Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σημαντικές περικοπές στην οικονομική βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια εμφανίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο συζητείται από τη Δευτέρα στο Κογκρέσο.

Άσκηση

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των "New York Times", Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία είναι οι τρεις χώρες, στις οποίες η Ουάσιγκτον προτίθεται να διακόψει σημαντικό μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που προσφέρει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το θέμα της πρώτης (Α) παραγράφου παρουσιάζεται με συντομία στη θεματική της περίοδο και ότι αναπτύσσεται αναλυτικά με σύγκριση στο υπόλοιπο μέρος της παραγράφου, εργαστείτε ως εξής, για να κρατήσετε σημειώσεις: Όπως εκτιμάται, το σχέδιο προϋπολογισμού αποσκοπεί στην αισθητή περικοπή των δαπανών προς κράτη, για τα οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι έχουν "ορθοποδήσει" οικονομικά και δεν έχουν πλέον ανάγκη ενίσχυσης.

α) Βρείτε τη θεματική περίοδο και ανιχνεύστε το θέμα της παραγράφου. Σε περίπτωση που η εν λόγω πρόταση υιοθετηθεί από το Κογκρέσο, υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί μία μείωση της τάξης του 13%, δηλαδή από 1,644 δισ. δολάρια σήμερα σε 1,433 δισ. δολάρια το 2007, στις δαπάνες για την ενίσχυση ξένων χωρών στους τομείς της υγείας, της οικονομικής ανάπτυξης και ανάκαμψης.

β) Στην ανάπτυξη του θέματος να διακρίνετε τις σημαντικές λεπτομέρειες. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ωστόσο ότι θα παρασχεθεί οικονομική βοήθεια για άλλους τομείς, όπως προγράμματα για την προώθηση των δημοκρατικών θεσμών και πρωτοβουλίες που αφορούν στην αντιμετώπιση του AIDS. Εφόσον πρόκειται για σύγκριση, χρειάζεται να καθορίσετε τα αντικείμενα που συγκρίνονται και τις διαφορές τους.

Την ίδια στιγμή όμως η οικονομική συνδρομή που αφορά στην ενίσχυση χωρών στο στρατιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 2% και ανήλθε στα 4,84 δισ. δολάρια από 4,72 δισ. δολάρια που ήταν. γ) Υπογραμμίστε όλες τις λέξεις-κλειδιά της παραγράφου, αυτές που δηλώνουν το θέμα και τις σημαντικές λεπτομέρειες. Ενώ μόνο στη Ρουμανία χορηγήθηκε ως στρατιωτική ενίσχυση το ποσό του 1,6 εκατ. δολαρίων, λόγω των στρατηγικών συμφερόντων στη χώρα.

δ) Προσπαθήστε τώρα να χρησιμοποιήσετε μερικές λέξεις-κλειδιά, για να αποδώσετε τα κύρια συστατικά της παραγράφου με δικές σας σύντομες φράσεις.

Να συγκρίνετε τις σημειώσεις που κρατήσατε με αυτές που παραθέτουμε ενδεικτικά παρακάτω.

Κείμενο Α. Για να κατανοήσουμε την αρχαία ελληνική τραγωδία, είτε γενικά είτε στην πολιτική της διάσταση που μας ενδιαφέρει εδώ ειδικότερα, είναι απαραίτητο να απελευθερωθούμε για λίγο από τις δικές μας θεατρικές εμπειρίες και να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ορισμένες ιδιομορφίες, οι οποίες καθορίζουν τη φυσιογνωμία αυτού του θεατρικού είδους στον 5ο αιώνα π.χ. Έτσι, ενώ για μας σήμερα η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης είναι ιδιωτική υπόθεση, στην αρχαιότητα το γεγονός αυτό τοποθετείται στο κέντρο της κρατικής μέριμνας-απόδειξη ότι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των θεατρικών εκδηλώσεων στην αρχαία Αθήνα ήταν ο επώνυμος άρχοντας. Αυτή η κρατική παρέμβαση γίνεται ευκολότερα κατανοητή, αν θυμηθούμε ότι οι παραστάσεις δεν ήταν, όπως είναι σήμερα, ανεξάρτητες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά αποτελούσαν αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα μιας σπουδαίας αθηναϊκής γιορτής, των Μεγάλων Διονυσίων, που τελούνταν την άνοιξη κάθε χρόνου (Μάρτιο -Απρίλιο). Η διαπίστωση αυτή μας οδηγεί στον εντοπισμό μιας ακόμη διαφοράς του αρχαίου από το σύγχρονο θέατρο: ο χαρακτήρας των έργων ήταν εφήμερος και ανεπανάληπτος, δηλαδή κανένα δράμα δεν παιζόταν πάνω από μια φορά, ενώ σήμερα τα έργα προορίζονται εξαρχής για πολλές επαναλήψεις.

Σημειώσεις - 1η παραλλαγή Θέμα: Οι ιδιομορφίες και η πολιτική διάσταση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Σημαντικές λεπτομέρειες: 1. Η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης ήταν αντικείμενο κρατικής μέριμνας, ενώ σήμερα είναι ιδιωτική υπόθεση. 2. Η θεατρική παράσταση αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα των Μ. Διονυσίων, ενώ σήμερα είναι ανεξάρτητη πολιτιστική εκδήλωση. 3. Ο χαρακτήρας των έργων ήταν εφήμερος και ανεπανάληπτος, ενώ σήμερα τα έργα προορίζονται εξαρχής για επαναλήψεις.