Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

Θεωρία

ΜΟΝΟ ΣΤΗ "Μ":

Είδαμε ότι στην επικοινωνία με γραπτό λόγο ο πομπός έχει, συνήθως, το χρόνο να προσχεδιάσει και να επιμεληθεί το λόγο του, ενώ αυτό δε συμβαίνει στην επικοινωνία με προφορικό λόγο, ο οποίος είναι γενικά αυθόρμητος και απροσχεδίαστος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

Ο γραπτός λόγος είναι, επομένως, προσχεδιασμένος και γι' αυτό πιο επιμελημένος από κάθε άποψη από τον προφορικό.

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΦΕΡΕΤΡΑ και άλλα ελικόπτερα του στρατού!

Η διατύπωση είναι πιο επιμελημένη στο γραπτό λόγο από ό,τι στον προφορικό.

>> Τι αποκαλύπτει απόρρητη αναφορά που βρίσκεται σε γνώση των επιτελών του Πενταγώνου.

Συγκεκριμένα:

Ποια αίτια "φωτογραφίζουν" οι εμπειρογνώμονες για τη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου

-Στον προφορικό λόγο παρουσιάζονται συχνά ελλειπτικές προτάσεις ή ανολοκλήρωτες φράσεις, ενώ αυτό δε συμβαίνει συνήθως στο γραπτό λόγο, π.χ. "αλλά δε θα μπορεί και στο μέλλον να τα πληρώσει, εφόσον θα είναι άνεργος ή θα έχει ένα ταμείο ανεργίας ας πούμε -εε αυτές είναι- εγώ δεν το θεωρώ πρόβλημα των νέων αυτό".

>> Ποιοι άλλοι τύποι ελικοπτέρων εμφανίζουν σημαντικές τεχνικές αδυναμίες.

- Στον προφορικό λόγο υπάρχουν πολλά "γεμίσματα" (εε, ας πούμε, χμ, χμ, ξέρω 'γω κτλ.) και παύσεις.

Γιατί δεν προχώρησε ποτέ το πρόγραμμα απόσυρσης του στόλου των 101 Χιούι που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία

-Στον προφορικό λόγο υπάρχει συνήθως μια προχειρότητα στην έκφραση, παρόλο που ορισμένες φορές φαίνεται καθαρά η προσπάθεια του ομιλητή να αλλάξει ή να βελτιώσει μια φράση που χρησιμοποίησε.

>> Τι αποκαλύπτουν οι συγγενείς των τεσσάρων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου στην Καρυώτισσα

Αντίθετα, μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι εμφανής στο γραπτό κείμενο, αφού έχουμε μόνο την τελική του μορφή.

>> Τεχνικό πρόβλημα ακόμη και στο C-130 που μετέφερε τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων Αεροπορίας και Ναυτικού καθώς και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας από τα Ιωάννινα στην Αθήνα!

Δείτε π.χ. μια προσπάθεια για διόρθωση στον προφορικό λόγο: "παλιότερα ας πούμε που τα συστήματα και τα κοινωνικά και τα κοινωνικά ας πούμε και τα οικογενειακά… ".

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 16-17 >-------------------------------

-Ο γραπτός λόγος πρέπει να είναι σαφής και ακριβής, γιατί χρειάζεται να προβλέπει τις απορίες του δέκτη, που είναι συνήθως απών.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (Μ001):

Αντίθετα ο προφορικός λόγος είναι συνήθως λιγότερο ακριβής, δεδομένου ότι ο δέκτης, που είναι παρών, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει διευκρινίσεις, π.χ. σύγκρινε τις φράσεις: α) "…προκαλεί κάποιον με χιλιάδες διεγερτικά αγαθά" (γραπτός λόγος) και β) "όπου τα καταναλωτικά αγαθά είναι στη βιτρίνα έτσι και ανοίγουνε την όρεξη…", (προφορικός λόγος).

(θα πέσει μόνη της) >-------------------------------

Από το προηγούμενο παράδειγμα φαίνεται, εξάλλου, ότι ο γραπτός λόγος είναι πιο πυκνός από τον προφορικό, που είναι συνήθως αναλυτικός.

"ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ"

-Γενικά στο γραπτό λόγο το λεξιλόγιο είναι πιο επεξεργασμένο από ό,τι στον προφορικό, π.χ. σύγκρινε τις λέξεις/ φράσεις: "έγκειται", "σε συνάρτηση με", "διεγερτικά καταναλωτικά αγαθά"(γραπτός λόγος), "δεν μπορώ να απαντήσω μ' ένα ναι ή μ' ένα όχι", "είναι μια άλλη κουβέντα", "η βία των αποπάνω", "δεν το βλέπω στους νέους" (προφορικός).

Αποστάσεις από το μετρό κρατάει τώρα ο Π. Ψωμιάδης

Η σύνταξη είναι πιο φροντισμένη στο γραπτό λόγο από ό,τι στον προφορικό, όπου κάποιες φορές συναντούμε και ασυνταξίες, π.χ. πβ. το γραπτό "η επιθετικότητα δεν μπορεί να εξεταστεί έξω από το πλαίσιο που συμβαίνει και τις συμπεριφορές -δράσεις που συνδέονται μ' αυτήν" με το αντίστοιχο προφορικό "εγώ δε θα βάζα καθόλου αν υπάρχει επιθετικότητα στους νέους σήμερα, δηλαδή δε νομίζω ότι υπάρχει περισσότερη ή εκφράζεται περισσότερο απ' ό,τι παλιά απλώς είναι με διαφορετικούς τρόπους..".

"Δεν πρόκειται να λύσει το κυκλοφοριακό αν δεν γίνουν κι άλλες υποδομές στην πόλη", υποστηρίζει ο νομάρχης.

Στον προφορικό λόγο, εξάλλου, χρησιμοποιείται συνήθως η παρατακτική σύνταξη και συνηθίζονται οι σχετικά μικρές φράσεις, ενώ στο γραπτό λόγο εμφανίζεται, συχνά, η υποτακτική σύνταξη και ο μακροπερίοδος λόγος.

Οι συγκοινωνιολόγοι Σπύρος Βούγιας και Γιάννης Τόσκας τοποθετούνται επί του θέματος μέσω της "Μ"

Η συνοχή και η συνεκτικότητα είναι πιο επιμελημένη στο γραπτό λόγο, όπου χρησιμοποιείται γενικά μεγαλύτερος αριθμός και ποικιλία μεταβατικών λέξεων/ φράσεων από ό,τι στον προφορικό λόγο.

ΣΕΛΙΔΑ 10 >-------------------------------

Τέλος, η οργάνωση του γραπτού λόγου είναι συνήθως πιο φροντισμένη από αυτήν του προφορικού.

"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Στο γραπτό λόγο ο πομπός έχει το χρόνο να οργανώσει το κείμενό του, για να παρουσιάσει με λογική σειρά τις ιδέες του, ενώ αυτό δε συμβαίνει στην προφορική επικοινωνία.

Σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουμε στις δημοτικές

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι ο γραπτός λόγος είναι πιο επιμελημένος από τον προφορικό.

Η "Μ" παρουσιάζει το νέο εκλογικό χάρτη του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως θα εγκριθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι και "ανώτερος".

Συγκροτούνται 30 μεικτά εκλογικά διαμερίσματα, τα οποία αντικαθιστούν τις παλιές ενορίες, που ήταν χωρισμένες σε τμήματα ανδρών και γυναικών

Πρόκειται απλώς για δύο διαφορετικά είδη λόγου το καθένα από τα οποία παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητές του.

ΣΕΛΙΔΕΣ 14-15 >------------------------------- ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΣΤΡΟΠΕΙΑΣ Κρεοπώλης από τη Δράμα έμπορος λευκής σαρκός! Εξέδιδε καλλονές από τη Μολδαβία σε πελάτες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Παρά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, οι δικαστικές αρχές της Δράμας παρήγγειλαν προκαταρκτική εξέταση αντί της διεξαγωγής τακτικής ανάκρισης και έτσι ο εγκέφαλος της σπείρας δεν συνελήφθη! ΣΕΛΙΔΑ 13 >------------------------------- ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΙΝΑΣ 4.500 κούτες λαθραία τσιγάρα μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης Εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο σε πλοίο που κατέπλευσε στην πόλη. Ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί ΣΕΛΙΔΑ 13 >------------------------------- Ολονύχτιο θρίλερ με τη σύλληψη Μλάντιτς ΣΕΛΙΔΑ 21 >------------------------------- ΣΠΟΡ, 12 ΣΕΛΙΔΕΣ (Θα πέσει μόνο του)