Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το ιράν αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου :: 13/2/2006 21:20:05) 

Το Ιράν αρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Ανακεφαλαίωση

Αψηφώντας τις απειλές της Δύσης, εννέα ημέρες μετά την παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αρχικά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια και το ρόλο της ανάλυσης προβλημάτων πριν από την τελική επίλυσή τους με χρήση κάποιου αλγορίθμου.

Το Ιράν προτίθεται να αρχίσει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραγωγή καυσίμων για ατομικούς αντιδραστήρες ή στην κατασκευή βομβών, σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Τα μέρη της ανάλυσης ενός προβλήματος παρουσιάσθηκαν διεξοδικά και με χρήση παραδειγμάτων.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες η Τεχεράνη, θα προχωρήσει σε αφαίρεση των σφραγίδων και την απομάκρυνση των συστημάτων παρακολούθησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ, υπό την επίβλεψη παρατηρητών της ΙΑΕΑ.

Οι μέθοδοι σχεδίασης αλγορίθμων τυποποιήθηκαν και αναλύθηκαν με χρήση δύο βασικών προσεγγίσεων: της μεθόδου Διαίρει και Βασίλευε και του Δυναμικού Προγραμματισμού, που αποτελούν δύο συμπληρωματικές τεχνικές με αντίθετη φιλοσοφία.

"Σήμερα ή αύριο, οι δώδεκα επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, οι οποίοι έφθασαν πρόσφατα στο Ιράν, θα αφαιρέσουν τις σφραγίδες από το εργοστάσιο της Νατάνζ και από ένα μέρος των εγκαταστάσεων μετατροπής του Ισπαχάν, για να επιτραπεί τεχνικά η επανάληψη των δραστηριοτήτων τους", αναφέρει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων "Fars".

Ειδικότερα για την τεχνική Διαίρει και Βασίλευε παρουσιάσθηκε ο αναδρομικός αλγόριθμος της δυαδικής αναζήτησης.

Στη Βιέννη, διπλωματικές πηγές δήλωναν χθες ότι το Ιράν επανέλαβε κάποιες εργασίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ.

Ο αλγόριθμος αυτός είναι τυπικό παράδειγμα μιας κλάσης προβλημάτων που έχουν επιλυθεί με τέτοιου είδους προσέγγιση.

Εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει στις 10 Ιανουαρίου ότι η Τεχεράνη επρόκειτο να επαναλάβει τις εργασίες εμπλουτισμού, οι οποίες είχαν διακοπεί για δυο χρόνια εξαιτίας των πιέσεων της Δύσης, στις αρχές Μαρτίου, αλλά δεν είχε ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία.

Σε σχέση με τη μέθοδο του Δυναμικού Προγραμματισμού δόθηκε η λογική της λειτουργίας της και παρουσιάσθηκαν αλγόριθμοι και παραδείγματα για την επίλυση απλών προβλημάτων όπως η ύψωση σε δύναμη.

Χθες ωστόσο ο ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκολάμ Χοσεΐν Ελχάμ τόνισε ότι το Ιράν προτίθεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες εμπλουτισμού του ουρανίου πριν από τη σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) στις 6 Μαρτίου.

Επίσης, παρουσιάσθηκε η φιλοσοφία της λεγόμενης Άπληστης μεθόδου και δόθηκε ένα πιο σύνθετο παράδειγμα, όπως είναι η επιστροφή από ρέστα με το μικρότερο αριθμό κερμάτων και χαρτονομισμάτων.

Συνεδριάζει η ΙΑΕΑ

Λέξεις κλειδιά

Η Τεχεράνη είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να επαναλάβει τη διαδικασία εμπλουτισμού μετά την απόφαση της ΙΑΕΑ στις 4 Φεβρουαρίου να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διαίρει και βασίλευε, Δυναμικός προγραμματισμός, Άπληστη μέθοδος, Δυαδική αναζήτηση, Μέθοδος διχοτόμησης.

Η διεύθυνση της ΙΑΕΑ θα συνεδριάσει στις 6 Μαρτίου, για να εκτιμήσει τη στάση της Τεχεράνης.

Στο μεταξύ, αναβάλλονται οι ρωσοϊρανικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόταση της Μόσχας για εμπλουτισμό ουρανίου στη Ρωσία, που είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 16 Φεβρουαρίου. "Οι διαπραγματεύσεις δεν ματαιώνονται, αλλά η ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι ένα άλλο θέμα", τόνισε ο Γκολάμ Χοσεΐν Ελχάμ. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο λόγος της αναβολής είναι ότι η ιρανική κυβέρνηση θέλει να μελετήσει "νέα στοιχεία" και ότι επιμένει στον εμπλουτισμό ουρανίου, για ειρηνικούς σκοπούς, στο εσωτερικό της χώρας.

Τέλος, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα "USA Today" ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τονίζει ότι περισσότερα έχουν να χάσουν αυτοί που επιθυμούν να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν από ό,τι το ίδιο. Οι Ιρανοί "δεν έχουν προβλήματα με τον αμερικανικό λαό", πρόσθεσε, επικρίνοντας ωστόσο έντονα την κυβέρνηση Μπους. Αυτή πιστεύει "ότι μπορεί να τα λύσει όλα με μία βόμβα", είπε.

Επιφυλακτική απέναντι στο ενδεχόμενο μιας αμερικανικής πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν εμφανίζεται έκθεση του βρετανικού ερευνητικού κέντρου Oxford Research Group, που αναφέρεται σε χιλιάδες αθώους νεκρούς και σε επιπτώσεις τόσο στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην τιμή του πετρελαίου.

Μία στρατιωτική απάντηση στην κρίση θα είναι μία "ιδιαίτερα επικίνδυνη επιλογή και δεν θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω", καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης.