Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( to τοπίο στην α1 και οι παράμετροί του :: 20/2/2006 19:37:49) 

To τοπίο στην Α1 και οι παράμετροί του Εcofin: Ευελιξία στην αγορά εργασίας

Β. ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (1828-1831)

ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Αλλαγές στα συστήματα κοινωνικών παροχών, όπως τα επιδόματα ανεργίας, εισηγούνται μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους ηγέτες των «15» για την αύξηση της απασχόλησης.

1. Η μέριμνα για τους πρόσφυγες

Για μένα τρία γεγονότα ξεκαθάρισαν την περασμένη Κυριακή στο τοπίο της Α1 κατηγορίας. Οι υπουργοί Οικονομίας των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής επτά μέτρα: Η αδυναμία των επαναστατικών κυβερνήσεων να ασχοληθούν συστηματικά με το προσφυγικό ζήτημα κληροδότησε ένα ακόμη ακανθώδες πρόβλημα στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Πρώτον, ότι ο Κολοσσός μετά την ήττα του από τη Λάρισα είπε οριστικά "αντίο" στην Α1 κατηγορία. * σύνδεση μισθών με παραγωγικότητα, Σε μια ρημαγμένη Ελλάδα, στην οποία επικρατούσε φτώχεια και αναρχία και τα σύνορα της ήταν ακόμη αντικείμενο διεθνούς καθορισμού, ο Καποδίστριας βρέθηκε μέσα σ' ένα πλήθος προβλημάτων. Δεύτερον, το Μαρούσι μετά το δια πυρός και σιδήρου πέρασμά του μέσα από την Πάτρα εξασφάλισε, εκτός απροόπτου, την 3η θέση της βαθμολογίας. * κίνητρα για να αυξηθεί η προσφορά εργασίας και η κινητικότητα των εργαζομένων, Για τον Καποδίστρια προείχε η συγκρότηση στοιχειώδους κρατικής οργάνωσης, η αποκατάσταση κλίματος ασφάλειας στη χώρα και η εξεύρεση οικονομικών πόρων. Πάντα θεωρητικά όμως, και με βάσει το πρόγραμμα που το περιμένει από εδώ και πέρα. * αλλαγή της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, Το ζήτημα των προσφύγων δεν αντιμετωπίστηκε ως αυτοτελές, αλλά εντάχθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Και η θέση αυτή, να διευκρινήσουμε, αφορά την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. * αποτελεσματικότερα προγράμματα κατάρτισης, Έπρεπε κατ' αρχήν να υπάρξει πρόνοια για άμεση περίθαλψη του μεγάλου αριθμού των απόρων και των θυμάτων του πολέμου συνολικά, εγχωρίων και προσφύγων, που αντιμετώπιζαν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Τρίτον, η ΑΕΚ έπαιξε το τελευταίο της χαρτί, για την τετράδα στο γήπεδο του Ελληνικού, απέναντι στον Πανιώνιο. * θέσπιση κατώτατων επιπέδων συνθηκών εργασίας (κατώτατο ημερομίσθιο), που να αφήνουν όμως περιθώρια στις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας, Με την άφιξη του στην Αίγινα ο Καποδίστριας έδωσε εντολές να καταρτιστούν κατάλογοι προσφύγων και να καλυφθούν προσωρινά οι επείγουσες ανάγκες τους. Ήταν για μια ακόμη φορά απογοητευτική και φυσικά ο Πανιώνιος στο τέλος νίκησε εύκολα, χωρίς όμως να εντυπωσιάσει. * ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω της διευκόλυνσης των μηχανισμών εισόδου και εξόδου από την αγορά, της μείωσης των διοικητικών εμποδίων, της καλύτερης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, Με την ίδρυση του Ορφανοτροφείου της Αίγινας εξασφαλίστηκε τροφή σε 2.000 πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο νησί.

Τα ίδια ισχύουν και για τον Πανελλήνιο.

* εφαρμογή των κανόνων της ενιαίας αγοράς στα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τις υπηρεσίες και τις χρηματαγορές. Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των φτωχών προσφύγων και παράλληλα την αποσυμφόρηση των πόλεων ήταν η προσπάθεια της ίδρυσης γεωργικών συνοικισμών.

Ξεφούσκωσαν οι "Ολυμπιονίκες". Οι «συνταγές» περιλαμβάνονται στο Κείμενο Βασικών Σημείων που θα υποβάλει το ECOFIN στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εν όψει της συζήτησης της λεγόμενης «ατζέντας της Λισαβώνας».

Πρόθεση του Κυβερνήτη ήταν να αποκατασταθούν οι άπορες μάζες και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η παραγωγική τάξη των μικροκαλλιεργητών.

Ήδη μετρούν τέσσερις ήττες στη σειρά. Όπως είναι γνωστό, στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβώνας είχε υιοθετηθεί πριν από τρία χρόνια ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με στόχο να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική, βασισμένη στη γνώση, αλλά και στην κοινωνική συνοχή.

Αυτό σήμαινε την αποκατάσταση ακτημόνων και κατά συνέπεια αφορούσε το επίμαχο ζήτημα της αξιοποίησης των «εθνικών κτημάτων», του μόνου ουσιαστικά κεφαλαίου που διέθετε η κυβέρνηση και που εποφθαλμιούσαν πολλοί.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό λοιπόν, και με βάση το πρόγραμμα των αγώνων που έχουν να δώσουν και οι τρεις παραπάνω ομάδες ο μεν Πανιώνιος δεν μπορεί να πετύχει πάνω από έξι νίκες και το ίδιο ισχύει και για τον Πανελλήνιο και την ΑΕΚ.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των υπουργών Οικονομίας, τα κράτη-μέλη σημείωσαν πρόοδο στην «ατζέντα της Λισαβώνας», αλλά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί.

Ο πρώτος γεωργικός συνοικισμός ιδρύθηκε στα περίχωρα της πόλης του Ναυπλίου, που είχε συγκεντρώσει πλεονάζοντα προσφυγικό πληθυσμό, και πήρε την επωνυμία «Πρόνοια», για να δηλωθεί η πολιτική μέριμνας του Κυβερνήτη.

Γίνεται φανερό λοιπόν, ότι το αυριανό ντέρμπι Άρη - ΠΑΟΚ είναι οριακό και για τις δύο ομάδες για τους εξής λόγους. Γι' αυτό, το ECOFIN ζητεί να επικεντρωθούν στην εφαρμογή τους, παρά στη θέσπιση νέων στόχων.

Το σχέδιο, που εφαρμόστηκε με επιτυχία, προέβλεπε και προσωρινή παραχώρηση δημόσιας γης στους πρόσφυγες, για καλλιέργεια.

Για τον γηπεδούχο η νίκη είναι "μονόδρομος", προκειμένου να διατηρήσει την επαφή του με το Μαρούσι περιμένοντας κάποιο απρόοπτο στραβοπάτημά του. Προτεραιότητα δίνει το ECOFIN στις μεταρρυθμίσεις για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Κατά το πρότυπο της «Πρόνοιας» επιχειρήθηκε η ίδρυση και άλλων γεωργικών συνοικισμών με τα ίδια κίνητρα (Απάθεια Πόρου και Άνω Εξαμίλι Κορίνθου), χωρίς όμως επιτυχία.

Παράλληλα όμως, δεν θέλει να σκέφτεται την ήττα, γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υποστεί πλήγμα και στο γόητρό του, αλλά και η κρίση γενικά στην ομάδα του θα έχει ίσως δυσάρεστες προεκτάσεις. Ο στόχος είναι να φτάσει το ποσοστό απασχόλησης στο 70%, πράγμα που απαιτεί τη δημιουργία άλλων 15 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Η πολιτική των προσφυγικών αποκαταστάσεων συνδέθηκε και με το στόχο του Καποδίστρια για αντιμετώπιση της αναρχίας και εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά και ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει τη νίκη πάση θυσία, γιατί θα μπει στο κόλπο για μια θέση στην τετράδα, επειδή έχει ευνοϊκό πρόγραμμα, αλλά παράλληλα και για λόγους γοήτρου.

Η εγκατάσταση θα αποθάρρυνε τα ταραχοποιά στοιχεία από τον πειρασμό της παρανομίας, η οποία ήταν σε έξαρση σε στεριά και θάλασσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφυγες από την περιοχή του Ολύμπου, οι οποίοι τελικά εγκαταστάθηκαν ειρηνικά στην Ελευσίνα. Ακόμη και η διοργάνωση στρατού αντανακλούσε σ' ένα βαθμό την πολιτική αυτή, αφού έδινε τη δυνατότητα να ενταχθούν σ' αυτόν οι οπλοφόροι Σουλιώτες και Μακεδόνες πρόσφυγες και να πάψουν να επιδίδονται στη ληστεία.