Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Συνέντευξη-πληροφορία

( αξέχαστες αναμνήσεις :: 2/3/2006 18:32:24) 

Αξέχαστες αναμνήσεις 3. Χημική κινητική

Για τον κ. Γεωργούλη μεγαλύτερη ταλαιπωρία είχε το ταξίδι στο Λονδίνο:

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

"Πέσαμε μέσα σε χιονοθύελλα, όταν πήγαμε να δούμε την ομάδα κόντρα στην Κίνγκστον.

Στο τέλος της διδακτικής αυτής ενότητας θα πρέπει να μπορείς: να αναφέρεις ποιο είναι το αντικείμενο μελέτης της χημικής κινητικής, να ορίζεις τι είναι μέση ταχύτητα αντίδρασης και τι στιγμιαία και να περιγράφεις τη διαδικασία που χρειάζεται για να προσδιοριστούν οι ταχύτητες αυτές πειραματικά, να καθορίζεις τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της αντίδρασης και να εξηγείς την επίδραση αυτών στην ταχύτητα με βάση τη θεωρία των συγκρούσεων, να περιγράφεις τα χαρακτηριστικά που έχει ένας καταλύτης, να ταξινομείς τους καταλύτες σε κατηγορίες, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα σε κάθε περίπτωση, να εξηγείς τη δράση των καταλυτών με βάση τη θεωρία των ενδιάμεσων προϊόντων και τη θεωρία προσρόφησης και να αναφέρεις χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογών της κατάλυσης στη χημική βιομηχανία και βιοχημεία, να αναφέρεις το νόμο της ταχύτητας και να παράγεις αυτόν με βάση πειραματικά δεδομένα, να συνδέεις το νόμο της ταχύτητας με το μηχανισμό της αντίδρασης.

Τότε ήταν προπονητής ο Λέσιτς αν θυμάμαι καλά…

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κινδυνέψαμε να χάσουμε το παιχνίδι και να μη το δούμε, αλλά τελικά προλάβαμε.

3.1 Γενικά για τη χημική κινητική και τη χημική αντίδραση-ταχύτητα αντίδρασης

Χάσαμε, όμως…".

3.2. Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης- Καταλύτες - Μερικές εφαρμογές των ραδιοϊσοτόπων

Πολύ έντονα στη μνήμη του κ. Γεωργούλη είναι ένα παιχνίδι του Άρη στην Πορτογαλία με την Οβαρένσε:

3.3 Νόμος ταχύτητας- Μηχανισμός αντίδρασης

"Ήταν η πρώτη χρονιά του Λιαδέλη και είχε κάνει μεγάλο παιχνίδι.

3.4 Ένα πείραμα χημικής κινητικής μελέτης

Μετά τον αγώνα μπήκα μέσα και τον αγκάλιασα.

Ερωτήσεις- προβλήματα

Μπερδεύτηκε ο σπορτκάστερ και νόμιζε ότι ήμουν ο πατέρας του.

Για να είναι ένας στερεός καταλύτης αποτελεσματικός, θα πρέπει να έχει μεγάλη επιφάνεια. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε παρασκευάζοντας τον καταλύτη υπό μορφή πολύ μικρών κόκκων. Οι σχετικές τεχνικές έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων διαίρεσης της ύλης, στην κρυσταλλική κατάσταση, αφού μειώνονται οι διαστάσεις των κόκκων σε μεγέθη της τάξεως του νανόμετρου(10-9 m). Οι «νανοδομές» αυτές δεν είναι δυνατόν να προκύψουν από λειοτρίβηση. Για παράδειγμα τo διοξείδιο του τιτανίου -TiO2- παρασκευάζεται με εξάτμιση του μεταλλικού τιτανίου-Ti(s)- σε αδρανή ατμόσφαιρα υπό ελαττωμένη πίεση. Οι ατμοί του τιτανίου Ti(g)- συμπυκνώνονται σε επιφάνεια που διατηρείται σε θερμοκρασία υγρού αζώτου και στη συνέχεια οξειδώνονται προς TiO2. Στον κόσμο των «νανόκοκκων» παρουσιάζονται νέες συναρπαστικές ιδιότητες της ύλης. Μ΄ αυτή την μορφή το TiO2 παρουσιάζει σπουδαία καταλυτική δράση, το οποίο δε συμβαίνει με το TiO2 στην κανονική του μορφή. Στην εικόνα, φαίνεται η μικρογραφία ενός κόκκου τιτανίου, όπως έχει ληφθεί από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Η μορφολογία του κόκκου είναι σπογγώδης και είναι σύμφωνη με τη «Θεωρία Προσρόφησης» για την ερμηνεία της καταλυτικής δράσης.

Όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα με σταμάτησαν στο αεροδρόμιο για να κάνω δηλώσεις, ως πατέρας του Λιαδέλη"!

Η χημική κινητική μελετά - την ταχύτητα (ή το ρυθμό) που εξελίσσεται μια χημική αντίδραση, - τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μιας αντίδρασης, - το μηχανισμό της αντίδρασης.

Ο κ. Τελίδης ταλαιπωρήθηκε όσο ποτέ άλλοτε το 1988, όταν η ομάδα επέστρεφε από τη Βαρκελόνη: "Από την Βαρκελόνη φύγαμε με ήλιο και στην Αθήνα βρήκαμε βαρυχειμωνιά. Δεν πετούσε αεροπλάνο και κάποιοι πήραν τρένο. Εμείς μαζί με την ομάδα δεν πήραμε τρένο και την επόμενη μέρα δεν υπήρχαν ούτε τρένα! Πήραμε λεωφορείο και σταμάτησε στη Λαμία. Από εκεί με τρένο φτάσαμε έξω από την Λάρισα και τελικά έφτασα στη Θεσσαλονίκη τρεις μέρες μετά".

Τον ημιτελικό στο φάιναλ φορ του '89 με την Μακάμπι θα ήθελε να ξαναδεί ο κ. Τελίδης: "Πραγματικά θα ήθελα να το ξαναζήσω εκείνο το παιχνίδι, αλλά μακάρι να είναι άλλη εξέλιξη στο φινάλε. Ήταν η ατυχία του Γιαννάκη, που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε μαλώσει με κανέναν και μάλωσε με τον Μαγκί! Απίστευτο παιχνίδι, αλλά δεν είναι το μόνο αξέχαστο, υπάρχουν και άλλα…".