Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( γαλλια: ισοπαλη η μπορντο :: 27/2/2006 0:02:21) 

Ο Κάλστρομ της Ρεν με τον Τιάγκο της Λιόν στο απρόσμενο 1-4.

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

3. Τα πρώτα νέφη

ΓΑΛΛΙΑ: ΙΣΟΠΑΛΗ Η ΜΠΟΡΝΤΟ

Οριακή άνοδος στη Σοφοκλέους

Το θετικό και αισιόδοξο κλίμα των δύο πρώτων ετών της λειτουργίας του νέου καθεστώτος άρχισαν να σκιάζουν απειλητικά σύννεφα, τα οποία επρόκειτο να δημιουργήσουν λίγο αργότερα σοβαρή εσωτερική κρίση.

Πέταξε το δώρο

Ουδέτερα κινήθηκε η ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς σημείωσε άνοδο κατά 0,33%, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.543,29 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 57,7 εκατ. ευρώ. Το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας ήταν υπερβολικά συντηρητικό και παραχωρούσε στον Ηγεμόνα, όπως ονομάστηκε ο Ύπατος Αρμοστής, υπερεξουσίες, που εύκολα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε δεσποτική συμπεριφορά.

Τον μεγαλύτερο διασυρμό της σύγχρονης ιστορίας της υπέστη η πρωταθλήτρια των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Οι τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν αρνητικά (0,66) με τις μεγαλύτερες απώλειες να παρουσιάζονται στη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας (2,09%). Επιπλέον, η ασάφεια στον ακριβή καθορισμό αρμοδιοτήτων δημιουργούσε τριβές και προσωπικές αντιπαραθέσεις στο έργο της διοίκησης.

Η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ, Λιόν, ηττήθηκε από την τρομερή Ρεν με 1-4(!), αλλά η 2η στη βαθμολογία, Μπορντό, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί ουσιαστικά το "δώρο" των πρωταθλητών.

Αντίθετα, κέρδη κατέγραψαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών (0,42%), με τον ΟΤΕ να συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης (0,21%), καθώς και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές όπως Βιοχάλκο (4,79%), ΟΠΑΠ (0,48%) και ΔΕΗ (0,75%). Οι τοπικοί παράγοντες της Κρήτης, που πολέμησαν για την ελευθερία του νησιού και στήριξαν με ενθουσιασμό τον Πρίγκιπα, έβλεπαν τώρα με δυσφορία και πικρία να παραγκωνίζονται και να διορίζονται σε καίριες θέσεις Αθηναίοι σύμβουλοι του Γεωργίου, που αγνοούσαν τα κρητικά πράγματα και την ψυχολογία των Κρητών.

Οι Γιρονδίνοι έμειναν με τη σειρά τους στο 3-3 με την ουραγό Μετς, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να μειώσουν τη διαφορά από την κορυφή στους τέσσερις.

Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μιας βέβαιης επίθεσης στο Ιράκ, με τη διάρκεια της οποίας να αποτελεί τον μόνο παράγοντα επιρροής. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν η διαχείριση του εθνικού ζητήματος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η Λιλ, με τη σειρά της, πέρασε θριαμβευτικά από το πριγκιπάτο (0-1) και βρέθηκε ξανά σε θέση για το Τσάμπιονς λιγκ, ενώ η Μαρσέιγ λύγισε την αντίσταση της Μετς κι επίσης "σκαρφάλωσε" αρκετά στη βαθμολογία…

Στο ουσιώδες αυτό ζήτημα παρατηρήθηκε εξαρχής διάσταση απόψεων μεταξύ του Γεωργίου και του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η 28η αγωνιστική: Μονακό - Λιλ 0-1 (57' Οντεμβίνγκιε), Λανς - Αζαξιό 1-0 (53' Κουζέν), Στρασβούργο - Τρουά 2-0 (13' Ντιανέ, 87' Αμπντεσαντκί), Μαρσέιγ - Νις 1-0 (67' Μαουλιντά), Ναντ - Παρί Σεν Ζερμέν 0-0, Οσέρ - Τουλούζ 2-0 (20' Ακαλέ, 70' Κάλενμπεργκ), Νανσί - Σοσό 0-3 (17' Νταγκανό, 45' αυτ. Λεκλούζ, 88' Ιλάν), Μπορντό - Μετς 3-3 (17',19' Σαμάκ, 73' Αλόνσο - 15' Γιουλά, 20' αυτ. Ρου, 43' Κοντού), Λε Μαν - Σεντ Ετιέν 0-1 (56' Χέλντερ Ποστίγκα), Λιόν - Ρεν 1-4 (38' πέν. Ζουνίνιο - 20', 52', 73' Ουτάκα, 33' Γκουρκούφ).

Ο Γεώργιος πίστευε ότι η λύση του εθνικού ζητήματος θα ωρίμαζε με συνεχείς παραστάσεις και υπομνήματα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας τα πράγματα πρακτικότερα και ρεαλιστικότερα, θεωρούσε ότι η λύση έπρεπε να είναι σταδιακή, με βαθμιαίες κατακτήσεις. Ως πρώτη μάλιστα κατάκτηση θεωρούσε την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τις κρητικές πόλεις και την αντικατάσταση τους από ντόπια πολιτοφυλακή, με Έλληνες αξιωματικούς. Η διάσταση των απόψεων στο πολιτικό ζήτημα δεν άργησε να λάβει τη μορφή προσωπικής αντιπαράθεσης. Ο Βενιζέλος είχε καταστήσει σαφές ότι δεν αναγνωρίζει στον Πρίγκιπα το δικαίωμα να διαχειρίζεται προσωπικώς το εθνικό ζήτημα της Κρήτης: «Ως ένας εκ των τριακοσίων χιλιάδων Κρητών, δεν σας εκχωρώ το δικαίωμα μου, ώστε μόνος σεις να ρυθμίζετε αυτοβούλως την εθνικήν πολιτικήν του τόπου μου!». Κακοί σύμβουλοι του Γεωργίου διοχέτευαν χαλκευμένα και συκοφαντικά κείμενα στις αθηναϊκές εφημερίδες εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου, γεγονός που δημιούργησε βαρύ κλίμα διχασμού.

Παρέλαση Άγγλων