Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τη δημιουργία "ομάδων ταχείας επέμβασης", αλλά και την κατάρτιση μίας λίστας "ασφαλών χωρών" αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση που προέρχεται είτε από την άλλη πλευρά της Μεσογείου είτε από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

1.2.4 Το μέλλον

Την περαιτέρω εναρμόνιση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν στη Βιέννη. Για τα μελλοντικά επιτεύγματα στο χώρο των υπολογιστών κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία μάς έχει δείξει ότι κάποιες δυνατότητες των υπολογιστών, που στο πρόσφατο παρελθόν συναντούσαμε μόνο στα δημιουργήματα επιστημονικής φαντασίας, σήμερα αποτελούν πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων, οι "25" συμφώνησαν στη δημιουργία "ομάδων ταχείας επέμβασης" που θα αποτελούνται από μεταφραστές, ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και θα μεταβαίνουν στα κράτη-μέλη εκείνα της Ε.Ε., που θα έχουν να αντιμετωπίσουν ξαφνικές και αθρόες "επιθέσεις" από λαθρομετανάστες. Στα ερευνητικά κέντρα καθημερινά εφαρμόζονται νέες ιδέες και κατακτάται νέα τεχνογνωσία, η οποία στους κλάδους της μικροηλεκτρονικής και της κβαντομηχανικής εφαρμόζεται άμεσα στους σύγχρονους υπολογιστές και τους δίνει τεράστιες δυνατότητες. Οι ομάδες αυτές, μάλιστα, αναμένεται να είναι έτοιμες πριν από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Βόρειο Αφρική, να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να προσεγγίσουν την ευρωπαϊκή "γη της επαγγελίας". Παράλληλα με την εξέλιξη στο χώρο του υλικού, σημειώνεται και αντίστοιχη εξέλιξη στο χώρο του λογισμικού.

Παράλληλα, κατά την πάγια ευρωπαϊκή άποψη ότι η μετανάστευση μπορεί να περιοριστεί μόνο αν βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στις χώρες καταγωγής των μεταναστών, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση και η εφαρμογή μιας σειράς πιλοτικών προγραμμάτων σε τέσσερις χώρες, την Τανζανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, τα οποία στόχο θα έχουν την επιτόπου αντιμετώπιση των προβλημάτων των υποψηφίων μεταναστών και προσφύγων, πριν αυτοί να καταλήξουν στην Ε.Ε.

Καθημερινά παράγεται ένας τεράστιος όγκος προγραμμάτων, τα οποία καλύπτουν πολλά και διάφορα θέματα, θέτουν σε εφαρμογή πολλές και νέες ιδέες, οπότε είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες τελικά θα επικρατήσουν και σε ποιους τομείς θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος.

Κι ακόμη, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας Φράνκο Φρατίνι ανακοίνωσε την κατάρτιση μιας λίστας "ασφαλών χωρών", αιτήσεις ασύλου από τις οποίες θα απορρίπτονται στην πρώτη αξιολόγησή τους ως αδικαιολόγητες.

Με δεδομένες τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να επιτευχθεί η φυσικότερη δυνατή επικοινωνία του ανθρώπου με τον υπολογιστή, ίσως δεν είναι μακριά η εποχή όπου θα επικοινωνούμε με τον υπολογιστή και θα τον προγραμματίζουμε είτε με χειρονομίες και εκφράσεις είτε μέσω της φυσικής γλώσσας.

Ο κατάλογος αυτός, που πιστεύεται πως θα είναι έτοιμος ως το τέλος του μήνα, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να εγκριθεί και επισήμως από τους "25", αποτελούσε πάγιο αίτημα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τελειοποιηθούν τα συστήματα όχι μόνο ως προς την αναγνώριση της ανθρώπινης φωνής αλλά και ως προς την κατανόηση της φυσικής γλώσσας από τον υπολογιστή.

Ωστόσο, ουδέποτε είχε επιτευχθεί η κατάρτισή του, καθώς υπήρχαν διαφωνίες για το ποιες χώρες θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν και ποιες όχι. Για το άμεσο μέλλον, αν αποτολμούσαμε κάποιες προβλέψεις με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στο υλικό και το λογισμικό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι: - βαδίζουμε προς μια ενοποιημένη χρήση των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και με άλλους επιστημονικούς και τεχνολογικούς κλάδους - ο υπολογιστής και η τηλεόραση θα αποτελούν μια συσκευή, που θα είναι το βασικό "παράθυρο" στην επικοινωνία μας με τον έξω κόσμο - οι διάφορες οικιακές συσκευές θα ελέγχονται από υπολογιστή ο οποίος θα παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού της λειτουργίας τους - τα ρομπότ θα χρησιμοποιούνται σε ολοένα και περισσότερες εργασίες - θα δημιουργηθούν νέοι κλάδοι στην επιστήμη της Πληροφορικής και θα επεκταθούν οι εφαρμογές της σε ακόμη περισσότερους τομείς - κάθε σπίτι, οργανισμός, υπηρεσία, επιχείρηση θα συνδέεται σε ένα δίκτυο, από όπου ο χρήστης, ανάλογα με τις ανάγκες, θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες σε μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου, κ.ά. "Μια απόρριψη αίτησης κάποιου αιτούντος ασύλου θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες. Δηλαδή, όλοι θα είμαστε συνδεδεμένοι σε μια Υπερλεωφόρο Πληροφοριών (Information Superhighway). Και απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η υιοθέτηση της σχετικής λίστας ασφαλών χωρών", σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνοντας πως στο παρελθόν συχνά ήταν τα φαινόμενα απόρριψης μιας αίτησης σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αν και κάποια άλλη στη συνέχεια την έκανε αποδεκτή.

Φυσικά, στα όσα αναφέρονται παραπάνω πρέπει κανείς να προσθέσει και τις λιγότερο ή περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις, που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις ανακοινώσεις και τις δημοσιεύσεις των επιστημόνων για το μέλλον των υπολογιστών και της Πληροφορικής.

Η "διχογνωμία" αυτή, όπως είπε, συντελεί στην ευκολότερη είσοδο ακόμη και πιθανών τρομοκρατών στην Ε.Ε.

Για το απώτερο μέλλον είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γίνουν προβλέψεις.

Ειδικά κέντρα υποδοχής

Μερικές από τις ιδέες που έχουν ακουστεί: - τα ρομπότ θα χρησιμοποιούνται σε όλες τις εργασίες - θα κατασκευαστούν βιολογικοί υπολογιστές, δηλαδή υπολογιστές με κυκλώματα κατ' εικόνα βιολογικών συστημάτων - τα εργοστάσια θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα - θα γίνεται επικοινωνία ανθρώπου και υπολογιστή με τη …σκέψη (προς το παρόν αγαπημένο θέμα έργων επιστημονικής φαντασίας).

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου ζητούν εδώ και καιρό βοήθεια από την Ε.Ε., για να αντιμετωπίσουν το κύμα των λαθρομεταναστών. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο η Μάλτα, το μικρότερο κράτος της Ένωσης, μόνο το τελευταίο εξάμηνο είδε περισσότερες από 1.800 αφίξεις λαθρομεταναστών, τους οποίους αδυνατούσε να απορροφήσει. Έτσι, η Ε.Ε. σκοπεύει τώρα να δημιουργήσει και ειδικά κέντρα, όπου δικοί της αξιωματούχοι, από μεταφραστές έως ψυχολόγους, θα καλούνται να βοηθήσουν τις εκάστοτε εθνικές αρχές στη διαδικασία συνέντευξης του αιτούντων ασύλου και στην αξιολόγηση των φακέλων τους.