Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( σκηνες ντροπης με τους οπαδους να αποδοκιμαζουν τους παικτες του παοκ :: 16/1/2006 0:04:19) 

ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αποδέκτες της οργής των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν οι παίκτες της ίδιας τους της ομάδας

ΣΕΡΒΙΑ

9. Η κρίση του 1932

ΣΚΗΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Νέος πρωθυπουργός ο Ζίβκοβιτς

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έφτασε στην Ελλάδα σε μία εποχή «ευημερίας».

Εμφύλιος στην Τούμπα

Το σερβικό Κοινοβούλιο εξέλεξε χθες νέο πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζίβκοβιτς, μετά τη δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, του Ζόρζαν Τζίντζιτς. Η «ευημερία» σήμαινε ότι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε ένα καλύτερο οικονομικά μέλλον είχε αποκατασταθεί, οι σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του 1920 έδειχναν να απομακρύνονται, οι πληγές έκλειναν, η φτώχεια περιοριζόταν και το ελληνικό κράτος έδειχνε να σχεδιάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Το καζάνι σιγοέβραζε εδώ και καιρό. Ήταν φυσικό κι επόμενο, κάποια στιγμή να ξεχειλίσει. Κι αυτό συνέβη χθες. Ο ΠΑΟΚ είναι πλέον στην καρδιά ενός εμφυλίου! Οι "ψαγμένοι" οπαδοί του, κατά των υπολοίπων (που αγαπούν την ομάδα τους λιγότερο…), αλλά και των παικτών.

Παράλληλα, 750 ύποπτοι έχουν ήδη συλληφθεί από την Αστυνομία, η οποία διεξάγει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει την κρίση εξάντλησαν τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό και συνάλλαγμα.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΙΔΗ

Η υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία του Ζίβκοβιτς, στενού συνεργάτη του Τζίντζιτς και κορυφαίου αξιωματούχου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, εγκρίθηκε από το 250μελές Κοινοβούλιο με 128 ψήφους υπέρ και 100 κατά. Την άνοιξη του 1932, όμως, η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποφύγει την αναστολή της μετατρεψιμότητας του εθνικού νομίσματος, καθώς και την αναστολή εξυπηρέτησης των εξωτερικών δανείων.

Οι οργανωμένοι της Θύρας 4 έβαλαν κατά πάντων, δεν δίστασαν να αποδοκιμάσουν ακόμη και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, επειδή τους ζήτησε να σωπάσουν.

Ο Ζίβκοβιτς δήλωσε μετά την εκλογή του ότι δεσμεύεται να συνεχίσει τις φιλοδυτικές μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του και να καταστείλει το οργανωμένο έγκλημα, που πιστεύεται πως βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Τζίντζιτς. Έτσι εγκαινιάστηκε μια περίοδος ισχυρού κρατικού παρεμβατισμού στα οικονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις εξωτερικές συναλλαγές, και μια πολιτική προστατευτισμού, με σκοπό την αυτάρκεια της χώρας.

Ο 24χρονος φορ του ΠΑΟΚ, δεν άντεξε, βρήκε το σθένος να τα βάλει μ' όλη τη Θύρα 4 και στην Τούμπα διαδραματίστηκαν σκηνές ροκ!

Ανάμεσα στους 750 υπόπτους που έχει συλλάβει η Αστυνομία περιλαμβάνονται ο Ντράγκαν Νίνκοβιτς και ο Ζόραν Βουκόγεβιτς, μέλη της εγκληματικής συμμορίας Ζεμούν που είχε ακμάσει επί Μιλόσεβιτς και κατηγορείται τώρα ότι οργάνωσε τη δολοφονία του Τζίντζιτς. Η Ελλάδα μπήκε με τη σειρά της στο χώρο της κλειστής οικονομίας, όπου οι συναλλαγές καθορίζονταν περισσότερο από γραφειοκρατικές διαδικασίες παρά από ελεύθερες οικονομικές συμφωνίες.

Μ' αυτά, που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και την στείρα άρνηση, που βγάζει ένα κομμάτι των οπαδών του ΠΑΟΚ, κάποτε θα συνέβαινε κι αυτό.

Στο εξωτερικό εμπόριο κυριάρχησε προοδευτικά η μέθοδος του διακανονισμού «κλήριγκ».

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, είχαν εκνευριστεί πριν από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, όταν άκουσαν ύβρεις στο ζέσταμα κι όχι μόνο από το γνωστό σύνθημα περί βαριάς φανέλας, που ακούγεται με την πρώτη ευκαιρία και μάλιστα μετά και από τα γκολ, που πετυχαίνουν (συνέβη και στην ισοφάριση στην Καλαμαριά).

Οι διεθνείς συναλλαγές δεν γίνονταν, δηλαδή, με βάση το μετατρέψιμο συνάλλαγμα αλλά με βάση διακρατικές συμφωνίες που κοστολογούσαν τα προς ανταλλαγή προϊόντα και φρόντιζαν να ισοσκελίσουν την αξία των εισαγωγών με την αντίστοιχη των εξαγωγών, στο πλαίσιο ειδικών λογαριασμών.

"Αν στραβώσει το παιχνίδι, δεν θα μας βοηθήσει κανείς.

Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου οι συναλλαγές με το εξωτερικό ήταν έντονα ελλειμματικές, η διαδικασία αυτή, πέρα από τα αρνητικά, είχε και θετικά στοιχεία.

Μόνοι μας θα είμαστε.

Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις, όμως, αυτών των εξελίξεων βρίσκονταν στο πολιτικό πεδίο.

Γι' αυτό πάμε να πάρουμε το ματς για την πάρτη μας και την ομάδα" ακούστηκε μέσα στα αποδυτήρια, λίγο πριν βγει η ομάδα στο γήπεδο για να ξεκινήσει το παιχνίδι.

Τα ισχυρά συγκεντρωτικά κράτη που αναδείχθηκαν μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες, προκαλούσαν την ανάδειξη και την κυριαρχία ολοκληρωτικών κινημάτων και καθεστώτων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Το θέμα συζητήθηκε στις τάξεις των παικτών και μετά το παιχνίδι με την Καλαμαριά.

Καθώς προχωρούσε η δεκαετία της κρίσης, η δεκαετία του 1930, ολοένα και περισσότερα κράτη αποκτούσαν δικτατορικά ή φασιστικά καθεστώτα.

"Δεν έχουμε την παραμικρή βοήθεια, δεν μας στηρίζει κανείς" ειπώθηκε τότε, ενώ ο Ζαγοράκης σκέφτηκε να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος, αλλά τελικά το μετάνιωσε.

Η Ελλάδα δεν ξέφυγε από το γενικό κανόνα.

Ίσως να το κάνει τώρα.

Στις 4 Αυγούστου του 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς, με την ανοχή του παλατιού, προχώρησε στην κατάλυση του κοινοβουλευτικού καθεστώτος και στην επιβολή δικτατορίας.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του αγώνα, ο Σαλπιγγίδης (που αποδοκιμάστηκε και στο παιχνίδι με τον Ακράτητο, όταν έχασε δύο ευκαιρίες), ήταν σε κακή κατάσταση, έφυγε από τους πρώτους από το γήπεδο, χωρίς να κάνει καμιά δήλωση, κλείνοντας και το κινητό του τηλέφωνο.

Σκηνή από συνεδρίαση της Βουλής του 1887-1890, με τις κυριότερες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής. Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

"Δυστυχώς ήμουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όταν συνέβη αυτό. Κι είναι πολύ δύσκολο, να είσαι ο σκόρερ του ΠΑΟΚ και να σε αποδοκιμάζουν" σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου για το συμβάν με τον Σαλπιγγίδη, ο Στέλιος Μαλεζάς. Με τον 24χρονο φορ του ΠΑΟΚ, πρόλαβε να μιλήσει για λίγο ο Γιάννης Γούμενος, ο οποίος λίγο αργότερα, δήλωνε στην κάμερα της ΕΤ-3 ότι "αυτά που έγιναν στο γήπεδο και οι αποδοκιμασίες κατά παικτών της ομάδας είναι καταδικαστέες και ο κόσμος θα πρέπει να χειροκροτεί τους παίκτες για την προσπάθεια που κάνουν".

Ο ΚΩΣΤΙΚΟΣ, από την πλευρά του, μίλησε για έναν εμφύλιο, που απειλεί τον ΠΑΟΚ. "Τον εμφύλιο τον γνώρισα μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα μου και δεν θέλω να τον ζήσω. Η οικογένεια του ΠΑΟΚ πρέπει να ενωθεί, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να βγει αισιοδοξία" είπε ο προπονητής του Δικεφάλου, που επισήμανε ότι "μ' αυτές τις συνθήκες, που επικρατούν στο γήπεδο, είναι πολύ δύσκολο για την ομάδα να παίξει ποδόσφαιρο".