Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εφαρμοστεί πιστά ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2006, επανέλαβε χθες τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ασκήσεις - Προβλήματα

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας (Εκοφίν), ο κ. Αλογοσκούφης είπε πως δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.

α. Χημική Ισορροπία - Απόδοση

Πρόσθεσε όμως πως, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για τα προγράμματα σταθερότητας πέντε κρατών-μελών, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

10. Ποιες από τις παρακάτω ισορροπίες είναι ομογενείς και ποιες ετερογενείς;

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε επίσης ότι είχε σύντομη συνάντηση με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια.

α. Ν2(g) + 3H2(g) [pic] 2NH3(g)

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι ενδείξεις για τη θετική αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα είναι θετικές.

β. CaCO3(s) [pic] CaO(s) + CO2(g)

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Φεβρουαρίου, για να υποβληθεί στη συνέχεια προς έγκριση στο Εκοφίν της 13ης Μαρτίου.

γ. AgCl(s) [pic] Ag+(aq) + Cl-(aq) Αναφερόμενος στις συζητήσεις της συνόδου των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup), τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη βελτίωση του κλίματος και στα σημάδια ανάκαμψης που διαπιστώνονται, επισήμανε ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. δ. NH4+(aq) + F-(aq) [pic] NH3(aq) + HF(aq)

Στη συνάντηση του Eurogroup αποτράπηκε τελικά η σύγκρουση που πολλοί προέβλεπαν ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τους υπουργούς Οικονομικών των "12". 11. Να συμπληρώσετε τα κενά στις επόμενες προτάσεις: Οι υπουργοί ξεκαθάρισαν βέβαια στον Τρισέ πως δεν πιστεύουν να υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, απέφυγαν όμως να ανεβάσουν τους τόνους. α. Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας συνυπάρχουν ποσότητες από όλα τα ……………… και …………………, χωρίς οι ποσότητές τους να …………………… με την πάροδο του χρόνου, εφόσον οι συνθήκες παραμένουν σταθερές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το Μάρτιο η ΕΚΤ θα ανεβάσει τον πήχη των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%. β. Η χημική ισορροπία είναι ………………….. και όχι στατική. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιδράσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και με την …………… ταχύτητα. γ. Αντιδράσεις που πραγματοποιούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα και καταλήγουν σε κατάσταση …………………. ονομάζονται …………………… αντιδράσεις. δ. Ομογενή ισορροπία έχουμε όταν τα αντιδρώντα και ………………….. βρίσκονται σε ……………… φάση. Ετερογενή ισορροπία έχουμε όταν τα …………………… και τα προϊόντα βρίσκονται ………………………………. από μία φάσεις.

12. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις που αφορούν τη χημική ισορροπία είναι λάθος; α. Στην κατάσταση ισορροπίας οι ταχύτητες των δύο αντιδράσεων που εκφράζουν τις δύο αντίθετες φορές είναι ίσες. β. Στην κατάσταση ισορροπίας οι ποσότητες όλων των σωμάτων που είναι παρόντα, είναι ίσες. γ. Η κατάσταση χημικής ισορροπίας είναι μια δυναμική ισορροπία.

13. Δίνεται η ισορροπία: 2A(g) + B(g) [pic] Γ(g). Προσθέτουμε σε κενό δοχείο ίσο αριθμό mol Β και Γ και καθόλου A. Στην ισορροπία θα έχουμε οπωσδήποτε: α. [Α] = [Β] β. [Β] = [Γ] γ. [Α] < [Γ] δ. [Β] > [Γ]

14. Δίνεται η ισορροπία: Ν2(g) + 3H2(g) [pic] 2NH3(g). Σε δοχείο προσθέτουμε ίσο αριθμό mol Ν2 και Η2. Στην ισορροπία, ποια από τις παρακάτω σχέσεις είναι οπωσδήποτε σωστή; α. [Η2] > [ΝΗ3] β. [Ν2] > [Η2] γ. [Η2] > [Ν2] δ. [ΝΗ3] > [Ν2]

15. Να συμπληρώσετε με ένα Σ όσες από τις επόμενες προτάσεις είναι σωστές και με Λ όσες είναι λανθασμένες. α. Οι μονόδρομες αντιδράσεις έχουν πάντοτε μεγάλη ταχύτητα και οι αμφίδρομες έχουν πάντοτε μικρή ταχύτητα. β. Η απόδοση μιας αμφίδρομης αντίδρασης είναι πάντοτε μικρότερη του 1. γ. Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας οι συγκεντρώσεις όλων των αντιδρώντων είναι πάντοτε ίσες μεταξύ τους. δ. Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας εφόσον οι συνθήκες παραμένουν σταθερές, οι συγκεντρώσεις όλων των αντιδρώντων και προϊόντων παραμένουν σταθερές.

16. Σε κλειστό δοχείο σταθερού όγκου 2 L εισάγουμε 4 mol PCl5 και θερμαίνουμε στους 200 βαθμούς C οπότε αποκαθίσταται η ισορροπία PCl5(g) [pic] PCl3(g) + Cl2(g) Αν η απόδοση είναι α = 60%, να βρείτε: α. τις ποσότητες των τριών αερίων στην ισορροπία β. τις συγκεντρώσεις των τριών αερίων στην ισορροπία

17. Σε κλειστό δοχείο σταθερού όγκου V = 41 L εισάγουμε 29,7 g φωσγενίου COCl2 και θερμαίνουμε στους 227 βαθμούς C, οπότε αποκαθίσταται η ισορροπία: COCl2(g) [pic] CO(g) + Cl2(g). Στην κατάσταση χημικής ισορροπίας έχουμε 4,2 g CO. Ζητούνται: α. οι ποσότητες των τριών αερίων στην ισορροπία β. η απόδοση της αντίδρασης γ. η πίεση κάθε αερίου στην ισορροπία δ. η ολική πίεση του μίγματος των τριών αερίων στην ισορροπία.

18. Σε κλειστό δοχείο σταθερού όγκου V = 0,82 L εισάγουμε 0,04 mol Ν2Ο4 και θερμαίνουμε στους 127 βαθμούς C, οπότε αποκαθίσταται η ισορροπία: N2O4(g) [pic] 2NO2(g) Σε σταθερή θερμοκρασία (θ = 127 βαθμούς C) και στην ισορροπία η ολική πίεση είναι 2 atm. α. Πόσα mol από κάθε αέριο υπάρχουν στην ισορροπία; β. Ποια η μερική πίεση κάθε αερίου στην ισορροπία; γ. Ποιος είναι ο βαθμός διάσπασης του Ν2Ο4, ποια είναι δηλαδή η απόδοση της αντίδρασης;

19. Σε κλειστό δοχείο εισάγουμε ποσότητα CO2 και θερμαίνουμε στους 1127 βαθμούς C, οπότε διασπάται το CO2 κατά 50% σύμφωνα με την αντίδραση: 2CO2(g) [pic] 2CO(g) + O2(g) Στην ισορροπία, ποια από τις ακόλουθες σχέσεις ισχύει; [pic] [pic] [pic] [pic]