Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( πολλές δυσκολίες παρουσιάζει η υλοποίηση μιας ιδέας ) 

Πολλές δυσκολίες παρουσιάζει η υλοποίηση μιας ιδέας

… ΣΤΟ "ΦΙΞ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κείμενο 6 [Οι ειδήσεις των οκτώ]

Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση αναμένεται να ισχυροποιήσει τους 15 εταίρους, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει και σοβαρές παρενέργειες, που είναι ακόμη άγνωστες στον περισσότερο κόσμο.

Λαϊκά και ηλεκτρικά κάνουν… "παιχνίδι"

Μοιάζει με μάχη αυτό που συμβαίνει κάθε βράδυ στις 8:00 περίπου, όταν το ένα μετά το άλλο τα δελτία ειδήσεων ξεδιπλώνουν την ειδησεογραφία της ημέρας. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εναλλαγή ηλεκτρικών και λαϊκών κομματιών, επικοινωνία σκηνής και πλατείας και… "Παιχνίδι για δύο" με τους Δήμητρα Γαλάνη και Μιχάλη Χατζηγιάννη

Μάχη της οποίας οι "συγκρούσεις" έχουν προαναγγελθεί με τρέιλερ, που διαφημίζουν τα πιο αιχμηρά όπλα της κάθε ομάδας κρούσης. Όλοι ομιλούν για το ευρώ, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν επακριβώς πώς θα γίνονται οι συναλλαγές.

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Είναι οι υποσχέσεις του ενημερωτικού τηλεοπτικού προγράμματος για ένα "καυτό", γευστικό θέαμα με τις πολιτικές του πτυχές, αλλά με στοιχεία ίντριγκας, με το εφέ της τραγικότητας από το ημερήσιο τροχαίο ή το έγκλημα, εγχώριο ή εισαγωγής. Ήδη το ευρώ έχει απολέσει το 7% της αξίας του σε διεθνές επίπεδο και οι προβλέψεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στη σκηνή του "Φιξ" στη Θεσσαλονίκη

Πάντως η πολιτική-θέαμα, ο έρωτας-θέαμα, τα διαζύγια-θέαμα, η μητρική αγάπη-θέαμα, ο πόνος-θέαμα, το αίμα, η καταστροφή καταναλώνονται με πάθος.

Οι ειδικοί αναφέρονται σε μια πιθανή διολίσθηση, που θα φθάσει στο 10%.

Κάθε φορά που βλέπω τη Δήμητρα Γαλάνη σε ζωντανό πρόγραμμα έχω την τάση να κάνω την ίδια σκέψη: Πιερ Μπουρντιέ, Για την τηλεόραση, μτφρ. Α. Σωτηρίου, Κ. Διαμαντάκου, εκδ. Πατάκη, 1998

Τι γνωρίζει από αυτά ο απλός Έλληνας;

Δεν είναι τυχαίο που για κάποιους καλλιτέχνες ο χρόνος μετράει αντίστροφα, σκέφτομαι, και αντί να τους "ξεθωριάζει", τους προσθέτει… ζωή, δυναμισμό.

Ο εργάτης έχει υπόψη του ότι το ημερομίσθιό του ανέρχεται σε ένα συγκεκριμένο ποσό δραχμών.

Η Δήμητρα Γαλάνη στο λάιβ της είναι - σταθερά - ακαταμάχητη.

Όταν εισπράξει το "εβδομαδιάτικό" του, προβαίνει αμέσως στην κατανομή του, για την κάλυψη των αναγκών του.

Λες και είναι η σκηνή ο φυσικός της χώρος.

Όλες οι πληρωμές γίνονται σε δραχμές.

Λες και αναπνέει καλύτερα πάνω κει, δίπλα στους μουσικούς της, κάτω απ' τα φώτα.

Για τρόφιμα, για ενοίκιο, για κοινόχρηστα, για είδη ένδυσης και υπόδησης και για προμήθεια άλλων αγαθών ή πληρωμή διάφορων υπηρεσιών.

Έχει και κάτι άλλο όμως.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπάλληλο του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, που αμείβεται με μισθό.

Είναι γενναιόδωρη με τους νεώτερους συναδέλφους της.

Χαριτολογώντας μερικοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι όλοι οι Έλληνες θα έχουν από ένα κομπιουτεράκι στην τσέπη και όταν θα μεταβαίνουν στην αγορά θα μετατρέπουν, με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής, τις δραχμές σε ευρώ, για να προμηθευτούν ακόμη και λαχανικά.

Δεν φοβάται να τους… στρώσει το χαλί, να τους εκθειάσει μπροστά στο κοινό, να μοιραστεί μαζί τους το "παιχνίδι".

Και με τις ισοτιμίες;

Αυτό ακριβώς συνέβη και στο φετινό της πρόγραμμα στο "Φιξ" της Θεσσαλονίκης (που από τις 6 Φεβρουαρίου θα μεταφερθεί στον "Ζυγό" στην Πλάκα), ένα πρόγραμμα που ο τίτλος του τα λέει όλα: "Παιχνίδι για δύο".

Πώς θα ενημερώνεται ο κόσμος;

Αφού το μοιράζεται με τον όλο και πιο λαμπερό (κυρίως στην πίστα) Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Αναφέρονται οι σκέψεις αυτές, με λίγη δόση αφέλειας, για να υποστηριχθεί ότι τα πράγματα, αν φθάσουμε στην ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης, θα έχουν μια πολυπλοκότητα, που η απλούστευσή τους θα παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες.

"Παιχνίδι για δύο" λοιπόν (με το ομώνυμο άλλωστε τραγούδι των Χατζηνάσιου και Νικολακοπούλου ξεκίνησε το πρόγραμμα), ένα "παιχνίδι" που στηρίχθηκε στην άψογη ανταλλαγή ενέργειας των δύο παιχτών, στο δέσιμο των φωνών τους, στην εναλλαγή ηλεκτρικών και λαϊκών κομματιών.

Η δημοσιογράφος Χρ. Φραντζεσκάκη υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η σε βάθος ενημέρωση του κόσμου για το ευρώ και προσθέτει:

To πιο σημαντικό: Είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο, εξαρχής, και για τους δύο, έτσι ώστε καμία από τις δύο μεγάλες κατηγορίες των θαμώνων του "Φιξ" να μη μείνει παραπονεμένη.

"Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τους ιστορικούς, τους νομικούς και τους οικονομολόγους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μελετούν τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης στο ευρώ, η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος από τους Ευρωπαίους απαιτεί προσεκτικά βήματα.

Τα 19χρονα τραγουδούσαν "Δεν έχω χρόνο", οι μεγαλύτεροι της παρέας "Δεν είσαι εδώ, δεν υπάρχεις πια μες στη ζωή μου".

Το πρώτο βήμα προς το ευρώ συνδέεται με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο νέο νόμισμα, πράγμα το οποίο είναι περισσότερο δύσκολο από όσο φαίνεται.

Ο τρόπος δε που μπαίνει το ένα ρεπερτόριο μέσα στο άλλο, η εναλλαγή έντασης και αναπόλησης, ηλεκτρικών στιγμών και μπουζουκιού είναι φτιαγμένα με μαεστρία έτσι ώστε να προκύπτει μια φυσική ροή, χωρίς κενά.

Σε μια Ευρώπη όπου η εθνική ταυτότητα συχνά κατοχυρώθηκε έπειτα από αιματηρούς πολέμους, το νόμισμα συνδέεται με την κυριαρχία και η κατάργησή του αναπόφευκτα παραπέμπει σε απώλεια της ανεξαρτησίας.

To πρόγραμμα ξεκινάει και με τους δύο μαζί με το "Παιχνίδι για δύο", εκείνος συνεχίζει με το "Είσαι εδώ" (από το άλμπουμ του "Κρυφό φιλί"), εκείνη…απαντάει "Δεν είσαι εδώ" (απ' το "Φως"), ενώ το "Το τραγούδι της ερήμου" τους βρίσκει αγκαλιασμένους σε μια ολιγόλεπτη ανάπαυλα ταξιδιάρικης διάθεσης.

Εδώ, τα πάντα εξαρτώνται από τις ιδιομορφίες κάθε χώρας και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του λαού της".

Εκείνη: Συνεχίζει με τραγούδια δικά της "Εγώ μιλάω για δύναμη", "Δικαίωμα", "Τράβα σκανδάλη" (από τον τελευταίο δίσκο της Άλκηστης Πρωτοψάλτη).

Διευκρινίζεται επίσης ότι ανάμεσα στους μελλοντικούς χρήστες του ευρώ περιλαμβάνονται άτομα τα οποία δεν έχουν κάνει ποτέ συναλλαγές σε ξένο νόμισμα, ή δεν έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν και να κάνουν συγκρίσεις ακόμη και στο εθνικό τους νόμισμα.

Εκείνος μας υπενθυμίζει κομμάτια από τα δύο προσωπικά του άλμπουμ - "Το σ' αγαπώ", "Δεν έχω χρόνο", "Εκδρομή", "Τίτλοι του τέλους" - αλλά και κομμάτια όπως το "Φιλαράκι", "Το πάρτι", "Ζήτα μου ό,τι θες" κ. ά τραγούδια που σιγά σιγά στρώνουν τον δρόμο για την τρίτη εμφάνιση της Δήμητρας που θα πάρει τη σκυτάλη και θα συνεχίσει με Λοΐζο.

Το ποσοστό των ατόμων αυτών, στις ευρωπαϊκές χώρες, υπολογίζεται σε 29%.

Αλλά το… κλου έπεται με το πιο λαϊκό μέρος ("Σε βλέπω στο ποτήρι μου", "Αγάπη πού 'γινες δίκοπο μαχαίρι", "Η πιο μεγάλη ώρα", "Ακρογιαλιές δειλινά" κ.ά.), η πλατεία "ανάβει" και στέλνει μηνύματα στη σκηνή, οι επιτυχίες του '70 - "Συγγνώμη που σ' αγάπησα πολύ", "Τα γαλάζια σου γράμματα" κ.λπ. - κατευνάζουν και πάλι τα πνεύματα, κι έχουμε ένα ακόμη ντουέτο (Γαλάνη, Χατζηγιάννης) με "Θάλασσα πλατιά" και "Dust in the wind".

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το καλύτερο: Το λαϊκό πρόγραμμα.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία δεν καθίσταται εφικτή, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η 35ωρη εβδομαδιαία εργασία συναντά αντιδράσεις και το θέμα των μεταναστών, από ημέρα σε ημέρα, προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Έχετε ακούσει το "Απορώ" από τον Μιχάλη Χατζηγιάννη;

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση έχει παγώσει το θέμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία σε όλη τη χώρα για το θέμα των μεταναστών.

Εμ, όταν είσαι παίχτης μπορείς και παίζεις.

Κυρίως, εκφράζονται ανησυχίες για τα 2.000.000 των Τούρκων, οι οποίοι αποτελούν ένα παράγοντα που ουδόλως συμπαθούν οι Γερμανοί.

Κι όταν οι παίχτες είναι δύο…

Γι' αυτό εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις στο θέμα της παροχής γερμανικής υπηκοότητας στους Τούρκους μετανάστες.

INFO

Γι' αυτό η Γερμανία, παρά τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις της με την Τουρκία, δεν επιθυμεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τις 6 Φεβρουαρίου η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα εμφανίζονται στον "Ζυγό" (Κυδαθηναίων 22, τηλ. 210-32.41.610, στην Πλάκα.

Αν η Τουρκία καταστεί εταίρος και οι κάτοικοί της αρχίσουν να μεταναστεύουν κατά εκατομμύρια στη Γερμανία και στις άλλες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τι θα επακολουθήσει. Οι Γερμανοί εκφράζουν φόβους και για ένα άλλο γεγονός. Από τα 2.000.000 των Τούρκων μεταναστών, το ένα τέταρτο αυτών είναι κουρδικής καταγωγής. Τι θα γίνει, αν η τουρκοκουρδική διαφορά μεταφερθεί και στη Γερμανία μεταξύ των μεταναστών;

Εκτός από όσα προαναφέρθηκαν, σε θέση μάχης βρίσκονται και εκατομμύρια αγροτών, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεγάλη συγκέντρωση αγροτών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και προκάλεσε εντύπωση για το δυναμισμό της, έχει προκαλέσει βαθύτατη ανησυχία μεταξύ των παραγόντων που είναι αρμόδιοι γα την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής.

Η αισιοδοξία παραχώρησε τη θέση της στο σκεπτικισμό. Πολλά είναι τα εμπόδια που άρχισαν να υψώνονται και η υλοποίηση μιας ιδέας αρχίζει να παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες.