Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Παρουσίαση έκθεσης εικαστικών

( παρατείνεται η έκθεση με έργα από τη συλλογή κωστάκη :: 14/2/2006 19:54:41) 

Λιουμπόβ Ποπόβα, "Ζωγραφικό αρχιτεκτόνημα", 1918-1919, λάδι σε καμβά.

1.2 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟI

Παρατείνεται η έκθεση με έργα από τη Συλλογή Κωστάκη

Γενικά, ως μικροοργανισμοί ή μικρόβια χαρακτηρίζονται εκείνοι οι οργανισμοί τους οποίους δεν μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, γιατί έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,1 mm.

"Φως και χρώμα" στο ΚΜΣΤ έως τις 5 Μαρτίου

Πολλοί από τους μικροοργανισμούς, όπως για παράδειγμα τα νιτροποιητικά βακτήρια, περνούν όλη τη ζωή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Είχαμε πολύ καιρό να λάβουμε νέα από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) και να που λάβαμε την ανακοίνωση ότι παρατείνεται η έκθεση "Φως και χρώμα στη ρωσική πρωτοπορία", λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας.

Άλλοι, προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν, περνούν ένα μέρος ή ολόκληρη τη ζωή τους στο εσωτερικό κάποιου πολυκύτταρου οργανισμού.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2005 στους χώρους του μουσείου στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 5 Μαρτίου.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται ως παράσιτα και ο οργανισμός που τους «φιλοξενεί» ως ξενιστής.

Τριακόσια τριάντα έργα και αρχειακό υλικό, όλα προερχόμενα από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ, παρουσιάζονται υπό την επιμέλεια του καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ και διευθυντή του μουσείου Μιλτιάδη Παπανικολάου.

Μερικοί ωστόσο από τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως ξενιστή τους μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην υγεία του.

Η έκθεση κουβαλά πίσω της μια εξαιρετική παρουσίαση στο μουσείο Martin Gropius Bau του Βερολίνου και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Λούντβιχ της Βιέννης, καθώς και τις διθυραμβικές κριτικές του διεθνούς Τύπου.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί ονομάζονται παθογόνοι.

Στο Βερολίνο και στη Βιέννη σε διάστημα πέντε μηνών επισκέφθηκαν την έκθεση 150.000 άτομα. Οι περισσότεροι όμως μικροοργανισμοί όχι μόνο δεν είναι βλαβεροί για τον άνθρωπο, αλλά αντίθετα είναι χρήσιμοι ή και απαραίτητοι, καθώς συμμετέχουν σε σημαντικές διεργασίες (όπως η αποικοδόμηση της νεκρής οργανικής ύλης) ή χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για την παραγωγή ουσιών χρήσιμων σε διάφορους τομείς (π.χ. υγεία, διατροφή κτλ.).

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν στο διάστημα από το 1900 έως το 1943 από 60 καλλιτέχνες, καλύπτοντας όλο το φάσμα της ρωσικής πρωτοπορίας. Άλλοι μικροοργανισμοί, όπως το βακτήριο Escherichia coli που ζει στο έντερο, όταν βρίσκονται σε μικρό αριθμό και δε μεταναστεύουν σε άλλους ιστούς και όργανα, αποτελούν φυσιολογική μικροχλωρίδα για τον άνθρωπο, είτε διότι παράγουν χρήσιμες χημικές ουσίες τις οποίες ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του (π.χ. βιταμίνη Κ από την E. coli) είτε διότι συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Είναι χωρισμένη σε δέκα ενότητες που αναδεικνύουν τις διαφορετικές μεθόδους και τα κινήματα που κυριάρχησαν: από τη μελέτη μονοχρωματικών έργων στην απελευθέρωση του χρώματος και από την απόδοση του κοσμικού και μεταφυσικού φωτός στην εισβολή της τεχνολογίας στο έργο τέχνης, το ρόλο του ηλεκτρισμού, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Αν όμως, για κάποιο λόγο, αυξηθούν (π.χ. επειδή ο ξενιστής παρουσιάζει μειωμένη αντίσταση) ή βρεθούν σε άλλους ιστούς, τότε προκαλούν την εκδήλωση ασθενειών. Πολλά έργα παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Οι μικροοργανισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται ως δυνητικά παθογόνοι.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 10 π.μ.-6 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ. Πληροφορίες: 2310 589140, 42

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Ε.Σ.