Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( αναζητει πολυτιμους βαθμους και στο περιστερι :: 3/3/2006 18:47:48) 

Ο Γκάρμπα Λαβάλ θα πάρει τη θέση του τιμωρημένου Σάκη Πρίττα.

β) Ο χρόνος της ιστορίας και ο χρόνος της αφήγησης

ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Εκτός από τους χρόνους που είδαμε προηγουμένως, και οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν εξωτερικοί/εξωκειμενικοί σε σχέση με την αφήγηση, πρέπει να αναφερθούμε και σε δύο εσωτερικούς/εσωκειμενικούς χρόνους, το χρόνο της ιστορίας και το χρόνο της αφήγησης.

Ατρόμητος και εκτός

Χρόνο της ιστορίας ονομάζουμε το χρόνο μέσα στον οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα που συνιστούν την ιστορία (story) της αφήγησης.

Ατρόμητος είναι στο Καυταντζόγλειο και αυτό φαίνεται από τις εννιά νίκες στη σειρά. Μακριά, όμως, από την έδρα του αγνοεί το τρίποντο, από την τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Με το χρόνο αυτό εννοούμε τη φυσική διαδοχή των γεγονότων.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΥ

Ο χρόνος της ιστορίας παρουσιάζεται στην αφήγηση με διάφορους τρόπους και έτσι προκύπτει ο χρόνος της αφήγησης.

Τα… κομπιουτεράκια στη Μίκρα έχουν βγει και ξεκίνησαν οι υπολογισμοί των βαθμών, που χρειάζεται η ομάδα στα εννιά παιχνίδια, ώστε να υλοποιήσει το στόχο της εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο χρόνος της αφήγησης γενικά δε συμπίπτει με το χρόνο της ιστορίας.

Η αξιοποίηση της έδρας, ακόμη και σε απόλυτο βαθμό, ίσως δεν αποδειχθεί αρκετή.

Τα γεγονότα παρουσιάζονται στην αφήγηση συνήθως με διαφορετική χρονική σειρά, διάρκεια και συχνότητα απ' ό,τι διαδραματίζονται στην ιστορία.

Αυτό σημαίνει, ότι ο Ηρακλής θα πρέπει να αναζητήσει βαθμούς και μακριά από το Καυταντζόγλειο, αρχής γενομένης από το αυριανό παιχνίδι στο Περιστέρι, κόντρα στον Ατρόμητο (5:45μ.μ.).

Αν συγκρίνουμε το χρόνο της αφήγησης με το χρόνο της ιστορίας ως προς τη χρονική σειρά, παρατηρούμε ότι, ενώ τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο σε μια χρονική ακολουθία, ο αφηγητής συχνά παραβιάζει τη χρονική σειρά, και προκύπτουν έτσι οι λεγόμενες αναχρονίες.

ΔΥΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ετοιμάζει ο Σάββας Κωφίδης στο βασικό σχήμα, σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στην Ξάνθη.

Δηλαδή, άλλοτε κάνει αναδρομικές αφηγήσεις (flash back), που αναφέρονται σε γεγονότα προγενέστερα από το σημείο της ιστορίας στο οποίο βρισκόμαστε σε μια δεδομένη στιγμή (βλ. σ. 250, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Ναυάγια) και άλλοτε κάνει πρόδρομες αφηγήσεις, που αφηγούνται/ανακαλούν εκ των προτέρων γεγονότα τα οποία θα διαδραματιστούν αργότερα (π.χ. "Και τότε ξαφνικά παρουσιάστηκε μπροστά του ο άνθρωπος που τρία χρόνια αργότερα θα τον τραυμάτιζε θανάσιμα με το αυτοκίνητό του σε μια φοβερή μετωπική σύγκρουση").

Εκτός αποστολής έμειναν οι τιμωρημένοι Τάσος Κατσαμπής και Σάκης Πρίττας, τη θέση των οποίων θα πάρουν οι Μπαρκ Σεγκιρί και Γκάρμπα Λαβάλ αντίστοιχα.

Συγκρίνοντας το χρόνο της αφήγησης με το χρόνο της ιστορίας, ως προς τη διάρκεια, μπορούμε να διακρίνουμε βασικά τις εξής περιπτώσεις:

Κάποια άλλη αλλαγή δεν θα υπάρχει στο βασικό σχήμα, ωστόσο δεν αποκλείεται η διάταξη της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο να διαφέρει σε σχέση με αυτή των προηγούμενων παιχνιδιών.

α) Ο χ(ρόνος) της αφ(ήγησης) έχει μικρότερη διάρκεια από το χ(ρόνο) της ιστ(ορίας) (χ.αφ.

Ο Κωφίδης δοκίμασε στη χθεσινή προπόνηση το 4-3-3, το οποίο μετατρέπεται σε 4-5-1, όταν ο Ηρακλής αμύνεται, ένα σχήμα που δοκίμασε με απόλυτη επιτυχία στο τελευταίο εικοσάλεπτο του αγώνα με την Ξάνθη.

Έτσι επιταχύνεται ο ρυθμός της αφήγησης (βλ. σ. 250).

ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ το συγκεκριμένο σύστημα, τότε οι Ηλίας Πουρσανίδης, Γκάρμπα Λαβάλ και Γιώργος Γεωργιάδης θα δημιουργήσουν ένα τρίγωνο στη μεσαία γραμμή, τις δύο πτέρυγες θα καλύψουν οι Ζοέλ Επαλέ (δεξιά) και Παναγιώτης Λαγός (αριστερά), ενώ στην κορυφή της επίθεσης θα αγωνιστεί ο Εστέμπαν Ερέρα.

β) Ο χρόνος της αφήγησης έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το χρόνο της ιστορίας (χ.αφ.>χ.ιστ.), όταν ο αφηγητής απλώνει/παρατείνει το χρόνο και παρουσιάζει αναλυτικά, ορισμένες φορές μάλιστα σε πολλές σελίδες, ένα γεγονός που διαρκεί ελάχιστες στιγμές.

Αν τελικά ο Κωφίδης επιμείνει στο 4-4-2, τότε Λαβάλ και Πουρσανίδης θα είναι οι δύο ανασταλτικοί μέσοι, Γεωργιάδης και Λαγός θα κινούνται στα άκρα, ενώ δίδυμο στην επίθεση θα είναι οι Επαλέ και Ερέρα.

Με αυτό τον τρόπο επιβραδύνεται ο ρυθμός της αφήγησης (βλ. σ. 253 το κείμενο του Μ. Προυστ).

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ δεν θα υπάρξει στην άμυνα, ανεξαρτήτως επιλογής συστήματος.

Εννοείται ότι με τη συμπύκνωση και το άπλωμα του χρόνου εξαρτάται από την ιεράρχηση των γεγονότων και επομένως από το σκοπό της αφήγησης.

Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Γιώργος Αμπάρης, ενώ η τετράδα της άμυνας θα αποτελείται από τους Δρούγα (αριστερά), Σνάουτσνερ (δεξιά), Σεγκιρί και Παπαζαχαρία.

Ο συμπύκνωση του χρόνου, ενώ εστιάζει την προσοχή του αναγνώστη σε αυτά που θεωρεί περισσότερο σημαντικά με την παράταση της χρονικής διάρκειας.

Την αποστολή, η οποία "πετάει" σήμερα στις 6μ.μ. για την Αθήνα, συμπληρώνουν οι Κώστας Στεφανής, Έντβιν Μουράτι, Μπάμπης Περπερίδης, Κώστας Καπετάνος, Νίκος Σουλίδης, Κώστας Διαμαντίδης και Φάνης Κατεργιαννάκης.

γ) Ο χρόνος της αφήγησης έχει την ίδια διάρκεια με το χρόνο της ιστορίας (χ.αφ. = χ.ιστ.), οπότε έχουμε τη λεγόμενη "σκηνή", που συχνά είναι διαλογική (βλ. σ. 243).

Τέλος, παρατηρούμε ότι ο χρόνος της αφήγησης μπορεί να διαφέρει από τον πραγματικό χρόνο και ως προς τη συχνότητα, π.χ. υπάρχει η περίπτωση ένα γεγονός που συνέβη μια φορά να παρουσιάζεται στην αφήγηση περισσότερες από μία φορές. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε πανομοιότυπη επανάληψη· παρουσιάζεται επανειλημμένα το ίδιο γεγονός, αφηγημένο όμως κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, ύφος, προοπτική (βλ. για παράδειγμα τα παρακάτω αποσπάσματα από το Βαρδιάνο στα Σπόρκα του Α. Παπαδιαμάντη σ. 248).