατό στην Ιταλία ήταν μνημειώδεις. Αν και οι απώλειες των Ρωμαίων ήταν πολλές, ωστόσο ο Αννίβας δεν πολιόρκησε τη Ρώμη αντιλαμβανόμενος ότι μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν μάταιη. Το τέλος του πολέμου κρίθηκε, όταν οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να στραφούν κατά της Καρχηδόνας στη Β. Αφρική. Ο καρχηδονιακός στρατός νικήθηκε στη Ζάμα (202 π.Χ.) και η ειρήνη που επιβλήθηκε ήταν ταπεινωτική για τους Καρχηδόνιους (201 π.Χ.). Παραχώρησαν στους Ρωμαίους τις κτήσεις τους στην Ισπανία, παρέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου τους, τους πολεμικούς τους ελέφαντες και, επιπλέον, πλήρωσαν τεράστια πολεμική αποζημίωση. Ο Αννίβας εξορίστηκε και ζήτησε προστασία στον Αντίοχο Γ', το βασιλιά της Συρίας.

8. Τα αποτελέσματα του Β' Καρχηδονιακού πολέμου Σύμφωνα με τους όρους της ειρήνης που συνομολογήθηκε το 201 π.Χ. η Καρχηδόνα υποχρεώθηκε να πληρώσει μεγάλη πολεμική αποζημίωση, να καταστρέψει ολόκληρο τον πολεμικό στης στόλο και να δεχθεί περιορισμό της ανεξαρτησίας της στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων. Έχασε έτσι το κύρος που είχε ως τότε στη Δύση, η εμπορική της υπεροχή έπαυσε να υπάρχει και η Καρχηδόνα έγινε απλώς ένα από τα κράτη της εποχής εκείνης που στηρίζονταν στη γεωργία και σ' ένα περιορισμένο εξωτερικό εμπόριο. Παράλληλα η πολιτική της δραστηριότητα περιοριζόταν διαρκώς, ώσπου κατέηξε να εκδηλώνεται αποκλειστικά στις συνεχείς αντιδικίες της με τον Μασινίσσα, τον Νουμιδό βασιλιά και προστατευόμενο της Ρώμης. Εξάλλου οι καρχηδονιακές κτήσεις της Ισπανίας, όπως και ολόκληρη η Σικελία, μεταβλήθηκαν σε ρωμαϊκές επαρχίες. Η Καρχηδόνα είναι τώρα περικυκλωμένη από ρωμαϊκές κτήσεις και υποτελείς της Ρώμης. M. Rostovtzeff, ό.π., σ. 80-81.

Γ’ Καρχηδονιακός (149-146 π.Χ.). Στα μέσα του 2ου αι. π.Χ., ύστερα από τριετείς συγκρούσεις, οι Ρωμαίοι ισοπέδωσαν την ένδοξη φοινικική αποικία και απαγόρευσαν την ανέγερση νέας πόλης στα ερείπια της. Η κυριαρχία των Ρωμαίων στη θάλασσα ήταν πλέον γεγονός.