Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΛΙΒΑΝΟΣ

(3)

Βόμβα της Αλ Κάιντα σε στρατόπεδο;

(Αποσπάσματα από μια συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη στο Γ. Πηλιχό, 1973)

Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ το όχημά του καταστράφηκε ολοσχερώς από βόμβα που εξερράγη κοντά σε στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου. "Γ. Πηλιχός:… Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με τηλεφώνημα, εκ μέρους της Αλ Κάιντα, ένας άντρας, ο οποίος υποστήριξε ότι επρόκειτο να υπάρξει βομβιστική επίθεση σε στόχο που σχετίζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Βηρυτό σε αντίποινα για τη σύλληψη, τον περασμένο μήνα, δεκατριών μελών της οργάνωσης. Ο Σαρτρ λέει ότι δεν αρκεί να φτιάχνεις ένα ωραίο στίχο, έναν ωραίο ζωγραφικό πίνακα, ένα ωραίο βιβλίο, αλλά ότι πρέπει να κατέβεις να πoλεμήσεις και στο οδόφραγμα, αν χρειαστεί. Στο Λίβανο έχουν σημειωθεί περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις βομβών τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Συμφωνείτε µ'αυτή την άποψη;

ΗΠΑ

Ελύτης: Όχι.

Ο Νεγκροπόντε βλέπει απειλές

Συμμετοχή σημαίνει, στην περίπτωση αυτή, υποταγή.

Η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να συνωμοτεί και να προετοιμάζει επιθέσεις στις ΗΠΑ από βάσεις στα σύνορα Πακιστάν και Αφγανιστάν, όπως υποστήριξε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών Τζον Νεγκροπόντε, στην προετοιμασμένη κατάθεσή του στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.

Αλλά οποιαδήποτε υποταγή σε οποιουδήποτε είδους πολιτικά συνθήματα αίρει αυτή την ίδια την ιδιότητα του ποιητή και τη σημασία της πράξης του.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Ιράν διαθέτει πυρηνικό όπλο αυτή τη στιγμή, αλλά ο κίνδυνος να αποκτήσει αποτελεί λόγο για μεγάλη ανησυχία.

Η ποίηση είναι μια διαρκής επανάσταση, που αντιστρατεύεται όλες τις επιμέρους επαναστάσεις.

ΝΟΜΠΕΛ

Αν δεν πηδούσε σαν την ακρίδα πιο κει, δε θα 'ταν άξια να ονομάζεται φορέας της εκάστοτε ευαισθησίας.

Ο Γκορμπατσόφ προτείνει το Κ-19

Γ. Πηλιχός:

Το Νόμπελ Ειρήνης θα έπρεπε να απονεμηθεί στο πλήρωμα του σοβιετικού πυρηνικού υποβρυχίου Κ-19, το οποίο με τον ηρωισμό του εμπόδισε μια καταστροφή στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, τόνισε χθες ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Επέμεινα σ' αυτό το ερώτημα, γιατί συχνά κατηγορούν τους ποιητές ότι κλείνονται στο "γυάλινο πύργο" τους κι αδιαφορούν για τα μεγάλα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κάθε τόσο οι άνθρωποι…

"Όλοι όσοι επέβαιναν στο Κ-19 εκείνο το πρωί, αυτοί που έκαναν τη δουλειά τους, αξίζουν να αναγνωριστούν από την ανθρωπότητα ως πρόσωπα που έκαναν τα πάντα για να σώσουν τον κόσμο", ανέφερε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 1990 Γκορμπατσόφ.

Ελύτης:

Στις 4 Ιουλίου 1961, στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, το σοβιετικό πλήρωμα κατάφερε να αποτρέψει μια αλυσιδωτή αντίδραση στο εσωτερικό του υποβρυχίου ύστερα από βλάβη στο σύστημα ψύξης.

Ε, δεν είναι κάτι νέο αυτό.

Οκτώ μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν στο περιστατικό, ενώ στην καρδιά του αντιδραστήρα η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 800 βαθμούς Κελσίου.

Από την εποχή του Σολωμού βαστάει, που του καταμαρτυρούσατε ότι δεν πήγε στο Μεσολόγγι, αλλά καθόταν απ' αντίκρυ κι έγραφε στίχους.

Όπως εκτίμησε, "εκείνη την μπερδεμένη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μια έκρηξη θα μπορούσε να θεωρηθεί τότε από την Ουάσιγκτον ως στημένη δουλειά από τη Σοβιετική Ένωση".

Τώρα, τι θα ήταν προτιμότερο, να προστεθεί ένας πολεμιστής στους άλλους ή να γραφτούν οι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"; Αυτό είναι το ζήτημα.

Γ. Πηλιχός: Τελικά, ποιο νομίζετε ότι είναι το καθήκον του ποιητή;

Ελύτης: Να ρίχνει σταγόνες φως μες στο σκοτάδι. Να γίνεται, με το παράδειγμα της ζωής και του έργου του, πρότυπο καθαρότητας. Που σημαίνει να μη συμβιβάζεται. Να μη συνεργάζεται με ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν εγκρίνει…".