Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Χρονογράφημα

( πώς θα γίνουμε ταλαντούχοι :: 10/1/2006 17:57:03) 

Γράφει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Σε επιτήρηση 15 μετοχές

Παρατηρήσεις

Πώς θα γίνουμε ταλαντούχοι

Ζητείται φορολογικός έλεγχος για 80 εισηγμένες εταιρείες

1. Δεν πρέπει να γίνει σύγχυση ανάμεσα στις έννοιες "αντιστάτης" και "αντίσταση".

Ληστεία με λεία ένα ευρώ έκανε πρόσφατα μια γυναίκα που κρατούσε πιστόλι, με θύμα έναν ταξιτζή, από τον οποίο ζήτησε να την πάει στη Νεάπολη.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Ο αντιστάτης είναι ένα υλικό σώμα, μέσα από το οποίο μπορεί να περνά ηλεκτρικό ρεύμα.

Άρπαξε ένα ολόκληρο ευρώ.

Την επιτήρηση για 15 εισηγμένες εταιρείες και μέτρα για τον περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων μετοχών που προκαλούν πιέσεις στις τιμές της Σοφοκλέους, αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου.

Η αντίσταση του αντιστάτη είναι το χαρακτηριστικό μέγεθος του, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Μεγάλη μπάζα!

Επίσης, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητώντας να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου για 80 εταιρείες, οι οποίεες, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, έχουν ανέλεγκτες χρήσεις πριν από το 1998.

2. Αν σκεφτούμε τις ενεργειακές μετατροπές που συμβαίνουν σε ένα κύκλωμα το οποίο αποτελείται από μια πηγή και από έναν αντιστάτη, θα δούμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει η πηγή στα κινούμενα ηλεκτρόνια μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια.

Να 'τανε χάρτινο, θα είχε τουλάχιστον η κυρία άλλη αίσθηση.

Οι εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες εισάγονται σε καθεστώς επιτήρησης, είναι οι εξής:

Στη συνέχεια, αυτή η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια στις κρούσεις των ηλεκτρονίων με τα ταλαντούμενα ιόντα.

Γι' αυτό κερδίζει ολοένα οπαδούς η πρόταση 371 Ευρωπαίων βουλευτών για τη μετατροπή του ενός και των δύο ευρώ σε χάρτινα. * ΚΑΜΠΑΣ Α.Ε., ΤΑΣΟΓΛΟΥ Α.Ε.-DELONGHI (ζημιογόνα αποτελέσματα σε τρεις συνεχείς χρήσεις χωρίς ενδείξεις για σημαντική μείωση ζημιών και για ανάκαμψη της κερδοφορίας).

Η θερμική ενέργεια εν μέρει παραμένει στον αντιστάτη και του αυξάνει τη θερμοκρασία και εν μέρει διαφεύγει στο περιβάλλον με μεταφορά και με ακτινοβολία.

Θα βοηθήσει, λένε, στην καλύτερη συνειδητοποίηση της αξίας του νομίσματος.

* ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε., DATAMEDIA Α.Ε., LOGIC DATA INFORMATION SYSTEMS Α.Ε., SPACE HELLASA Α.Ε., ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΒΕΤΕ, PLIAS ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ (περιπτώσεις με αρνητικά αποτελέσματα την τελευταία χρήση μεγαλύτερα από τα κέρδη της χρήσεως που προηγήθηκε και μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών τους)

Σύμφωνα με την παρατήρηση 2 οι μεταλλικοί αγωγοί (και όχι μόνο) μετατρέπουν την ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος σε θερμική ενέργεια και μόνο, η οποία "χάνεται" στο περιβάλλον.

Αν το κάνουν και χαρτονένιο, ακόμη καλύτερα, ή μήπως χειρότερα;

* ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ ΑΒΕΕ, ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΒΕΕ (στη χρήση 2002 παρουσιάζουν ζημιογόνα αποτελέσματα μεγαλύτερα από αυτά της προηγούμενης χρήσης και άνω του 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας χωρίς να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ανάκαμψης).

Από την άποψη αυτή οι αγωγοί αυτοί θεωρούνται παθητικά στοιχεία.

(«Ματσάκια πεντοχίλιαρα θες για να την περάσεις…»). Επίσης, για την εταιρεία ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ Α.Ε. επισημαίνεται από το Χρηματιστήριο ότι αν ληφθούν οι σημειώσεις των ορκωτών ελεγκτών τότε οι ζημίες αυξάνονται κατά 3,6 εκατ. ευρώ.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε για διάφορους σκοπούς τη θερμική ενέργεια που εκλύεται σε αυτούς τους αγωγούς.

Σκέφτομαι τον συνταξιούχο παππού στη λαϊκή που πληρώνοντας σε χάρτινα θα υποφέρει ακόμη περισσότερο. * OLYMPIC CATERING Α.Ε. (στη χρήση 2002 παρουσιάζει ζημιογόνα αποτελέσματα μεγαλύτερα από αυτά της προηγούμενης χρήσης και άνω του 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει επιβαρημένο δείκτη ξένα προς ίδια κεφάλαια χωρίς η εταιρεία να έχει προγραμματίσει αύξηση με καταβολή μετρητών).

Θα δούμε στη συνέχεια ότι αυτή η ενέργεια αξιοποιείται σε πολλές συσκευές.

Οι μόνοι που θα νιώθουν καλύτερα θα είναι οι μπαρόβιοι και τα γκαρσόνια, που θα ξεγελιούνται. * Ν. ΓΚΑΛΗΣ Α.Ε., ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε., ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΕΡΑ Ν.Σ. Α.Ε. (χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα και παρουσιάζουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 3 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά είδαμε ότι σε έναν ηλεκτρικό κινητήρα η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια (και θερμική).

Με ένα ευρώ οι μεν θα νιώθουν μεγαλοπρεπώς χουβαρντάδες, οι δε επαρκώς ευχαριστημένοι,, ασχέτως αν ανεβαίνουν οι τιμές, άρα επί της ουσίας, χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη η ακρογιαλιά. Το Χρηματιστήριο διευκρινίζει ότι σε αυτό το κριτήριο εμπίμπτουν και οι εταιρείες Κεραμεία και Τασόγλου.

Λέμε, λοιπόν, ότι ο κινητήρας είναι ένα ενεργητικό στοιχείο.

Το τρικ θα έχει βέβαια κάποια ψυχολογική σημασία. Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου αποφάσισε να μην τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης οι εταιρείες ΛΑΜΨΑ Α.Ε., ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ Α.Ε., ΕΛΛΑΤΕΞ Α.Ε. και ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε. Εξηγώντας τους λόγους, το Χρηματιστήριο αναφέρθηκε κυρίως σε χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων τους και σε επιχειρηματικές κινήσεις για αναδιάρθρωση. Θα δίνεις ένα μικρό χαρτί, που θα λέει ότι είναι αξίας ενός ευρώ, και θα παίρνεις μια εφημερίδα σε χαρτί εκατονταπλάσιου βάρους.

Επίσης, στο πλαίσιο των ελέγχων των οικονομικών στοιχείων, το Χρηματιστήριο έστειλε 82 επιστολές σε εισηγμένες εταιρείες και μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει οι 66. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι ο βαυκαλισμός, η αυταπάτη και η συναίσθηση της αξίας του νομίσματος, αλλά τι πραγματικά γίνεται με τις τιμές των προϊόντων και την αγορά. Από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων προέκυψε ότι 79 εταιρείες σημείωσαν ζημίες το 2002. Γιατί και στην Κατοχή είχανε χάρτινα, πληθωριστικά, και με ένα χαρτονόμισμα των 500.000 δραχμών έπαιρνες μισό κιλό ψωμί και μάλιστα μεταχειρισμένο (με τα σημερινά δεδομένα, άμα παίρνεις μόνο 400 ευρώ σύνταξη, είτε μεταλλικά είναι, είτε χάρτινα, είτε πέτσινα, είτε από εργομπετόν, το ίδιο κάνει). Τέλος, αναφέρεται ότι η εταιρεία ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ Α.Ε. δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη ισολογισμό της χρήσης 2002 για τεχνικούς λόγους που προέκυψαν με την καταστροφή του εργοστασίου της Αθήνας λόγω της πυρκαγιάς.

Μαθημένοι στη δραχμή και το δεκάρικο μάς έμεινε η αίσθηση πως αντίστοιχη αξία έχει και το ευρώ. Στο μεταξύ, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου ενέκρινε χθες πέντε μέτρα, με τα οποία γίνεται πιο ακριβός ο δανεισμός μετοχών για ανοικτές πωλήσεις στη Σοφοκλέους. Άμα όμως αφήσεις πουρμπουάρ πενήντα λεπτά, δηλαδή εκατόν εβδομήντα δραχμές, αισθάνεσαι από αναξιοπρεπής έως ματζίρης, άσε που το γκαρσόνι σε κοιτάζει σαν κακομοίρη για την τσιγκουνιά σου παρότι, αν αυτά τα λεφτά τα έπαιρνε παλαιότερα σε δραχμές, θα έκανε μέχρι και εβδομήντα κωλοτούμπες. Τα μέτρα είναι τα εξής:

Κι εμείς πάλι καλά. 1. Το επιτόκιο δανεισμού δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το euribor (επιτόκιο δανεισμού ευρώ διάρκειας τριών μηνών). Για σκέψου τους Ιταλούς, που συναλλάσσονταν καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες λιρέτες και ξαφνικά τους ήρθε το βάναυσο μεταλλικό νόμισμα του ενός ευρώ στο κεφάλι μαζί με τον Μπερλουσκόνι (μετά, βέβαια, από μια φαιδρή Αριστερά). Μέχρι σήμερα το επιτόκιο διαμορφωνόταν βάσει της προσφοράς και της ζήτησης και μπορούσε να πέσει κάτω από το επιτόκιο του ευρώ.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό το μέτρο για τη μετατροπή του μεταλλικού ευρώ σε χάρτινο δεν νομίζω να έχει αποτελέσματα. 2. Το Χρηματιστήριο Παραγώγων θα δανείζει το πολύ το 75% των μετοχών που έχει στο καλάθι του, καθώς αυξάνεται το ποσοστό των αποθεμάτων σε 25% από 20% που είναι σήμερα. Ίσως να αλλάξει κάτι αν μιμηθούμε τους αρχαίους Σπαρτιάτες, οι οποίοι, για να αποφεύγουν οι συμπολίτες τους τον πειρασμό του χρήματος, έφτιαξαν τεράστια στρογγυλά μεταλλικά τάλαντα, που έφταναν περίπου στο ύψος του γονάτου ανθρώπου.

3. Αυξάνονται οι προμήθειες σε 0,03% από 0,015% επί της αξίας συναλλαγών.

Δεν μπορούσες να κουβαλήσεις μόνος σου ένα τάλαντο, αναγκαστικά έπρεπε να το κυλήσεις, οπότε ήταν κάπως ανοικονόμητη η συσσώρευση πλούτου.

4. Σταδιακή αύξηση σε 150% (από 117% που είναι σήμερα) του περιθωρίου ασφάλισης (το ποσό της εγγύησης για δανεισμό μετοχών).

Μήπως, επομένως, πρέπει να κάνουμε το ένα ευρώ όχι χάρτινο αλλά σιδερένιο και μεγαλύτερο σε μέγεθος από το σπαρτιατικό τάλαντο (και να λέγεται «τάλαντο») σαν τροχό τρακτέρ, απαγορεύοντας ταυτόχρονα το ηλεκτρονικό χρήμα;

5. Αυξάνεται το ημερήσιο όριο ανά επενδυτή για δανεισμό μετοχών από 0,025% σε 0,03% (επί του συνολικού αριθμού των μετοχών μιας εισηγμένης).

Έτσι, πλέον, θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολες και οι δωροδοκίες και οι ληστείες. Δεν θα χρειάζεσαι φακελάκι, αλλά ολόκληρο κιβώτιο και ειδικό τρίκυκλο για να το κουβαλήσει στον γιατρό ή στη δημόσια υπηρεσία.

Κυρίως, θα γίνουμε όλοι… ταλαντούχοι.