Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Επιστολή αναγνώστου

( ο ευαγγελιστής λουκάς και η ελληνική γλώσσα ) 

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς και η ελληνική γλώσσα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

1.2α Θερμική ισορροπία

Αγαπητή "Μακεδονία",

Στα σκαριά νέο ακροδεξιό κόμμα με υπογραφή Μέλεμαν

Ένα οποιοδήποτε θερμόμετρο μας δείχνει τη θερμοκρασία του.

Στις 18 Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά.

Γιούργκεν Μέλεμαν. Φέρεται να εργάζεται πυρετωδώς για τη συγκρότηση μιας νέας δύναμης

Που βασιζόμαστε όμως εμείς, όταν λέμε ότι η θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο στον τοίχο ενός δωματίου του σπιτιού μας είναι και η θερμοκρασία αυτού του δωματίου;

Ο Δ. Θεοτοκόπουλος ζωγράφισε τον Ευαγγελιστή, εμπνεόμενος από την προσωπικότητα, το βίο και το έργο του.

Η γερμανική δημοκρατία κινδυνεύει να δει να γεννιέται ένα νέο ακροδεξιό κόμμα, εξαιρετικά αντιισραηλινό και φιλοαραβικό. Η απάντηση βρίσκεται στην κατασταλαγμένη εμπειρία αιώνων, που μας λέει ότι σώματα που βρίσκονται σε επαφή για αρκετό χρονικό διάστημα τελικά αποκτούν την ίδια θερμοκρασία.

Με την ευκαιρία, θα 'θελα να καταθέσω μερικά στοιχεία, σχετικά με τη δράση του Ευαγγελιστή Λουκά.

Ο Γιούργκεν Μέλεμαν, ο αμφιλεγόμενος πρώην νούμερο δύο των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο οποίος ήδη έχει βρεθεί στο στόχαστρο για επιθέσεις εναντίον της γερμανικής εβραϊκής κοινότητας, εργάζεται πυρετωδώς, σύμφωνα με το περιοδικό "Φόκους", για τη συγκρότηση μιας νέας πολιτικής δύναμης.

Για την περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τον όρο «θερμική ισορροπία».

Ο Λουκάς ήταν γιατρός, αλλά είχε και φιλολογική μόρφωση.

Μολονότι ο Μέλεμαν δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση, όλα είναι έτοιμα για την ίδρυση του νέου κόμματος.

Όταν λέμε, λοιπόν, θερμική ισορροπία, εννοούμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία σε δύο σώματα που βρίσκονται σε θερμική επαφή δε συμβαίνει καμιά πλέον μεταβολή στην κοινή, τελικά, θερμοκρασία τους.

Κατέχει τη γλώσσα των αρχαίων ιατρών και αντικαθιστά, δημώδεις ιατρικές φράσεις, με τεχνικούς ιατρικούς όρους.

Υπολογίζει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή: η σοβαρή οικονομική κρίση της χώρας και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του λαού προς τα παραδοσιακά κόμματα.

Την εξίσωση και τη σταθεροποίηση των θερμοκρασιών σε συγκεκριμένη τιμή την επιβεβαιώνει η ένδειξη του θερμομέτρου.

Το Ευαγγέλιο του Λουκά, το οποίο αρχίζει με τη διήγηση της ζωής του πατέρα του Ιωάννη του Προδρόμου, του Ζαχαρία και τελειώνει με την ανάληψη του Χριστού, είναι το πιο αξιόλογο από γλωσσική άποψη.

Θυμίζει Χίτλερ

Δηλαδή, φέρνουμε σε επαφή το ένα από τα δύο σώματα με ένα θερμόμετρο, στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο και με το άλλο και διαπιστώνουμε την ισότητα και τη σταθερότητα των θερμοκρασιών.

Ο Λουκάς ήταν γνώστης της ελληνικής γλώσσας (της αλεξανδρινής εποχής) και χρησιμοποιεί σε μεγάλή έκταση ρηματκούς τύπους, οι οποίοι αποτελούν απλουστευμένη μορφή των αρχαίων ρηματικών τύπων.

Το όνομα που ο αποστάτης Μέλεμαν, ο οποίος απομακρύνθηκε από το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, φέρεται να έχει επιλέξει για το νέο κόμμα, είναι από μόνο του ανησυχητικό: "18-Οι Ελεύθεροι", όπως οι Ελεύθεροι του Αυστριακού ακροδεξιού Γιεργκ Χάιντερ. Χρησιμοποιήσαμε, δηλαδή, έστω και χωρίς να το καταλάβουμε, μια παραδοχή.

Η γραφή του είναι απαλλαγμένη, στο μέτρο του δυναμικού, από αραμαϊκούς ιδιωματισμούς.

Όσο για τον αριθμό 18, είναι αμφίσημος: από τη μια μεριά δηλώνει τον στόχο που έθεσε και απέτυχε να κατακτήσει στις τελευταίες εκλογές το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών και από την άλλη συμβολίζει το όνομα του Αδόλφου Χίτλερ, αφού τα αρχικά του αντιστοιχούν στο πρώτο και το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου.

Αυτή η παραδοχή, που ανεπαίσθητα υπεισέρχεται σε κάθε πράξη θερμομέτρησης, είναι αυτό που συχνά αναφέρεται ως «Μηδενικός νόμος της θερμοδυναμικής».

Το Ευαγγέλιο του Λουκά, εκτός των άλλων, προσφέρεται και για τη μελέτη της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας.

Δύο πρώην αξιωματούχοι του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, που είχε συγκυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες τη Γερμανία, ο Άρμιν Ρόντε και ο Χανς-Γιόακιμ Κουλ από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, έχουν ήδη ταχθεί στο πλευρό του Μέλεμαν.

«Όταν δυο ή περισσότερα σώματα βρίσκονται σε θερμική ισορροπία με τρίτο σώμα (θερμόμετρο), θα βρίσκονται σε θερμική ισορροπία και μεταξύ τους».

Ο Λουκάς γίνεται το πρότυπο της ελληνικής χριστιανικής έκφρασης των μέσων χρόνων. Και μέσα απ' αυτόν διατηρείται η παράδοση, ενώ βρίσκει μιμητές αρκετούς Βυζαντινούς.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου το γλωσσικό αίσθημα του ελληνικού λαού είχε υποστεί μοιραία διαφοροποίηση, λόγω των νέων συνθηκών ζωής, ο λαός είχε πλήρως εξοικειωθεί με τη γλώσσα των Ευαγγελιστών, προ πάντων, δε, με τη γλώσσα του Λουκά, η οποία είναι γλαφυρή και μεγαλοπρεπής στην απλότητά της. Το Ευαγγέλιο του Λουκά είναι το Ευαγγέλιο της επιείκειας και της ειρήνης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΖΙΑΛΗΣ