Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( παοκ: προπονηθηκαν χθες οι εντιαγε, σιμονς και βασιλειαδης :: 1/3/2006 20:54:03) 

ΠΑΟΚ: ΠΡΟΠΟΝΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΝΤΙΑΓΕ, ΣΙΜΟΝΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Κατευναστικές ουσίες

Χαρούμενα γενέθλια για τον Μαρκόπουλο

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το αλκοόλ, τα βαρβιτουρικά και άλλες ουσίες.

Ευχάριστα ήταν τα νέα χθες, σε σύγκριση με το "χάος" της Τρίτης, για τον Σούλη Μαρκόπουλο, ο οποίος είδε τρεις παίκτες του να επιστρέφουν στις προπονήσεις.

Η συχνή χρήση των ουσιών αυτών σε μεγάλες ποσότητες και ακόμη περισσότερο η συνδυασμένη λήψη τους έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.

Ο Έλληνας τεχνικός, που συμπλήρωσε χθες τα 57 του χρόνια, είχε στη διάθεσή του τον Μαμαντού Εντιαγιέ, τον Τρε Σίμονς, αλλά και τον Κώστα Βασιλειάδη κάνοντας την προετοιμασία της ομάδας πιο "γεμάτη" εν όψει του σαββατιάτικου αγώνα με τον Πανιώνιο. Η αιθυλική αλκοόλη (το οινόπνευμα) που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά διαχέεται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα στο αίμα και μέσω αυτού σε κάθε όργανο του σώματος. ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην προπόνηση για άλλη μια μέρα, ο Γιάννης Γκαγκαλούδης εξετάστηκε από τον γιατρό της ομάδας, Κώστα Σαμαρά, σχετικά με το πρόβλημά του στον αυχένα και λογικά από σήμερα θα τεθεί και αυτός στη διάθεση του Μαρκόπουλου. Τα συστήματα του οργανισμού που προσβάλλονται περισσότερο από την υπερβολική και συστηματική χρήση αλκοόλ είναι το νευρομυϊκό, το γαστρεντερικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για τον Βλάντιμιρ Ζούγιοβιτς, ο οποίος θα είναι η τελευταία προσθήκη στην προετοιμασία της ομάδας. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός οργάνου σε νερό, τόσο ευκολότερα διαχέεται το οινόπνευμα και τόσο περισσότερο αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο όργανο αυτό, με συνέπεια να πλήττεται σοβαρότερα από άλλα όργανα που έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό. Όχι φυσικά πως αυτό σημαίνει κάτι, καθώς ο Δικέφαλος για άλλη μια βδομάδα θα προπονηθεί πλήρης μόνο δυο φορές (σήμερα και αύριο) εν όψει ενός παιχνιδιού, που θα κρίνει αρκετά και που σημειωτέον θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Ο εγκέφαλος, για παράδειγμα, που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, παρουσιάζει την τάση να συγκεντρώνει το οινόπνευμα, ακόμη και αν η ποσότητα που θα καταναλωθεί είναι μικρή.

Θ. ΧΑΣΤΑΣ

Η ακεταλδεΰδη που παράγεται κατά τον καταβολισμό του οινοπνεύματος προξενεί καταστροφές στα κύτταρα των διάφορων ιστών και επομένως διαταραχές σε όλα σχεδόν τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι αλκοολικοί, λόγω της φθοράς των κυττάρων του εγκεφάλου τους, παρουσιάζουν απώλεια μνήμης, φαινόμενα σύγχυσης, παραισθήσεις και ψυχωτική συμπεριφορά.

Το πεπτικό σύστημα επιβαρύνεται επίσης, καθώς το οινόπνευμα προκαλεί αύξηση των εκκρίσεων του στομάχου και στη συνέχεια φλεγμονή. Παράλληλα, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ελαττώνει την ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή μας. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η φθορά του ήπατος, το οποίο, αντί να αποθηκεύει τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται από τα ηπατικά κύτταρα, αποθηκεύει λίπη, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή του. Η συνεχιζόμενη κατανάλωση οινοπνεύματος από έναν αλκοολικό καταλήγει συχνά σε εκφυλισμό του ηπατικού ιστού, μια κατάσταση που ονομάζεται κίρρωση του ήπατος, η οποία, αν και δεν περιορίζεται στους αλκοολικούς, παρουσιάζεται ωστόσο σε ποσοστό οκτώ φορές μεγαλύτερο σ’ αυτούς παρά στα μη εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα.

Η κατάχρηση του αλκοόλ προκαλεί υπέρταση και έτσι αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το αλκοόλ όμως συσχετίζεται και με την αύξηση της πιθανότητας να εκδηλωθούν διάφορες μορφές καρκίνου (στομάχου, ήπατος, πνευμόνων), ενώ σε συνδυασμό με τη νικοτίνη ευθύνεται για καρκίνους του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Εικόνα 1.46: Δε χρειάζεται να γίνει κανείς αλκοολικός, για να προσέχει την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει.