Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( κλικ στο "ευ αγωνίζεσθαι" :: 18/1/2006 19:00:35) 

Κλικ στο "Ευ Αγωνίζεσθαι"

Θερμοκρασία

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας "Αθλητισμός, Ανοχή και Ευ Αγωνίζεσθαι" πραγματοποιήθηκαν χθες στη γενική γραμματεία Αθλητισμού, από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό. Η ταχύτητα μιας αντίδρασης γενικώς, αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Στην τελετή εγκαινίων απηύθυναν χαιρετισμό, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη-Πάλη Πετραλιά, ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε, Μίνωας Κυριακού, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Σταυριανόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραολυμπιονικών Χρήστος Αγγουράκης και ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Πέτρος Γαλακτόπουλος, ενώ ο Γιώργος Ορφανός διάβασε το μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 ?C προκαλεί διπλασιασμό στην ταχύτητα της αντίδρασης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι Ολυμπιονίκες Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Αιμίλιος Παπαθανασίου, οι Παραολυμπιονίκες Κωνσταντίνος Φύκας και Δημήτρης Κωνσταντάγκας, η αθλήτρια Καλλιόπη Αστροπεκάκη, ο αθλητής Κώστας Σκεπαρνάκος, ο ποδοσφαιριστής Άγγελος Ζαφειράκης, η ΠΑΕ Εργοτέλης, η ΠΑΕ Χαϊδάρι και το ερασιτεχνικό σωματείο Αετός Αλεποχωρίου, για το ήθος, την αθλητική συμπεριφορά και την προσήλωσή τους στις αρχές του "Ευ Αγωνίζεσθαι".

Αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί αύξηση της μέσης κινητικής ενέργειας των αντιδρώντων μορίων με συνέπεια να αυξάνει ο αριθμός των αποτελεσματικών συγκρούσεων.

Η έκθεση διοργανώνεται από το υφυπουργείο Αθλητισμού σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

ΣΧΗΜΑ 3.4 Η ταχύτητα μιας αντίδρασης μεταβάλλεται εκθετικά με τη θερμοκρασία. Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 οC προκαλεί αύξηση της ταχύτητας, ανάλογα με την αντίδραση, από 1,5 έως 4 φορές.

Αν παραστήσουμε γραφικά την κατανομή των μορίων αερίων σε σχέση με την κινητική τους ενέργεια, θα οδηγηθούμε στην παρακάτω γραφική παράσταση (κατανομή Maxwell-Boltzmann). Το εμβαδόν της γραμμοσκιασμένης περιοχής αντιπροσωπεύει τον αριθμό των μορίων που έχουν ενέργεια μεγαλύτερη της ενέργειας ενεργοποίησης. Όσο η θερμοκρασία αυξάνει, τόσο η καμπύλη κατανομής μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Συνεπώς το εμβαδόν της γραμμοσκιασμένης επιφάνειας, δηλαδή ο αριθμός των μορίων που οδηγούνται σε αντίδραση, αυξάνει.

ΣΧΗΜΑ 3.5 Ενεργειακή κατανομή μορίων σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες. Το γραμμοσκιασμένο εμβαδόν αντιπροσωπεύει τον αριθμό των μορίων που έχουν ενέργεια μεγαλύτερη της ενέργειας ενεργοποίησης.

Θεωρητικά, θα περίμενε κανείς ότι οι καταλύτες ασκούν επ’ άπειρον τη δράση τους αφού δεν καταναλώνονται και ο ρόλος τους είναι απλώς εκείνος του μεσάζοντα. Στην πράξη όμως συμβαίνουν παράπλευρες αντιδράσεις που βαθμιαία τον αδρανοποιούν. Η διάσπαση του KClO3 καταλύεται με MnO2 (το μαύρο στερεό που διακρίνεται στο δοκιμαστικό σωλήνα είναι το MnO2)

Φάση: τμήμα της ύλης ομογενές που διαχωρίζεται από τα άλλα συστατικά του συστήματος με σαφή όρια.

Δε χρειάζεται να απομνημονεύσετε την αντίδραση αυτοκατάλυσης, τη λογική αυτής της αντίδρασης θα μάθετε αργότερα.