Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ζελομοσίδου, ζορπίδης ) 

Ζελομοσίδου, Ζορπίδης

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

4. Παροιμίες

"Πρώτη φορά βλέπω το έγγραφο για το οποίο με κατηγορούν.

«Περίπατος» 15 χλμ. στον Μαραθώνα

Οι παροιμίες είναι λαϊκές φράσεις που εκφράζουν με λίγα λόγια σημαντικές αλήθειες. Είναι ολοφάνερο ότι είναι πλαστό, η μονογραφή που υπάρχει στη λέξη ανάδοχος δεν είναι δική μου", δήλωσε έξω από το γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή η πρώην αντιδήμαρχος Κάτια Ζελομοσίδου.

Για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί η συνολική ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Μαραθώνα, με τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου με διαδρομές μήκους 15 χιλιομέτρων

Η αλήθεια εκφράζεται συνήθως με μία αλληγορία, δηλαδή με λόγια που έχουν άλλο νόημα από εκείνο που λένε (π.χ. Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο).

Η πρώην αντιδήμαρχος κατηγορείται για "απλή συνέργια σε υπεξαίρεση" και αφορά την υπόθεση του συνεδρίου των Ευρωπαίων δημάρχων που έγινε τον Ιούνιο του 1996 στη Θεσσαλονίκη και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στις παροιμίες δείχνεται συχνά και διάθεση αστεία (π.χ. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα).

Η δημοτική σύμβουλος που ήδη έχει υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για "πλαστογραφία, υπεξαίρεση και συκοφαντική δυσφήμιση", χθες απολογήθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Χαράλαμπο Αντωνιάδη. Νέο, φροντισμένο πρόσωπο θα αποκτήσει ώς το 2004 η ιστορική και εγκαταλελειμμένη περιοχή του Μαραθώνα (που βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων, λόγω της κατασκευής του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στην περιοχή).

Πολλές παροιμίες λέγονται από τόπο σε τόπο κάπως διαφορετικά.

Μετά την απολογία της η πρώην αντιδήμαρχος αφέθηκε ελεύθερη.

Με την ενοποίηση των αρχαιολογικών του χώρων, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αρκετές μάλιστα, που δεν έχουν πάντοτε μεταφορικό ή αλληγορικό νόημα, μας δίνουν συμβουλές πρακτικές για τη ζωή (π.χ. Άκουε πολλά και λέγε λίγα)· άλλες φανερώνουν αλήθειες ηθικές (π.χ. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται ) ή δίνουν οδηγίες για τον καιρό, για τις γεωργικές ή ναυτικές εργασίες, για τον τρόπο ζωής (π.χ. Ούτε ο Αύγουστος χειμώνας ούτε ο Μάρτης καλοκαίρι).

Όπως είναι γνωστό, αφορμή για τη δίωξη σε βάρος της στάθηκε έγγραφο της Δημοτικής Επιχείρησης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών, στην οποία η κ. Ζελομοσίδου ήταν πρόεδρος, και στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "για την ενοικίαση 10 φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων, 35 ηλεκτρονικών υπολογιστών, 2 πλότερ και 4 γραφομηχανών δόθηκε το ποσόν των 8.020.460 δραχμών τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για τη γενική συνέλευση του συνεδρίου των Ευρωπαίων δημάρχων". Τα θερμοκήπια, τα αυθαίρετα και τα κτίρια της πρώην αμερικανικής βάσης δεν πρόκειται, προς το παρόν τουλάχιστον, να «φύγουν».

Μ. Τριανταφυλλίδης, Λεξιλογικές Ασκήσεις, Θεσσαλονίκη, 1967.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί κατέθεσαν στον εφέτη ανακριτή ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ζορπίδης και ένας συνεργάτης του, οι οποίοι κατηγορούνται για "απλή συνέργια" στην υπόθεση του συνεδρίου και συγκεκριμένα για το ποσό των 6.000.000 δραχμών που δόθηκε για τη μεταφορά της μουσικής ορχήστρας. Το σημείο-σύμβολο της νίκης του στρατού του Μιλτιάδη επί των Περσών, το 490 π.Χ., ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων, το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι, ο λεγόμενος τύμβος των Πλαταιαίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα θα αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα ενός αρχαιολογικού πάρκου, που θα διαμορφωθεί με άξονα τη διαχρονική ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή.

Και οι δύο κατηγορούμενοι μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με τις προμελέτες, κάθε χώρος θα αποκτήσει χώρο στάθμευσης. Θα συνδέονται, δε, με διπλές διαδρομές, συνολικού μήκους 15 χλμ.: μία για αυτοκίνητα και λεωφορεία και μία για πεζούς και ποδήλατα.

Ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων θα αποτελεί το προτεινόμενο σημείο εκκίνησης των επισκεπτών. Ο δρόμος που σήμερα διέρχεται ανάμεσα στο πάρκινγκ και στο περίπτερο του ΕΟΤ (που θα κατεδαφιστεί) θα καταργηθεί.

Στην είσοδο ένα πρόπλασμα του χώρου θα προσανατολίζει τους επισκέπτες.

Το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι, που χρονολογείται στην 3η χιλιετία π.Χ. και είναι από τα μεγαλύτερα της εποχής, θα αποτελεί τον επόμενο σταθμό - κάτω από νέο μεταλλικό στέγαστρο εμβαδού 2.000 τ.μ.

Ο επισκέπτης θα ακολουθεί σπειροειδή πορεία. Ένα τοίχωμα προς τον δρόμο θα φιλοξενεί το εκδοτήριο και τους χώρους υγιεινής, ενώ αδιαφανείς πλάκες γυαλιού θα κρύβουν τα θερμοκήπια.

«Σιγύρισμα» θα γίνει και στον τρίτο σταθμό, την περιοχή Βρανά, όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, οι μεσοελλαδικοί τύμβοι και ο λεγόμενος τύμβος των Πλαταιαίων.

Με ευρύτερο χώρο υποδοχής και υψηλότερο αίθριο στο μουσείο, νέο στέγαστρο στους τύμβους και «υπόσκαφη» κατασκευή 510 τ.μ. ως χώρο ενημέρωσης του κοινού.

Με άξονα το Τρόπαιο

Άγαλμα Ίσιδος από την Μπρεξίζα

Άμεσα δεν αποκλείεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενοποίησης και η Μπρεξίζα, όπου βρίσκονται το ιερό της Ίσιδος και το ρωμαϊκό βαλανείο. Μακροπρόθεσμα προβλέπεται ως χώρος εκκίνησης εκείνος του Τροπαίου (που εικάζεται πως έστησαν οι Αθηναίοι για τη νίκη εναντίον των Περσών), ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να σταθμεύουν στο πάρκινγκ του Κωπηλατοδρομίου και μικρά λεωφορεία να μεταβαίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους.